Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 79 360
  • 861
  •   1
Отговори
# 255
Кой да избера между:

Midea MSEPBU-09HRFN8-QRD6GW/MOX330-09HFN8-QRD6GW All Easy Pro Nordic
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-midea- … dic-9000-btu.html

DAIKIN FTXC35C
https://www.klimatvarna.com/bg/product/Daikin-FTXC35C-RXC35C-Sensira

DAIKIN FTXC25C/RXC25C
https://www.klimatvarna.com/bg/product/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC% … in-FTXC25C-RXC25C

Ограничението ми e че искам да се впиша в 1500лв. с монтаж. За отопление на 13кв.м. спалня ще го ползвам на трети среден етаж с една северна стена и 5см. външна изолация във Варна. Първо бях тръгнал FTXC35C да купувам но ми казаха че щял да е твърде силен, ще работи на пресекулки и ще му падне ефективността, Мидеята ми харесва че е с WIFI и е по-ефикасна SCOP - 4.6

# 256
  • Велики Преслав
Кой да избера между:

Midea MSEPBU-09HRFN8-QRD6GW/MOX330-09HFN8-QRD6GW All Easy Pro Nordic
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-midea- … dic-9000-btu.html

DAIKIN FTXC35C
https://www.klimatvarna.com/bg/product/Daikin-FTXC35C-RXC35C-Sensira

DAIKIN FTXC25C/RXC25C
https://www.klimatvarna.com/bg/product/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC% … in-FTXC25C-RXC25C

Ограничението ми e че искам да се впиша в 1500лв. с монтаж. За отопление на 13кв.м. спалня ще го ползвам на трети среден етаж с една северна стена и 5см. външна изолация във Варна. Първо бях тръгнал FTXC35C да купувам но ми казаха че щял да е твърде силен, ще работи на пресекулки и ще му падне ефективността, Мидеята ми харесва че е с WIFI и е по-ефикасна SCOP - 4.6

Имате ли желание да отоплявате коридори или съседни помещения.

# 257

Имате ли желание да отоплявате коридори или съседни помещения.
Нямам, коридора от тази спалня е 6 метра и има прав ъгъл докато се стигне до другите стаи, затова ще е много непрактично да се опитвам от там да отоплявам.

Всъщност начертах чертеж на апартамента за да питам и къде е препоръчително да сложа климатиците в спални 1 и 2. Оранжевото са врати, лилавото - прозорци. Външните тела могат да се поставят под или до прозорците само.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 21:09 от atom3

# 258
[Здравейте, търся съвет за климатизация на следното жилище - апартамент на непоследен етаж в тухлен блок в град с мек климат (Стара Загора)

По отношение на детската. При нея сякаш монтажът ще стане най-лесно. Моето виждане е следното. Външно тяло на южната стена (западна част на терасата) и вътрешно тяло на западната стена на стаята, над дивана. Леглото е до прозореца и срещу него няма да духа пряко. Тук не ми се иска да правя компромиси и мисля да се спра на доказана машина Mitsubishi Heavi Industies SRK20ZS-W/ SRC20ZS-W. (Приемам и други мнения, разбира се, иначе нямаше да питам специалистите тук). Въпросът ми е дали е достатъчно мощен за това помещение или да минавам на "девятката". На теория би трябвало да е, стаята също е много топла. Повечето съседи под нас нямат климатици в нея. Казват, че 1-2 часа вечер пускане на елекрическа печка са достатъчни за затопляне и поддържане на темепаратурата през следващите часове. Но се опасявам, ако се отворя и затваря по-често вратата като идват деца на гости, дали няма да се озори добичето  Коридорът е голям (не се вижда цялата му дължина на схемата) и там е чувствително по-хладно, нищо че сложиха нова дограма на стълбището.

В спалнята, която е преходна от хола, ако взема отделен климатик, ще е като горното Мицубиши или това, което предложите като заместител. Може и да е по-евтин, да не е толкова енергоспестяващ, защото няма да се ползва често, но да работи тихо и да не духа агресивно. Виждам в блока, че външните тела ги монтират на тясната среда на терасата, към която се излиза от хола, така че проблем с монтажа не би следвало да има.

Голямите ми дилеми са за хола и ще моля за съвет. Първо, дали да не сложа машина, която косвено да обслужва и спалнята. Второ, самата марка и модел. Трето, мястото на монтаж.
Отзад напред. Всички външни тела в редицата са монтирани на западната стена, в северната част на терасата. Най-вероятно вътрешните тела са на западната стена. обаче в серезопаданата част на хола минава колона (сивото квадратче на схемата), т.е. тръбният път ще се наложи да прави чупки. Това дали няма да попречи на ефективната работа?
Относно марката и модела. Спрях се на Panasonic Etherea cs-z25xkew/cu-z25xke. Има го на промоция на няколко места, вкл. се предлага с безлихвен стоков кредит, изглеждаше подходящ като мощност за използване в хола при затворени врати, обаче... прочетох някои отзиви и се отказах. Все ми се искаше да не са обективни... Ако посочените проблеми не са изключение, бих ги приел за струваща с 30-40% по-евтино машина. Така че тук препоръка ще ми е необходима.
В момента е на много добра цена Daikin Sensira FTXC35C / RXC35C. Дали би се държал добре, ако го ползвам за двете помещения (хола и спалнята, т.е. за 17+12 кв.м) Уточнявам, че не държа температурата в спалнята да е като в хола, а просто да няма голяма разлика и да се използва пълноценно потенциала на климатика. При по-екстремни условия преходната врата може да се затваря.

Относно кухнята. Тук не знам въобще дали е възможен монтаж на външно тяло. Единственото подходящо място е западната част на северната стена, която обаче е недостъпна след като балконът е остъклен и на запад има твърда стена, а не стъкло. Може би само с алпинисти?

Благодаря на всички, които имаха търпение на прочетат въпросите и още повече на тези, които ще дадат съвет!

# 259
  • Велики Преслав
И двата климатика които сте показали, са хубави, като аз лично Панасоника в помещение над 20 м² не бих го поставил.
Мисля, че Митсубишито ще ви върши работа.

За преходната спалня може да вземете подовата машина на Мидеа

12ка е, но това хич не е проблем, предвит това, че външното тяло е с единична пита не е мощен климатик. Същото се отнася и за хола.
Ако държите на 9ка
Midea AGN-09N8D1 Xtreme Heat Nordic
LG DC09RK Deluxe

Hitachi RAK-25RPE/RAC-25WPE Performance

# 260
Благодаря!
аз лично Панасоника в помещение над 20 м² не бих го поставил.
Имах предвид да го монтирам в хола (17 кв.м) без да го ползвам и за другото помещение, но предвид отзивите в един друг форум, ако ще се дават пари, по-добре да е Мицубиши, а като бюджетна алтернатива да се избере Дайкина.

Не, не държа на девятката. Просто квадратурата идва към горната граница на препоръчаната от производителя (14  кв. м при стандартна височина), но предвид че стаята е вътрешна и топла, май е по-добре да си остане седмицата.

Благодаря още веднъж!

# 261
И двата климатика които сте показали, са хубави, като аз лично Панасоника в помещение над 20 м² не бих го поставил.
Мисля, че Митсубишито ще ви върши работа.

За преходната спалня може да вземете подовата машина на Мидеа

12ка е, но това хич не е проблем, предвит това, че външното тяло е с единична пита не е мощен климатик. Същото се отнася и за хола.
Ако държите на 9ка
Midea AGN-09N8D1 Xtreme Heat Nordic
LG DC09RK Deluxe

Hitachi RAK-25RPE/RAC-25WPE Performance

Може ли мнение и по моя въпрос, за мястото на климатиците и дали да е  Мидеа MSEPBU-09HRFN8-QRD6GW All Easy Pro Nordic или Дайкин FTXC25C/RXC25C SENSIRA

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 16:33 от atom3

# 262
Някой използвал ли е услугите на Masterklima или vimax и ако да, може ли да изкаже мнение за монтажа. Чудя се от къде да си взема климатиците

# 263
  • до най-прекрасния мъж
Vimax, Пловдив, Тракия. Перфектни. Монтираха ми 2 бр MHI Premium 12ка и 9ка в две различни жилища през месец време. Падна ми се една и съща монтажна група, всичко изпипаха. Даже и отвора си замазаха и отпадъците събраха.

# 264
  • Марс
При мен обратното, ужасна монтажна група, нищо не замазаха и всичко беше в боклук и цигари. Но, предполагам, каквото ви се падне от монтажните групи.

# 265
  • София
Честит имен ден на всички празнуващи!
Да побутна въпроса си Blush
Здравейте, опитам се да прочета няколко теми, но не откривам отговор на моя въпрос.
Предстои ни избор на мултисплит система за дневна и три спални, ново строителство, среден етаж. Изложението е югоизток и югозапад. Отоплението ще е ТЕЦ. Климатиците ще са основно за охлаждане.
Чудим се все още дали да не сложим врата между дневната и коридора.
Прикачена е схема на дома ни.
Много благодаря предварително.

# 266
  • София
Vimax, Пловдив, Тракия. Перфектни. Монтираха ми 2 бр MHI Premium 12ка и 9ка в две различни жилища през месец време. Падна ми се една и съща монтажна група, всичко изпипаха. Даже и отвора си замазаха и отпадъците събраха.

Същото свършиха и Вимакс София, но само за 1 климатик MHI Prem 12.
Първо идваха на оглед, после същите хора го монтираха. Чисто работиха, носеха си и прахосмукачка за почистването. Даже накрая ми почистиха с нея целия балкон /16 кв.м/ като видяха, че куцукам.
Но много се чака - платих уреда на 25.09, а го монтираха на 23.11.

# 267
Здравейте! Имам нужда от съвет.
Трябва ми климатик за стая 23 кв.м. Не знам дали има изолация, но е вътрешна и топла. Южно изложение, обикновена ПВЦ дограма. Мисля за един  от тези:
 https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-hitach … 00-12000-btu.html
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-hitach … 0-btu-klas-a.html
Благодаря предварително

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 21:04 от s_

# 268
  • Велики Преслав
Atom, ако трябва да избирам между двата, Мидеата работи малко по-комфортно и тихо.

Ева на третия етаж-извинявайте, но са мулти сплит нещата са доста по-сложни. Не смея много да се изкажа, за да не ви объркам.

Здравейте! Имам нужда от съвет.
Трябва ми климатик за стая 23 кв.м. Не знам дали има изолация, но е вътрешна и топла. Южно изложение, обикновена ПВЦ дограма. Мисля за един  от тези:
 https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-hitach … 00-12000-btu.html
https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-hitach … 0-btu-klas-a.html
Благодаря предварително

Пърформанса е много по-добър избор. Има по-големи топлообменници, много по-тих, с по-добро разпределение на потока и добри мощности

# 269
  • до най-прекрасния мъж
Да, вероятно е до късмет. Младо момче и мъж около 50те бяха. Съжалявам, че не ги попитах за имената им, за да ги похваля на началниците им.
В протокола, който подписах за приемане на монтажа, имаше графа за мнение. Там им оставих положителен отзив. Дано от това им зависят заплатите, момчетата заслужават бонус определено. Много съвестни.

Общи условия

Активация на акаунт