Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 982
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
На запад хората също инвестират в имоти и продължават да плащат квартира, бачка си в Берлин и е на квартира но си купува имот от друго място, да ходи като си почива там или за инвестиция не, че не може да си позволи от Берлин но може утре да реши да се премести в Лондон и продължава с квартирите, защото може след 4 години да се премести в Амстердам и т.н

# 61
  • София
Всъщност, на мен не само ми е изгодно да паднат цените, но също ми е изгодно хората да знаят, че е изгодно да се живее под наем. Ще има повече наематели за мен, а и няма да им се свиди наемът.
Така че, макар да не споделям съвсем тази теза, ще се радвам повече хора да ви чуят и послушат.
Тъкмо по-лесно ще повдигнем наемите х2, както останалите стоки и услуги напоследък.

Иначе, от години споделям във форума моя опит и мъдрост "далеч от апартаменти под открити тераси", "далеч от апартаменти с ТЕЦ".
Само дето никой не твърдял да си купим такива, напротив.

# 62
Мантрата по-добре свой имот се прокламира безалтернативно поради липса на желаещи да си кажат абе хора купих имот, но се прцеках защото....

Нищо подобно, на мен лично просто ми харесва усещането да си имам свое жилище. И съм се старала да не се мина (тоест чела съм, мислила съм, гледала съм) , но ако се бях (всичко се случва) щях да продам може би и да си извадя поука. Но пак щях да търся нов апартамент.

# 63
Няма нищо лошо и в наема и в покупката. Аз лично предпочитам ако имам възможност и го правя да си закупя от гледна точка на сигурност. Да, излизах на квартира от глезотия, но си знаех, че зад мен имам 2 апартамента в един момент и трети в ремонт, и каквото и да стане, отивам и си живея в някой от тях, дори и при  по - лоши условия. Не си представям на 100% да разчитам на благословията на някой. От друга страна аз съм дал, а и имало и групи във ФБ, в които се предлагат къщи по селата, за живеене, само да се пази. Та все ще имаш покрив над главата си, ако се снишиш и не искаш да спиш под някоя тераса, но на жълтите павета. Но виж ако нямам семейство пък и да имам, но нямам възможност и желание за покупка да съм вързан постоянно е добър наема (скорошен пример - талантливо дете в прогимназиална възраст музикант, семейството му се изнесе на квартира в София, докато завърши, бяха на квартира работиха, имаха възможност и да купят, но после се върнаха, имат си две жилища в областен град пък детето замина по държавите). И квартирата е добро решение за млади семейства, ученици и т.н. А и такива пишман  инвеститори като мен трябва да внимават кое, къде и как купуват. Сега живея в един апартамент, купен в пика 2008 год., с ипотека, щото така чул предишния собственик че се прави, нито беше живяно в него, нито правено нещо. Ударила кризата и човека само покрива вноските и си живее на друго място. Мислел да ремонтира и дава под наем но закъсал. Аз го купих началото на 2015 г., заличих му ипотеката, но на половината на цената, на колкото е купил. Един печели друг губи. После пък на печелившия се случва друго... има баланс.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 16:51 от Seiko7075

# 64
Здравейте, бих искала да попитам - някой има ли опит с Home2you? По-специално се интересувам от сградата, която строят в Дружба. Също така се интересувам и от „Стройинвест трейдинг“ ООД - новата сграда, която ще се строи в Малинова долина. Благодаря предварително.

# 65
Ако европа не успее да замени руския газ вероятността от дълбока рецесия е съвсем реална. Големите предприятия ще намалят или спрат производство заради цената или липсата на енергия и оттам ще започнат да освобождават работници. Отделно много по- голям процент от бюджета на домакинствата ще отива за сметки за ток, газ и храна и ще остане много по- малко за потребление. На всичко отгоре европейската банка ще трябва да продължи да вдига лихвите. Със сигурност положението не ми вдъхва някъв оптимизъм за да купя недвижим имот. Бих изчакал да мине поне зимата преди да купя имот на пазарна цена. Между другото малко по- горе някой сподели мнение за покупка на имот с ипотека и платени лихви за доста години и има отговор че ако се купи в брой няма проблеми щото не се плащат лихви. Това не е баш така защото тогава има опортюнити кост или цената на пропуснатите възможности които могат са реализират със същия капитал (например покупка на индекс или инвестиция в бизнес)

