Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 309
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Аз вече свикнах да съм вир вода нощем покрай цикъл.
Някой тук ми беше препоръчал Рутаскорбин при кръвотечение. Добре ми подейства.

# 751
Аз пък на всичко отгоре в първия ден на цикъла си прещипах нерв на кръста. Адска болка. И вечер вир вода,вълни,тече, не мога да мръдна тоя кръст,Абе....трагедия отвсякъде. Днес ми е 4 ден ,поотпусна ме кръста,но движенията ми не са свободни. Мажа се с Тендивал и пия Милгама Н. От тая Милгама пък само ми бълбукат червата(заради глицерола и сорбитола. Голям зор туй да си дърт

# 752
Няма ли да има нова тема?

# 753
Хелп! Излезе ми прогестерона.Взет е на 21 ден на малко странния цикъл.Уж дойде, спрв за ден, после зацапране и после същински.Гинеколожката каза от началото на зацапването да броя.Следователно беше днес и ето резултатите:

Ако броя със зацапването(а то си беше като цикъл със съсиреци, но ръждив първия ден), са минали 21 дни
Ако броя от същинския цикъл след зацапващите дни, днес е 15 ден.

# 754
Цикълът се брои от първият ден на ясното кървене. ДХЗ коя е твоята АГ?

# 755
Ходих при нова за 1 път.Д-р Делчева в Св.Панталеймон.
Ми то първият ден тръгна като цикъл, имаше лигавица, просъо кръвта стана ръждива по някое време.Втори ден нищо, след това 3 дни зацапване и реално на 5-и ден тръгна нормална кръв.Тя може би затова го брои този 1 ден.

# 756
Здравейте, дами
Извинявам се за нахлуването в темата, но има ли някоя от вас със спрял цикъл преди да навърши 40?
Прочетох, че при жени под 40г се говори за преждевременна менопауза и не е ок за организма като цяло?
Днес бях на АГ и ми изписа направо Дуфастон.
Някакви препоръки?
Благодаря

# 757
Здравейте, дами
Извинявам се за нахлуването в темата, но има ли някоя от вас със спрял цикъл преди да навърши 40?
Прочетох, че при жени под 40г се говори за преждевременна менопауза и не е ок за организма като цяло?
Днес бях на АГ и ми изписа направо Дуфастон.
Някакви препоръки?
Благодаря
Здравей! Аз съм на 43  и изглежда съм на прага на менопаузата. Пия Фемикур засега и последно имах добър цикъл. Гинеколожката ми предложи хормонозаместваща терапия, но аз отказах.
Днес изследвах LH и FSH и са ми много високи. Някой знае ли да те могат да се повишат още повече от Фемикур и чай за нередовна менструация? Преди два месеца не ги пиех още и стойностите бяха наполовина.
Дали да не сменя лабораторията? Все така се получава, че ги пускам на 5 ден от цикъла, може би трябва да пусна на 3 ден другия месец и да видим.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 18:17 от Zinaa

# 758
Здравейте,
И аз да се включа в групичката.
На 45 години съм (преди седмица ги навърших) От около една година забелязах промяна в цикъла. Започна да се скъсява, започна да ми идва на 17-18-19 дни. Като също така стана и по-лек почти само кафеникаво течение. Но декември месец ми закъсня с близо 15 дни. Дойде ми на 29.12.2022. тече не много обилно и към 5-6.01.2023 мислех, че спря. Но от време на време изпадват малки бледо-кафеникави парченца....Днес имам и зацапване бледо розово.....леко....13 ден ми е... Ще се побъркам вече. Ходих на лекар преди 2 месеца. Цитонамазката е добра, видимо нищо няма. ЯМР ми правиха даже...нямам аденом.
Уж нищо ми няма, а цикъла си прави каквото иска. Предполагам перименпауза, надявам се да е това, а не някакъв проблем. Дали според вас е нормално така да е цикълът преди менопаузата?
Благодаря предварително Simple Smile

# 759
  • София
Били сте на лекар и нищо ви е нямало. Защо се тревожите тогава? Винаги има първи път при промените.

# 760
Били сте на лекар и нищо ви е нямало. Защо се тревожите тогава? Винаги има първи път при промените.

Благодаря за отговора. Simple Smile
Ами защото съм малко хипохондрик. Simple Smile Така е, предстоят промени...

# 761
И при мен цикълът стана шантав. Днес си взех час за ендокринолог, и там ще питам какво следва сега. Най-много ме притеснява остеопорозата.

quote author=Rummka78 link=topic=1481076.msg45852045#msg45852045 date=1673360825]
Здравейте,
На 45 години съм (преди седмица ги навърших) От около една година забелязах промяна в цикъла. Започна да се скъсява, започна да ми идва на 17-18-19 дни. Като също така стана и по-лек почти само кафеникаво течение. Но декември месец ми закъсня с близо 15 дни. Дойде ми на 29.12.2022. тече не много обилно и към 5-6.01.2023 мислех, че спря. Но от време на време изпадват малки бледо-кафеникави парченца....Днес имам и зацапване бледо розово.....леко....13 ден ми е... Ще се побъркам вече. Ходих на лекар преди 2 месеца. Цитонамазката е добра, видимо нищо няма. ЯМР ми правиха даже...нямам аденом.
Уж нищо ми няма, а цикъла си прави каквото иска. Предполагам перименпауза, надявам се да е това, а не някакъв проблем. Дали според вас е нормално така да е цикълът преди менопаузата?
[/quote]

# 762
Здравейте,
Защо гадаете? Имате ли хормонални изследвания? Какво значи нормално - колко антрални фоликула има, каква е дебелината на ендометриума, какъв е размера на яйчниците - по това се прави заключение за навлизането в менопауза. Не е по цитонамазката , освен ако в нея патолога не е посочил атрофия на епитела. ЯМР? Той се назначава при високи нива на Пролактин? А ако Пролактина е висок значи има проблем. Как така ннаправо ЯМР за аденом на хипофизата? Не разбирам...

# 763
Rummka78, напълно нормално е скъсяване на цикъла (имам предвид 28-те дни да станат 25 примерно, после 20 и т.н..., а също така да стане по-оскъден и по-кратък - за два - три дни да е, а не за пет). Това е сигурен, но не задължителен знак, че процесът е започнал. Не говоря за еднократни прояви .
Интересно ми е, АГ-то ли ти препоръча ЯМР?  Чрез вагионалния ехограф може да се установи наличието на находки - кисти, миоми, полипи и т.н., той дава доста ясна картина на нещата.

# 764
Здравейте,
Защо гадаете? Имате ли хормонални изследвания? Какво значи нормално - колко антрални фоликула има, каква е дебелината на ендометриума, какъв е размера на яйчниците - по това се прави заключение за навлизането в менопауза. Не е по цитонамазката , освен ако в нея патолога не е посочил атрофия на епитела. ЯМР? Той се назначава при високи нива на Пролактин? А ако Пролактина е висок значи има проблем. Как така ннаправо ЯМР за аденом на хипофизата? Не разбирам...
Да, аз не обясних подробно.
Изследваха ми хормони. Пролактина излезна леко завишен. При горна граница 635, беше 837.. От там ендокриноложката реши, че имам аденом. ЯМР излезна чисто, без проблем. Искаше да ми изписва Достинекс, но преди това ми назначи отново пролактин и тогава беше 456. В норма. Оказа се че не съм спазила начина при който трябва да ме изследват. Вторият път изчаках половин час пред лабораторията и колата ми беше на паркинг, Wink)) за разлика от първият път, когато ме изследваха.. тичах през две минути да проверя дали не са я вдигнали и веднага влезнах да ми вземат кръв. Wink)
Другите хормони ЛХ и тн. си бяха в норма. Ехограф( вагинален) не се видяха проблеми. …

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 20:28 от Rummka78

Общи условия

Активация на акаунт