Сглобяеми къщи 5

• 90 755
  • 768
  •   1
Отговори
# 150
И аз хвърлям е нашата яма някакви бактерии, ама се чудех сега зимата има ли смисъл, "бачкат ли" в тоя студ 😐

# 151
Къщата ни в Подгумер бе проектирана от Sweet Home (арх. Руслан Гинчев, инж. Тихомир Георгиев и Гергана Матеева) - sweethomebulgaria.com (Галин Ненов - Галда ООД, Валентино-Г, Арна, Галда строй, Арно село).
Проекта е одобрен от строителен надзор Гинев инженеринг и Община Нови Искър с гл. архитект Станислав Михайлов.

Sweеt Home започнаха строитество на парцела в Подгумер без да ни предупредят... Което ни накра да направим проверка на проекта. Оказа се невероятно иновативен - чак е опасен за живота и здравето на бъдещите обитатели на къщата.

КИИП наказа проектанта Тихомир Георгиев и техническия контрол по част 'Конструкция' Стефка Гълъбова на Sweet Home, заради незаконния им проект на нашата къща: https://kiip.bg/documents/md/492_prot_KDP1_16022022.pdf
Инж. Александров прочете писмото от инж. Стефка Гълъбова. В него тя обявява, че приема констатациите и аргументите за пропуски и грешка в изготвения проект, изложени в направените експертизи и респективно невзети под внимание от нея като ТК и приема решението на КДП. https://kiip.bg/documents/md/497_%D0...1-25032022.pdf

Инж. Крумов: 'Не съм виждал толкова слаб проект. Няма нито един детайл, нито една връзка. Конструкцията не може да се използва. Тя е опасна.' http://www.kiip.bg/documents/md/452_prot1_17022021.pdf

Ето и репортаж на 'Господартите' по случая. https://gospodari.com/%D1%81%D0%B5%D...E%D1%81%D1%82/

Ето и историята: https://www.facebook.com/groups/3011...user/534571596

В момента водим дело срещу Sweet home.

Изт: prossviktor

# 152
  • София
Да ви питам... Как ви вървят киловатчасовете в отоплителния сезон? Ние имаме 1000 квтч за периода 07.12-06.01
Отопляваме 170 кв.м. РЗП. Държим термостатите на конвекторите на 22 градуса. Лятото изразходвахме средно 350 квтч на месец. Излиза, че термопомпата "гори" 650 квтч. за периода, което ни се струва добре.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 19:16 от mona77

# 153
  • Пловдив
mona,за мен ,130 лв. за отопление са си много добре .Понеже и Вие имате много слънчеви печалби ,предполагам ,че зависи от това колко слънчеви дни е имало в отчетния период .Сложете си някакво  смарт устройство за следене на консумацията на уреда и ще добиете много детайлна представа какво се случва ,при колко градуса .
Аз ,например , съм много приятно изненадана от консумацията в тези студени дни по часове .Дори ,спрямо данните мога да кажа ,че в по-студените климатични зони на БГ ,от нашата (Пловдив) допускам максимум 15%по-високи сметки .А,не като някой да ми каже  че са ни ниски сметките ,защото при нас климатът е мек 
 Също ,  чакам  и приятели да се нанесат в дървената си къща (на климатици) и да споделят резултата .

# 154
  • София
Не знаехме какво да очакваме, защото преди къщата живеехме в жилище към топлофикация. Но определено сме доволни. ТП-та има wifi модул и през някакво имагинерно приложение евентуално да се следят показателите, но не сме открили все още как става и кое е това приложение. Нов модел е и изглежда тази екстра е оставена за бъдеще неопределено.

# 155
  • Пловдив
Сложете едно Shelly към предпазителя ,например .Много съм доволна ,защото следи и моментната консумация  и изчислява по часове и дни .
Топлата вода също ли е от ТП ?

