Сглобяеми къщи 5

• 88 360
  • 768
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Всъщност, беше питано само дали цената в момента е нормална, никой не е казвал, че им е непосилна или че искат евтино, още по-малко, че обмислят възможност да лепят сами.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 18:45 от Angel_Dust

# 706
Банята освен под има и стени, не са 4,8кв м нещо са ви криви сметките. Има обръщанки, има и др подробности, които определят цената. Банята не е равен под на кв м.
Така или иначе, от последните месеци 4-5казват хората, че им излизат такъв формат бани, само лепене на плочки.
Смятай, аз ще си ги лепя сам. Имам двама приятели, които си го направиха само, без изобщо да са работили в тази сфера. Според мене е абсурдно хората да дават толкова пари за едно лепене на плочки

# 707
  • София
Успех 👍🤗

# 708
Мерси. Ще стане най вероятно догодина, защото сега ще започват фундамента, но ще пиша как се е получило

# 709
  • София
Целият разговор се измести много от темата Сглобяеми къщи. Има тема за баня.
Отговорът е - Да, за баня с около 28м2 плочки, цената е висока. Ако е само за лепене на плочки, но едва ли. Включва ли друго - ВиК, подово отопление, замазка, монтиране на гипсокартон, на окачен таван, свързване на осветителни тела, монтиране на санитария, преградно стъкло?
atom3, който може, или му се получава, си прави банята сам. Ние също ще прежалим едни немалко пари. За сметка на друго - изградихме си ВиК и отоплителната инсталация - подово с конвектори, за термопомпа. Това работим, това можем, това правим. Вие не вярвам да си я направите сами, и ако решите да я правите, ще дадете около 20 Хил лв за труд само. Ние дадохме 10-12 Хил за цялата инсталация - тръби за подово, медни за машината, медни с изводи за слънчеви панели, буферен съд, бойлер с две серпентини и самата термопомпа. На вас ще ви излезе 40.
Ще си правим сами и изолацията. Материалите са 7000 лв към момента. С майстори, офертите са 15-18 Хил. И т.н.
Ще се набутаме с малко повече за бани и настилки, защото не ни се отдава дотолкова, че да стане перфектно. Естествено всички монтажи след плочките ще си ги направим.
Така че случаи има различни, малко по-спокойно и умерено се изказвайте.

Алфа Херинга, успех и на вас! Познавам доста хора, които работят нещо съвсем различно, но се справят по-добре от поне 70% от "майсторите".

# 710
  • Пловдив
"Лепенето" на плочки в банята не е никак лесно. Дори и да речем, че сте много сръчен човек, най-вероятно ще трябва да се упражните върху поне 3-4 бани преди да успеете да направите нещо прилично.
Да не говорим колко време, нерви и материали ще изхабите. Освен всичко останало и материалите за баня не са никак леки за носене. Ще ви тряб ат и един куп инструменти, които или трябва да си купите или наемете.

# 711
  • София
София, това са цените, за лепене на подобен рзмер бани, които 3ма софиянци казват от декември до сега направили 4бани - 4-5хил им искат, без вик, подови и подобни. Ся, че искат рибена кост, пилене на 45градуса и не нам какво си - сигурно... На нас преди 2години ни беше около на половина... Ама явно се вдигат.

# 712
Определено, човекът, който ще си прави за пръв път баните трябва да е сръчен.
Ние за рязането установихме, че най-добре е справяме с флекса + много добър диск (мисля се водеше диамантен). Дори и аз вече режа плочките без страх Simple Smile. Много е лесно с флекса.
За рязането на герунг и други срязвание, които преценихме, че ще са ни сложни ползвахме фирми, които се занимават с рязане на плочки.
Наши приятели, които бяха правили тяхната баня преди нас и се изръсиха не малко пари бяха доста впечатлени от работата на мъжа ми. При тях на доста места си бяха оставии ръцете.

Като цяло съм съгласна, че лепенето на плочки не е за всеки. Ако има кой да го направи прилично е по-добре той да го направи.

# 713
В момента коментираме ситуациите, в които времето на дадения човек не е по-ценно от цената за ремонта на банята. Понеже това е масовата ситуация в България, или вие живеете на Марс и не виждате с просто око, че повечето хора не работят за 5к на месец. Случая в който си богат и имаш пари като вестници няма нужда да го коментираме, тогава света е твой и правиш каквото си искаш.

