Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

  • 30 220
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Моля за коментар на тези изследвания,на 20 год. момиче ,53 кг.

От 20.09.22г.                      От 17.10.22г.
Гликиран х.5.27%              5.12%          / 4.0-6.0 норма
Инсулин 18.72                    9.07            /2.60-25.00
Кр. захар 4.73                     5.17            /3.60-6.10
НОМА  3.83                          2.08           /<2.5  норма
Tsh  2.79                               2.66            /0.300-4.20
Ft4   15.25                            16.58           /12.00-22.00
Ft3  4.26                                 4.73            /3.10-6.80
MAT 10.44
Има и холестеролов профил,но там всичко е наред.
Какво мислите?
Инсулина е паднал ,но защо кр. захар се е покачила?
Мисля, че трябва да продължава в същия дух. Smiley
Това дъщеря ти ли е?

# 631
  • Мнения: 1 734
Да, Джери, дъщеря ми е.

Долче, още след първите резултати,преди месец,спря сладко,хляб,картофи,ориз,паста. Преди дни и купих брашно от овесени трици и прави палачинки по твоята рецепта. Най - много и липсва хляба.
Пие магнезиев цитрат по препоръка на Невена. Ще пусне  В12 и вит. Д,
Ходи на фитнес от 3- 4 години,сега ходи по - често в залата.

Има светлина в тунела ,нали?

# 632
  • Мнения: 31 857
Разбира се, да продължава в този дух.🙂 А какво е това брашно от овесени трици- не съм виждала такова?🤔 Аз си консумирам обикновени овесени трици.

# 633
  • Мнения: 1 734
От ДМ го купих,1 кг. за 4,99 лв. Чудни палачинки станаха.

# 634
  • Мнения: 376
Момичета, това брашно от овесени трици не покачва ли инсулина?

# 635
  • Мнения: 1 734
Момичета, това брашно от овесени трици не покачва ли инсулина?


При дъщеря ми,мисля че не го покачва. Два пъти прави по 5- 6 малки палачинки,през 3 дни....по - горе съм написала резултата от изследванията.

# 636
  • Мнения: 31 857
Не знам, аз използвам само цели овесени трици, не съм ги смилала във вид на брашно. Логично е, като са цели трици, да се усвояват по-бавно (а вероятно и в по-малка степен като цяло- макар че срещам мнения, че овесените трици (почти) не се усвояват и даже привличат към себе си вода, холестерол- дават ги, че понижават холестерола заради бета глюканите; също, че "обират" някаква част от приетите с храната мазнини). С овесените трици нямам проблем с КЗ, както е например с овесените ядки- там е съвсем друго нещо.😃 Все пак, овесените трици са ми добавка към другата храна, а не основната храна.
Happy mama, мисля, че питането беше по-скоро дали се повишава с повече инсулинът след хранене с това брашно от овесени трици- на първи, на втори час...За инсулинът на гладно все пак е по-важна цялостната тенденция в храненето. Е, може да се отрази в сутрешните изследвания примерно, ако вечерта преди изследването дъщеря ти отиде в заведение и си поръча гофрети от бяло брашно с много сладко, сладолед и сосове.😃 А с какво комбинира палачинките?

# 637
  • Мнения: 24 631
Имам спомен че съм купувала някога ситно смлени трици в едни пакетчета от Кауфланд, не помня овесени или пшеничени са били ама все тая в случая - едва ли да има нещо много различно в двата вида... фураж са си, то почти нищо няма освен фибри. За нещо ми трябваха точно за такъв пълнеж да обере влагата в сместа, а преди време като ядях хляб съм слагала и в него по малко че ми харесваше ароматът и консистенцията с тях. Нищо чудно че самун хляб ми стигаше за седмица, той си беше пълнозърнест и без триците а с тях съвсем засищащ Grinning Ама пак тук кацнах, та като чуя как някой минава от бял на пълнозърнест хляб и си мисли че прави нещо, обикновено затова се обаждам да изтъкна че не е баш така.

# 638
  • Мнения: 1 082
Нати, ей това не можах да го обясня на майка ми. Тя си купува от малките пълнозърнести хлебчета, яде по 1 или 2 филии на ден и ми разправя, че не можела и без това, какво щяла да закусва.

# 639
  • Мнения: 176
А не може лиии? Пълнозърнест ориз е оки, но пълнозърнест хляб - не, така ли? Или просто не всеки ден? 🤔

Нати, ей това не можах да го обясня на майка ми. Тя си купува от малките пълнозърнести хлебчета, яде по 1 или 2 филии на ден и ми разправя, че не можела и без това, какво щяла да закусва.