# 156
  • София
Сложете едно Shelly към предпазителя ,например .Много съм доволна ,защото следи и моментната консумация  и изчислява по часове и дни .
Топлата вода също ли е от ТП ?
Топлата вода е от отделен термопомпен бойлер. Показах Shelly-та на ММ, но той обърна внимание, че са до 16А и според него не са подходящи за ТП.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 08:39 от mona77

# 157
  • Пловдив
Вярно ,не се бях сетила .Колко kW е ТП ?

# 158
  • София
Дават я по спецификации - Мин./макс. захранваща мощност при отопление 1.6~3.6 KW
Но трябва да има резерв - така каза специалиста вкъщи Simple Smile

# 159
Ако броят хора в домакинството надвишава капацитета на ямата, тя няма да работи според очакванията. Мазнните не са проблем, защото запушват тръбите, а защото правят слой върху течната маса в ямата, съответно затрудняват филтрацията (ако има такава) и почистването.

Ето малко съвети от фирма, занимаваща се с почистване на ями:
Не поставяйте мазнини, масла, гориво, хартиени кърпи, бои, утайка от кафе, черупки от яйца, презервативи или женски хигиенни продукти във вашата септична система.
Не поставяйте материали върху вашата септична система, които ще възпрепятстват навлизането на кислород в почвата точно над вашата система. Най-добрият материал е тревата. Не препоръчваме бетон, пластмаса или асфалт.
Почистващите препарати, влизащи във вашата септична система, могат да нанесат хаос на добрите бактерии вътре в нея. Опитайте се да не изливате почистващи препарати за подове, почистващи препарати за оттичане, полиране и восъци във вашата септична система.
Това са само някои съвети за поддръжка на септична система. Следвайки тези съвети, можете да помогнете за предотвратяване на скъпи ремонти по пътя.И последно, от опит да кажа: ето това е в пъти по-ефективно от предлаганото в Практикер (поне за нашия дом).
[/i]

Извинявам се за питането, но как пускате бактериите в септичната яма. В селото на свекърва ми са  със септична яма, но тя е покрита цялата, мисля. Само външната тоалетна е с отвор, през който могат да се изсипят. Не бяхме се замисляли за тези бактерии, докато не прочетох, а съм чувала за тях, но никога не ми хрумвало да им предложа да ползва. Тук ми събудихте интереса и ако някой ми каже как се слагат, може и на лични, ще съм благодарна.

# 160
Аз сипвам в тоалетната и пускам водата... И заминава всичко към шахтата 😉

# 161
  • София
Да, така се прави - то си пише на опаковката. Нашите се разтварят в телесна температура вода и след 20-на минути се изсипват в тоалетната и си отиват активирани към ямата. Това веднъж на 1-2 седмици или по-рядко, според какво целите и каква е употребата.

# 162
  • София
Имате ли идея какво се изисква като становища за поставяем обект - преди внасянето им при гл. архитект на общината?
И има ли нещо специфично, което трябва да знаем при подаване по имейл - с КЕП, съответните документи, понеже общината е извън София.
Някой който може да начертае ситуацията върху скицата /не знам как се казва - комбинирана скица../ - може ли да предложите?
Има ли значение на каква дълб-на ще зададеш водоизточника (сондаж), например 9м?

# 163
Имате ли идея какво се изисква като становища за поставяем обект - преди внасянето им при гл. архитект на общината?
И има ли нещо специфично, което трябва да знаем при подаване по имейл - с КЕП, съответните документи, понеже общината е извън София.
Някой който може да начертае ситуацията върху скицата /не знам как се казва - комбинирана скица../ - може ли да предложите?
Има ли значение на каква дълб-на ще зададеш водоизточника (сондаж), например 9м?
Не мога да отговоря на тези въпроси, но имай предвид, че доколкото съм разбрала преместваемите обекти ги таксуват по промишлен ток и не знам това дали ще те устрои пред високата му цена. Също така разрешителните за тези обекти са с определен срок.

# 164
Не мога да отговоря на тези въпроси, но имай предвид, че доколкото съм разбрала преместваемите обекти ги таксуват по промишлен ток и не знам това дали ще те устрои пред високата му цена. Също така разрешителните за тези обекти са с определен срок.
За тока не е вярно, за срока зависи от общината. При мен безсрочно разрешение за поставяне и битов ток без проблеми. Изготвя се проект - търси проектант, около 100-200 лв струва и не е нещо осбено. Таксата в общината около 50 лв.

Да допълня, че най-добре да питате в общината гл. архитект защото при всяка община е различно.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 05:47 от toltek

Общи условия

Активация на акаунт