Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 173
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
Ще споделя собствен скорошен и сравнително скорошен опит. Преди няколко години харесах голям парцел за къща с малка (80 м2) постройка в него. Беше ъглов и граничеше с две улици. Едната беше тупик към заден имот, който имаше основен достъп откъм друга улица, а другата си беше основната улица, която минаваше пред мястото. За късмет познавам главния архитект на района. След консултация с него разбрах, че за да получа разрешително за строеж ще трябва да даря някаква част от земята за да се направят широки както е по закон улици с тротоари. Откъм страната на тупика отсрешната къща се налагаше също да дари част от техния парцел за да стане улицата на тупика достатъчно широка. За съжаление хората там никога нямаше да се съгласят да се вземе от парцела им, защото си бяха ремонтирали доста луксозно къщата, а отстъпа изискваше освен да дадат част от двора, да бутнат и една стена на къщата си. Пълен абсурд. Помолих главният да одобри проект само като се направи основната улица. Там дарената част на харесания от мен парцел стигаше, а и основният достъп и голямото лице на парцела беше от там. Получих отказ. Въпреки, че улицата тупик не беше нужна и спокойно можеше да я няма главният каза, че по закон и двете улици трябвало да бъдат достатъчно широки и да ги има. В момента виждам как се движат нещата със строежа на сграда, в която купих имот. Преди да купя се информирах за всичко. С какви тухли, изолации, дограми и други материали ще се работи. Улицата отпред дали ще се асфалтира, ще се прокарва ли ВиК, ще се прави ли трафопост в сградата или ще бъде осигурен ток от друго място и т.н. и т.н. С две думи инвеститорът е дарил част от парцела на общината, ще разкопае съществуващата и осеяна с дупки улица като положи тръби най-голямата от които е с диаметър метър и десет. Ще прекара ток от съществуващ в района трафопост и след това ще асфалтира цялата пресечка. Ще изгради 140 метра тръби, които след това ще захранват и всички останали в посока Витоша. Всичко това за негова сметка. Както вече съм писал става дума за Ман Ли изток в близост до Тодор Каблешков. Надявам се виждате, че информацията ми да е съвсем актуална.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 22:09 от Мъфин

# 421
Дай ми пример къде в цивилизацята къде може да започнеш строеж, без до него да има изградена улица със съответните инфраструктури като ток, вода, газ, канализация, асфалт.
Ако ми дадеш пример, ще спря да споря, че тук няма нищо общо с цивилизацията!
Ти последно какво искаш - на запад да се строи без улици, или при нас да се строи със улици? Щото би трябвало да искаш второто, ама искаш пример за първото...

Ако си прочел(а) внимателно коментара ми горе, в него изрично казвам, че проблемът е, че "някои са по-равни от другите" - т.е. че много неща стават с връзки. Това, което казва и "the doors" над мене. Но това е въпрос на административен (и съдебен) капацитет, а не на правила и закони. Никое правило не работи, когато този, който трябва да следи за изпълнението му, не го прави.
Допълвам: И да те питам, знаеш ли защо на много места в Бояна, Драгалевци и т.н. пък дори и във вади и ливади, не може да се направи канализация? Ами защото улиците са частни. И да, за да стигнеш до твоя имот дори с трабнтче пак минаваш през собственост на съседа. И това е нещо нормално в нашата клета държава!
Във Вадата мисля, че точно този проблем с частните улици го няма, но го има в кв. Витоша както и в разните вилни зони около Симеоново и Драгалевци. Да, това е супер тъпо и също е останка от "едно време". Защото сега се оплакваш, че нещата са зле, ама до преди 10г. бяха многократно по-зле. Да не забравяме, че до 2006-2007г (там някъде) София дори нямаше общ устройствен план - всичко се правеше на парче според както дойде. Местата, които са урегулирани по това време, и особено през 90те след реституцията, всичко е див капитализъм (в полза на реститутите), сакън някой да не се мине да отдели 1 метър повече за улица. Проблемът е особено видим в бившите и настоящи вилни зони - път широк 2 метра, по-тесен от гараж, от двете страни 3м високи зидани дувари (също забранено, между другото), и с колата минаваш на една боя разстояние. Само че всичко това няма как да се промени вече. Такова е естеството на градоустройството, че правиш веднъж и после береш ядове 100г. И мен не ми харесват панелните блокове, ама такава е била модата преди 50-60г. и може би още толкова има да им се "любуваме".
Въпросът е каква улица се осигурява?
Ами такава, каквато е заложена в ПУП-а. Размерът и маршрутът на улицата не са въпрос на изпълнение, а на регулация. Дори да искаш да направиш широк път, дори да искаш да си дадеш от собствения парцел, няма как да направиш пътя различно от това, което е заложила общината.
Може ли да покажеш тези нови улици на какво приличат?
Ето показвам на едно място, което по една случайност знам как изглеждаше преди да се построи там нова сграда, и след това. Става дума за сградата вляво на снимката. Отпред (в долната част) се вижда края на стария асфалт, какъвто по-рано беше целия път до долу. От новата сграда започва новоизградения асфалт, който продължава до кръстовището в далечината. Инвеститора го е направил до там, въпреки че това далеч надвишава "периметъра" на сградата му и вероятно не е бил длъжен да преасфалтира 100м допълнително. А това че отстрани веднага са наклецали коли по тротоара, а жената с количката е принудена да върви по асфалта - също ме дразни, ама това вече е до манталитет на шофьорите не е виновна общината или инвеститора. Долу на ъгъла впрочем има знак за забранено паркиране.

