СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 59 951
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Не за тазгодишните петокласници и се радвам, ако сега е направено по правилника! Макар че пак ще кажа, че и с другото не виждам драма. Аз съм голям фен на децата, които минават 4класния подбор и въобще не смятам, че 2-3 точки нагоре или надолу определят дефинитивно някакво ниво (както и за останалите под чертата с някоя и друга точка). Не мога да се сетя за нито едно дете от випуска, за което нещо негативно може да се каже, в който и аспект да си помисля. После си поиграх пак със статистиката от една олимпиада по мат и нямаше значителна разлика в представянето на отделните паралелки. Същественият проблем за мен е голямата разлика в качеството на учителите по математика - ей това вече се отразява кофти на децата с по-лош късмет.

# 256
Също смятам, че всички деца са много умни и амбициозни, дори някои просто са прегорели за изпитите и това ги слага по-назад в списъците. Едно дете от класа на сина ми е от последните приети, а е от първите по състезания и олимпиади, така че всичко е относително.

# 257
При нас не е така както го говорите.Не сме в първа паралелка(равномерно разпределение), но според преподаватели класът е с висок успех(няма да използвам сравнителна степен)

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 16:12 от malinkap

# 258
Аз казвам как бяха разпределени децата, а не че класът с децата от топ позициите е бил с по-висок успех от останалите, нали написах точно обратното, че на олимпиада по математика имаха сходно представяне. Обаче в годините не е все едно дали имаш готин преподавател и научаваш нови готини неща извън учебника, или върви несериозно обучение върху училищния материал и се оправяш сам да си докараш някакво ниво. Благодарение на това, че децата си я разбират математиката, и децата от прецаканите паралелки откъм преподавател си изкараха стоте точки на МАТ НВО, но както разбирам все повече случаи, с допълнителни уроци (което е много жалко за училището). И като тръгнат така класовете, нататък е рядкост да им дадат свестен преподавател по МАТ и става все по-неприятно.
Аз много се чудя, как от десетките супер добри преподаватели по математика в обикновени училища, не могат да се привлекат добри учители, а не да стават такива ситуации. Защото знам, че учителите обичат да работят с умни деца. Ето един аргумент (имам и други) защо се опасявам, че нещо директорът изпуска фокуса на гимназията. Не знам, преди години, когато директорите са били математици, дали е било по-добре. Ясно е, че с учителите има проблем навсякъде, ама в топ математическата гимназия да не можеш да осигуриш добро обучение по математика, нещо не е ОК.

# 259
  • София
(???, да не казвам пък предишната по музика какви по-сериозни отклонения демонстрираше).
Ааааааа, М.В. си беше класически образ в училищния живот. Дъщеря ми казва, че който не е учил при нея, все едно не е бил в СМГ. Не можела да си представи следващите випуски как ще се наричат семегейци, при положение, че тя не им е преподавала.
Хаха, за предишните випуски емблематичната фигура по музика беше Д.Д Blush, а за по-старите като мен - преди N броя години - това беше Баба Нота Blush

# 260
При нас не е така както го говорите.Не сме в първа паралелка(равномерно разпределение), но според преподаватели класът е с висок успех(няма да използвам сравнителна степен)

Дори при равномерно разпределение на старта, когато четири от класовете са имали късмет с "топ" преподаватели, имали са състезателни школи, а другите два класа са за трета година с трети преподавател по математика, че и с трети класен, мисля че  е съвсем естествено да има разлики.  Уви, дори не само по матаматика, а и като дисциплина и усещане на децата. Само може да сте щастлива, че децата Ви са имали късмет и не сте се сблъсквала с "добрите намерения и приказки" на директора и не сте от "отписаните" класове. Разбира се, имаме и деца в класа, които са в първите по състезания, но това си е чисто тяхно постижение. И пак казвам,  частният случай с няколко класа не прави училището лошо.  В някой неща просто имаш  лош късмет и  това  пак е някакъв урок в живота. Да, не е честно, да положили са  усилия да влезнат, но.. това е положението

# 261
(???, да не казвам пък предишната по музика какви по-сериозни отклонения демонстрираше).
Ааааааа, М.В. си беше класически образ в училищния живот. Дъщеря ми казва, че който не е учил при нея, все едно не е бил в СМГ. Не можела да си представи следващите випуски как ще се наричат семегейци, при положение, че тя не им е преподавала.
Хаха, за предишните випуски емблематичната фигура по музика беше Д.Д Blush, а за по-старите като мен - преди N броя години - това беше Баба Нота Blush

Ааа добре, щом си е традиция за училището, оттеглям си критиката за подбор на учители по музика. Smiley Stuck Out Tongue Хубаво е традициите да се почитат Joy (Кембридж и Оксфорд и те си почитат традициите Joy, гребни състезания ли бяха). Децата бяха толкова зашеметени, че цял първи срок за М.В. говориха Laughing

# 262
  • София

Може преди години да са сформирали по този начин паралелките както казвате, но сега вече не е така. На първата РС класната каза по какъв начин са сформирани и защо. Така новите деца успяват много по - бързо да се адаптират и да се приспособят към темпото на останалите.

