Сглобяеми къщи 5

• 90 716
  • 768
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не знам с какъв опит сте, но това кофраж, пускане на нива, изливане и декофриране се оказа хич не проста работа. Специално за основите никога не бих рискувала! Отделно са изкопните работи, коитот рябва да отговарят на вертикалната планировка - не може просто да наемеш един багер и да си изкопаеш горе-долу нещо да ти харесва. 
И да, документацията и узаконяването налагат изпълнение на фундамета по правилен начин според проекта, което се удостоверява от оторизирани лица. Според мен ще имате проблем след това. Бих очаквала и с конструктора проблеми - той е на пангара, ако нещо не е изпълнено както трябва и не е предприел действия.

# 121
Бих Ви препоръчала да се върнете назад и да изчетете поне тази тема отначало, а защо не и по-старите. Доста опит е споделен от всички, които сме строили или още строят СК. Преди всичко строежът на къща не е детска игра и следва да се подхожда сериозно и с разбаране на процеса. Ако не сте наясно, то е най-добре да се обърнете към архитект и проектанти, които да Ви разяснят поне в основни линии какви са стъпките, какво може и какво не да правите.
Принципно къща до 100 кв. м. може да се строи по стопански начин, т.е. да си я построите Вие или с бригада от майстори. Независимо от това обаче, целият процес по проектиране, издаване на всички необходими документи и въвеждане на къщата в експлоатация са задължителни за всеки вид къща. Не си представайте, че взимате лопатите, чука и пироните и почвате да сглобявате къщата.

# 122
Абсолютно сме на ясно, че не е детска игра и са ни нужни документи и прочие, които вече имаме, говоря за визи, проекти, разрешителни и т.н. Както казах интересуваме дали някой е строил сам фундамент от гледна точка на документацията след това по озаконяването.

# 123
  • София
"Констативен акт за установяване съответствието на строежа с издадените строителни книжа и за това, че подробният устройствен план е приложен по отношение на застрояването (Приложение № 3)
Констативният акт се съставя от длъжностно лице от общинската (районната) администрация по искане на лицето, упражняващо строителен надзор (техническия ръководител за строежите пета категория). След проверка на строежа длъжностното лице установява с акта, че СМР по фундаментите на строежа са завършени, строежът (не) съответства на издадените строителни книжа и (не) са допуснати отклонения (ако има такива се описва какви са те), както и дали подробният устройствен план (не) е приложен по отношение на застрояването."
Ето тази проверка според мен може да ви спъне - не знам какво гледат точно, не знам и дали има изискване фундамента да е изпълнен от фирма (от общините понякога си играят със закона едно към гьотере и е твърде времеемко да се спори с тях). При нас не помня какво инфо са искали за изпълнителя, но нашият си беше фирма и си има застраховки и всичко там както си му е ред (но наистина не знам изискуемо ли е, понеже не сме пробвали без тези неща да работим/узаконяваме). За бетона се искат сертификати и бетонов дневник, за арматурата също сертификати. Нашият конструктор държеше да види снимки на навързаната арматура. Друго не се сещам какво да кажа - според мен не е шега работа фундирането и заедно с основната конструкция и покрива са най-важните за изпълнение правилно неща. С друго може да лавира човек, но според мен с тези трите не е добра идея, винаги бих си ги платила при възможност.
Очевидно никой не е правил сам фундамент (сигурно не е случайно), та се надявам да съм била полезна.

# 124
Не разбрах къщата до 100 кв. ли е? Ако да, то можете да строите сами, но в този случай, за да нямате проблеми поне си наемете строителен надзор. Ние с фирма изградихме фундамента, но имаме и мазе, дренажи, вкарване на вода и канал в основите и т.н.
Ако е над 100 кв., то съгласно ЗУТ задължително трябва да строите с фирми, регистирирани в Камарата на строителите( май повечето вече имат такава регистрация).

# 125
Под 100 квадрата ще е и имаме фирма за строителен надзор, платили сме и за оценка за съответствие още с проекта, за да излезе разрвшителното по-бързо. Сигурна съм, че фундамента не е лесна работа и затова търся мнения. При нас терена е абсолютно равен, няма да имаме мазе, тръби и прочие в него.
Благодаря на всички за включването и ако някой може още нещо да сподели, ще се радвам да го чуя/прочета 🙃🙃🙃

# 126
Щом си имате фирма, проект и т.н., пък и чакате разрешително, защо въобще бързате за основите!? Още повече и сега хич не им е времето, освен ако не решите да строите някъде на юг от България Grinning
Не бих рискувала и бих карала наред и със съответните специалисти. Освен ако мъжът ти не е строител или да работи в такава фирма и затова да държи сам да си го прави Wink

# 127
  • София
О, щом имате надзор, най-добре питайте него/нея как стоят нещата чисто като узаконяване! Този човек ако не знае, няма кой Wink Успех и чакаме добри новини, придружени със снимки!

# 128
Не бързаме за основите, сега разпитвам просто, ще изчакаме да се оправи времето и тогава ще действаме.
Мъжа ми ще строи сам цялата къща по принцип, е не абсолютно сам естествено, само за фундамента нямаме познати, затова ми е интересно как стоят нещата.

# 129
  • София
Моят е много надъхан, че вече има инструменти и знания и би посторил сам ако сега строяхме. Аз, като знам колко работа е, много се радвам, че тогава не беше на същото дередже Grinning Иначе е съвсем постижимо всъщност, от бетона нагоре не е толкова страшно. Но мен лично бетонът ме плаши - брутално тежък труд, изобщо не искам човек, когото обичам, да се занимава с бетони Simple Smile бррр 

# 130
Ще видим как ще потръгнат нещата и ако закъсаме ще търсим професионална помощ, но сме надъхани де хахаха дано е за добро 😇

# 131
Здравейте, интересуваме дали някой от вас е поставил пречиствателна станция вместо изгребна яма преди УВЕ, и как сте процедирали. Гледат ли въобще документите за съответствие и т.н? 

# 132
Още не сме минали УВЕ-то.
По проект сме с пречиствателна станция и такава сме направили.
Според мен питайте дали може да минете екзекутив, пречиствателнат станция ще е на мястото на изгребната яма.

# 133
Според строителния надзор за екзекутив ще е нужен нов проект, а и при нас няма къде да се заусти отпадната вода пак ще трябва да е със вид изгребен съд.  Фирмата с пречиствателната станция издават документи само за съответствие като за станция, с попивен кладенец и т.н.

# 134
Ние имаме и резервоар за пречистената вода. Така си е по-проект. Не я заустваме никъде.
Водата от този резервоар ще я ползваме за поливане на тревата в градината.

Общи условия

Активация на акаунт