Сглобяеми къщи 5

• 90 031
  • 768
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Вярно е ,че има модни течения ,но аз ги определям с "еко" норми и търсене на по-мързелив тип отопление .
Ако нямате нужда от охлаждане ,варианти много  ,но ако лятото е топло ,остава само ТП и климатик .ТП  с подово и конвектори идва на доста солена цена ,но който може да си го позволи ,стига да  има място за конвектори във всяка стая .Факт ,че отделни климатици или канален идват доста по-евтино .
  Тони ,защото никой от учудените не е ползвал климатик в добре изолирана къща .Разликата е огромна .

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 21:22 от nelina_london

# 106
  • София
Добра изолация и добре проектирани прозорци определено са огромна разлика. Не че тогава съм можела да преценя, но архитектът ни си е свършил работата добре и зимата тук няма нищо общо със зимата в дядовата къща на село (аз и там обичах да е зима, но тук е по-комфортно).
Сигурно е можело и нещо по-добро да измислим, все има такова. Но за нашия начин на живот, за нашите пари и за нашите предпочитания климатикът + конвектори е съвсем добър вариант, ако ще и да не сме по модата Simple Smile От всичко изчетено за отопление и охлаждане, ако днес трябваше да мисля вариант за при нас, сигурно щеше да е вашият. Не знам само дали е приложим и дали е оправдана онвестиция за толкова малка къща (ама ММ щеше да го сметне това).

# 107
nellytan ,хората са силно предубедени като чуят климатик .Усещам ,че се уморих да обяснявам за преимуществата на каналния .Мисля ,че отделно от  собствениците на къщи  в строеж , проектирани от  нашият архитект ,които са се свързали с мен ,за да обсъдят системата ,максимум 3ма човека са проявили интерес за подобна система .Иначе , с подово и термопомпа всички са запознати .

Ами аз мисля, че не информираността на хората идва и от не информираността на проектантите.
Не знам колко нещата за енергоефективността са залегнали в образователната система, но според мен не много. Отделно от това виждам, че в повечето случаи се проектира на парче. Единия проектант прави едната част, другия друга и  накрая няма проектант, който да обедини всички проекти в едно цялостно решение. А енергоефективността на сградата е съвкупност от много неща, едно от които е да подбереш правилния отоплителен/охладителен уред спрямо проектираната сграда.
При добре проектирана енергоефективна сграда  каналния климатик е едно доста добро решение.

# 108
  • София
Добра изолация и добре проектирани прозорци определено са огромна разлика.
Като го прочетох и се сетих, че вчера и онзи ден вътре беше 28 градуса на първия етаж, а горе сигурно 30. Направо ми идеше да помоля ММ да пусне охлаждането.
Тони, какви са ви стъклопакетите? Знам, че с nelina_london сме с КА/Б/КА, но за теб не знам.

# 109
  • Пловдив
nellytan, много добре казано !За съжаление ,дори всичко да е предвидено в проекта ,фирмите изпълнители започват да те разубеждават  и едва ли не ,изкарват проектантите некадърни .Тук мога да изкарам доста примери .
 mona ,температурата вкъщи бе абсолютно същата тези дни .Синът ми (6г) си свалил тениската и се понамокрил със студена вода ,за да се охлади . Sunglasses
Дори и при отрицателна температура навън, в слънчев ден е същото .Затова ,често обяснявам ,че при подобен вид сгради слънцето е най-важно .В облачна и топла зима ,разходът на ел.енергия за отопление ,ще ни е по-висок ,отколкото в студена и слънчева такава .

# 110
Добре е да обсъдите с архитекта, че искате и на втория етаж подово.

Ако архитекта е добър, заедно с конструктора и ОВК инжинера би трябвало да ви дадат решение за това, което искате.

Аз в момента търся  решение за подово над градоред. Гледах тази система - https://www.youtube.com/watch?v=eJnUq3GV8WU
Казаха ми, че KAN също имат подобна система, най-вороятно и другите производители на подово могат да предложат нещо.
Над подовото до колкото знам се слага гипсофазер а не ОСБ. ОСБ поне според мен не е добра опция, защото е добър изолатор.

Ако проектантите са ви добри, ще ви предложат цялостно решение.   Имайте предвид, че подовото се отразява почти на всичко - на вратите, на стълбите и т.н. Т.е. всички проектанти трябва да вземат под внимание наличието на подово.

Нашата система е много подобна, допълнително под ламината един слой циментови плоскости за да се изравнява температурата по-добре. Не знам дали има голяма разлика.
Строителният инжинер трябва да ви изчисли топлинните загуби и според тях да проектира отоплението.
Подово като общо е най-ефективно, но струва повече първоначално.

# 111
  ToniShu, браво на вас!
Добре проектиранта енергоефективна сграда, заедно с добро изпълнение винаги дава добър резултат.

