Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 86 285
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 365
Аз така и не успях да намеря 2 назални, сдобих се с една. Близка лекарка твърди, че ще даде защита.
Някой да е поставял само една доза при необходими две първоначално?

Разбира се, ще я сложа тази, нямам колебания.
Догодина пак ще трябва две, ако сега не сложите на детето.

# 1 366
  • над кукувичето гнездо
И двете ми деца са ваксинирани еднократно първия път. И двете с инжекционни ваксини. Не са боледували от грип след това.

# 1 367
Аз ще пробвам втори път да си задам въпроса, който бях задала преди време, но никой не ми отговори, може би никой не знае. Дъщеря ми е с варицела, която вече отшумява, сина ми е контактен и най-вероятно той е следващия , но ще е другата седмица може би, понеже тогава стават 14 дена. Мисълта ми е след колко време мога да ги ваксинирам против грип, след прекараната варицела. Срещам мнения за изчакване на 3-4 седмици заради имунния отговор. Съответно за дъщеря ми ще стане края на ноември някъде, а за сина ми нямам представа, може да отиде и декември. Дали ще е късно тогава вече? Дали наистина трябва да се чака толкова?

# 1 368
Късно е в смисъл, че няма да е изграден напълно имунитета срещу грипа.
Но не се знае кога ще имат контакт с грип
И някаква защита е по-добре от никаква. Заради това не бих се притеснявала, че ще е късно. Отнема 10-14дни да се изгради имунитет.
За съжаление не мога да отговоря за варицелата и таймирането.
Навсякъде пише след оздравяване. "Изчакайте детето да е напълно възстановено (без температура, без активни обривни/остри симптоми) — обикновено това е 2–4 седмици след боледуването."

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 18:29 от Мinerva О.

# 1 369
За варицела не знам, но на мен ЛЛ след КОВИД ми каза да изчакам 1 седмица. Утре отивам.

# 1 370
Питах медицински-базиран AI и пише, че е необходимо само детето да се оправи, не е нужно да се изчаква:

Но аз бих направила консултация с лекат. Доц Бацелова мисля, че провежда онлайн консултации, тя е специалист по инфекциозни болести.

# 1 371
  • Sofia
Моята не е с варицела,но започна антибиотик в понеделник. Не е вдигала изобщо температура, в абсолютна форма си е, но кашлицата продължаваше вече месец. Към този момент кашлицата е почти изчезнала. Очаква се да спрем антибиотика началото на другата седмица. Направо се изкушавам след това в края на седмицата да я ваксинираме.

# 1 372
Моята не е с варицела,но започна антибиотик в понеделник. Не е вдигала изобщо температура, в абсолютна форма си е, но кашлицата продължаваше вече месец. Към този момент кашлицата е почти изчезнала. Очаква се да спрем антибиотика началото на другата седмица. Направо се изкушавам след това в края на седмицата да я ваксинираме.

Няма причина да отлагате отвъд това. Краят на другата седмица е подходящ.

За варицелата - също. Около седмица, след отшумяването на заболяването, когато човек вече е клинично здрав - няма температура/симптоми, жизнен/енергичен е, пъпките са завехнали - спокойно може да се постави ваксина.

# 1 373
Докато ровех по въпроса на Дейзи, попаднах на информация, че между поставянето на две живи ваксини се изчаква поне 4 седмици. А ние сложихме втора доза Варивакс на 09.10... Съответно, трябва да изчакаме до 9.11, защото ваксината е назална, т.е жива. С инжекционните не е нужно да се чака доколкото разбрах. Хем се радвам, че не избързах да ги сложим, хем ме е яд, че трябва да изчакаме още. Надали ще останат още седмица здрави.

# 1 374
Сложиха ми ваксината. На вратата имаше бележка, че лекарят разполага с безплатни ваксини за пациенти 65+. Което ме навява на мисълта, че му отпускат бройки, а не че ги заявява по списък. Което обяснява липсата в аптеките.

# 1 375
  • София
DeVa®, Hope4C това беше написал, от 500 хиляди ваксини, 400 хил отиват при личните лекари.

# 1 376
Да, но мислех, че си ги поръчват според желаещите. А не като Х бройка на всеки ЛЛ.

# 1 377
Току-що се връщам от болница Вита. Не се чака изобщо, има и двата вида инжекционни ваксини. Благодаря много на съфорумката, която писа за тази възможност. Плаща се 15 лева за манипулацията и цената на ваксината. Може и с преглед, но за възрастни не е задължителен.

# 1 378
Да, но мислех, че си ги поръчват според желаещите. А не като Х бройка на всеки ЛЛ.
Това явно се е променило, отначало като започна да има такива безплатни беше по списък доколкото знам.
Ако наистина така заделят голяма част от ваксините, нещата стават даже още по-малоумни у нас, вместо да се подобряват...
То няма лошо че заделят и предвиждат дадена група, но при тия общи бройки по-скоро отнемат възможността от други дето действително искат.

# 1 379
Моя позната,на 50 години така се уреди с безплатна ваксина.Личната и лекарка и е приятелка и и сложи от тези,отпуснати за хората над 65 години.Нямало достатъчно желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт