Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 153
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
Принципно напълно вярно на теория, но има леки разминавания от около стотина или двеста метра (на това отстояние от пистата) и го твърдя съвсем отговорно поради лични наблюдения.

# 466
  • София
Харесвам flightradar, защото благодарение на него съм успявал да снимам самолета на пристигащи роднини. Доста е точен. Обаче не мога да съм категорична, че отразява трасето до метър или пък със супер точност всеки път, защото онзи ден, докато бяхме на Немския коледен базар, един самолет почти си скърших врата да го гледам нагоре, а обикновено летят ниско над двореца като видима траектория.
Със сигурност има разлики, не заради модела на самолета и различните двигатели. Напоследък все по-често забелязвам самолети по- на юг от обичайното им трасе.

# 467
  • София
Чак до метър не е, но толкова близо до летище точността е огромна. Километри, че и десетки отклонение може да даде над океан далече от всеки бряг, над Сахара и т н.
В нормална ситуация самолетите от запад кацат точно по тази траектория.
В изключително редки случаи може да се види самолет извън нея в три случая : симулирано облитане за тестване на системи на летище, симулирано облитане за тестване на системи на самолет след ремонт, кацане по визуален заход при неработещи системи.
Но това са частни случаи и по никакъв начин не променят нивото на шума в района, който коментираме.

# 468
Критичният момент при глисадата е ъгълът на захождане към земята (тоест контрол по вертикала). Минимални корекции по хоризонтала обаче са възможни и затова има малки отклонения (не с километри).

# 469
По мои лични наблюдения, самолетите вече минават над центъра (Дондуков-Александър Невски) на по-голяма височина, което е по-добре за живущите в района. Преди, над тази част на центъра, вече бяха слезли по-ниско, когато грохотът на двигателите е много по-силен. Иначе аз, по стечение на обстоятелствата, гледам кацащите самолети над центъра, прави впечатление, че са най-вече от розАвите и сините Smirk Ето днес, до обяд (до към 12-12,30 ч.) имаше доста, след 14 ч. - почти няма. Кметицата се беше похвалила преди време, че била постигнала договорка с летището (май), когато захождат самолетите над града (и центъра), да захождат на по-голяма височина. Иначе бях чела (във връзка с шумовата карта на София), че от РВД трябвало да ги пускат да захождат не над центъра, освен когато не се налага от метеорологичните условия (което през есен-зима-пролет в София е доста често). Но това се отнасяло само за редовните полети, не за нискотарифните и за чартърите. Нискотарифните масово захождат над центъра, пестят гориво от заобикаляне на цяла София, за да обърнат и кацнат от изток.

# 470
  • София
Мда, но така се правят наистина впечатляващи снимки над града.
Но не е редно. Трябва да заобикалят.

# 471
Не винаги е възможно, разбира се, все пак безопасността е на първо място.
Неприятното за мен е, че с врътката "редовен полет-чартър/нискотарифен полет" се отчита дейност пред хората, но не се решава изцяло проблемът. Намалява въздушният трафик, но не съвсем (при равни други условия).

Който иска впечатляващи снимки, да си купи дрон и фото оборудване за него. Същата тази гледка е особено впечатляваща през нощта (кацащи по тъмно) - осветените знакови сгради са като на картичка.

# 472
  • София
Тъй като живея от другата страна на Заимовата градина спрямо "Чаталджа", имам ежедневно наблюдение над самолетите, които кацат. Летят ниско, рядко притеснително ниско. Шумът, наближавайки Заимов, е силен дотолкова, че го чувам през слушалки, ако съм на улицата. На затворени прозорци се чува буботене само много рано сутрин, когато е съвсем тихо, може би около 6, когато излитат вероятно първите самолети, но тогава, съдейки по flightradar,  се чуват чак на летището. Аз спя леко, но досега не са ми пречили на съня, само ако съм будна ги чувам.
Районът, според мен, е чудесен, комуникативен определено, ако ползвам брокерски език. За пазаруване не съм сигурна, аз пазарувам в други части на района, но предполагам, че има достатъчно места за ежедневен пазар. За деца е чудесно, с малък тийн съм вкъщи, който щъка вече доста упорито и ми е сравително спокойно. Паркирането със сигурност е тегаво, но то пъй къде ли не е вече.

