За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 887
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 255
Какво общо има темата с тийновете, бебетата и социалните? Не беше ли за пълнолетните?

# 3 256
  • София
Герани, оставИ темата на спокойствие да си пишат хората за каквото решат. Не може все да даваш наклон какво и как да се пише. На когото не му е интересно може да не обръща внимание на темата.

# 3 257
Оставям я Joy

# 3 258
Как без помощ и съвети а като се събере с гадже (поне  месец-два ) да им се дават съвети как секс се прави

# 3 259
На тази възраст е малко късно за подобни съветчета.

# 3 260
Липсват съществени неща като това да се гради личност, да се научат че и тяхното мнение важи, да се насърчават личните способности, формирането на заключения, идеи, мислене, активност, преборване на собствените недостатъци, помощ в преодоляването на поблеми и какво ли не дето не сме го и докоснали по тангента.

Значи, хващам се това мнение, без да търся конкретен спор с Ефибуш, но се питам откъде идват тези легенди за великото отглеждане на деца по западен модел. Гореизброеното сигурно звучи добре написано с думи и прокламирано като някакъв светъл пример за подражание, но на практика отглеждането "на запад" нито се случва по този начин, нито има тази цел. Интересно ми е кой ги прокарва тези романтични идеи и ако не е само да се посмеем, то, по дяволите, защо.

# 3 261
  • София
Дали наистина да не направим нова тема? Само че как да е формулирана

# 3 262
Значи да ги оставим и да не им пречим . Аз имам един принцип :нека да ги оставим от малки на така наречените "контролирани грешки " да свиват от малки защото малките деца правят малки бели големите са ГОЛЕМИ така че оставете децата не ги учете (а за секса те знаят по вече Simple Smile )

# 3 263
Значи да ги оставим и да не им пречим . Аз имам един принцип :нека да ги оставим от малки на така наречените "контролирани грешки " да свиват от малки защото малките деца правят малки бели големите са ГОЛЕМИ така че оставете децата не ги учете (а за секса те знаят по вече Simple Smile )

Донякъде си прав, но съвсем да не ги учим не става. Затова сме родители. Контролирани грешки - да, но не и без да ги учим изобщо.
А за секса не може да знаят повече, особено ако не са правили секс.

Темата е (беше) сериозна, а не развлекателна

# 3 264
Скрит текст:
Както пишехме за лелеяното финладско образование, така и не бихме искали то да е у нас, нито пък социалните да имат правата, които имат.
Аз определено бих искала социалните у нас да имаха тези права.
В
смисъл да се скараш на тийна си да си оправи стаята или й спреш джобните за седмица , тя да се оплаче и да ти я отнемат още в училище, преди да си е прибрала и настанят в приемен дом ?! Нима?
Не, разбира се. Мисля, че е съвсем ясно в контекста на предишните ми постове.

# 3 265
Но точно това се случва по- често отколкото другото. За съжаление.

# 3 266
  • София
Тук ще се съглася с Miss Wanderlust, че не са малко публикациите за превишаване на правата на социалните и тяхната ненаказуемост, конкретно в Норвегия, за Финландия не съм запозната.
Скрит текст:
Сещам се за филма Къщата на духовете - героят на Джереми Айрънс беше за "силна ръка" и помагаше на военния преврат, обаче собствената му внучка пострада заради гаджето си

# 3 267
От време  на време чета темата - аха да напиша нещо умно и трябва да излизам офф Grinning Ще кажа мнението ми като дете, на което е помагано след пълнолетие, защото моите деца все още не са в тази възраст.

Скрит текст:
Моите родители решиха да помогнат финансово на децата си, докато още не бяха дори пенсионери. Защо? За да имаме по-лесен старт и градим по-бързо нагоре. Така виждат нещата до ден днешен. Нито един от нас не е станал нехранимайко, комарджия или мързелан. Всички си имаме професии, семейства и живеем достойно.

За образование не са пестили; не всеки от децата им работи това, което е учил - аз например, както и единият ми брат Smiley Но родителите ми са на мнение, че от това само се печели. "Учи, а после работи каквото искаш " е и реплика, която съм чула от не един родител в нашия кръг. Имаш хубава среда, добиваш знания, а, ако после искаш да си - как беше - "планински водач" - ок. Всъщност много малко хора около мен работят това, което са учили.

Най-вероятно и аз бих подкрепила децата си след пълнолетие, ще видим дали ще ми е възможно, но от днешна гледна точка не виждам нищо лошо в това.

# 3 268
  • Крайбрежен район
На мен никой не ми е помагал. Исках да получа помощ в посока образование, но майка ми каза да се спасявам. Малкото пъти в които исках пари на заем не ми е давала. Но не ми е било проблем. Пари се изкарват. Научих се да пестя и да си правя сметката.
Да се инвестира в образованието на детето за мен е от съществено значение. Естествено доколкото и ако има възможност родителя.
Една друга помощ обаче винаги ми е липсвала - морална. Да усеща младия човек, грижа, подкрепа, закрила, да получава съвети, да бъде поощряван, насърчаван е изключително важно.
Спомням си че имах съквартирантка от бедна африканска държава и тя съвсем сама в чужда държава като мен. Отчайва се момичето, обезверява се, пада духом. Говори няколко минути с майка си и виждаш как се преобразява. Майка и работи черна работа за жълти стотинки, няма образование, няма дипломи, няма финансови възможност да помогне на дъщерия си, но си служи с единственото, което има - словото. Използва своят житейски опит, несгоди, несбъднати мечти за да даде кураж на детето си, за да и каже как вярва в нея и как тя заслужава най-доброто. Никои пари не купуват това.

# 3 269
Съвсем права си. Поне духом винаги трябва да сме на страната на децата си, когато са в в нова ситуация. И да им дадем безрезервно това, което можем от себе си - родовата си памет, нашия опит, всичко.

Общи условия

Активация на акаунт