Сглобяеми къщи 5

• 90 719
  • 768
  •   2
Отговори
# 135
По проект сме с вкопан изгребен съд поставен върху бетонова подложка. Ако е с пречиствателна станция няма да ползваме обработената вода, и ще трябва или да се заусти някъде (няма къде) или попивен кладенец.

# 136
Имайте предвид, че тези води в изгребни ями, резервоари и т.н. ако не са вкопани дълбоко и изолирани, зимата може да замръзват. За изгребните ями си сключвате договор за абонаментна поддръжка и идват да ви източват отпадните води.

# 137
Не знам тези попивни кладенци зимата или в периодите с много валежи дали ще работят достатъчно добре.
Може би зависи от почвата наколо.

Ако пречиствателната станция няма къде да се заусти, едиствения легален начин да я ползвате е резервоар, който също се изпомпва, ако водата не се ползва.

# 138
Добре да попитам така - какви точно документи са нужни за УВЕ относно изгребната яма?  Знам, че искат снимка на капака отгоре както и договор с фирма за абонамент на тази яма (гледам масово са за по една година). 

# 139
  • София
Договр искат, за продължителност нищо не са казвали (вероятно стига да е просто валиден), снимка не са искали конкретно на ямата - искат на къщата и изпълнена вертикална планировка (жената от НАГ обяснила, че иска да види пътеките из двора и цокъла на къщата). Ние сме с изгребна яма, но не я правихме от бетон, а сложихме "Локално пречиствателно съоръжение" - пластмасов контейнер с някаква базова филтрация, изпомпва се от време на време самият съд, а зимно време и попивното поле. От феврураи миналата година, та чак сега януари викахме камиона.
Приложили сме за УВЕ каквито документи имаме от фирмата производител на ЛПС (май надозрът не остави цялата папка, вероятно някой сертификат е избрал).

# 140
Договора с такава фирма го искат, но въпросните фирми са наясно, че след УВЕ няма кой да ги търси, та гледат да предложат най-дългия срок за абонамент Laughing  Били споделила какво точно пише в тези сертификати? Фирмата която сме избрали за пречиствателна станция уж издава такива, но искам ако мога да сравня заедно с вас (от СН също казаха, че реално това е основното - сертификатите).

# 141
  • София
Не са в мен документите за УВЕ - оставихме ги при надзора, че имаме да допълваме разни неща, навсякъде хвърчат хартии из къщи и ни беше страх да не погубим вече готовото. На нас за ЛПСто ни дадоха цяла папка хартии, както и диск, ако не се лъжа. Беше отдавна, не помня какво пишеше точно в хартиите.
Нашият договор за ямата е винги едногодишен (правим втори, защото се забавихме с УВЕ-то, ама не ми се обяснява - нищо вълнуващо не е, просто се мотаем).

# 142
А когато правите договор с някоя фирма за изработка на нещо си по къщата или двора и те да ви дали ценова оферта, променя ли се според цените на пазара във времето или си вървят както си е по договор?
Намерих едни май пишман-майтори, които ми казаха, че едва ли не постоянно ще актуализират цените в офертата, но ще подпишем договор!?! Учудих се тогава за какво да подписваме, като пак нещата са под въпрос и какво ще ми гарантира този договор в такъв случай...

# 143
  • Пловдив
Ако ценовата оферта включва материали ,то е редно тя да се променя при тези динамични  цени на суровините .И предполагам ще е записано в договора ,  или най-малко ще има срок (1-2месеца) ,в който ще остане непроменена .

# 144
  • София
А договорът се предполага да е свързан със срокове за изпълнение, клас материали, гаранция... В България тези неща не значат много, но поне е някаква опция човек да не е съвсем капо, ако ще и след 5 години да си върне парите. Ако не друго, поне ще знаете данни на някой, който да търсите в случай на проблеми.
За мен е разбираемо да подлежат на промяна цените, но трябва да се уточнят някакви рамки - примерно да се обвърже с официално обявената инфлация или пък цялостно оскъпяването да не е повече от 30% от общата цена - нещо да има по-конкретно.

# 145
  • Варна
Здравейте! От около 2м живеем в сглобяема къща със септична яма и искам да попитам какви препарати ползвате в домакинството? Поръчала съм някакви таблетки за септичната яма, но доколкото разбирам не трябва да се ползват препарати с хлор, защото те ще убият въпросните микроорганизми, които полагам с таблетките. В такъв случай само хлорът ли е проблем и какви препарати да използвам като цяло?

# 146
  • Варна.
Здравейте! От около 2м живеем в сглобяема къща със септична яма и искам да попитам какви препарати ползвате в домакинството? Поръчала съм някакви таблетки за септичната яма, но доколкото разбирам не трябва да се ползват препарати с хлор, защото те ще убият въпросните микроорганизми, които полагам с таблетките. В такъв случай само хлорът ли е проблем и какви препарати да използвам като цяло?

Основното го знаеш. Не използвай хлорсъдържащи препарати. За това внимавам когато купувам препаратите. Дори и да се объркаш и да използваш нещо с хлор, просто трябва да изчакаш малко време и отново да заразиш ямата.
Аз купувам от тези:
https://ddd007.org/mikrobec-granuli-bros-1kg

# 147
  • София
Само да уточним: септична или изгребна яма е това? Септична е като на село едно време - всичко просто попива в почвата. Изгребна е тази, която се изпомпва от камиона - обикновено по проект е бетонова шахта. Изгребната може да се направи и със съд от армирана пластмаса, с някаква базова филтрация и попивно поле след нея, така че се почиства по-рядко без да замърсява (аз съм с такъв към момента).

Избягвам всякакви силни химии - киселини, хлор, амоняк и т.н. Използвам биоразградими препарати (има в Зоя, има в Ебаг), само капсулите за миялната ми общо-взето не са такива. Честно казано, нито ми излиза кой знае колко по-скъпо от преди, нито е по-мръсно или по-чисто вкъщи Simple Smile
Мазнини никога не изсипвате в канала (може да събирате и изхвърляте в торбички, аз лично събирам използвано олио и т.н. в бутилка). Косми и хартия също не трябва да попадат в ямата.

# 148
  • Варна.
Мазнини никога не изсипвате в канала (може да събирате и изхвърляте в торбички, аз лично събирам използвано олио и т.н. в бутилка). Косми и хартия също не трябва да попадат в ямата.

Извинявам се, но защо? Ние изхвърляме тоалетната хартия в канала. Мазнините ме притесняват, че може да запушат тръба, а не че бактериите няма да ги разградят, по тази причина ги изхвърлям в кофата. Бактериите разграждат всичко, което е с биологичен произход.
Имам личен опит, битка  с ямата от 2017 г. насам. До като родителите на мъжа ми живееха в къщата, ямата редовно преливаше. Беше се "запечатала" пропускливостта ѝ. Свекъра ми беше сложил помпа и горната част от течността извеждаше настрани (не са необходими подробности). След като те си отидоха и къщата стана наша отговорност, аз лично реших, че тази история с помпата и тръбите не ми се нрави. Четох, питах и разбрах за бактериите. 
Първоначално заразих ямата с продукт на тази фирма:
https://sanista.biz/boss
Трябва да се има предвид, че тогава къщата не се ползваше, т.е. 3-4 месеца бактериите чистиха това, което  се е съдължало вътре (около 4 куб.м. е целия обем)  и отложеното по стените, без да идва нов отпадък. Може би за това нещата се получиха. Ямата възвърна пропускливостта си. Разкачихме помпата и вече не я използваме изобщо. Внимавам в периода, в който живеем в къщата - от пролет до ранна есен, там сме 4 човека и 2 кучета, веднъж седмично да пускам бактерии, в другото време веднъж в месеца, за поддръжка. Ямата е ОК, не ползвам никаква белина или хлорсъдържащи, всички останали препарати са масово разпространените, не са био.
В последните години ползвам Микробец, купувам кутия кг от Практикер.

# 149
  • София
Ако броят хора в домакинството надвишава капацитета на ямата, тя няма да работи според очакванията. Мазнните не са проблем, защото запушват тръбите, а защото правят слой върху течната маса в ямата, съответно затрудняват филтрацията (ако има такава) и почистването.

Ето малко съвети от фирма, занимаваща се с почистване на ями:
Не поставяйте мазнини, масла, гориво, хартиени кърпи, бои, утайка от кафе, черупки от яйца, презервативи или женски хигиенни продукти във вашата септична система.
Не поставяйте материали върху вашата септична система, които ще възпрепятстват навлизането на кислород в почвата точно над вашата система. Най-добрият материал е тревата. Не препоръчваме бетон, пластмаса или асфалт.
Почистващите препарати, влизащи във вашата септична система, могат да нанесат хаос на добрите бактерии вътре в нея. Опитайте се да не изливате почистващи препарати за подове, почистващи препарати за оттичане, полиране и восъци във вашата септична система.
Това са само някои съвети за поддръжка на септична система. Следвайки тези съвети, можете да помогнете за предотвратяване на скъпи ремонти по пътя.

И последно, от опит да кажа: ето това е в пъти по-ефективно от предлаганото в Практикер (поне за нашия дом).

Общи условия

Активация на акаунт