За битовизмите

• 8 019
  • 187
  •   1
Отговори
# 60
Ооо, от както дъщерите пораснаха ежедневното чистенето го поеха те и доста ми олекна. Основната домакинска работа аз си я върша, но е голяма помощ да пуснат прахосмукачка, да забършат праха, да сгънат прането от сушилнята и като цяло да разтребят и подредят.

Хммм ако има друга "основна" домакинска работа, то изброените неща какви са? Чини ми се, че са съществена част от основната, щото..
Има, има - почистване на кухненски шкафове, пране на пердета, миене на прозорци , банята да не забравяме...Все неща, които засега освен мен, друг не ги върши. За мен това е основното, другото е просто поддръжка. Защото ако ти лепнат шкафове и плотове и имаш паяжина по ъглите, ква полза, че е минато с прахосмукачка Grinning

Пердета нямам, банята и прозорците ги чисти мъжа ми. Кухненски шкафове не помня да сме чистили за трите години от как се нанесохме. Паяжина сигурно имам някъде, ама не съм гледала. Sunglasses

# 61
Когато няма деца, няма кой да пипне и размести нищичко, коша за пране е празен, готвенето е символично или нещо за вкъщи, няма мазни пръсти по прозорци, стени, ключове, които никнат като на магия, както отпечатъците по огледала и всяка една гладка повърхност. Домакинстваш свободно, без да заключваш чинно препаратите и постоянно да хвърляш око на влажния под, да не мине да си счупи главата. Можеш да чистиш, вдигайки шум, защото никой не спи леко и чувайки топлийка на паркета да скача. Няма нужда да си затънал в мръсотия, за да се налага да чистиш основно, но това се разбира на съответния етап от съвместното съжителство с дечица 😃

# 62
Сигурно си права, но в днешно време има толкова техника, която ни улеснява живота. Пералнята пере, не ти, има сушилни, които аз лично не обичам, но за определени материи поне стават, има роботи, които също помагат с чистенето, има водоструйки и пароструйки, с които чистенето е много по-бързо, има мултикукъри, в които хвърляш сутринта някакви продукти и вечерта има какво да се яде… изобщо много помощни средства, които не е имало аз като съм била дете, когато памперси не е имало и пералнята е била за някои хора лукс.

И съдейки по познати и приятели с деца, при всеки е подредено и чисто, поне на пръв поглед, без да им се ровя в шкафовете и да инспектирам имат ли прах под леглото или върху гардероба, така че явно е напълно резонно и работещи хора с малки деца да поддържат дома. Поне каквото са ми казвали дамите, всякакви модерни уреди много им улесняват живота и не им отнема изобщо толкова много време. Затова смятам, че навикът и културата, с или без деца, да поддържаш някаква елементарна хигиена и чистота е изключително важен.

А чистене на нещо, което е по принцип поддържано, и нещо, което наистина тъне в прах, мръсотия, засъхнали петна, които не са били изчистени навреме, са много различни неща според мен.

# 63
  • София
Е това най-тежи! Аз хубаво ще изчистя всичко за два часа. И после излизам за работа, връщам се и погром. Ако никой не мерси хич няма да мърморя че аз чистя.

# 64
И без деца трябва да се готви, чисти  и пере.

# 65
  • София
Ооо без деца хич няма да готвя! Оттам отпада половината чистене. Другата половина също отпада без деца. Чистя веднъж седмично и готово. Ехееее. Мечти.

# 66
  • Между гори и планини
На мен винаги ми е било странно оправданието за мръсен и разхвърлян дом с деца. При наличието на 2, никога в нас не е било нито мръсно, нито разхвърляно. Дори вечер след 9ч готвех лятото, за да може сутринта да стана в 6, да се оправя, да закусят и до 8 и половина да сме на плажа. На обяд се прибрахме и хапваха готвено. Почивка, после пак излизахме да играят, към 6ч приготвях нещо леко за вечеря - риба и зеленчуци, баня и в 9ч по леглата. Режим, график и точност. Докато готвех и с това гладех, пусках нова пералня, простирах... И ги гледах съвсем сама докато малкият не стана на 7г и мъжът ми не се върна от чужбина.

# 67
Аз пък докато готвя си пия виното и хич не ми идва на акъла да правя сто неща едновременно. Що се товарите излишно, не знам. Ааа и нямам ютия, да не съм нещо бъгната, че и да гладя, не купувам мачкащи се дрехи и толкоз.
В интерес на истината, след като се появи детето,домът ни стана по-чист, че заради бебето чистехме повече, нали микроби да няма, тва онова Joy

# 68
За мен лично най-голямото предизвикателството в чистенето са разни вещи-прахосъбирачки по повърхностите. Тогава трябва да разместиш, преподредиш, почистиш, абе повече работа е. Знам, защото банята е метър на метър и макар че не притежавам много неща и няма много повърхности - са заети, така че да почистя хубаво банята ми трябва кажи речи колкото за другите стаи заедно. Другаде нямам такива неща и всичко става много бързо.

# 69
  • София
При нас пък готвим заедно със съпруга ми и с децата, пиейки вино/фреш и се забавляваме, докато го правим.
Само, когато са на училище, приготвям закуската и обяда им рано сутрин, за да го вземат с тях, а аз да имам цял ден за други неща.

Решението с разместването на дребни вещи и прахосъбирачки е в липсата на такива. Или поне не по откритите повърхности.

# 70
  • София/Севлиево
Аз пък не готвя, особено сложни манджи.Преди си поръчвах готвено за вкъщи,сега лятото карам на плодове и зеленчуци.Баткото се храни при баба и дядо,бебето е на пюрета,ММ от понеделник до четвъртък в София и тъй...
Дребни неща имам,но не чак толкова много,а и част са зад витрини,където се събира по-малко прах.В момента холът сме го превърнали в стая за игра и навсякъде има играчки.Но е временно,знам че малкия ще порасне докато мигна.И затова сега не ни прави впечатление,а му се радваме.

# 71
  • София
Мен лично най-много ме мъчат дрехите. Тук там прани непрани - лудница.

# 72
  • София/Севлиево
Уф, забравих ги дрехите.У нас имам 4 коша за пране и винаги са пълни.Ако случайно са празни,то прането е или в сушилнята,или на простора,или на един стол в детската.Имам чувството,че постоянно пера и простирам.Добре че не трябва много да гладя...

# 73
Ние готвим с удоволствие и с още по- голямо удоволствие ядем. Според моите разбирания семейството трябва да се събере вечер на масата.

# 74
Мен лично най-много ме мъчат дрехите. Тук там прани непрани - лудница.
Периодично събирам всичко, което  се подвърта по столове други ъгълчета  и мятам в пералнята. Ако ще и два часа само да е носено,хич не ме интересува!

Общи условия

Активация на акаунт