# 640
  • Paris, France
  • Мнения: 17 536
А не може лиии? Пълнозърнест ориз е оки, но пълнозърнест хляб - не, така ли? Или просто не всеки ден? 🤔

Нати, ей това не можах да го обясня на майка ми. Тя си купува от малките пълнозърнести хлебчета, яде по 1 или 2 филии на ден и ми разправя, че не можела и без това, какво щяла да закусва.

При НВ-ВМХ не е ОК никакъв ориз и никакъв хляб. Пълнозърнеста храна е ОК при ИР само и единствено ако не се добавят никакви мазнини и животински протеини и човекът толерира режима.

Въглехидратите и мазнините си пречат взаимно. Трябва да се изключи едното или другото, идеално и двете ☹. И двете дават енергия, която всеки затлъстял има на склад в собствените сланини, в излишък.

За триците - съдържат ВХ, дърпат вода и не е ОК да се ядат редовно. Инцидентно и по малко може.

# 641
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
А не може лиии? Пълнозърнест ориз е оки, но пълнозърнест хляб - не, така ли? Или просто не всеки ден? 🤔

Нати, ей това не можах да го обясня на майка ми. Тя си купува от малките пълнозърнести хлебчета, яде по 1 или 2 филии на ден и ми разправя, че не можела и без това, какво щяла да закусва.
Прочети това: Simple Smile
Скрит текст:
За да добием представа какво се случва, когато приготвяме от зърно съвременните тестени изделия, ще упоменем основните трансформации, които търпят съставките на тези продукти и техните ефекти върху нашия организъм.
– На първо място СМИЛАНЕТО НА БРАШНО увеличава в пъти гликемичния индекс и гликемичния товар на продукта. Това означава, че когато изядем произведение, стрито на много ситни частици, захарите постъпват много бързо и в голямо количество в кръвното русло. Кръвната захар се вдига рязко и неестествено за организма, като в този случай нашето тяло е принудено да отдели много инсулин от панкреаса и да превърне тази захар в мазнини. Колкото по-наситнена на фино брашно е една предимно въглехидратна храна, толкова по-бързо ще затлъстяваме, ще развиваме риск от диабет, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.
– ПРЕСТОЯВАНЕТО НА БРАШНОТО е вторият не по-малко вреден фактор в тестените изделия. Преди да се приготви хляб, кори за баница или тесто за тях, това брашно е престояло след смилането си седмици наред, в повечето случаи и месеци (вижте срока на трайност на брашната върху опаковката!). Някои производители дори нарочно оставят брашното да лагерува, „да зрее“, преди да се използва за замесване на тесто. При този престой настъпва един от най-вредните процеси в брашното – оксидиране (гранясване). Колкото е по-ситно смляно на дребни прахови частици семето, толкова по-скоростно се окисляват молекулите, като особено пагубно се отразява окислението на мазнините – гранясване (всяко семе съдържа и мазнина!), с образуване на особено токсични и канцерогенни деривати.
– Добавянето към брашното на ИЗБЕЛИТЕЛИ, АБСОРБЕНТИ, ВЕЩЕСТВА ПРЕДОТВРАТЯВАЩИ СЛЕПВАНЕ и др. Много от тях са с доказан вреден ефект.
– РАФИНИРАНЕ. При редица брашна, не само белите, е отделена вътрешната обвивка на семето, като по този начин брашното е лишено от баластни вещества – фибри. Липсата или намаленото количество фибри в брашното още един път увеличава гликемичния индекс и товар, забавя също така чревната перисталтика (развива се запек), като в резултат започва ферментация и гниене на чревното съдържмо с унищожаване на естествената пробиотична флора и заместването й с патогенна (болестотворна) и гъбична. Резултатът е отделяне на токсични химични компоненти, които се просмукват от лигавицата на червата и постъпват в кръвта.
– ИЗПИЧАНЕ НА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. Това е следващата, изключителна по въздействие нокса (вредност) при тестените изделия. Установено е, че над 120 градуса, (при съвременните фурни се пече обикновено на 300 градуса) в съставките на зърното, още повече, когато то е наситнено на брашно, настъпват необратими и фатални трансформации на молекулите. Над тази температура се образуват изключително опасните и ракообразуващи АКРИЛАМИДИ. На свой ред, мазнините оксидират, още един път след престоя и гранясването, сега вече в пъти по-скоротечно до изключително силните отрови, наречени АКРОЛЕИНИ (алдехиди). На практика се получава пържене на мазнините на самото семе. Това води до дразнене на стомашно-чревния тракт – гастрити, дуоденити, колити, но също и на съседни органи – на задстомашната жлеза – панкреатити, възпаления на жлъчния мехур (хронични холецистити) и т.н. Постъпили в кръвта, увреждат, като предизвикват възпаление с последваща дегенерация и на останалите органи и системи.
