Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 42

• 25 259
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
В ГоТ имаше класически "бял" герой - Джон  Сноу. Бих казал - и Нед Старк, също и Баристан Селми. тук обаче не виждам такъв. Евентуално Визерис, но той е много смотан.

# 211
Тук едва ли изобщо ще има класически герой, от какъвто и да е цвят. Всички са водени от личните си и династични интереси. За себе си са добри, за останалите не са. Няма черно и бяло. Няма и нужда от герой, който да спасява света, защото и такава заплаха няма.

# 212
В ГоТ имаше класически "бял" герой - Джон  Сноу. Бих казал - и Нед Старк, също и Баристан Селми. тук обаче не виждам такъв. Евентуално Визерис, но той е много смотан.
Нед Старк? Ужасен съпруг, ако си негова съпруга цял живот ще мислиш, че ти е изневерил! Иначе го разбирам де, тя беше с толкова голяма уста, че като нищо щеше да е изпее на някого. Помним какво направи, когато синът й водеше война и тя пусна заложника...

Джон Сноу..... уби и двете си любими.

Там любим герой ми беше Тирион и Джейми Ланистър, който изживя огромен катарзис и трансформация, дори се разхубави мега много външно благодарение на това.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 13:27 от T.Valcheva

# 213
Джон Сноу бял? Той е бозаво сив.
Коул е бял плащ, не златен.
Епизодът беше съвършен.

# 214
За какво са ни "бели" герои. Така хубаво е многоцветието Grinning

# 215
Здравейте! Присъединявам се към темата Simple Smile Снощният епизод и на мен ми беше много тягостен. Основно май заради боледуването на Краля. Още е жив, а всички около него вече правят сметки за след смъртта му. Най-вече бъдещата кралица 🥲 Странно ми е, че Кралят настоява да остави Ренира за наследница, въпреки че много добре знае, че това ще доведе до война…
В тази връзка Корлис според мен изобщо не е нагъл, а преговаря за бъдещата отговорност, която ще носи, за да брани правото на Ренира.
Ланистърите не пропуснаха да кажат, че са против кралица на трона, независимо за кого е женена 😃😃😃

# 216
Там любим герой ми беше Тирион и Джейми Ланистър, който изживя огромен катарзис и трансформация, дори се разхубави мега много външно благодарение на това.
И на мен. Трансформациите там бяха много добре изградени, най-добре се видя при Денерис и Джейми.
Тирион си остава един и същ, като всеки по-скоро положителен персонаж - едноизмерен. Но Питър Динклидж игра невероятно.

# 217
Не е хубаво да флиртуваш с чичо си, особено пък на сватбата ти с братовчед ти, но едни хора тук вдигат наздравица за вас. Simple Smile
Скрит текст:

# 218
  • София
Изгледах епизода преди малко. Бързам да пиша, а после ще ви чета.
Много ми хареса, много. Най-добрия от началото на сезона. ТОП! 🙂

Танцът започна или по-точно това беше неговия пролог... 😁 И да, скучна сватба във Вестерос няма...
Е, далеч сме от 'Червената сватба' ама онова там си беше както се казва - веднъж в живота! Телевизията в своя пик образно казано.
Но това тук, този епизод на HBO е нов пик. За тази година, изобщо за новото време.
Ето на това аз имам навика да казвам - добра телевизия!
Простичко е. Трябват ти две неща: сценарий и добре подбрани актьори. Не ти трябва друго!
Декори, музика, работа с камерата и монтаж - много важни неща, но без първите две нямаме добра телевизия...
Още от средата на епизода до самият му край бях на тръни и се усетих как съм отвсякъде в действието, а тези 60 мин. просто не ги усетих.
Имаше много епични и любими моменти. Но най-много ме впечатлиха две неща. Както винаги небрежната поява на Демън на бала и цялостното му поведение. Уникален непукист (само на пръв поглед) и образ. Браво на Мат Смит. Не успях да го намразя (а исках) дори когато уби съпругата си. Е, вече няма да гледам със същите очи на него, НО продължавам да му симпатизирам (за съжаление).
И другия УАУ момент беше появата на Алисънт със закъснение в точно подбрания момент с крещящото зелено. Направо и станах фен. Изключително дръзка постъпка и да, уцели подходящия момент. Браво. Така се прави! Внимание - зеленото може да не е червено, но също е опасно...

Нямаме нужда от натруфени ефекти за милиони. Най-важното е човешкото присъствие и как то ще въздейства първо върху самата историята и второ върху сетивата на зрителя, върху неговите лични възприятия.
Така се прави дяволска добра телевизия! И да, HBO просто го умеят. Това е положението. Епизодът е достоен дори за първите 4 сезона на шоуто майка, ГоТ. Ще стои много достойно там и ще си тежи на мястото.

Танцът между Ренира и Ленор също ми хареса много. Сякаш ни подготвяха за наближаващия Танц на драконите... Защото движенията им бяха като на дракони.