# 422
В Ливадите два строежа в момента са докарани до Акт 15 и не могат да вземат 16ка, заради внезапно възникнала частна собственост на една улица, през която се осъществява достъпът до тях. Пълен абсурд.
Нашият строител също обясняваше как ще асфалтира улицата. Преди няколко месеца нахвърляха нелепо бордюри, дори не ги обърнаха при захода за гаражите и рампата, и метнаха малко асфалт. Плеснаха с ръце и казаха " Готово!". Нито канавки, нито оттичане, нито дебелина на асфалта някой проверява. На всичкото отгоре 2 месеца след това изрълнение, се изсипаха от Соф. вода да копаят за нов водопровод. Асфалтът се нацепи от тежките машини, лопатата на багера го накълва, тея сладури 1 седмица си кърпиха част от дупките и новата улица съвсем на нищо заприлича. На пролет съвсем няма да е останал и помен от нея...

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 07:54 от drago_2008

# 423
  • София
Мъфин, ще ме извиняваш, но ти реално не си строил. Отказал си се от строеж и си оставил на някой друг да сърба тази попара - няма лошо, но и не е като да си наясно с процеса от-до. Каквото си питал инвеститора - питал си; каквото не си - не си и затова не си и разбрал. Например имаш ли представа за историята на парцела, въху който се строи? Обединяван ли е, разделян ли е, ПУП минаван ли е и за колко време, съседи възразявали ли са, безумни документи искани ли са и колко точно (понякога са два, понякога са 20), със или без съдействие на "имам човек"... ей такива едни инвеститорски неволи.
Всичко наистина се свежда до "едни са по-равни от други" (говоря за масов случай, не за твоя с твоя познат) и "общината за нищо не е отговорна, само за разрешенията". Да се чуди човек тогава защо плаща данъци - нито са за поддръжка, нито са за инфраструктура, нито за градоустройство, нито за детски градини и училища в новите квартали. Накрая оставят и междусъседските спорове нерешени, че да може съвсем като в Дивия Запад да се развива филма. Не, това не е нормално. И да, това с улиците е до следваща промяна на ЗУТ според нуждите на някой "инвеститор клас А".

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 23:14 от ToniShu

# 424
Мъфин, ще ме извиняваш, но ти реално не си строил. Отказал си се от строеж и си оставил на някой друг да сърба тази попара - няма лошо, но и не е като да си наясно с процеса от-до. Каквото си питал инвеститора - питал си; каквото не си - не си и затова не си и разбрал. Например имаш ли представа за историята на парцела, въху който се строи? Обединяван ли е, разделян ли е, ПУП минаван ли е и за колко време, съседи възразявали ли са, безумни документи искани ли са и колко точно (понякога са два, понякога са 20), със или без съдействие на "имам човек"... ей такива едни инвеститорски неволи.
Всичко наистина се свежда до "едни са по-равни от други" (говоря за масов случай, не за твоя с твоя познат) и "общината за нищо не е отговорна, само за разрешенията". Да се чуди човек тогава защо плаща данъци - нито са за поддръжка, нито са за инфраструктура, нито за градоустройство, нито за детски градини и училища в новите квартали. Накрая оставят и междусъседските спорове нерешени, че да може съвсем като в Дивия Запад да се развива филма.
Отказал съм се от строеж след среща с човека, който знае повече от всички нас и реално издава разрешителните за строеж на къщи и сгради до 4000 РЗП. Това май удобно го пропусна. Имам представа за историята на парцела. Обединени са два парцела. Променян е ПУП. Всичко от начало до край е отнело две години. Не е имало възражения от съседи. Май съм добре информиран.