– ДОБАВЯНЕ НА МАЗНИНА. При редица тестени изделия рецептите предвиждат в тестото да се добавя допълнителна мазнина – слънчогледово олио, зехтин и др., но много често и на преработени мазнини – маргарини и хидрогенирани мазнини. Особено пагубна е мазнината, с която се мажат формичките (включително на хляба!) на тестените изделия или дъното на тавичките – при пици, банички и др. Това вдига в пъти количеството на акролеини и акриламид в тестените изделия.
– ДОБАВЯНЕ НА МАЯ, КВАС, СОЛ, КОНСЕРВАНТИ, ОЦВЕТИТЕЛИ, ПОДОБРИТЕЛИ И ДР. в тестата. Става дума за още едно, второ добавяне на тези вещества, след като веднъж при производството на брашна преди това вече са добавяни такива (вж. по-горе). Солта задържа вода в организма, като 1 г натриев хлорид причинява около 1 литър (приблизително 1 килограм) оток в тъканите, както и повишено налягане в кръвта (хипертония). Това е първостепенният фактор за натрупване на излишно, свръхмерно тегло и затлъстяване на подрастващите. Маята (която е вид гъбичка), но също квасът (в чийто състав отново участва гъбичка – вид Кандида) толерират разрастването на гъбични колонии в нашите черва, които конкурират и унищожават нормалната ни чревна флора. А последната, както е известно, осигурява около 75% от нашия имунитет (защита) срещу чужди биологични агенти.
– ПРЕСТОЯВАНЕ НА ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ. В днешно време трайността на един кроасан или друга тестена опакована или пакетирана храна е десетки пъти повече, отколкото прясно притготвените кифли преди години. При този престой вредните процеси на окисляване и разпад протичат до още по-високи нива, особено като добавим и честото вторично претопляне, напр. на микровълнова печка.
– НЕПОДХОДЯЩО КОМБИНИРАНЕ на тестените продукти със сладка – конфитюри, мармалади, „течен шоколад“ (най-често самият той с хидрогенирани палмови мазнини). Тези комбинации в тестените изделия водят до влошено усвоянаве на полезни съставки, от една страна, и от друга – до още по-силна ферментация с образуване включително на токсичния метилов алкохол като дериват. Комбинацията със сирена (също често с палмови масла), извара и млекоподобни продукти, води до свързване и неусвояване на редица съставки. Фитинът в зърнените например се свързва с калция на млечните до неразтворими комплекси. А тази част, която се усвоява се утаява в съдовете като склеротични плаки. Комбинацията на две лепила, събрани на едно място – глутенът в зърнените и казеинът в млечните, втвърдява още повече чревното съдържимо, предизвиквайки хронична снижена проходимост (запек) с разлагане в червата.
Това са най-основните вредни последици от преобразуването на зърнените култури в технологично преработени тестени изделия (processed foods).
Процесите при приготване на варива от зърнени култури са диаметрално противоположни. Липсва стриването на фини прахови частици (брашно) с всички изброени вредности от това. Не се отстраняват баластните вещества (фибрите). Напротив – наличието на фибри е естествената храна (пребиотик) за нормална и имунокомпетентна флора на червата (пробиотик). Не се получава застой на чревно съдържимо и запек. Липсва оксидирането и в частност гранясването. Отсъства добавянето на консерванти, избелители, подобрители и т.н. Няма прибавена и после печена (на практика пържена) мазнина. Не се използва мая, квас или друг набухвател. Сваряването е на около 100 гаруса, без да се достига фаталната граница за образуване на високотоксичните и канцерогенни акриламиди и акролеини. Дори съчетаването им с други храни е сравнително ниско проблемно – баластните вещества играят ролята на своеобразен буфер между взаимно несъвместимите съставки.

# 642
  • Мнения: 24 631
Мда, опитвам се да го говоря това на диването вкъщи (бащата на половинката). Взема някаква добавка с фибри всеки ден, едно че много често е със запек (явно някое от лекарствата му също действа и така), друго че нали и за холестерола, абе полезна била. Всеки ден. Поглеждам на кутията - псилиум там няколко грама. Дефицитен на желязо и кой знае какво още, ама си зоба фибрите щот полезни нали... Иначе ми се чудеше на мен на акъла като купих малко псилиум хуск да си го ползвам за паниране от време на време. Каква била тая плява и как се ядяло туй нещо.
Ами, същата плява я има в твоя буркан, само са сложили боичка и там овкусители... ама ще я изям рядко и на шницел, ти нали обичаш шницели? Grinning Оха, шницели много хубаво звучало. Някой от тия дни ще им покажа че стават чудни и в еърфраера, само леко със спрей мазнината а не да се пържат в нея.
Другото е с цвеклото, правя по една купа с оцет и чесън и като има посягат и си слагат в чиниите. Викам Ето ти фибрите, ето ти и желязото, яж тука и не се занимавай с глупости. Не смеел по много че имал камъче в единия бъбрек, не съм запозната ама явно трябвало да се внимава с цвеклото.

