СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 59 938
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
За тазгодишните седмокласници мачът вече е свирен. И макар че искрено пожелавам на всяко едно дете, да има шанса да остане в училището и за гимназиален етап, ако това му е на сърце, смятам, че едните голи пожелания отдавна не са достатъчни.
В тази връзка, има организирана подписка от родители на шестокласници в подкрепа на директорското предложение за даване на по-голяма тежест при балообразуването след 7 клас на математиката (под формата на олимпиади и състезания). В писмото има и други предложения, касаещи централизирания прием след 4 клас за гр. София.
Така че, ако тук има родители на по-малки или по-големи, настоящи, бъдещи или бивши ученици на училището, които биха искали да се включат в подписката или да я разпространят, моля да ми пишат на л.с.
Още веднъж желая много късмет на настоящите седмокласници! 🍀🍀🍀
Т.е. приема да стане нещо като след 4 клас, не мисля, че има шанс. Няма математическа гимназия в България, която да се приема по този начин.

# 331
  • София
Според мен утрояването на математиката не е достатъчно. Ако ще се прави нещо, трябва да е изпит с по-висока степен на сложност или допълнителен изпит някакъв. Защото НВО е много лесно и вероятността от техническа грешка, която да глътне 1-2-3 точки и така да отнеме шансовете на много добри математици, не е никак малка.
Въпреки че според мен и в този си формат приемът успява да отсее доста добре.

# 332
Т.е. приема да стане нещо като след 4 клас, не мисля, че има шанс. Няма математическа гимназия в България, която да се приема по този начин.

Значи е крайно време да се започне.

# 333

Да, няма. Затова предложението е насочено към кандидатстването във всички мат. гимназии в страната.

А доколко добре отсяват настоящите изпити, аз нямам лични наблюдения. Но в писмото са споменати и няколко конкретни случая на отлични математици, които са останали "неотсяти", уви... И със сигурност има много такива.

След като децата минават брутален подбор от няколко тежки състезания в края на 4 клас, мога само да предположа, че освен по математика, са добри и в четенето с разбиране. Умни са, знаещи са, сигурно ако впрегнат всички сили, и с назубрянето на тезите ще се справят. Но дали това е най-адекватният подбор за деца, които искат да се фокусират върху математиката?

# 334
Вярно ли е, че директорът на СМГ е учредител на неонацистка партия, забранена в много страни. Или е някаква клюка? Усещат ли се такива настроения в училището? Ето това намирам в интернет, а мислех, че само ултраси се занимават с това, а математиците са си математици....:

https://novini247.com/novini/istorikat-antoan-tonev-koyto-e-prib … krav_2688343.html

# 335
  • София
Аз лично съм с доста добри впечатления от начина, по който се ръководи училището от директора и за мен това е един добър директор.
Не съм забелязала за тези години някакви настроения или политически влияния.

# 336
  • София
Отворих статията - толкова безумно неграмотно е написана, че не я дочетох. Толкова за авторитета на този източник.

От директора имам само добри впечатления - принципен и аргументиран, държи на дисциплината и правилата, познава и уважава учениците си.

Искането за промяна на приема във всички математически гимназии е съвсем резонно и, в случая, добре обосновано.

# 337
  • София
Присъединявам се към казаното от Zazu1 и Янита. Организацията е отлична а в училището, в това число и като информация към родителите, не съм забелязала изобщо подобни настроения, абсолютно неутрално политически, не са дадени никакви поводи за това, което питате. Като директор се старае да ръководи добре училището, работи с всеотдайност и грижа за учениците, това са моите впечатления с две деца в различни класове, едното току що завърши.
Сега в неделя на двора на училището беше чудесно и навреме организирано тържество за връчване на дипломите на учениците от випуск 2023г.! СМГ е едно от училищата, които първи раздадоха дипломите си, за да могат учениците своевременно да си организират кандидатстването. 
На добър час на випуск 2023, да се готвят новите СМГ-ейци, добре са дошли в училището!

# 338
Относно профилите за сегашните 11-класници какво се избра? Благодаря!

# 339
Така че, ако тук има родители на по-малки или по-големи, настоящи, бъдещи или бивши ученици на училището, които биха искали да се включат в подписката или да я разпространят, моля да ми пишат на л.с.
Още веднъж желая много късмет на настоящите седмокласници! 🍀🍀🍀
Дайте линк към подписката.
Приeмът в СМГ след седми клас е безумен.
Моите деца пораснаха, но за внуците ще се боря и подкрепям да се промени приемът.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 17:55 от Фран

# 340
  • София
Сегашният прием след 7 клас в МГ има два сериозни недостатъка:
масово се ходи на школи или на уроци по БЕЛ, за да се застраховат учениците и да си осигурят някоя и друга точка вповече (при нас имаше ученици, които ходеха и на школа, и на частен учител по БЕЛ; сигурно и сега е така). Един допълнителен изпит, подобен на този след 4.клас (води се състезание, но наименованието е без значение) ще донесе спокойствие точно на децата, които вярват в силите си по математика и ще намали нуждата им от извънучилищна подготовка по БЕЛ. Освен това НВО по математика в 7 клас се отразява неблагоприятно и на часовете по математика в  МГ - вместо да се върви напред, да се продължи с изучаването на по-сложни неща, както това става в 5 и 6 клас, цяла година се тъпче на елементарни примери от Просвета и още 3-4 такива сборници, само и само да се постигнат заветните 100 точки, защото с 97 например влизането вече е проблем.
Иначе zazu е права - и при сегашния начин на прием като цяло децата се справят, но трябва ли да е на тази цена.

# 341
Дайте линк към подписката.
Приeмът в СМГ след седми клас е безумен.
Моите деца пораснаха, но за внуците ще се боря и подкрепям да се промени приемът.

За момента е пусната подписка на хартия, тъй като има желаещи родители за лична среща с министъра. За събиране на подписи първата дата е утре м/у 18 и 19 ч. пред СМГ.

# 342
  • София
За събиране на подписи първата дата е утре м/у 18 и 19 ч. пред СМГ.

Утре (петък) около или малко след 19 ч. се връщат от море седмокласниците от СМГ. Автобусите ще ги стоварят при училището. Може би ще е добре хората с подписката да изчакат идването на родителите, които си посрещат децата, за да ги запознаят с подписката.

# 343
Здравейте, къде мога да видя учебните планове за целия срок на обучение на бъдещите осмокласници.
Искам да разбера каква е разликата в хорариумите и в изучаваните предмети в двете профилирани паралелки “физика” и “информатика”.

# 344
Здравейте, къде мога да видя учебните планове за целия срок на обучение на бъдещите осмокласници.
Искам да разбера каква е разликата в хорариумите и в изучаваните предмети в двете профилирани паралелки “физика” и “информатика”.
Ето.
https://smg.bg/wp-content/uploads/2022/10/SMG-ucheben-plan-ot-5- … a-2022-2023-1.pdf

Директорът е перфектен администратор и според моето дете - страхотен историк. А откакто зададе тон децата да се върнат в училище миналата година, ми е абсолютно все тая какви партенки пляскат и какви кирливи ризи от преди 15 и повече години вадят.
Дано този път да се намери някой, който да прозре, че този начин на прием, който е в момента, прецаква една добре работеща система. Сега излиза може би последният випуск, който е приет с някакъв подбор на база математика.

Общи условия

Активация на акаунт