За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 719
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
... Как приготвяте замразен грах за яхния
Как се замразява грах или как се готви такъв?!
Понеже второто е супер проста работа - запържвам зеленчуците за яхнията и добавям и граха както си е замразен, останалото е страндартно. Така се действа с всички замразени зеленчуци, както и замразени бланширани продукти - направо на огъня.

# 706
  • In transit
Писах в друга кулинарна тема , но да попитам и тук, с надеждата някой да ми отговори по- скоро ...
Как приготвяте замразен грах за яхния
Запържаваш ситно нарязан лук, морков и целина( по желание) в малко мазнина. Добавяш 1 с.л. червен пипер, разбъркваш и сипваш замразения грах. Сипваш вода, но да не покрива зеленчуците. Похлупваш и задушаваш за 20-30 минути. Опитай едно зръце дали е сварен, че има различни видове и някои изискват повече варене. След това добавяш малко домати от консерва, леко сгъстени да са. Разбъркваш, овкусяваш на сол, малко черен пипер. Накрая прибавяш ситно нарязан магданоз и готово. Имай предвид, че един пакет замразен грах от 400г е за около 2-3 порции.
Ако стане много рядка яхнията, може да разтвориш 1-2 ч.л. брашно или нишесте в малко водичка, като се разтвори брашното добавяш кашичката към яхнията и разбъркваш добре.

Ако искаш да сложиш месо, трябва да го свариш в началото със зеленчуците и след това чак да добавиш грах.

# 707
  • под тепетата
Или натурално пшеничено/царевично нишесте, или препечено брашно, за да не ми бие на сурово.

# 708
  • Sofia
Когато се добави брашното, се готви 2-3 мин. (на слаб огън разбира се), за да не се усеща вкусът му.  Точно както в соса Бешамел.

# 709
Докато сте на темата за грах,
ММ има гастрит и стандартен грах води до болки в корема.
Но грах на крем супа не му пречи.
(Грах от консерва, моркови, лук; при пасирането се добавя малко прясно мляко).

Имате ли рецепта за нещо като крем супа от боб? Дали би се получило?

# 710
аз нямам, но не пречи да се получи Simple Smile  Правила съм с боб мунг и обикновен грах, та и боб ще стане. Бобът ще даде достатъчно плътност. Подправки и масло.

# 711

Сигурно люспите на граха му дразнят лигавицата, щом пасиран не му прави проблем. Има и сух жълт грах , той няма люспи и също се получава хубава крем супа. Правила съм също  хумус  от него гръцка хава. Много е приятен и по-различен от традиционния с нахут
Обожавам крем супи и често правя за предястие. Не съм чувала за крем супа от боб, но от червена леща става страхотна крем супа.
п.п. Защо не пробваш със замразен или сух грах?! Много по-вкуснен и свеж, от консервирания. Май и цената е по-ниска, поне не е по-висока, а качеството е по-добро. А и консервираният понякога в зависимост от сорта е много твърд и груб и няма сваряване. Със замразен не съм имала този проблем.

# 712
  • Sofia
Червената и жълтата леща така се сваряват,  та аз не пасирам.
Иначе боб може да са пасира, нищо не му пречи.
И гъбена супа пасирам, като плътността е от ориза.
Та доста неща могат да се пасират. Simple Smile

# 713
Витаминче в търговската мрежа се предлага бланширан олющен зрял боб, който е по- щадящ към стомаха.
 Аз веднъж  разварих   боб докато го готвих , след това го пасирах и с печени наденички беше супер.

# 714
  • In transit

Да, ще се получи, пробвай по тази рецепта: https://www.mycookingcreations.com/2020/12/vellutata-di-ceci-e-patate.html
Както са ти дали идея за олющен боб, вчера видях, че има и олющен нахут. Може да пробваш и с червена леща, за повече разнообразие от крем супи.

# 715
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_16.html

# 716
  • в сърцата на децата <3
Не съм правила, но съм яла веднъж крем супа от боб. Вкусно беше, така че пробвай.

# 717
Благодаря за идеите.
Крем супа от червена леща правя редовно, обикновена не може да яде (не и без да е пасирана, но не съм пробвала).

Той също спомена, че някъде виждал грах без люспи, но аз нещо не го срещам, явно не търся на правилни места. Ще погледна и за  люпен боб.
Още веднъж благодаря!

# 718
  • София/Испания
Здравейте,искам да направя френски макарони,но не знам с какъв крем да ги слепя.
Моля за идеи.

# 719
Предложете изпитана рецепта за канелени рулца с глазура.

Общи условия

Активация на акаунт