Но пълнозърнестият хляб си е хляб и точка. Особено пък от магазина, дето в много случаи е боядисан бял хляб. Много е вярно това че има части от зърното дето не траят на съхранение, това е и основната причина да го рафинират и да не го мислят толкова. Най-полезното от него е зародишът, който се окислява лесно и съответно е премахван. Боядисано бяло брашно плюс трици не е същото като баш си цялото зърно.
А за нас дори цялото не е най-удачното нещо да се прехранваме с него всеки ден. И аз ям понякога малко хляб, но сега вече не ми се отразява толкова, на режим съм от над 4 години. И то не че не мога без хляб, но понякога ми се дояжда точно определен сандвич или от сорта, изяждам го с пълното съзнание че това не е добър избор и че не бива да го правя скоро пак. Не си и помислям за всеки ден, знам че това не работи добре за мен.

# 643
  • Мнения: 31 857
Овесените трици са "по-нежни" от пшеничните трици. Овесените поемат вода, част от мазнините от храната (но и от полезните вещества, затова е добре да не се прекалява с тях и да се използват с мярка). Пшеничните трици са си общо-взето само пълнеж, а може и да раздразнят лигавиците (не омекват, както овесените трици). Разбира се, важно е да се пие достатъчно вода с овесените трици. Съдържат бета глюкани, а в пшеничните трици май няма. И, най-важното, не бива да се ядат, ако на човек не му понасят или пък, ако създават проблеми с КЗ.🙂
Последните три вечери бяха:
1) Салата Романа, един малък розов домат, едно малко авокадо, моцарела и шунка. Няма снимка, красиво беше, шарено и много вкусно (за мен), но не е нещо невиждано.
2) Печено пилешко бутче и салата от един малък розов домат и едно авокадо, зехтин, подправки:


(Това под пилето е течност, не мазнина😉)
3) Спаначена супа- любима💚; добавих 4-5 розички карфиол, още два моркова, глава лук и още едно яйце за застройката; мазнината е зехтин и мас, не съм слагала олио; сложих съвсем малко фиде (по рецепта е 50 гр, но за мен това е ужасно много- а и карфиолът след чопъра го докарва на ориз😅):

На мен ми се получи една пълна голяма тенджера.😉 А, и лимонов сок сложих повече от 1 ч.л.- добавих сока от почти цял лимон.
Рецептата за супата е на Звездев:

През деня ям кефир с добавки, нещо с яйца и салата или не ям.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 23:50 от dolce miele

# 644
  • Мнения: 376
Овесените трици са "по-нежни" от пшеничните трици. Овесените поемат вода, част от мазнините от храната (но и от полезните вещества, затова е добре да не се прекалява с тях и да се използват с мярка). Пшеничните трици са си общо-взето само пълнеж, а може и да раздразнят лигавиците (не омекват, както овесените трици). Разбира се, важно е да се пие достатъчно вода с овесените трици. Съдържат бета глюкани, а в пшеничните трици май няма. И, най-важното, не бива да се ядат, ако на човек не му понасят или пък, ако създават проблеми с КЗ.🙂
Последните три вечери бяха:
1) Салата Романа, един малък розов домат, едно малко авокадо, моцарела и шунка. Няма снимка, красиво беше, шарено и много вкусно (за мен), но не е нещо невиждано.
2) Печено пилешко бутче и салата от един малък розов домат и едно авокадо, зехтин, подправки:


(Това под пилето е течност, не мазнина😉)
3) Спаначена супа- любима💚; добавих 4-5 розички карфиол, още два моркова, глава лук и още едно яйце за застройката; мазнината е зехтин и мас, не съм слагала олио; сложих съвсем малко фиде (по рецепта е 50 гр, но за мен това е ужасно много- а и карфиолът след чопъра го докарва на ориз😅):

На мен ми се получи една пълна голяма тенджера.😉 А, и лимонов сок сложих повече от 1 ч.л.- добавих сока от почти цял лимон.
Рецептата за супата е на Звездев:

През деня ям кефир с добавки, нещо с яйца и салата или не ям.

Шеф Долче отново се е развихрила, днес ще заимствам от теб храната си за деня от теб.

Благодаря.❤

Общи условия

Активация на акаунт