# 66
  • София
Между другото малко по- горе някой сподели мнение за покупка на имот с ипотека и платени лихви за доста години и има отговор че ако се купи в брой няма проблеми щото не се плащат лихви. Това не е баш така защото тогава има опортюнити кост или цената на пропуснатите възможности които могат са реализират със същия капитал (например покупка на индекс или инвестиция в бизнес)

Именно. Това с купуването всичко кеш е типично мислене за старата школа крепостници, неадаптивни и замръзнали с умственото си развитие. Особено в свят с толкова ниски лихви и висока инфлация от ипотеките по-хубаво няма. В София всеки, който се набуха с ипотеки с няколко имота последните 10 години, си оправи живота за поколения напред. Беше почти невъзможно да сгрешиш, освен ако не става въпрос за крайна разпадаща се или незавършена сграда. А по-умните заможни го направиха и през фирми -- и на тези имоти взеха и ДДС-то и с данъчния кредит ги ремонтираха.

Имаше ли риск, както винаги? Разбира се. А беше ли оправдан? Оооо, да. Сега заслужава ли си при тези цени? Не Grinning аз лично изчаквам да видя как ще се развие зимата.

# 67
  • Бургас
[quote author=Seiko7075 link=to

Ами нямах и това точно в предвид, може и да живееш от месец за месец, без инвестиции с парични средства. Но да си изпълняваш жизнения план (деца, образование, лично щастие) и съзнателно да се подготвяш за пенсионирането си. В България наистина всеки има някакво наследство някъде, аз се оказах с няколко селски имота, едни напълно ненужни (хубави но без перспектива с много ромско население), други такива, които стават ... Пък дори и да нямаш наследство, един панелен апартамент в голям областен глад, с добро здравеопазване и условия - около 30-40 хил. лв. готов за живеене е сега. Все толкова ще събереш ... Ако хванеш някакъв цикъл през тези 20-30 год. може и по- малко вече да е.
[/quote]

Сейко, в кой областен град в момента има такива цени??? Апартамен готов за живеене за 10 000 евро?

Не съм много съгласна, че всеки имал наследство селска къща. Аз например нямам и никога не съм имала. Близки и познати имам, които също нямат, ни панел ни къща.

# 68
  • Пловдив
Няма в никой областен град такива цени.От един вътрешен анализ четох, че най-евтините апартаменти в областен град са във Видин и Монтана, но и там за  30 000-40 000лева не може да се намери.Все пак гарсониери и боксониери ще се намерят, но говорим за поне 65кв/м нормално жилище нали така.
Тази идея като че ли се прокрадва все повече сред доста хора мислещи на старини да си дойдат в България.Да се върнат в някое селце или малко градче.Със спестените пари да си живеят по нашироко и спокойно.Да трябва да се намери начин хем да имат постоянен достъп до тях, хем да не ги яде инфлацията.Варианти много.
Тук разбира се прокламира, че се избиват да нахакат 200 000-300 000евро спестени с много лишения и труд дълги години задължително в 70кв кутийка в София или друг голям град.Ако човек не е от София или Пловдив наистина се чудя за какво му е на 65г.+ да се нахендри в тези градове.Ами то след като достигнат 40г. хората бягат от Пловдив по селата наоколо защото нито се издържа на шума, нито на ужасния въздух.Какво ще търси там 65г+ баба или дядо, пропуснатия младежки живот по пиано барове ли?Това със доброто здравеопазване също издиша.Частни болници колкото щеш отиваш от Рудозем примерно до Пловдив и те приемат.Пак имаш достъп до здравеопазването в Пловдив.Ако нещата опират до да се стигнело бързо, ами то в тази ситуация ако си нямаш късмет, вече е божа работа. Няма нито пловдивско здравеопазване, нито незнам си кой софийски професор ще ти помогне.

