Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Каква е връзката между храненето и здравето?

  • 261
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 24
За да удължиш живота си, намали храната си! Вероятно сте чували това може би неведнъж. Хипократ е казал, че лошото храносмилане е коренът към всяко зло.
Какво искам да кажа с това – една истина, която седи пред очите ни и пак не я виждаме – можем да изглеждаме невероятно и да се чувстваме страхотно само и единствено благодарение на храната, дори без никакви странични процедури и добавки и може да се чувстваме извън всякаква форма и много неразположени, въпреки всички процедури и добавки само и единствено заради храната.

Ето ви няколко факта в полза на това твърдение:
✔ Многото храна може да е причина за редица състояния и заболявания, докато по-малкото такава (но правилна, набавяща всички необходими елементи в хранителния режим) не може да доведе до такива състояния.
✔ Лошото храносмилане може да ни доведе до много състояния – както козметични като подуване, пъпки и т.н., така и до съвсем сериозни заболявания.
✔ Костите са изградени от калции, фосфор, колаген, а в модерната диета консумираме ли достатъчно от тях?
✔ Костите са изградени от калции, фосфор, колаген – но това не значи, че трябва да пием прекомерни количества прясно мляко, за да ги подхранваме – по-скоро значи, че трябва да приемаме достатъчно колаген, както и комбинация на Вит. д и калций – по възможност НЕ от източник прясно мляко.
✔ Вит С се превръща в антиоксидант само ако е над 600мг дневно – така де, малки дози от него няма да свършат работа, като особено важно е да се приема Вит. С от пушачи, защото тютюнопушенето намалява запасите от витамин С в организма с до 50%. Изследване показва, че всяка изпушена цигара унищожава 25 мг. от витамина в тялото ви, което води до остър недостиг. Пушачите трябва да увеличат приема на витамин С чрез промяна в дневното меню и чрез допълнителен прием като дневната доза, необходима на непушач, е 1000 мг, а на пушач е 3 пъти по-висока.
✔ Някои витамини в големи дози са наистина опасни, това например е Вит. А – една от най-важните му функции е подкрепата на растежа на клетките и клетъчното делене. По този начин той се оказва жизнено значим за организма като цяло. Това му е спечелило името „витамин на растежа”.  При повишено натрупване опасностите за бременността и плода са съществени. Венците започват да кървят, появява се повръщане и диария, увеличава се черният дроб.

Задайте своите въпроси към мен в консултативната ми тема ТУК.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 17:55 от Hия

# 1
  • Мнения: 1 229
Много хубава тема, следя.

Има ли обаче някакви дългогодишни изследвания за/против системната употреба на витамини и добавки, защото без редовни кръвни изследвания, те могат до доведат до неблагоприятни последствия.

# 2
  • Мнения: 24
Много хубава тема, следя.

Има ли обаче някакви дългогодишни изследвания за/против системната употреба на витамини и добавки, защото без редовни кръвни изследвания, те могат до доведат до неблагоприятни последствия.

Да, както и когато са използвани неправилни дози/при състояния, които не трябва/по осмотрение на човек, без знания или консултация. За отделно изследвания съм попадала, но не фиксирани само върху един витамин, а и колко мащабни са жили не мога да кажа, като цяло суплементацията е важна и необходима тогава когато е под правилното наблюдение.

Общи условия

Активация на акаунт