При нас в апартамента не знам каква е изолацията и не знам какви са обикновените прозорци (подпокривните са Велукс), но е точно както казва Нелина. Няма значение дали навън е  - 20 градуса, ако е слънчево въобще не ни трябва отоплени, даже вечерта. Обаче ако е облачно дори да е 5 градуса, тогва става леко хладно и понякога се налага да пускаме парното.

# 112
А тези от вас които сте с климатици, топлата вода за къпане от бойлер ли сте избрали или има друг вариант?

# 113
  • Пловдив
По проект сме с 300л.бойлер и слънчев колектор .Инсталирахме 200л. стоящ  бойлер с една серпентина и изградихме тръбния път за колектора до покрива .Обаче ,решихме да видим каква ще е  ел. сметката преди да монтираме самия колектор .По цялостната ел.фактура ,съдя че бойлера хаби около 40-45 лв. на месец като не се спира .Затова на  този етап се отказахме да монтираме колектор, защото лятото често пътуваме уикендите и нямам намерение да се катерим на покрива всяка седмица ,за да покриваме колектора или респективно да дообезвъздушаваме .
Засега отоплението с канален климатик + бойлера ни ляга по 100лв. на месец за 260м2 къща (600м3 чист отопляем обем без стени) .
  Иначе, съм ПроЕко настроена и съм за пестене на ел.енергия ,когато може  ,но не и за сметка на елементарен комфорт и създаване на допълнителни главоболия .

# 114
  • София
Никаква идея нямам какъв е стъклопакета, знам, че дограмата е 6-камерна ПВЦ (и взехме нещо средно уж, за по-добро тогава нямаше парички). Мислим да сменяме големия френски прозорец/врата, че не послушахме строителя да го вземем с разпънки и мааалко провисна, което се преживява, но опредлеено дразни. ММ смята да слага алуминиев профил там и да решаваме проблема окончателно (сега има парички, ама то е защото не строим къща) Simple Smile Иначе, ето това снимах от проекта преди малко и честно казано, нищо не ми говори; имаме и фактури, и сертфикати на дограмата, но са у надзора, че да не ги омешаме тук вкъщи, преди да се сдобием с УВЕ Simple Smile Имам подозрение, че не сме с аргонов пълнеж между стъклата, но може и да бъркам.

Все едно, де - мен ме интересува, че има ли слънце, зимата съм по потник и климатикът съвсем спира. Конвекторът в спалнята се пуска през деня само ако навън е минусови температури, ако е над нулата и е пекло слънце през деня, даже и вечер не го пускаме (спим на 18-19 градуса, с топла завивка - установихме, че така ни е по-качествен сънят).

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 15:41 от ToniShu

# 115
  • София
А тези от вас които сте с климатици, топлата вода за къпане от бойлер ли сте избрали или има друг вариант?
Ние имаме термопомпен бойлер Аристон, 240 литров. По принцип е с вградена серпентина, но ММ  реши, че инвестиция за слънчеви колектори няма достатъчна възвръщаемост и сме само на ток засега. Бойлерът е едва 700 вата в режим на термопомпа и може да работи така до -7 градуса външна температура. Има и допълнителни нагреватели, които до момента не сме включвали. Държим го в режим на водата 50 градуса и никога не е свършвала.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 18:31 от mona77

# 116
  • Пловдив
mona,мисля ,че това е оптималното решение .Дано и цената им падне в близките години .

# 117
  • София
Ние сме с най-обикновен, от ММ знам, че сложим ли солар, ще трябва да го сменяме. Води се някакъв интелектуалец и сам се учи кога ползваме и не ползваме топла вода (то с тоя хоум офис, какво ли толкова да се учи - все сме у дома);  без вода не сме оставали, но примерно през деня съм забелязала, че поддържа вода колкото за два душа, а вечер и сутрин се поддържа в готовност на макс - 4 душа. Boost опцията е добра - ако решиш през деня да се понакиснеш в банята, пускаш boost за половин час и после спокойно се правиш на делфин Grinning Купихме го защото уж е по-устойчив на кофти вода, а не знаехме как ще е със сондажа и уредите гледахме колкото можем да ги съобразим.

# 118
  • София
mona,мисля ,че това е оптималното решение .Дано и цената им падне в близките години .
Цената му беше много изгодна, защото е бил застояла стока в Италия. Една фирма в Сандански ги внася от време на време. Леко е пожълтял и поожулен тук-там, но не беше ползван преди нас - филтърът и кутията му бяха чисто нови отвътре, а няма как да се измият толкова съвършено, така че да се прикрие евентуално ползване. Следи ти навиците и се подготвя, така че да имаш макс количество вода вечер например, страхотна машина.

# 119
Здравейте всички,
Позволявам си да пиша, защото тъкмо стартираме проект сглобяема къща със съпруга ми и разглеждам теми сходни с нашата ситуация. Повечето неща искаме да си направим сами, та се питах можем ли да си отлеем фундамента сами, а не да наемаме фирма и след това ще има ли проблем с озаконяването на къщата?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт