Сглобяеми къщи 5

• 88 381
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Моят въпрос беше как ЗАКОННО да стане?
И се надявах само хора, запознати със законовите норми или от личен опит да пишат. Не да си говорим празни приказки.
Попрочетох това- онова и съм наясно какво и как .
Благодаря на всички. Питането ми вече не е актуално.

# 661
Има приятел, който си я прекара като преместваем обект, но си я направи на бетонова основа. Някой от съседите го беше изпял и идваха на проверка, но е успял да се оправи. Не знам как, може и пари да им е дал.
Т.е. пак си пишем за шмекеруване, да не се минем, да нарушим правилата, щото сме "големи" теракати, ама иначе на думи всички се борят с корупцията. Мда, но само, когато не участват лично в нея и нямат лична изгода.

Искам да припомня, че ако правилата/законите са написани некадърно, без да се взема в предвид действителността, е нормално да се стигне до неспазването им. Няма да навлизам в конкретика понеже ми лиспва опит в тази сфера но ако някой напише закон, че ще таксува хората за това че не са си асфалтирали паркомястото пред къщата и цапат пътя, а пътя пред къщата им в най-масовия случай в България е черен път широк 1 метър по който тече река при всеки дъж. Естествено, че никой нормален човек няма да плаща такова нещо и ще протестира. Трябва правилата да са логични, лесно изпълними и съобразени с реалността за да могат и да се спазват.

# 662
Т.е. пак си пишем за шмекеруване, да не се минем, да нарушим правилата, щото сме "големи" теракати, ама иначе на думи всички се борят с корупцията. Мда, но само, когато не участват лично в нея и нямат лична изгода.
Случая няма нищо общо с корупцията. Хората се опитват да си спестят някои от излишните регулаторски режими, (евентуално и подкуп за някой общински чиновник).

# 663
Говорим за виличка едностайна/бунгало/лятна кухня/лека паянтова едноетажна постройка. Дворното място е с ограда и собствен водомер и сонда. Засега е просто градина, но искаме да има и някъде да се подслоним при лошо време и евентуално да оставаме за нощувка лятото. Кви къщи, архитекти, фирми и т.н.
Вариант ни е просто една каравана с навес, но исках да видя дали има и друг начин.

Ами тук на мен въпросът ми прозвуча как да си направя нещо без да имам проект и одобрение, защото на питащия му се струва безумно.

Дори и навес да е, според мен би трябвало да има проект и одобрение. През годините сме виждали доста литнали покриви, изолации и други безумия, които не отговарят на никакви норми. Доста от тези неща причиняват материални щети, а могат да причинят и наранявания и на хора (а може и по-лошо). В тази връзка поне за мен е нормално като искаш да строиш нещо в имота си да ти трябва и проектанти и одобрение от общината.
Аз лично не виждам излишни регулаторски режими, напротив, даже в България правилата са доста лесни за постигане. А подкупите зависят от самите инвеститори и от това дали те са склонни да ги дадат. Ние например не сме давали никакви подкупи. А проектите, които сме направили, за мен те са даже под абсолютния минимум.

# 664
Има приятел, който си я прекара като преместваем обект, но си я направи на бетонова основа. Някой от съседите го беше изпял и идваха на проверка, но е успял да се оправи. Не знам как, може и пари да им е дал.
Зависи от правилата. Извинявай, но да построиш една къща, има един тон документи и бюрократищина и всеки ти иска пари на всяка стъпка, все едно си милионер. Така са направени правилата, предполагам си наясно щом си строила. Сега си спомних, че като са дошли на проверката, моят приятел ги е питал, добре, тези всички обекти на морска гара, дето се водят преместваеми, а не са, ще ги махнете ли? И те са му казали, е ти сега заяждаш ли се?
Мисля, че не е нужно да обяснявам повече. България отдавна е един разграден двор, управляван от олигарси и престъпници в костюми, които си пишат законите както им е удобно. Така че аз лично съм спрял да съдя обикновените хора, които ако имат възможност някъде да минат по евтино го правят.

# 665
  • Пловдив
Друг вариант е каравана или кемпер. Паркираш го вътре в двора, свързваш с ток и ВиК ако имаш партиди вече и си ходиш лятото там.

# 666
Моят въпрос беше как ЗАКОННО да стане?
И се надявах само хора, запознати със законовите норми или от личен опит да пишат. Не да си говорим празни приказки.
Попрочетох това- онова и съм наясно какво и как .
Благодаря на всички. Питането ми вече не е актуално.
И аз ви написах в общи линии как това законно да стане, но очевидно отговорът ми не ви хареса. И не са празни приказки, а нормативна уредба и доста натрупан личен опит с построени 2 сглобяеми къщи.

# 667
Тъй като съм минала по пътя на един тон документи и бюрокращина, мога да кажа, че не е чак такава драма, каквато го писвате. Ако мястото на, което ще се строи е УПИ и строежът, който бихте искали да се направи е в допустимите граници на това УПИ, то не би трябвало да имате никакви проблеми.
Относно парите - да навсякъде искат пари. Но голяма част от тези пари пак ще ги дадете, дори и да не минавате през разрешение за строеж. Защото ако искате да имате вода, пак ще трябва да платите  за да ви предоставят до имот. Ако искате ток, пак ще трябва да платите. И какво остана - проект и таксата за разрешително за строеж. Не си представам да строя без проект. Както вече писах материалите и труда са доста скъпи, за да оставя някой да си прави свободни съчинения с моите пари (колкото и да имам забележки към проектантите). И какво остана - разрешителното за строеж.

Съжалявам ама ако давам над 100-200 хиляди за строеж няма да рискувам за още 1000 този строеж да остане незаконен. Просто не си струва.  Ако дойде време за продаване на такъв строеж, то е почти непостижимо!  Защо трябва да си го причинявате за едни 1000лв.?

# 668
  • Пловдив
Тук не става въпрос за строителство на празен парцел, а че не можеш да ползваш старата сграда, която е полуразрушена, стопанска постройка. Аз например се занимавам със строителството имам и проекта и ток, и вода, и всичко нужно, но гл. архитект не ми дава да ползвам готовите каменни зидове, да ги укрепя и да вдигна наново втория етаж без да излизам от параметрите на старата постройка. За пред общината това е положението или си оставам камънака в двора и строя някъде другаде в парцела или го събарям и строя на ново.
Въпроса по-горе беше дали може да се ремонтира съществуваща, но полуразрушена постройка в парцела. Отговорът е: ако няма документи и от общината я водят без удостоверение за търпимост не може!

# 669
Тук не става въпрос за строителство на празен парцел, а че не можеш да ползваш старата сграда, която е полуразрушена, стопанска постройка. Аз например се занимавам със строителството имам и проекта и ток, и вода, и всичко нужно, но гл. архитект не ми дава да ползвам готовите каменни зидове, да ги укрепя и да вдигна наново втория етаж без да излизам от параметрите на старата постройка. За пред общината това е положението или си оставам камънака в двора и строя някъде другаде в парцела или го събарям и строя на ново.
Въпроса по-горе беше дали може да се ремонтира съществуваща, но полуразрушена постройка в парцела. Отговорът е: ако няма документи и от общината я водят без удостоверение за търпимост не може!

Има логика в най-различни ситуации да не е позволено да се използва старо строително петно. Виж примерно какъв наболял проблем са тесните пътища из вилните зони, а дори и из кварталите на всички(?) градове у нас. Ако винаги може да се използва старото петно което е на границата с пътя то този проблем никога няма да се подобри. Кой мислиш че от добра воля ще отстъпи от имота си за да има по-хубав път за всички?

# 670
Сега има доста по-завишени норми за земетръс. Тези стари основи може би не отговарят вече на съвременните нормативи. За да не е позволено да се ползвате тези основи е имало причина.
За вода може и да има някаква партитда, която да може все още да се ползва, но за тока почти винаги има нужда от вдигане на мощността. В старите сгради не е имало толкова много електроуреди, както в съвременните жилища.
И накрая пак стигаме до вложените пари. Дали си струва да вложиш толкова много и накрая да ги изсишеш върху едни основи, които не е ясно дали ще са адекватни за това ново строителство? Дали си струва риска?

# 671
  • Пловдив
Сега има доста по-завишени норми за земетръс. Тези стари основи може би не отговарят вече на съвременните нормативи. За да не е позволено да се ползвате тези основи е имало причина.
За вода може и да има някаква партитда, която да може все още да се ползва, но за тока почти винаги има нужда от вдигане на мощността. В старите сгради не е имало толкова много електроуреди, както в съвременните жилища.
И накрая пак стигаме до вложените пари. Дали си струва да вложиш толкова много и накрая да ги изсишеш върху едни основи, които не е ясно дали ще са адекватни за това ново строителство? Дали си струва риска?
Аз съм си прекарала ток и вода чисто нови партиди. Присъединяване на обект, който не е бил включен в мрежата. За основите както казах имам проект, занимавам се със строителството и работя с много добри конструктори, архитекти, геодезисти и всякакви други специалисти. Освен всичко въпросната постройка е на 15 метра навътре в парцела от  пътя, който е достатъчно широк, че да се разширява повече.

# 672
Аз съм си прекарала ток и вода чисто нови партиди. Присъединяване на обект, който не е бил включен в мрежата. За основите както казах имам проект, занимавам се със строителството и работя с много добри конструктори, архитекти, геодезисти и всякакви други специалисти. Освен всичко въпросната постройка е на 15 метра навътре в парцела от  пътя, който е достатъчно широк, че да се разширява повече.

Направили сте всичко това и не сте си изкарали разрешение за строеж ли? Не схванах коментара. Колко спестихте от разрешението за строеж? Като работите с тези добри проектанти, те направиха ли Ви проект или го карате както дойде? Това, че Вие имате опит, значи ли, че всеки питащ има опит и може да се справи сам? Ще е добре да споделите, за да може и други да се възползват от Вашия опит.
Аз лично нямах познати проектанти преди да започнем и не бих риксувала да започна нещо без да има проект. А това, което много ме дразни в нашето проектиране е, че липсва екипна работа и проектите не са стиковани един с друг. А ако карам без проект дори не ми се мисли какво мазало може да се случи. То и с проект много неща не бяха напаснати.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 16:11 от nellytan1

# 673
Здравейте, изчетох почти всичко в тази и предишните теми. Повечето от вас са със СК с дървена конструкция. Интересува ме има ли такива, които са построили с метална и доволни ли сте? Може ли някой да ми даде отзиви за строителя Косе дом? Или да ми препоръча друга фирма.
Благодаря предварително за съдействието ви! 😊
     И аз се интересувам,дадоха ми и добра оферта, но някой казват не са добри . Въпреки това не знам, работят с банки за финансиране, малко по евтино излиза май. Ще го мисля, съберете мнения ако намерите хора на които са построили.

# 674
  • София
Привет. Моля, ако някой е доволен от кредитния си консултант за намиране на финансиране за сглобяема къща, да ми пише. Всъщност не знам дали правилата забраняват директно в темата да се посочат конкретни имена.

Общи условия

Активация на акаунт