Сер Кристън Коул се изложи много. Не го очаквах точно от него. Значи аз бях убеден, че ще се случи нещо точно по време на танците. Но не знаех какво. Подозирах, че ще има опит за убийство. Мислех си, че Алисънт е в дъното му, или на своя глава ''злите майстери'' от Великата цитадела в Староград са се задействали нещо. Но не очаквах, че точно Кристън ще саботира така всичко. Ако мога да отправя един упрек в епизода - е как така след всичко това което стори не беше арестуван?! Чак пък всички да са били в такъв ШОК. Мхмхм. Онази сцена в края, миг преди да се самоубие, дано да е била почти веднага след драмата в тронната зала, защото някак си иначе ще стои като малка дупчица в този иначе перфектен епизод.

Според мен Кристън Коул не е толкова влюбен в Ренира (не че няма влечение, но не мисля, че е някаква истинска любов), колкото в честта си. И се обърка съвсем. Преплетоха се много неща в него и откачи. Да, беше предизвикан да стори това, но защо за Бога. Голям глупак излезе. Печален образ ще излезе от него. Но не съм изненадан като цяло. Имаше подобни индикации, че ще 'психяса' Но и Ренира не беше честна с него (не че е длъжна, та тя е бъдещия владетел на Вестерос) и го подведе. Тя просто се възползва от него, но винаги е желаела само един мъж - Демън. Между другото, аз си мислех, че Коул 'смени плаща' още когато се изповяда пред Кралицата, а тя не го издаде. Е, сега вече ще е твърдо в нейния отбор.

9.0 / 9.5

# 219
Здравейте! Присъединявам се към темата Simple Smile Снощният епизод и на мен ми беше много тягостен. Основно май заради боледуването на Краля. Още е жив, а всички около него вече правят сметки за след смъртта му. Най-вече бъдещата кралица 🥲 Странно ми е, че Кралят настоява да остави Ренира за наследница, въпреки че много добре знае, че това ще доведе до война…
В тази връзка Корлис според мен изобщо не е нагъл, а преговаря за бъдещата отговорност, която ще носи, за да брани правото на Ренира.
Ланистърите не пропуснаха да кажат, че са против кралица на трона, независимо за кого е женена 😃😃😃
Каквото и да направи Визерис война ще има. Децата от две жени винаги проявяват претенции, така че.... Да не се е женил втори път.

# 220
Дяволо, страхотно мнение, съгласна съм с всяка дума.

Мда, Визерис е в основата на задаващия се конфликт (меко казано) с тази повторна женитба. Трябваше да предвиди, че ще има война на интереси и борба за власт между преките наследници.

# 221
Според мен Кралят обяви Ранира за наследница в паниката си, че жена му умря. После отказа да обяви сина си заради чувството за вина, че погуби жена си и се ожени втори път по любов. Сега знае, че умира и ще остави война след себе си. Уж се подсигурява със съюз с Корлис, но всички други хаусове ще са против.

Като цяло за мен проблемът на Таргериените в това, че твърде много си вярват като имат дракони. 😃😃😃

# 222
Каквото и да направи Визерис война ще има. Децата от две жени винаги проявяват претенции, така че.... Да не се е женил втори път.
Точно, типичен пример е България през 14 век, заради това че цар Иван Александър е имал деца от две жени. 😅😆
Друг разумен ход беше да ожени Егон за Ренира. Или да си вземе лейди Леда за жена.

Визерис не се е оженил по любов втория път със сигурност. Не гледахте ли как се изяви в спалнята и като цяло общуването му с жена му?  Вижте как Лорд Корлис и жена му общуват един с друг.
Визерис избра Алисънт, защото ако сравним с Лена, която беше дете ... е по-нормалният избор и защото Алисънт се интересуваше от височайшата му особа, демонстрираше, че й е много интересно в компанията му. И тя е млада и красива все пак, но това само привидно беше негов избор.

# 223
Да, може би “по любов” е доста силно казано, но определено за кефа си. Не взе политическо решение, а такова, което на него да му е максимално приятно.

В тази ситуация сякаш съвсем умишлено жертва втората си жена и наследниците от нея. Както изтъкна и Ото, ще се опитат да разрешат спора като ги ликвидират, което Краля знае много добре. Ама какво му пука, нали ще е умрял…

# 224
  • The point of no return
В кого да е бил влюбен Кристън, той си каза, че иска да се събере с Ренира за да изчисти името си. Прелъстен и изоставен го играе, тормози го, че е опетнил плаща, като е налетял на принцесата. Тя самата изобщо не го интересува, иначе щеше да скочи на Ленор, не на любовника му.
Реално Кристън си скочи на Ленор. Когато Ленор тръгна да разбутва хората, за да стигне до Ренира, видя че Кристън напада Джофри и Кристън го удари. Ето затова недоумяваме доста хора как Кристън продължи да се разкарва из двора след мелето и как изобщо ще остане жив след като нападна Ленор. Ще трябва да го приемем за дупка в сценария.

Порастналата Лена много ми хареса.

Относно Висерис, той си имаше приказка с Алисънт, след като Ото я накара да го утешава и това наклони везните. Почувствал я е по-близка и един вид опора след смъртта на Ема. Любов - не, Ема беше любовта на живота му.

Sweat Smile
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт