Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 42

• 25 251
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
  • Вестерос
Арео Хота не е бил на Ариан любовник. Друг беше 🤔

# 166
Може. На мен всичките дорнци са ми еднакви - изключението е Оберин, той бе достатъчно див, че да го запомня.

Като слушах обяненията на КК неволно се сетих, какво казва Сенч на Фицрицарин в  "Тайните не занаята", за (не) възможността да живее друг живот другаде.
Скрит текст:
Не — прекъсна ме тихо Сенч. — Където и да идеш, ти винаги ще бъдеш копелето на Рицарин. Федрен просто не разбира от тези неща. Свикнал е да гледа в подробностите, но не умее да вижда цялостната картина. Смята, че изведе ли те оттук, веднага ще станеш благородник. Но това, което не разбира, е, че докато си в крепостта, под вещото око на краля, ти не представляваш заплаха за него. Вярно е, че сега си под сянката на Рицарин. Истина е и че тя те защитава.
Но заминеш ли оттук, лишиш ли се от нейната защита, ти ще станеш опасен за краля, много по-опасен, отколкото са неговите наследници. Повярвай ми, няма да се сдобиеш с лелеяната свобода като писар. Най-много да те открият в леглото с прерязано гърло или да те застигне стрела в гърба нейде по пътищата.
...........................За момента, както вече казах, не представляваш заплаха за краля. Твърде си млад, освен това си му подръка и може да те управлява. Но той гледа напред във времето. И ти също трябва да гледаш напред. .... Идат неспокойни времена.
ами същото е. Няма как Ренира изведнъж да престане да бъде принцеса. Може обаче да се превърне в опасност за Короната и ще я намерят с прерязано гърло.  Другият вариант е цял живот да се крие. Освен това не смятам, че като е израснала в двореца, изведнъж ще свикне да живее в мизерия - жената на Джора Мормон очевидно не е свикнала с липсата на привилегии. Визерис, синът на Ерис Лудия също не свикна.

Култова реплика. Направо - репликата на сезона - Ото Хайтауър
Скрит текст:
"Визерис няма да остарее"..... Че той и сега е стар. Ото явно съди по себе си.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 23:48 от Лорд Сняг

# 167
  • Варна
Арео Хота е от Норвос, любовник на Ариан беше Арис Оукхарт от Планински рай.
И там драмата беше съвсем различна.
Арис се "самоуби" от вина
Скрит текст:
спойлер
Скрит текст:
Кристън ще отмъщава жестоко

# 168
Все тая. Въпросът е, че е крайно неразумно личният телоохранител на един принцеса да й е едновременно и любовник. Или ще я намрази и няма да си върши работата като хората; или ще стане подвластен на желанията й и пак няма да си върши работата като хората. Такива сюжети обикновено свършват трагично.
Скрит текст:
Свършиха трагично за за Арис Окухарт, ще свършат трагично и за Кристън Коул, който ще тръгне на война с Ренира.

Хексе,  моля те не ми бий (че са ми еднакви дорнците). Какво да се прави - вкус.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 169
  • Вестерос

# 170
  • Варна
Все тая. Въпросът е, че е крайно неразумно личният телоохранител на един принцеса да й е едновременно и любовник. Или ще я намрази и няма да си върши работата като хората; или ще стане подвластен на желанията й и пак няма да си върши работата като хората. Такива сюжети обикновено свършват трагично.
Че това е класика - телохранителя и принцесата...
Поне за четири подобни случая се сещам за Вестерос. Да не говорим, че Церсей избройка двама.
В истинския живот принцесата на Монако роди от бодигарда си.. пък и самия филм Бодигард.
Това си е фетиш.. Wink

П.П. Не става дума дали всички дорнци са ти еднакви... а че наричаш дорнци тези, които не са. Grinning

# 171
Книгата не съм чела, но разказът за живота на Ренира в Wiki of Ice and Fire до тук доста добре съответсва на сценария. Внимание, следва спойлер, не от епизода, а от вероятно бъдещо развитие:
Скрит текст:
подчертавам, спойлерът не е от епизода
Скрит текст:
В последният епизод се проявява спряганият за неин любовник и баща на децата, които ражда уж от Ленор. Това е сър Харвин, който я метна през рамо и я изнесе от мелето на годежа. Само че аз до момента изобщо не съм обърнала внимание на сър Харвин и нямам грам идея какъв беше той?..  Ако някой може да подскаже, моля.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 02:18 от Бледолилава

# 172
Сър Харвин е сина на ръката на краля и брат на Ларис, този който говори с Алисент за чая. Ренира се блъсна в него докато бягаше преобразена като момче с Деймън. Радваше и се, като я видя в кръв на лова.  от първите епизоди му пускат физиономията да се запознавм с него.

