Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 86 308
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 335
Точно затова сме и казали, ако има желаещи да ги изписва и да слага, да не стават зян.

# 1 336
Те са разработени за тази година и конкретни щамове. Не се ли сложат за сезона, отиват на боклука. Не може за догодина да стоят.

# 1 337
При назалната конкретно проблемите са много:

1) АстраЗенека произвежда малко бройки (за Щатите са 6-7 милиона, за Европа са 3-5 милиона).

2) На вносителите е далеч по-изгодно да разделят тези дози на 2-3-4 държави, които купуват стотици хиляди или 1М+ дози (като част от национална програма за ваксиниране, например), вместо да разбиват малкото произведено количество на още по-малки пратки, поддържайки студена верига на доставка.

3) 15000 дози не стигат за нищо - първо, на деца под 9 години ваксиниращи се за първи път трябват 2 дози; второ, има много повече  от 15000 лица между 2 и 18 годишна възраст, които биха били ваксинирани от родителите си принципно.

За инжекционните - те може да са 550 000 дози, но 400 000+ са при личните лекари по програмата за ваксиниране на лица над 65г. В идеалния случай всички те трябва да са ваксинирани, но не съм сигурен дали точно в тази популация ваксината е най-търсена. Най-вече поради липсата на добра информационна кампания относно ползите, но и поради недоверие в институциите или обикновена апатия.

Така, и инжекционните ваксини не се разпределят оптимално, дори да са достатъчно за всички желаещи. Съответно, хората, които искат да ги купят за себе си или близките си - традиционно лица с по-висока здравна култура - се борят за едни 100 000 дози общо, които на фона на 4-5 милиона лица на възраст между 2 и 65 години са…нищо.

И така стигаме до днес - където хората от чудене как да се доберат до ваксини, или остават без, или имат няколко излишни.

# 1 338
И мен ме гледат като извънземно, като кажа, че от 30 години се ваксинирам срещу грип. За ковидните ваксини изобщо да не споменавам... Толкова са невежи хората, за превенция представа нямат. Като че ли има някаква полза, всяка година да караш грип. А да не говорим, че за повечето 'грип' е синоним на настинка, която се хваща от климатик, от вятър, от студена напитка, но никога от друг човек.

Това за превенцията не е вярно. Имат представа и оттатък биля.......Но повечето са убедени, че не се знае кой щам ще дойде и че ваксината няма да ги опази. Обаче от ковида ги беше обхванал безумен страх и се ваксинираха! Но не се опазиха.....И от специалните маски слагаха.....И рядко излизаха навън......
Някои от тукашните модератори агитираха за ковидни ваксини, а бяха против грипните.
Доц. Гломб казваше, че антиваксърите не са особено много, но са доста кресливи. И тя агитираше за ковидните ваксини, а аз и отговорих: "Любке, някои нямат доверие на старите ваксини, а ти искаш да имат доверие на новите!"
Впечатляващо е, че доста мои познати и приятели ме питаха дали имам ковидна ваксина, а за грипна не са проявявали особен интерес да ме питат. Може и това да е било свързано със страх да не ги заразя. А аз в разгара на пандемията веднъж ходих да работя в болница дори без маска. И не лепнах ковида.....Но от транспорта или от суперите го лепнах цели 3пъти.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 00:29 от vl

# 1 339
Не проявяват интерес за грипна ваксина точно поради ниска здравна култура, и въобще ниска обща култура.
В Швеция двете ваксини ги слагат заедно, на различни ръце. Имам приятелка, която преди дни си сложи. Осма за КОВИД, никога не е боледувала. Но имат кампания и култура хората. Никой не ги задължава и никой не ги настройва анти.

# 1 340
Не проявяват интерес за грипна ваксина точно поради ниска здравна култура, и въобще ниска обща култура.
В Швеция двете ваксини ги слагат заедно, на различни ръце. Имам приятелка, която преди дни си сложи. Осма за КОВИД, никога не е боледувала. Но имат кампания и култура хората. Никой не ги задължава и никой не ги настройва анти.

Не е вярно това. За останалите ваксини са на друго мнение. А да се слагат грипна и ковидна в един ден нямам думи! Това е подигравка с нашия организъм!

За грипните агитация почти не е имало през годините, докато за ковидните направо подлудяха!

# 1 341
КОВИД беше пандемия. Грип има от безброй години, а ваксини за грип от 80+. И пак няма масов интерес.
Двете ваксини в един ден е рутинна практика в много държави, нищо странно няма.

# 1 342
КОВИД беше пандемия. Грип има от безброй години, а ваксини за грип от 80+. И пак няма масов интерес.
Двете ваксини в един ден е рутинна практика в много държави, нищо странно няма.

Рутинна практика, да му мислят потърпевшите!

Експериментални назални грипни ваксини се появиха у нас през 80-те и се чудя как така е имало преди повече от 80г. Ако е имало, вероятно са били много слабо разпространени.

# 1 343
Не говоря за назални, а въобще за противогрипни.
"Потърпевшите" са живи и здрави, както вече казах, щом понасят за осми път такава комбинация.

# 1 344
  • София
Аз съм с девет. И не съм карала Ковид, та си правете сметката. Двете ваксини - миналата седмица - ми се разминаха само с два дена, и то защото за Ковид беше със записване на час (грипните си ги слагаме вкъщи).

# 1 345
Къде в София има инжекционни ваксини в района на Драгалевци или район Триадица?

# 1 346
Осма, защото всяка година се подновява, vl. КОВИД не е изчезнал. И сега има вълна, но никой не се тества.
Antilop, точно това обсъждаме. Вече трудно се  намират в аптеките. Питайте при личните лекари, те имат за пенсионери, може да ви направят.

# 1 347
Къде в София има инжекционни ваксини в района на Драгалевци или район Триадица?

Подарявам една доза, живея близо до споменатите райони. До две седмици ще е ясно дали имам още три за подаряване. Аптеката ми е много близо и ги съхранявам по всички правила, ако искате, пишете ми.

# 1 348
И мен ме гледат като извънземно, като кажа, че от 30 години се ваксинирам срещу грип. За ковидните ваксини изобщо да не споменавам... Толкова са невежи хората, за превенция представа нямат. Като че ли има някаква полза, всяка година да караш грип. А да не говорим, че за повечето 'грип' е синоним на настинка, която се хваща от климатик, от вятър, от студена напитка, но никога от друг човек.

Абсолютно си права за ниската култура. Има и известна доза недоверие в научните доклади и лекарите като цяло (понякога е оправдано последното...).
Дева, може ли да споделиш за толкова време през което си поставяла ваксината, предпазвала ли е на 100 процента? Или все пак се е случвало да се разболееш? Не питам с цел провокация, наясно съм че може да се възприеме така. Ако ти се споделя, само.. Може и на лично.
Наистина ми е интересно. Наясно съм, че винаги има процент разболяли се. Но всички допълнителни ваксини, които съм поставила на детето са сработили до момента, а е бил доказано контактен с конкретните вируси.

# 1 349
Да, разбира се. От грип в тежка форма не съм боледувала никога. Без да преувеличавам. Тестове доскоро нямаше, но симптоматично най-много някоя хрема да изкарам.

Общи условия

Активация на акаунт