# 473
Тъй като живея от другата страна на Заимовата градина спрямо "Чаталджа",

Извинявам се, но градината/паркът не е "Заимова", защото не е (бил/а собственост) на Заимов (кой от всичките Заимови?),  а защото е бил/а на (булевард) "Владимир Заимов" (сега е бул. "Янко Сакъзов"), затова и паркът е наречен на същия човек.
Уточнявам, защото съм чела обяви И за "Мадарската" баня, която си е баня "Мадара".

# 474
Малко оф топик (но не повече от траекторията на самолетите) - сега виждам, че имало улица на име Павлина Унуфриева. Паднах...

# 475
Здравейте, не знам дали е правилната тема. Може ли да дадете мнение за ул. Чаталджа в София, район Оборище? Буквално всичко, което може да интересува човек, който обмисля да живее там. Благодаря!
Само плюсове,харесвам квартала.Много е удобен.За мен лично магазините не са проблем.И без това нося нещо купено по трасето,когато се прибирам.На Дондуков има и Била.Не обичам многото хора и дълго висене на касата в големите магазини.Пък и какво няма в центъра?Всичко като в спалните на София.Като направят и кауфланд в халите,значи всичко има.По-добре такава локация,отколкото висене в задръстване и в пъти повече население на едно място.Училищата с какво са по-лоши от младостко или люлинско?Честно казано ми идва в повече такава цедка.Математическата и първа английска са в близост,който иска да учи там,да се стяга.Ако не,частно у-ще,да се вози до италиянският лицей и стига с тази училищна драма.И не на последно място,щом Асен Василев и сем.Лорел живеят в ''офиса''- къща с подземни гаражи на тази улица,значи не е зле.Wink Пък нека ''разбирачи'' се превземат за ''под Дондуков''.Самолетите са много по-малко,отколкото  преди ковид.Аз не мога да съм критерий,защото харесвам този звук.Дори на сън като чуя,само констатирам и не ми пречи.Трябваше да стана стюардеса.

# 476
  • Варна
По повод маломерните тристайни, които се коментираха в предната страница - ние си взехме точно такъв. Не ни притеснява размерът на стаите, понеже се премистихме от маломерен двустаен и сега ни е добре. Отделно строим и къща, та ако много ни хванат дяволите, ще ходим да се ширим там. За хибриден начин на живот също идеално ни устройва, понеже апартаментът е в сърцето на града, а къщата - в най-близката вилна зона, така че ще имаме всякакви варианти за през годините.

Обаче освен квадратурата, която е просто едно число, по-важен фактор за мен е разположението. Ето - в показаната обява кухнята е линейно разположена. От личен опит казвам, че това не е удобно. Губи се време в крачки от единия до другия край. Когато има колона по средата, винаги падат боклуци на земята при пренасяне на съдове и т.н. Визуално кухнята завзема цялата стая и не остава много въздух за холната част.
В новото ни жилище дневната е с абсолютно същата квадратура като старата (20 кв м без някакви сантиметърчета), но е в Г-образна форма и е разделена на три къта - трапезария с маса и 6 стола, холна част с ъглов диван и тв и кухненски кът с П-образна кухня.

# 477
  • София
Тъй като живея от другата страна на Заимовата градина спрямо "Чаталджа",

Извинявам се, но градината/паркът не е "Заимова", защото не е (бил/а собственост) на Заимов (кой от всичките Заимови?),  а защото е бил/а на (булевард) "Владимир Заимов" (сега е бул. "Янко Сакъзов"), затова и паркът е наречен на същия човек.
Уточнявам, защото съм чела обяви И за "Мадарската" баня, която си е баня "Мадара".

Така е, не споря, но в квартала е така известна. Както и "Попа" не е "Попа", а площад "Патриарх Евтимий", но всички го наричаме така. Но приемам забележката.

# 478
Аз също съм от квартала (съседния), но там съм правила кросове като ученичка. Никога не съм чувала да е наричан/а Заимов/а. Попа си е Попа, както и РаковскА (дори Ръкси).
Заимовата градинка и Мадарската баня ги срещнах в обяви на брокери, сравнително скоро.

# 479
Потвърждавам, имаше и "Раковска", и "Витошка", но никога не е имало "Заимова градина".  Винаги е било "парка Заимов".

Общи условия

Активация на акаунт