# 69
Тинтина, казвах за 30-40 хл лв (20 хил евро). Мога да ти подаря една къща Simple Smile. С данъците и поддръжката ми гълта около 500-600 лв./год. само да я обиклаям. Скоро ми предложиха 2500 лв. за нея (то е имот, с 5 дка двор - лозе, овощна градина, 10 стопански сгради и една двуетажна жилищна сграда)...
Отдавна не съм гледал цените в тия градове ще постна няколко обяви. И там са се вдигнали, но според мен е временно от настоящата еуфория. Те намаляват с по 1000-2000 д./год. Не е точно вече готови за живеене, но ще те приюти. Просто и там продавах някога един апартамент и беше двойно по - малко.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a164813269397691

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a155810235474504

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a166022559924548

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a165953449522297

Единия е на първи етаж, приземен и е удобен за възрастно семейство. Добре изглеждащ е близо до болницата във Враца, вярно, 55 х. лв. е.
П.П.  Sadness - не съм говорил за такива разкоши, говоря за спартанско бягство, след пенсиониране, ако наистина нямаш къде да отидеш след наем в голям град и нямаш и една тухла настрана ... Ако си живял цял живот под наем и не си съумял да спестиш или изтеглиш кредит за жилище в големия град, значи не си чак толкова придирчив и да живееш в горните условия, в тези градове и жилища.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 09:13 от Seiko7075

# 70
# 71
  • София
Това е мократа мечта на един контингент българи. Да можеше и в София така да посъборят. Grinning

Не ми се търсят подробности, но причината, писана във фейсбук може и да е лъжа.
Може и да не е "защото не могат да си платят данъците и няма купувачи", а защото са объркали нещо ФУНДАМЕНТАЛНО при строежа и са опасни, примерно бетон, железа, носещи.

Освен това, още преди над 10 години един приятел, чийто брат живее в Китай, разказваше как Китай изкуствено си помпи БВП-то точно със строене на ПРИЗРАЧНИ ГРАДОВЕ, цели градове, празни. Така повелила партията. Може видеото да е събаряне на сгради от точно такива градове. Между другото, тия сгради може и да са на 20-25 години и да им е изтекъл експлоатационният срок (без да са ползвани). Всичко това е от дефектите на социализма. Иначе който иска може да си вярва, че и София ще започнат така да събарят. И само неговата панелка ще си остане в средата.

Едит:
От около 10я коментар във фбук:
https://interestingengineering.com/culture/watch-15-skyscrapers- … vck164t58Rnxuc9nU

Цитат
these buildings were part of the unfinished Liyang Star City Phase II project. Initiated in 2011, this project saw frequent interruptions to its completion even after ownership changed over the next few years. Even after the government intervention, the project did not resume until late last year, when a real estate company bought the rights to the property for a fee of 979 million yuan ($154 million).

Local media reported that the real estate company determined the delay in construction activity meant that the project could not meet the current market demands. Additionally, the building foundations were exposed to rainwater and were beyond repairs. So, a decision was taken to demolish the buildings using explosives since that would be the most time-efficient method.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 09:52 от Танграта

# 72
https://fb.watch/fmGGtG03xX/

ей този обира хейта в няколко групи във фейса
а коментарите на агенцията са.... 🤮

в Монтана апартаментите са големи и за 30-40 хил лв не знам какво може да се купи... нищо не може

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 10:06 от Herzen

# 73
Да, моята мокра мечта е да сринат разни сгради. Не за да купя, а за да не гледам грозни панелки от социализма.

А други сгради като къщата с ягодите ми е жал да ги гледам как се рушат. Това трябва да се възстанови и да се направи галерия или нещо подобно. Но при тая стойност на локацията и такива разходи за реновиране и поддръжка едва ли.

# 74
  • Бургас
Сейко, много ти благодаря за предложението, обаче къща не ща. Много ми харесва да ида тъй на гости за 2 дни, но не повече. За къща си трябват ръце, пък ние семейно сме с четири леви Simple Smile В града ми е добре, няма да текне покрив и да влезе огромен гущер да ме изяде.

Бях споменавала за наши познати, които си купиха къща за около 100 000 евро между Поморие и Сарафово. Затворен комплекс. Около тях полето се застроява с бясна скорост със същите подобни комплекси, всичко е продадено още на зелено и продължава да се продава. В нищото си, в къра.
На тях им харесва, защото софиянци - свикнали са да шофират по час и половина да карат децата на ДГ. Сега шофират по 40 и са доволни.

Общи условия

Активация на акаунт