Сглобяеми къщи 5

• 88 748
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Според мен всичкип са с ивични основи. Но количеството желязо можем да го коментираме, ако някой пусне своя количествена сметка или проект на фундамент на СК.
Със сигурност при монолитните е повече.

# 601
  • София
Основите не зависят ли и от терена?

# 602
Аз не съм забелязал промяна в основите спрямо вида строителство. Има си минимум за да покрие изискванията за фундиране в здрава основа и под точката на замръзване.
За последният проект с дървена конструкция, по който работих сметките са такива. ЗП 155м2 РЗП 215м2. Наклонен терен. Изкоп 150м3. Бетон 75м3. Подложен 4м3. Стомана 5700кг. Дървесина 37м3

# 603
Основите не зависят ли и от терена?

Да.

# 604
  • София
Мда и аз така знам, че ивичните основи са за равен, стабилен терен, после дали монолитна или сглобяйка въпрос на решение, но при по-нестбилни почви, наклони, денивелация не се ползват.

# 605
Сигурно не съм се изразила правилно, но човекът от клипчето строи с фирма, която изгражда подобни къщи, не сам. “Построил” в смисъл трудностите, съмненията, ипотеките и заемите с които се сблъсква. Това, което научих е че например банката дава по голяма ипотека, ако къщата е с метална конструкция. В неговия случай 85% от стойността “до ключ”. Финансирането за дървена конструкция е по малко, около 50-60%.
Ок. Относно ипотечните кредити не мога да съм полезна. Често и това се коментира в темата, но кои банки, какви кредити отпускат и в какъв размер следва всеки сам да си проучи, както и дали финансират СК с метална или дървена конструкция. Още повече, че вече има съвсем нови условия по ипотеките, съгласно указаниата на БНБ към ТБ. Някой от фирмите за СК вече предлагат консултации и по този въпрос.

# 606
За хората, които се чудят дали да изберат дървена или монолитна, ще направя едно уточнение, което аз лично не взех много предвид, когато започнах (защото не бях запознат с цените в момента). Фундаментът е доста скъпа част от проекта и повечето фирми не го включват в цената. На мене за 120кв къща, ми даваха оферти от 50 хил лева до 70+ Хил (като тази беше с включена изгребана яма). Та, да си имате едно наум преди да започнете. Защото, иначе всички започват с не мога да ти дам цена, без проект. Но, да си изкараш един проект не са също малко пари, а накрая да се окаже че и трябват още 30 Хил евро за фундамента.

# 607
Аз затова много пъти съм писала, че в цените на фирмите за СК не са включени много и то сериозни разходи.

# 608
  • В.Търново
В сайтовете за сглобяеми къщи винаги си е опоменато какво влиза в цената и че фундамента не е включен. Това е всеизвестно.

# 609
В сайтовете за сглобяеми къщи винаги си е опоменато какво влиза в цената и че фундамента не е включен. Това е всеизвестно.
Ооо, Русалка освен фундамента има още мноого неща, които не са описани в цената, но след това ти ги сервират, че ако искаш довършена къща щещ не щеш трябва да ги доплатиш.

# 610
Че то тов важи за всеки ремонт/строеж…

# 611
Че то тов важи за всеки ремонт/строеж…
Много пъти назад в темите съм писала подробно, но явно ще трябва отново да обясня с примери, за да се разбере какво имам предвид. Тук не става въпрос , че са тръгнали да копаят и видиш ли изникнал проблем и това не е ремонт на стара къща, че да има изненади. Говорим за некоректна и заблуждаваща практика на фирмите за СК. Пакетът, който избрахме беше до ключ "Премиум", т.е. напълно завършена къща с описани на сайта на фирмата, операции какво влиза в цената. Обаче, когато ни дадоха подробната оферта, списъкът с това какво всъщност НЕ влиза и даже Не правят се оказа много по-дълъг от това, което се покрива от нея, като например:
В обявената цена пише - поставяне на подова настилка с теракота или гранитогрес. Супер, само че в цената не влиза поставянето на замазка преди да положат настилката, както и первази. Очивидно няма как  да се положат плочки без отдолу да има замазка, нали, нито пък подът да има завършен вид без первази. Оказа се даже, че те дори нямат работници, които да полагат замазки, т.е. ние трябваше да си ги осигурим и да си направим замазката, за да може фирмата за СК да дойде и да сложи настилката, и разбира се да побързаме, за да не се излиза извън срокът по договора. В баните се оказа, че в цената не влиза оставяне на шкаф с вградена мивка, а само мивка, не правят куфар на тоалетната, не  поставят шкаф с огледало, т.е. ако искаш нормална баня доплащаш за всичките тези неща. Не правят никакво отопление и/или охлаждане, а как завъшваш къща до пълен ключ без предвидено отопление, никак?! И разбира се този разход е доста сериозен. Не правят мълниезащата, а тя е задържителна - хайде търси си фирма и плащай отделно. В цената ти влиза поставяне на дограма, е да ама само бяла, ако искаш цвят доплащаш и то доста отгоре. В обявената цена влиза само 1 баня и само 1 входна врата, ама нищо, че по  проект си с две бани и две входни врати - доплащай и още ред други. Не би било проблем, ако това ясно е посочено в описаните им на сайта цени и клиенът да може доста по-реално да прецени необходимият му финансов ресурс, а не да сключи договор за една сума, а СК да излезе с 100 + % повече.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 10:33 от Fatalina

# 612
Дали може някой да ме ориентира, в темата коментирано ли е кои фирми за СК са некоректни?  Или пък обратното, кои бихте препоръчали?

# 613
  • София
Дали може някой да ме ориентира, в темата коментирано ли е кои фирми за СК са некоректни?  Или пък обратното, кои бихте препоръчали?

Споменавани са във всички теми и коректни и некоректни строители. Ние специално се доверихме на тази фирма и не съжаляваме нито за момент(това е къщата ни). Работят в цяла България. Фаталина е доволна от друга, много известна фирма (ако тя пожелае, ще сподели), която за нас е в графата некоректни, не защото работят некачествено, а защото изначално ни мотаха, че ще се заемат с нашия строеж и накрая, след много изгубено време ни отказаха.

# 614
  • В.Търново

Споменавани са във всички теми и коректни и некоректни строители. Ние специално се доверихме на тази фирма и не съжаляваме нито за момент(това е къщата ни). Работят в цяла България. Фаталина е доволна от друга, много известна фирма (ако тя пожелае, ще сподели), която за нас е в графата некоректни, не защото работят некачествено, а защото изначално ни мотаха, че ще се заемат с нашия строеж и накрая, след много изгубено време ни отказаха.
Боже..., какви са тия цени, то като за монолитно строителство.
Дори при най-скъпия пакет има неточности, например
Бяла PVC дограма двоен стъклопакет; (среден клас ) завършени бани и тоалетни (стенни и подови плочи В и К мивка тоалетна и душ от vidima или fayans)
Без да е уточнено колко камера е дограмата, а двойния стъклопакет по принцип е икономичен вариант. Среден клас завършени бани....
Всичките фирми за мен имат скрити неща в офертата и е много некоректно.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 12:06 от Русалка_1

Общи условия

Активация на акаунт