За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 348
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Благодаря, отивам да меся!!

# 541
  • In transit
Тони, зависи от хладилника ти. Аз бих го оставила да втаса за час тестото и след това да го прибера в хладилника да си зрее. След това го вадиш, оформяш, стопля се тестото, втасва и печеш.
Друг вариант е да го сложиш в някаква форма увито тестото, примерно плетена кошничка за хляб, втасва час на стайна температура и го прибираш в хладилника, после загряваш фурната на 220-240С, обръщаш го в тава и печеш както е студено. Важно е само тестото да има място за втасване и да е добре покрито с плат или капак, за да не изсъхне повърхността му.

# 542
  • София
Мики, късно, чадо - вече е в купа с фолио в хладилника и даже, като гледам, е започнало да расте Simple Smile Днес ще пробвам по метода на Морена, после сигурно и по твоя следващото. Време за експерименти е настанало: ще пробвам различни рецепти, различни брашна, различно втасване... Ще се уча да правя хляб с хубава корикча Simple Smile Не може цял живот питките да ми се получават "Уау", а хлябът "Ау" Grinning
Хладилникът е no frost Електролукс, на 6 градуса температура. Веднъж оставих в него едно тесто за вечерта - стана кисела питка после, та повече не смея за цяла нощ да оставям. От друга страна това с бавното втасване нали било супер добро - не мога съвсем лесно да се откажа Simple Smile

# 543
  • In transit
Тони Grinning, за хубава коричка не ти трябва втасване в хладилник...трябва ти печене при висока температура. При мен се получава като пека на 220С през цялото време за 40 минути. Последните 5 на леко открехната врата, за да излезе влагата от хляба.
Другите фактори за перфектен хляб са доброто измесване и няколко премятания през 20-30 минути, преди да го сложиш да си втасва за 1-2 часа.
Дълго втасване или малко мая и втасване на стайна температура също.

# 544
  • София
А, знам за коричката, че не е от втасването Grinning Имах предвид, че тя е в крайните цели на експериментите (някои вкъщи - няма да казвам кои - само по това го оценяват хляба) Grinning На мен проблемът ми винаги е бил, че става твърде дебела и твърда, а снощи се получи както трябва (на 15-та минута намалих, а през цялото време държах и тавичка с вода на дъното) и аз се въхнових да се уча да правя нему угоден хляб, който и на мен да ми доставя удоволствие Wink Всеки път като се замисля за хлебопекарна, си казвам, че първо искам да пробвам да се науча без Simple Smile Обичам тестото да минава през ръцете ми.

Това с неколкократни кратки втасвания преди дългото, също ми е в списъка за проба.

# 545
  • Sofia
Toни, не разбрах каква коричка искаш... но да питам... оставяш ли тестеното печиво да изстине поне 40 мин.  Ако като го извадиш кората е твърда, след споменатата почивка кората омеква, защото изстиването е важен етап, когата влагата се разпределя отвътре (където се концетрира в началото на печенето тъкмо, за да обарзува кора печивото) навън.
От достатъчното втасване (но не само) зависи печивото да държи форма - да расте нагоре и без форма.
Но и без няколкото сръчквания е прекрасен резулататът - особено за хляб, чието тесто не е богато, та да има нужда.
Пък онзи без месенето с денонощното втасване съвсем си оставен на себе си.
П.П. Сетих се за хляба от фурната на площада в наше село... от различното брашно също се получава различна коричка.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 14:35 от Morena

# 546
  • София
Как да ме разбереш, като аз не се разбирам по принцип и също така днес цял ден пиша докато съм в срещи Grinning Просто досега хлябовете ставаха винаги с дебела (към 0,4 - 0,5 см) и твърда кора - оставям ги да изстиват наметнати с кърпа (сега си купих ленена). Това си беше константният проблем. Отделно, понякога ставаха безформени, друг път отвътре не бяха въздушни... Та и аз не знам точно какво искам да направя, но общо взето "читав хляб" - като този снощи по твоята рецепта, който пекох по нов за мен начин (на 15-та минута намалих фурната) и коричката стана чудесна. Но пък му сложих хартия за печене на дъното на съда и беше грешка, както ти сигурно знаеш, а вече и аз Simple Smile Та, ще пробвам да променям разни неща докато стигна констнатно хубав хляб, който и двамата да харесваме и който да ми е кеф за правене. Ако успея, със сигурност ще го позная и ще се похваля Simple Smile

# 547
  • в сърцата на децата <3
Някои хора цял живот се мъчат да правят хрупкава коричка, аз пък - обратно. Ама ѝ хванах цаката де. Ако някой иска хляб, който да няма нищо твърдо и хрупкаво - просто след изваждане се увива с мокра ленена кърпа и се покрива с още една суха отгоре. Влагата попива в кората и тя става мекичка колкото и средата. Пак не я ядат моите де, ама поне си надделях на ината да се науча.
Тони, ако искаш пробвай да намажеш печивото с жълтък и зехтин. За нас това е оптималното "мазило" за коричка, която нито е дебела, нито е тънка, хрупкава е ако го оставиш да се охлади на решетка и омеква чудесно по технологията с кърпата.

# 548
  • Sofia
Аз охлаждам без да покривам с каквото и да е и кората си омеква, заради процеса, който описах по-горе.
Изобщо нищо не правя, не пръскам вода (в общия случай), не мажа... по най-мързеливия начин карам. Simple Smile

# 549
  • София
Ааа, без коричка не може - ММ само хляб с коричка признава Simple Smile Но просто трябваше да намеря как да не става толкова дебела. Сега другите неща ще оправям и се надявам скоро да съм напреднала. С никакво друго тесто не съм имала проблеми - от раз ми се получи кексът едно време, от раз питките, от раз парено тесто, наскоро и за маслено се осмелих - чудно се получи. Сааамо хлябът не и не. Е, няма "не"!

# 550
  • In transit
Тони и майка ми е същата, само кората на хляба може да яде.
Ако искаш да не е дебела и твърда, намажи я леко със зехтин или с прясно мляко, преди изпичане. 
На мен ми харесва, че дебелата кора запазва вътре хляба много мек няколко дни, дори да не го прибера в торба.

# 551
Търся съвет какви подправки според вас да сложа на малки печени хапки. Идея си нямам какво име да им дам, слагам линк с рецептата вместо да ги описвам
https://privanya.blogspot.com/2016/10/blog-post_17.html
Правих ги пробно и станаха добре, наистина са лесни и бързи. За овкусяване сложих сух чесън, сух лук, риган, червен пипер и поръсих сол. Одобриха се и ги изядоха набързо, но на мен тая комбинация от червен пипер и лук ми навява мисли за манджи, а не за такова печиво...
Искам да имат изразен вкус а не да са просто хлебни, ще ги поднасям на парти да подхапват от и тях покрай питиетата.
Сигурна съм че ще се изядат всякак, че тук почти никой не пече домашно приготвени неща и дори само заради това ще са им интересни... ама искам и аз да съм доволна как са станали, ако и сигурно да няма да ям точно това.
Имам няколко дни, та има кога да се почудя още какво да е, партито е в събота чак.
Вие какво бихте сложили?

# 552
  • Sofia
Не мисля че ще миришат на манджа.
Аз често правя подобни гризини и слагам каквото имам.
Може да се добавят ситно нарязани маслини,сушени домати и сушени чушки,колбас...сусам,мак,кимион,пушен пипер..

# 553
  • София
natka, щом не ти харесва, лукът можеш да го пропуснеш. Риганът и сухият чесън се комбинират много добре с копър, кимион и сушен босилек.

# 554
Е, аз казвам че на мен ми беше такава асоциацията, точно с манджа я асоциирам тая комбинация. Не че е лошо, ама предпочитам яхнията да ми мирише така а не други неща. И лук поначало харесвам, явно червения пипер трябваше да пропусна в случая.
Колбас, маслини, чушки и сусам със сигурност ми отпадат, за всяко има поне един от присъстващите дето не би го ял... и няма как. Затова и такава рецепта избрах - съвсем базови съставки и разчитам на подправките да ги направят по-интересни. Посочените добавки ще ги има по други чинии и да си избират там кой какво ще или няма да си вземе.
За сега клоня към сух чесън плюс риган и още нещо подобно. Гледам и някакво пакетче с надпис Италиански подправки в кухнята, ако е каквото си мисля в него сигурно и с него ще е добре. Като че ли е риган, мащерка и може би розмарин ама не са го написали и може и аз да си смеся че да знам какво слагам.

Общи условия

Активация на акаунт