Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 634
  • 1 582
  •   1
Отговори
# 1 470
  • Замък сред облаците
ММ и детето изкараха някакъв гаден вирус с лепкава задна хрема, гърло, болки в тялото. При детето обаче беше в комбинация със streptococcus pn. (установихме в последствие) и на 4 ден почна да вдига 38-39. ЛЛ го прати на рентген, правихме и 9- валентен тест в Кандиларов за ковид, грип А, Б, парагрип и други - всичко отрицателно. При мен се размина с 2 дни гърло и без хрема.
Едит: ММ не е ваксиниран, аз съм ваксинирана с инфлувак, детето с флуенц.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 09:13 от АА

# 1 471
  • София
Преди малко видях надпис на витрината на аптека Сигма, че имат противогрипни ваксини. Намира се на бул. "Мадрид" 26.
Може би още някой търси.

# 1 472
Кое е противовирусното лекарство, което Кантарджиев спомена тази сутрин- изписва се от лекар, има срок на годност 10 години, трябвало да си го имаме вкъщи.

# 1 473
  • Плевен
Кое е противовирусното лекарство, което Кантарджиев спомена тази сутрин- изписва се от лекар, има срок на годност 10 години, трябвало да си го имаме вкъщи.
Тамифлу,продават го свободно в аптеките.Може би само за децата трябва за да се определи дозата според теглото им.Има го и под формата на сироп и на таблетки от по 75 мг(за възрастни) ,от по 30 и 45 мг.Тези последните са за донагласяне при децата според теглото им.Взет в първите 24-48 часа стопира разпространението и размножаването на грипа.Още на следващият ден си почти здрав.

# 1 474
Тамифлу,продават го свободно в аптеките.Може би само за децата трябва за да се определи дозата според теглото им.Има го и под формата на сироп и на таблетки от по 75 мг(за възрастни) ,от по 30 и 45 мг.Тези последните са за донагласяне при децата според теглото им.Взет в първите 24-48 часа стопира разпространението и размножаването на грипа.Още на следващият ден си почти здрав.
[/quote
Само, че е с рецепта.

# 1 475
Тамифлу се пие след доказан с тест грип и не е безобиден.

# 1 476
Още при първи симптом ще отчете ли теста?

# 1 477
  • София
Аз така се бях заредила с Тамифлу - в началото на тази година момичетата с доказан грип Б, веднага ги започнах с него...аз, слeд няколко дни прихващам (логично) - пак, доказан с тест, грип Б, пих си го чинно, но не само не ми помогна, но и стигнах до болница с пневмония😉...та вече имам резерви към него.

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 08:40 от Valena25

# 1 478
Още при първи симптом ще отчете ли теста?

Не знам. Точно това е важно, да се почне при първи симптоми. Но дали теста хваща от първия ден, не съм сигурна.

# 1 479
Ето листовката на Тамифлу, обърнете внимание на нежеланите реакции. Това не е безобидно лекарство. https://apteka.framar.bg/19001194/%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%84 … 5-%D0%BC%D0%B3-10

# 1 480
Но все пак при положителен тест не е ли по-добре да се почне веднага с Тамифлу? Аз и децата сме ваксинирани, мъжът ми не е. Заредила съм тестове и ще тествам.

# 1 481
Но все пак при положителен тест не е ли по-добре да се почне веднага с Тамифлу? Аз и децата сме ваксинирани, мъжът ми не е. Заредила съм тестове и ще тествам.

Доколкото знам след 48ч след първи симптоми няма смисъл да се започва, хубаво е 24-48ч.
Ако някои от вас са използвали и в по-късен етап могат да споделят дали действа, аз честно казано нямам спомен да съм пила някога.

# 1 482
  • София

Веднага е най-добре...така казват, в рамките на 48 часа от първи симптоми бил най-ефективен.

# 1 483
Аз пих веднъж от първия ден, петък преди обяд се почувствах зле, докато успея да си тръгна от работа ЛЛ си беше тръгнала и ми каза да си взема тамифлу за почивните дни. И до понеделник се влоших и вече бях за антибиотик.

# 1 484
От 15 години за първи път мъжът ми е с грип А, тестът позитивира два часа след първите симптоми. Бледа черта, но то беше и ясно от симптоматиката - както си беше добре до обяд, караха колело с детето, свърши някакви задачки, така в 12 каза, че се чувства уморен, а в 13 часа вече беше вдигнал 39 градуса температура и не можеше да стане от леглото. А не е от мъжете, които мрънкат от настинка. Започна тамифлу веднага, вече е по-добре след третата капсула. Аз и детето сме на профилактичната доза. С инфлувак сме аз и той, детето с назалната.

Тази година се очертава да ни чака тежка първа половина на грипния сезон, съдейки от това, което се случва в Западна Европа. Най-вече след празниците, когато се омешаме всички. Дано поне от СЗО са "познали" за Б щама, че миналата година децата от групата на детето, които изкараха и А, и Б, след Б имаха усложнения и го прекараха много тежко.

Общи условия

Активация на акаунт