# 173
Тоз Коул голям глупак излезе. Хем прост, хем озлобен, кофти комбинация. Отде му дойде на акъла да предлага на Ренира такива недомислици. И после как си изпя всичко пред Алисант Кралицата. Тя пък как се натопорчи, че Ренира спи с млад левент, а тя с дъртия бик за разплод. Баща и добре я подкова, но всъщност беше прав. Сценария му явно ще се случи, а можеше нещата да не се развият точно така, но кой ще ти каже. Във времената в които живеят и се развива действието това обаче е най вероятния развой. Властта е голяма притегателна сила, то и в реалността е така. А и хората се променят и милите безобидни овчици стават кръвожадни вълци.
Тоя, любовника на Ленор, и той голям глупак. Бе, трай си, бе. Има време да се възползваш от инфото, което имаш. Къде си тръгнал да се правиш на умник.
Пети епизод много ми хареса. Големи интриги, голямо чудо и безгранична човешка глупост.
Пп На мен Алисант ми става все по неприятна. Засега съм на страната на Ренира. Към Коул според мен тя няма романтични чувства. Приема го като удобния млад любовник и заместник на този, който желае. Но не е отчела липсата му на далновидност и наивността му ли, простотията му ли, и аз вече не знам.
Пп Мъж ми гледа епизода и чува Ленор тук, Ленор там, къде е Ленор и го чувам - Е, къде е Ленор, в пералнята, къде да е. Joy

# 174
Гледах и аз снощи, след като доволно се бях спойлнала. Няма повече да правя така. Сега за епизода.
Ето до това дори голяма чест, достойнство и морал - да станеш най-тъпото парче във Вестерос, а.к.а. Кристън Коул. Малоумник недодялан. Първо не му беше работа да дрънка пред кралицата, не му беше работа да предлага брак на принцеса, само да си изчисти честта и името (може и малко любов да има), пък най-малко му беше работа да ходи да се бие. Малоумник.
Ренира хубаво му каза на Демън - Като си голям мъж и много ме искаш, хайде вземи ме. Но и той един не особено решителен. Много ми харесвам, страхотна сцена на дансинга когато сграбчи лицето й. Да беше продължил,  но не би.
Бедничко замъче на моряците, а не трябваше да е такова.
Друго, друго.... Стронг. Новия литъл фингър ще е добър. А Харвин ще вземе да ми хареса тази груба сила.

# 175
на страната на Ренира съм и аз. Обяснявал съм много пъти защо.

За Кристън Коул вееч писах - голям ахмак излезе. Двоен ахмак. Първо извърши прелюбодеяние. После си въобрази, че може да изкупи една нарушена клетва, чрез друга нарушена клетва - брак.
Не по-малки бяха фантазиите му, че някъде по света Ренира може да е обикновено жена и той да си живее с нея. Ами няма как да стане Ерея е пробвала и Джеерис веднага е видял в нея заплаха. Добре че е умряла. Просто всеки  в Спорните земи, Карт, Робския залив щеше да иска да използва позицията на  Ренира като дъщеря на краля; или евентуално да я вземат за заложница и да му пратят ухо; или да си отгледат драконово яйце.
Така КК би изложил Ренира на опасността да бъде убита от Короната. отделно - не си я представим да живее като обикновена жена. Видяхме че брак между Джора Мормон и Денерис бе невъзможен, тук ситуацията е подобна - един рицар и една престолонаследница. КК има болни фантазии
Ренира му предложи разумен компромис, той го играе обиден.

Оказа се два пъти ахмак. Издрънка всичко на Алис. нищо не му костваше да каже "гарантирам, че не е спала с Деймиън" и въпроса щеше да е се приключи. При това нямаше да излъже. Просто щеше да каже истината...с дупки.  (лунният чай го пробута Визерис като застраховка. Пък и Алисънт не знаеше със сигурност кой го е поръчал - Визерис или някой друг  -а само кой го е доставил) Пък и никой не  питаше  Кристън коул "Ти спа ли с Ренира"? Сбиването накрая беше безумие. На практика Кристън Коул сам се посочи с пръст. Да не говорим, че след такова сбиване най-малкото много сериозни обяснения би трябвало да дава, не може да му се размине с мъмрене.
Малко късно се сети за честта си. Сега заради действията му ще пламне гражданска война, Алисънт се озлоби срещу Ренира; а и разбра, че Ренира може вече да лъже и се притесни за децата си. Ренира ако стане кралица може да й обещае закрила за децата и в някой момент удобно да си "затвори очите" за някой ловен инцидент.

Едит - засега слаби епизоди в Домът на дракона няма. действието е наситено, има добра комбинация между интриги, ефекти и екшън. Това е добре, последните сезони на ГоТ бяха под всякаква критика.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 09:30 от Лорд Сняг

# 176
Много ми хареса епизода, интензивен, наситен... Бях с погълнато внимание през цялото време.

Кристън много малоумен излезе. Язък за симпатиите ми към него от първите епизоди. Като почна да нарежда на Ренира как ще избягат, къде ще живеят, портокали, ала бала, си викам "Тоя чува ли се колко е абсурден" Grinning
И как глупаво си изпя всичко на Алисънт. То бива чувство за чест и дълг, ама...

Не можах да разбера думите на Ото при сбогуването му с Алисънт, че Визерис го е отстранил заради нея. Защото е предпочела Ренира. И тя тръгна да се оправдава, че й имала доверие и й вярвала. Манипулация ли беше това от негова страна?

Демън е култов. Колко небрежно дойде и си седна на масата Grinning
Лейди Рея докато се появи и изчезна. Очаквах малко повече участие от нея.

# 177
Хексе, в "Бодигард"  Уитни Хюстън не е принцеса. А това че Церсей избройка бодигарда си, засега не й донесе нищо добро. Вярата разбра и имаше последствия за нея. Що се отнася до принцесата на Монако  -ами и тя вече не е принцеса. На практика се отказа от престола , когато сключи морганитичен брак. При това вече говорим за съвсем други времена поне 7-8 века напред сме.

Иначе то и "Пепеляшка" е класика, но не е реалистично да има такъв сценарий 12 век в Англия - една слугиня се жени за принц.

На мен ми хареса, че Ренира най-накрая го видя Деймън колко струва. Ако бе толкова смел и безрасъден колкото го играе трябваше да я грабне, както направи сър Стронг и да разбута стражата и да я отвлече с дракона. Предостави му се идеална възможност.

Вместо това той обмисля какво би спечелил и какво би загубил (Визерис, Корлис и Ото Хайтауър ще се съюзят срещу него в такава ситуация) играе го интригант. Иначе на думи е много смел.

Stella, частична манипулация. Намекна и, че е трябвало да каже, че Ренира е опозорена, бременна и пр. и да си изиграе по-добре картите по компрометирането на Ренира; така че искането й да напусне Ото не би имало тежест пред Визерис.
Да, Визерис се засегна но нямаше много опции. Не вървеше по средата на сватбата да изгони брат си.

# 178
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
И аз съм много доволна от епизода.
Алисънт, казах ли ви, че ще започне да превърта. Даже мога да посоча и точния момент, когато рицаря на печалния образ реши да и се изповяда.
Като заговорихме за него, Джонката втори номер ли ще го играе? Пълен мухльо, как си я представя Райнето да се откаже от трона, че да гони Михаля? За какво, защо.
Чичо пак владееше положението, ама накрая и той клекна под чара на пламенницата. Тези двамата са страшен тандем, много ще ми е интересно да ги гледам кви ще ги свършат накрая, така че да излязат победители.
Младежа с име на омекотител за пране ми се струва, че заради любовника ще тръгне да мъсти и накрая ще свърши безславно. Сестра му ми се вижда бая хитричка и отракана и очаквам да поизпоти чичо.
Визерис вече е жив труп, ще го има ли и в следващия епизод?

# 179
И като я отвлече с дракона, де ще я води? За разлика от половината герои в сериите, Деймън не разсъждава като тийнейджър, поставя на първо място кралството, на второ принцесата, чак тогава собствения интерес. Не мисля, че се е отказал от Ренира, обаче, усуква някакъв дългосрочен план.
Стела, Ото каза на дъщеря си, че е предпочела Ренира, защото именно Алисънт провали плана му срещу принцесата, като я защити пред краля.
Хареса ми серията, красиви сцени и неочаквани обрати. Все повече се съгласявам, че Деймън изнася сезона на гърба си, с помощта на няколко дракона.😀

Общи условия

Активация на акаунт