Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 43

• 24 600
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Изгледах

Скрит текст:
Визерис както винаги до последно защитава дъщеря си, обаче защо я нарече ''единственото ми дете''. Какво другите въобще ли не ги обича..
Много импулсивно-необмислена и глупава постъпка на Вемонд да обяви децата на Ренира за копелета пред всички. Ренис защо се съгласи да я подкрепи, не знам, можеше да омъжи внучката си за Вемонд, така щеше да има донякъде и подкрепата на Демън.
Честно казано... тук се вижда несправедливостта донякъде, нещо очевидно за всички, но не можеш да го изречеш и да го направиш няма смисъл. Малко прилича на корупционните схеми в действителния живот в нашата държава, на всички е ясно, но нищо не можеш да направиш, а хората, които не могат да мълчат пред това, което виждат биват убивани. И при нас е нещо като тяхната диктатура, но примесена с тиха (тук) жестокост, а там ги обезглавяват пред всички. Но всички първо смачкват и унищожават всякаква опозиция.

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 14:14 от T.Valcheva

# 616
Абсолютно подкрепям горното мнение. Епизод 8 е най-добрият досега. Едва изтърпях да затворя вратата след децата, да се настаня удобно и да усиля ТВ макс Simple Smile Съседи почти нямаме, но тия, които останаха да стават, какво се излежават!
Най-важното, което ме разтърси в този епизод беше Пади Консидин. Този човек трябва да получи награда за изпълнението си тук!
Скрит текст:
Не съм от тези, които реват за щяло и нещяло по филми, но когато вратата се отвори и обявиха влизането му, заедно с тази музика, ми текнаха сълзите. И така на всяко негово показване до края на епизода. Буквално до последния си дъх защитаваше Ренира и синовете й.
Финалната сцена ... ясно. Последният му дъх. Дълбок поклон пред двамата - Визерис Таргариен и Пади Консидин.

Четох доста дебати из темите колко лош крал е Визерис, но аз съм на обратното мнение. Може би единствен крал без стартирала война. Всички живяха в мир по време на неговото царуване. Може би с действията си предизвиква Танца на Драконите, факт, но така или иначе преживе живя в мир.

Хм, от промото за епизод 9 става ясно, че
Скрит текст:
Тъпата Алисънт е разбрала погрешно финалните му думи.

И е ясно - Танцът на Драконите започва. Може сезон 2 ще бъде изцяло посветен на него.

Не мисля че важното само да имаш мир. Да, важно е, но е важно и какъв е мирът. Например при Ерис Лудия крал също е имало мир двадесет години, чак до бунта на Робърт, но трудно може царуването му да се нарече усепшно. То е низ от грешки. В същото време Джеерис добрия крал е имал мирно царуване (с изключение на един-два малки конфликта), но е оставил седемте кралства благоденстващи.
Някои владетели като Егон Завоевателя или пък като Дерон са водили войни, но това не ги прави по-малко велики. Важно е не само как царуваш, а и какво наследство оставяш.
Визерис остави само проблеми, които през годините се натрупваха. Той не създаде ново законодателство, не строеше исторически паметници, не финансира поправката на пътища, не разгонваше разбойници, не реформира армия, съд....нищо не направи освен да затлачва проблемите и да чака да се разрешат от само себе след неговата смърт. Може би бе добър като човек, но като крал  не ставаше

# 617
Страхотен епизод
Скрит текст:
Физиономията на Ото и Алисън беше един път като влезе Визерис 🤣.Жалко че си отива и предстои касапницата.
За книгите.
Скрит текст:
Ся пък Корлис ли ще убият,за какво въобще беше този цирк с наследника на Дрифтмарк?Ми кой ще стане ръка тогава на Ренира?Пак някви недомислици ми се виждат в сценария.Ренира май на косъм беше да каже на Ренис,въпреки че реално Ленор някой знае ли че оцеля?

# 618
Искам да кажа нещо за новия епизод, но сякаш няма много  за казване.

Скрит текст:
Чудесна игра на Пади Консайд, наистина великолепен.
Демън се завърна подобаващо на мястото си от началото на сериите.
Емонд има не само визуална прилика с Демън, но и като характер са близки. Интересно ще е да ги видим в обща сцена.
Ами толкова за епизода. Хубав беше, як, но сякаш няма какво повече да се каже.

# 619
Много силен епизод! За пръв път Ема ме трогна в ролята на Ренира, защото се показа уязвима и търсеща подкрепа пред Визерис. А той беше звездата на епизода! На няколко места ревах заради него! Хелена също изкърти с тоста си на вечерята Joy Като цяло я съжалявам с този съпруг. Мисля, че накрая с танца и музиката се видя за кратко за какво мечтеше Визерис да се случи и беше хубаво. Не слагам нищо в скрит текст, защото спирам коментара до тук без да издавам нищо.
Визерис е добър човек, но е слаб крал за Уестерос, защото там трябва някой с железен юмрук да държи нещата. То се видя, че всеки дом е болен от амбиция и не само за тронът, ами и за властта във всяко семейство възникват войни.
Мисля, че си минах отново изцяло на страната на Ренира, но според мен екипът търси баланса и като цяло са се постарали да покажат добро и у нея и у Алисънт. За мен последната сцена е доказателство за това. Добър избор за двете млади актриси и приятелки, които все повече ще ни липсват с искреността си и чистотата.

# 620
Тоз Емонд как е порастнал, Стронгчетта не бяха ли по големи от него, какви дребни изглеждат.

# 621
Не. По-голям е Емонд от децата на Ренира.

# 622
  • Варна
Не мисля че важното само да имаш мир. Да, важно е, но е важно и какъв е мирът. Например при Ерис Лудия крал също е имало мир двадесет години, чак до бунта на Робърт, но трудно може царуването му да се нарече усепшно. То е низ от грешки. В същото време Джеерис добрия крал е имал мирно царуване (с изключение на един-два малки конфликта), но е оставил седемте кралства благоденстващи.
Някои владетели като Егон Завоевателя или пък като Дерон са водили войни, но това не ги прави по-малко велики. Важно е не само как царуваш, а и какво наследство оставяш.
Визерис остави само проблеми, които през годините се натрупваха. Той не създаде ново законодателство, не строеше исторически паметници, не финансира поправката на пътища, не разгонваше разбойници, не реформира армия, съд....нищо не направи освен да затлачва проблемите и да чака да се разрешат от само себе след неговата смърт. Може би бе добър като човек, но като крал  не ставаше

Дядо му Джеерис се е погрижил и за законодателството, и за пътищата, и за разбойниците и за армията. Така добре е подложил за колко - 40-50-60 години управление, че няма нужда Визерис да се пъне кой знае колко.
Той трябваше да оправи наследството, но уви... Ама иначе пък нямаше да имаме какво да гледаме, нали?

Хайтауър според мен са в дъното на всичко - още от Егон Завоевателя, после при Мегор мерят шапката на драконите и Таргариените. Не случайно не се натискат да управляват Предела. Кютат си тихо, кротко и подмолно.

# 623
  • Варна
Забравих, при кой крал се създаваше Градската стража от Златни плащове в КЧ? Ама да не ти се връзвам....

# 624

А на двете актриси, Емма и Мили, даже им било препоръчано да НЕ се запознават/виждат - режисьорът им е казал: "Повярвайте, и двете го имате!" по отношение на начина на пресъздаване на образите им. И за да се избегне момента с  копиране на мимики и емоции една от друга - трябвало е да бъдат автентични и да не се влияят от играта на другата.

Това, ако е така, е много тъпо режисьорско решение. Колкото и да се промени човек, той винаги запазва нещо, макар и минимално от предишното си аз. Няма как да бъдат съвсем различни една от друга. Все в някакав момент трябва да се появи спомен, жест, някое действие, емоция, която да покаже миналото на този човек. Много по-реалистично щеше да е представено израстването на Ренира, ако за момент старата й дързост и младежки плам се появяваха, дори и с цел бързо да ги овладее и да продължи да бъде толкова сурова и студена. Така образа щеше да си бъце завършен - а сега имам чувството, че не гледам едно и също лице в два етапа на живота му - а сякаш някакъв научнофантастичен филм за две паралелни вселени, в която едната няма нищо общо с другата. Същата работа и с Алисънт - новата няма грам доброта и човечност - колкото и да се е озлобила, няма как поне в нещо да не си и старата Алисънт!

# 625
  • Вестерос

# 626
Може ли някой да качи отново хронологията на кралете, моля. Имаше го някъде, но не помня къде точно. Благодаря предварително!

# 627
Ако имаше един свързващ епизод след сватбата на Ренира с Ленор, нямаше да се дразните толкова от смяната на актрисите и тяхната рязка промяна в характерите - не бива да забравяме, че веднъж имахме скок от 10 години и сега още поне 3-4 (не можах да преценя на колко беше малкия Егон).
Ако си помислите вие самите как сте се държали преди 10тина години или преди да сте имали деца и сега как се държите и кои са ви приоритетите, ще можете да проявите повече разбиране защо едната е толкова озлобена, а другата толкова сдържана.
Аз дори долових известна меланхолия в Ренира, която идва според мен от израстването ѝ без майка и челния сблъсък със света на интригите около нея.
Епизодът беше брутален и е емоционален и в действен план. За пореден път се убеждавам, че са избрали точните актьори за тези роли. На Пади Консидайн свалям шапка, а за Рис Айфънс мога да кажа, че просто убиваше с поглед - страхотно присъствие, дали имаше 2 реплики на кръст в тронната зала и после на вечерята.
Много добре изпипано детайлно, драматично и със замах сниман епизод.
Пак ще спомена злочестите Пръстени - там не стига, че не надграждат с всеки следващ епизод, ами разводняват ептен рядката боза, която сътвориха.

# 628
На Рис Айфънс много му приляга ролята на Ото. Той също е много добър актьор.
Всъщност всичките са доста сполучливо подбрани. Само не ми харесва Мисария (или както там се казваше мацката, която беше до Демън) - нея съм я гледала в един филм за танци, но в този сериал акцентът й е доста дразнещ.

# 629
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Пади заслужава да обере де що има награди за играта си, особено в този епизод. Ако миналия беше на Емонд, този е на Визерис. Пак ще се повторя, но всички играха на изключително високо ниво. Забравяш, че гледаш сериал, все едно си се пренесъл директно в историята и това са реални хора. И въпреки всичко смятам, че дори и добър човек, Визерис е слаб крал.

Общи условия

Активация на акаунт