Аз говоря за разпределението от преди няколко месеца. Няма да ви питам вашето колко по-скоро е, защото заяждането е излишно. И за разпределението в пети клас официалната позиция е, че съвсем случайно ги разпределят по паралелки (не по бал).

И моето е скоро, от миналата година.  Випускът в който е вашето дете вероятно е изключение тогава.

# 263

И моето е скоро, от миналата година.  Випускът в който е вашето дете вероятно е изключение тогава.

Хубаво и ще се радвам да е изключение, защото такова разпределение показа някои дефекти.

# 264
  • София
Ааа добре, щом си е традиция за училището, оттеглям си критиката за подбор на учители по музика. Smiley Stuck Out Tongue Хубаво е традициите да се почитат Joy (Кембридж и Оксфорд и те си почитат традициите Joy, гребни състезания ли бяха). Децата бяха толкова зашеметени, че цял първи срок за М.В. говориха Laughing
А между другото, СМГ е училището в БГ с най-голям процент ученици, продължили образованието си в Оксбридж. Чудесно се вписват в тамошните традиции Blush
Дори от Оксфорд провеждаха октомврийския си изпит за прием на територията на гимназията. Сега след Бекзит не знам как е.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 19:52 от BFF_

# 265
. . . и научаваш нови готини неща извън учебника, . . .

Според мен в момента е почти невъзможно да се намерят учители от по-младото поколение, които разбират от състезателна математика, особено такава за по-големи ученици. (Тук даже визирам периода 5 – 9 клас, защото съвременната състезателна математика за големи ученици, 10 – 12 клас, вече е на съвсем различно ниво).

От състезателите от близкото минало знам само за трима, които са се насочили към учителската професия - Велина Иванова в СМГ (https://www.egmo.org/people/person171/ ), Иво Кортезов в Златарски и Люба Конова (https://www.egmo.org/people/person901/, със сина ми бяха в един клас при г-жа Петя Тодорова) в ПЧМГ.

# 266

Дори при равномерно разпределение на старта, когато четири от класовете са имали късмет с "топ" преподаватели, имали са състезателни школи, а другите два класа са за трета година с трети преподавател по математика, че и с трети класен, мисля че  е съвсем естествено да има разлики.  Уви, дори не само по матаматика, а и като дисциплина и усещане на децата. Само може да сте щастлива, че децата Ви са имали късмет и не сте се сблъсквала с "добрите намерения и приказки" на директора и не сте от "отписаните" класове. Разбира се, имаме и деца в класа, които са в първите по състезания, но това си е чисто тяхно постижение. И пак казвам,  частният случай с няколко класа не прави училището лошо.  В някой неща просто имаш  лош късмет и  това  пак е някакъв урок в живота. Да, не е честно, да положили са  усилия да влезнат, но.. това е положението
Най-странното е, че въпреки лошия късмет точно в един от тези класове е най-добирият (поне според мен, че и наскоро разбрах, че не е от едната немска, както мислех) състезател по математика на училището.
Когато една професия е по-скоро феминизирана, когато се сменят поколения, е възможно да се случи това с проблема с кадрите. Няма как млади жени да решат да не раждат, защото това е добре за учениците. През класа на моето минават обучаеми кадри. Основно момичета са. А това дали "топ" преподавател ще бъде точно вдъхневението за личното дете ... По вкус и цвят няма приятели. Със сигурност тщеше да има родители, които вторачени в НВО нямаше да оценят Люси. Заради него до началото на тази учебна година задържах курс, но нямал ресурст да поема фините шпакловки за влизането във формат и това влях моята в редиците на допълнително подсигуряващите. Темелът обаче си е той. Сработи им се химията между ученик и учител и така реших.   
Между другото покрай цитата на г-н Иванав - не знам кому беше нужно да изтрие миналогодишните му насоки относно паралелките и изучавания материал по програмиране. И пак така в тази връзка - по предмета няма как да намерят трайно млади хора. Не могат да покрият стандартите на гилдията.

# 267
А кои ще са класните на септемврийския пети клас?

# 268
  • София
Да пораздвижа темата в отговор на горния пост с въпрос за класните на бъдещите петокласници, малко позабавен  - ако се повтарят досегашните традиции, това ще са класните на 12 клас - учителите по математика А. Ангелов и И. Костов - може би това е най-сигурно досега като традиция: учителите по математика, които извеждат 12 клас, да поемат 5 клас, другите настоящи класни на 12 клас са учители по английски, по химия, по философия, вижте на програмата, която я има на сайта на гимназията, пише имената на учителите, класни  https://smg.bg/wp-content/uploads/2023/02/smg-programa-2022-2023-2-srok.pdf
Но това е само предположение, на база досегашни наблюдения. Може да решат и по друг начин да подходят.

# 269
Къде се хранят децата в СМГ? Видях една лафка, в която нямаше почти нищо за ядене…

Общи условия

Активация на акаунт