Та с оглед на това, аз препоръчах че трябва такъв човек да се фокусира първо върху скъпата прецизна работа по един ремонт и отличен пример за това е банята(но има и други - кухнята), понеже там е лъвския дял от парите. От друга страна има евтина не прецизна работа - слагане на ламинат, боядисване и т.н. нея всеки може да свърши затова е и по-евтина, този тип работа е второстепенна, но това не е интуитивно, много хора се захващат първо с нея по инерция и пестят стотици, докато харчат хиляди за другото. В ситуация в която времето ти е ограничено също като бюджета, е по-логично да наемеш човек за ламинат или боядисване докато ти правиш банята. И на последно място вече е тежката и груба работа като леене на бетон, кофражи, скелета, тя за мен е на последно място от нещата с които сам трябва да се заемаш. А инструментите не струват толкова, когато си планираш по отдалеч дейността, имаш време да изчакаш добри оферти да излязат, някой неща можеш и втора употреба да купиш, после пък можеш да продадеш това което си преценил че няма да ползваш и така.

# 714
  • София
Аз пак питам, ако човек свързва едва двата края и не може да плати 5к баня, как си мислиш, че този същия строи цяла къща, където едната баня е мини разход.

# 715
Задаваш детски въпрос. С кредит или със събиране на пари и поетапно в период от 5+ години.

# 716
  • София
atom3, след катко напълно отхвърлим случая "пари като вестници", въпросът има няколко аспекта:
- не живея на Марс и времето ми не е по-ценно от цената на ремонта на банята.  Достатъчно сръчна съм в много области, но не и в тази. За мъжът ми важи същото, справя се перфектно с всякакви железарски работи, с неговата си професия, и задоволително с шпакловки. Но дори ние с невисоки доходи решаваме, че е по-изгодно да си вършим работата, в която сме добри, защото сме преценили, че няма да се справим по начина, по който искаме да изглеждат нещата накрая. Естествено сме си направили подовото, ВиК и след плочкаджията ще довършим всичко останало. Което пък не важи в общия случай.
- набор от инструменти и умения за работа с тях. Само лазерен нивелир нямаме, но пак избираме вариант майстор.
- леките и лесни операции, които споменавате, като боядисване и паркет, даже с детето ги правим, така че не стои въпросът да дадем тях на майстор, пък ние да правим баня.
- физическа възможност и време на мъжката част от семейството. Не всички са IT-та или на офисна работа и с удоволствие се разкършват, като направят една баня.

Отговорът на главния въпрос "Защо е толкова скъп трудът на НЯКОИ майстори", мисля че е ясен на всички. Приятелчето, което преди години ни е правило две бани, с перфектно изпълнение и на много изгодни цени, вече работи за много повече пари. И дори не работи тук. За последната направена баня, в Германия, около 32 м2 плочки и всички други съпътстващи операции, е получил 8 хил. евро, само за труд. Да не навлизам в подробности - декларирани, официални и т.н.

# 717
  • във фурната
Здравейте, архитектите са ни прецакали проекта и фундамента излиза вкопан в земята, вместо да се издига над терена с 30 см .Какво бихте ме посъветвали за да разреша този казус и да не ми влиза вода в къщата

# 718
  • София
Задаваш детски въпрос. С кредит или със събиране на пари и поетапно в период от 5+ години.
Значи и една баня ще вмъкне.
Аз хич не съм сигурна, че облепяне, грунд, боя в цвят и не един на цялата къща е по-евтино от една баничка малка, лепене на плочки...
И все пак имаше само въпрос, нормална цена ли е, това интересува и бедни и богати, никой не иска да плаща излишно.

Ние тук се впуснахме в някакви безумици-който каквото иска и може да си прави сам, ако не може - има майстори.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:34 от Angel_Dust

# 719
  • В царството на игрите:)

milmich, тази къща става ли за постоянно обитаване или ще се ползва като вила за летен сезон?
Нямам представа още, но за сега е за лятна по - скоро. Имаме още доста работа и после ще го мислим Simple Smile
П.п. Покривът си е наред. Каквото поръчахме това получихме. Бая дъждове  удържа и дано е така занапред Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт