Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 309
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 720
На 16.12 си бях пуснала доста изследвания. Та от тогава Б12 ми е 576 при граници 187-883 и се притеснявам да не взема да го надвиша, защото четох някъде, че не е хич добре да си над нормата.
Аз съм го надвишавала, освен че започнах да спя чудесно, друго не съм забелязала.

# 721
Относно таблетките желязо, аз приемам Сорбифер и ми се отразява добре. Сутрин рано на гладно и след час мога да закусвам.

Момичета... И аз се тюхках за обилния цикъл, а сега като е по-обилен даже се радвам че ще има овулация, искаме бебенце... По-лошо е без цикъл, с прескачащ и с оскъден...

Имам миомектомия, нова хистероскопия и махнато още едно малко възелче...

Съвет от мен, ако изобщо мога да давам. Ходете на лекар, не оставяйте нещата само на добавки и чайове. Но пък и се интересувайте за цялостното си здраве и не пренебрегвайте идеята за добавки. Идете ако се налага на второ мнение. И бъдете щастливи!! Това ще помогне най-много!!!

# 722
Ами да, ниско ми е желязото - 5,7 при норма ж[10.7-23.4].
Хемоглобин 108.
Хематокрит на долната граница  - 37,4 при норма ж[36-47.

Това ми е непосредствено след цикъл.
Даже днес ми е последния ден от цикъла.

Феритин също пуснах, но ще бъде готов в петък.

И какво да правя сега?!
Да си купя желязо на спрей?  Че съм чела, че се усвоява по-добре и наистина вдига нивата.

Ще се оправиш, само ходи на лекар и бъди последователна. Аз бях в същото положожение преди 6 години, лошото е, че като тръгва да спира цикъла, ни става мил. Сега хемоглобин по-малко от 120 не виждам и без да пия нищо.

# 723
  • София

Момичета... И аз се тюхках за обилния цикъл, а сега като е по-обилен даже се радвам че ще има овулация, искаме бебенце... По-лошо е без цикъл, с прескачащ и с оскъден...

Ох сакън на 50 години и половина. Дъщеря ми е на 27 и да стана баба нямам нищо против.
 Обилен цикъл не съм сигурна,че е признак за наличие на овулация. От както имам промени в цикъл откъм 42 години и ми беше станал обилен, съм убедена макар и недоказано,че не всеки месец съм имала овулация.

# 724
Обилният цикъл означава много дебел еднометриум, който с кървенето се излющва. Няма общо с наличието на овулация.

# 725
Обилният цикъл означава много дебел еднометриум, който с кървенето се излющва. Няма общо с наличието на овулация.

Ама когато само позацапа и айде туйто, със сигурност не е имало 😀

Освен това може да се регулира и лекува. Ако е съвсем на изпроводяк, тогава няма вече.

# 726
На мен вит. Б 12 ми е в норма.Желязото ми е ниско. Зверски се запичам обаче от препаратите с желязо и ми докарва много допълнителни проблеми.
Felicity King, kaкво ще кажеш за Тардиферон? На мен такова ми изписаха. Пак ме запича де, но една идея по-леко май от другите. Имам и спрея на Бетер Ю, много е гаден на вкус  и остава този гаден вкус дълго време в устата.
Аз да се повторя за запичането от желязо. По-назад в темата писах как реших въпроса.
Може да помогне на някой.
Сега хем си пия Малтофера и не се лишавам от нужното желязо поради дискомфорт, хем не се мъча когато го пия. ✌️

# 727
Кайсийка, не бих казала , че Тардиферон е широко употребяван лекарствен продукт. Само като видиш, че производителя е Пиер Фабре (основно козметика с това са известни) и ми е доста странно. Много често, ЛЛ се чувстват задължени да изписват лекарствени продукти, защото получават комисионни под различна форма от търговските представители на даден продукт. Аз бих заложила на класиката!

# 728
.. даже се радвам че ще има овулация, искаме бебенце... По-лошо е без цикъл, с прескачащ и с оскъден...
Ох сакън на 50 години и половина. Дъщеря ми е на 27 и да стана баба нямам нищо против.

Днес говорих с приятелка. На 48. Закъснявало й. Дано дано да била станала работата за трето дете, което "правят" от 15 години.... и все не става... явно не го и искат много, защото аз ако исках трето дете щях да намеря какво да направя како бях на подходяща възраст , а то не е като да няма варианти. Гледам я и не мога да разбера на мен ли ми има нещо на такива хора ли ... Цикълът на нашата възраст според мен е повод за радост само в един аспект - все още не е почнал онзи процес на стареене от който вече няма връщане назад.
И аз нямам против да стана баба (на 54 съм) , нищо че съм с цикъл все още.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 21:00 от _re_ge

# 729
Много го бях намразила този Малтофер през първата ми бременност, но си го пих чинно. Сега съм ок на Сорбифер. 🙂 Нямам представа дали имат разлики. Докторката ми изписа и на гърба едно друго, в случай че не ми понесе, но сега го оценявам, като плюс: стимулира към по-здравословен живот и хранене, и достатъчен прием на вода, че да не се запичаш. 😀 Дефектът става на ефект.

# 730
  • София
Re_ge, аз след последният ми цикъл имам по скоро желание да приключва, отколкото да ме радва. Пък и и преди съм казвала, че откакто  забелязах промените в организма ми, доста ми беше станал обилен по едно време и ми писнА вече. Додея ми. Знам,че ще имам други оплаквания като спре, ама ги предпочитам.
А относно деца и аз мисля,че ако някоя жена иска наистина, ще се подложи на каквото трябва, само и само да има.

# 731
  • 1st floor
Аз днес бях на вторичен преглед. Цикълът ми беше доста по-добре, само една сутрин имаше два часа обилно кървене със съсирек. Беше и с два дни  по-къс. Лигавицата сега е ок, кистата си седи, ще пия още два месеца дуфастон и после пак на контрола. Желязото и на мен ми е мъничко под долната норма. С цвекло и някаква друга храна без добавки  няма ли шанс  да се подобри?

# 732
Има доста инфо какво да се яде - червено месо, морска храна, черен дроб, птиче месо, ядки - тиквени семки, спанак, бобови, шоколад с голям процент какао - тъмен шоколад.

За да се абсорбира по-ефективно желязото от растителните храни, те трябва да се приемат в комбинация с продукти, богати на витамин С. Например портокали и грейпфрути под формата на сок, салати и гарнитури от домати, броколи, зеле, картофи, грах, чушки, зеле, а за десерт - ягоди, киви, пъпеши, горски и други плодове според вкуса. А лимоните могат да се включат във всякаква роля – като подправка, във вид на лимонада или десерт.

Храни и напитки, които са богати на калций, имат обратното действие – пречат да се оползотвори съдържащото се желязо. Затова при дефицит съчетаването им не се препоръчва.

Танините в кафето и чая затрудняват усвояването на важния за кръвта елемент – ако не разполага с достатъчно желязо, тялото произвежда по-малко червени кръвни клетки. Тези съединения в двете ободряващи напитки намаляват значително "добива" на желязо в организма. Затова специалистите препоръчват да се наслаждаваме на ароматните чаши между, а не по време на хранене.

# 733
  • 1st floor
Благодаря! Полезна информация. Никога  не съм имала проблем с желязото и не съм се интересувала.  Само за червеното цвекло помня, защото едната зълва го ядеше.

# 734
Да, трябва да се гледат съчетанията на храни и е доста сложно.Магнезият също пречи и трябва да е преди лягане, да речем.Също хормон за щитовидната.
Аз с хранителни добавки не успях(защото с хранене съвсем), само медикамент работи при мен явно за желязото.В добавка с вит Ц и фолиева киселина.

Общи условия

Активация на акаунт