# 425
Знаете ли как мога да разбера годината на построяване на сграда в София, стара тухла? Не е отбелязано в нотариалния акт, тъй като той е издаден по време на строежа.

# 426
Кога е издаден т.нар. А16 ли ти трябва? Пробвай първо в общината, отдел (Градоустройство и) Архитектура, ако сградата е над 8 (мисля) етажа - на Сердика 5, в НАГ. Носиш си (копие на) н.а. и оригинал за сверка (за да докажеш, че си собственик).
В НАГ съм ходила да търся документация на стара сграда (едната много стара, другата-не толкова), става сравнително бързо (на момента). Търсят в компютъра, след това отзад в архива (или обратното, зависи колко е стара сградата). Ако намерят папката с документите - дават ти я да я гледаш и ровиш. Няма гаранция какво точно ще има в нея - може да е много, може да е малко. Ако искаш копие от документ в нея, включително копие на чертеж - казваш кое ти трябва, те ти казват колко да платиш за копието, общо взето, докато платиш и са копирали. Има 2 тарифи - без заверка (подпис и печат) и със заверка (подпис и печат).  Разликата не е голяма. Зад НАГ, в сградата на Министерство на труда, има Мания принт, правят копия на всякакви документи  (включително чертежи), аз лично си направих И копие (на копието), като кажеш и ти изпращат сканиран файл на мейл.

# 427
Slashy, точно във Вадите преди улиците бяха над 70% частни. Не знам сега дали се е променило нещо. Правят пробиви тук там, за да може да стане по-проходим квартала. Поради тази причина според мен е крайно време да стане като в цивилизацията - първо се строи обществената инфраструктура и чак след това останалата. Обратния вариант не води до нищо добро, освен до гето!

Мъфин , аз до колкото знам общината все още успява да изнудва инвеститорите за дарение на тази част, която би трябвало да влиза в обществената инфраструктура. Ако питаш мен е добре и от гледна точка на инвеститорите да даряват, защото така улицата може да се подобрява от европейски програми. Когато е частна не може.
Относно ВиК и канализацията, ако има наблизо, за инвеститора е доста по-евтино да изгради ВиК-то и канализацията от колкото да строи изгребни ями или пречиствателни станции за целия блок. Това последното хич не е евтино пък и се изисква свободно място в парцела. Задължени са по-закон да възстановят улицата след полагане на инфраструктура.
Обаче самия факт, че твоя строител ще строи 100-200 м ВиК инфраструктура, после следващия също ще строи 50-10 м, по следващия 200-300м говори, че нещо тотално е сбъркано. В цивилизацията такива проекти се правят в по-голям мащаб и се изпълняват цялостно, а не както тук, на парче.

# 428

общината все още успява да изнудва инвеститорите за дарение на тази част, която би трябвало да влиза в обществената инфраструктура.

Обаче самия факт, че твоя строител ще строи 100-200 м ВиК инфраструктура, после следващия също ще строи 50-10 м, по следващия 200-300м говори, че нещо тотално е сбъркано. В цивилизацията такива проекти се правят в по-голям мащаб и се изпълняват цялостно, а не както тук, на парче.

Ето, сама виждаш, че с изнудване не става - не е честно на един да не вземат нищо, на друг много, на трети да разцепят имота на две. И един да строи малко, друг много, трети да мине метър и уж да построи водопровод, ама с малък дебит и все едно нищо...
Нещата са изначално сбъркани с тези национализация и реституция и няма как да се оправят без да се накърнят интересите на частните собственици. По-точно има как, ама е много скъпо - общината да изкупи по пазарни цени всички имоти, после да планира хубав квартал с инфраструктура и после да продава парцели. Но това е приказка за лека нощ.

# 429
Ако всички мислим, че това са приказки за лека нощ то тогава съвсем резонно си отглеждаме гето, което скоро ще се превърне в блато!
Ако общината не иска да откупува тези места, то не би трябвало да дава разрешение за строеж, докато не се урегулира частната собственост, която попада в бъдеща обществена собственост.

# 430
Ако всички мислим, че това са приказки за лека нощ то тогава съвсем резонно си отглеждаме гето, което скоро ще се превърне в блато!
Ако общината не иска да откупува тези места, то не би трябвало да дава разрешение за строеж, докато не се урегулира частната собственост, която попада в бъдеща обществена собственост.

И как да не даде, като по закон е длъжна и ще я съдят? Тя ако можеше щеше да се запъне, защото и е безплатно, ама (както казах) нещата са оплетени.

Иначе има и друго решение - хората да спрат да купуват жилища в такива квартали - без канал, улици, осветление, детски градини... Тогава цените ще паднат и самите собственици ще се обединят, или общината/голям инвеститор ще откупи целия блок имоти.  Но явно и хората не искат такова решение, защото купуват. И всеки със зъби и нокти се бори за следващия блок, в който ще купи, а после пък с пяна на уста пледира повече никой да не строи Wink

Та има две решения, но у нас и двете не работят, а хората купуват. Ми тогава - глас народен, глас божи Simple Smile

# 431
  • София
Отказал съм се от строеж след среща с човека, който знае повече от всички нас и реално издава разрешителните за строеж на къщи и сгради до 4000 РЗП. Това май удобно го пропусна. Имам представа за историята на парцела. Обединени са два парцела. Променян е ПУП. Всичко от начало до край е отнело две години. Не е имало възражения от съседи. Май съм добре информиран.
Добре, информиран си за каквото съм се сетила да спомена. Браво! Де да беше и строил, та да усетиш 2 години колко време са, когато планираш строеж Simple Smile И да изпиташ на гърба си всички нелепици, които се случват през тези две години с община, монополни дружества, кадастър, геодезисти, строителни работници, гонене на срокове и т.н. Не става дума за "информирах се от някого", то и аз се бях информирала преди да започнем строежа, и ММ също. Обаче стартира ли практиката, става доста различно - на теория е ясно къде са проблемите, ама някои са достатъчно луди и да ги преживеят, та знаят малко по-реално какво точно се случва Simple Smile
Главните архитекти имат приемно време във сяка община, аз също съм се срещала с нашата, не е някакво геройство. После я смениха (за 3 години вече сме на втори Гл. архитект след нея). И от практика да ти кажа - НАГ е над Гл.архитект на общината, защото ако решат, могат да не узаконят това, което Гл.архитект ти е разрешил.

Разговорът ни приключва, аз съм го водила едно време с братовчедка ми, която твърдеше, че нейното учене е същото като нашето ходене на работа. И после тя също започна работа и разбра разликата Simple Smile

# 432
Добре, информиран си за каквото съм се сетила да спомена. Браво! Де да беше и строил, та да усетиш 2 години колко време са, когато планираш строеж Simple Smile И да изпиташ на гърба си всички нелепици, които се случват през тези две години с община, монополни дружества, кадастър, геодезисти, строителни работници, гонене на срокове и т.н.
Главните архитекти имат приемно време във сяка община, аз също съм се срещала с нашата, не е някакво геройство. После я смениха (за 3 години вече сме на втори Гл. архитект след нея). И от практика да ти кажа - НАГ е над Гл.архитект на общината, защото ако решат, могат да не узаконят това, което Гл.архитект ти е разрешил.

Никога не съм твърдял, че е лесно да планираш строеж и да се разправяш с община, монополни дружества, кадастър, геодезисти, строителни работници, гонене на срокове и т.н. Напротив сигурен съм в това. Явно ме бъркаш с някой.
Главните архитекти имат приемно време и разговарят с всички, но май е излишно да коментираме дали има разлика между разговор на главен архитект със случаен гражданин и главен архитект с относително близък човек.

# 433

И как да не даде, като по закон е длъжна и ще я съдят? Тя ако можеше щеше да се запъне, защото и е безплатно, ама (както казах) нещата са оплетени.

Ами  вече над 30 години закона е на странта на джунглата.
За това Марекшки строи в Морската градина, за това Гребната база в Пловдив също предстои скоро да се застрои. Това чака и Южния парк и всякакви други паркове и ливади.

# 434
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c166023050950676
"красота" за без пари направо не се сдържах прощавайте, снимка 5 и 10 са страшни

Общи условия

Активация на акаунт