За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 399
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • München, Deutschland
Колко време се варят и как се приготвят?

За да не се разварят, когато са ми готови плънките (бешамел и още една), сварявам вода в каната и я сипвам в тенджера или тава (не на котлона, просто на плота). Слагам 2-3 кори в тенджерата/тавата, да престоят докато си подготвя съдовете за лазанята и сипя долния слой бешамел, някъде 2-3 минутки, кората дотогава е леееко поомекнала. Редя кора, бешамел, плънка, слагам още 2-3 кори да се затоплят във водата, редя още 2 слоя, дотогава вторите кори са готови и така.

С други думи, не се варят, защото след поетата вода, поемат бешамела и другата плънка. Ако се сварят предварително, няма да останат ал денте.

# 406
  • In transit

Най-отдолу вляво, на опаковката пише, че се варят директно, т.е без да ги бланшираш, за 40 минути във фурната.
Приготвяш си лазанята и печеш. По време на печене си поемат достатъчно влага от доматения сос и бешамела, за да се сготвят. Ако ги бланшираш рискуваш да ти стане по-водниста лазанята.

# 407
Здравейте,
Мога ли да използвам боровинки от компот за пълнеж на мъфини,например?
Благодаря!

# 408
  • в сърцата на децата <3
Обзаведох се с кексова форма, която дори оцеля след първия изпечен в нея кекс 😂😂😂 (не знам как го правя - с тавите нямам проблем, но във форма винаги заминават в кофата заедно с нея...) Та дайте някоя рецепта за кекс, който да е сочен след изпичане, не сух и ронлив. Ако оцелее след още една проба ще опитам и Кодит Кадир 😂😂😂😂

# 409
  • In transit
Обзаведох се с кексова форма, която дори оцеля след първия изпечен в нея кекс 😂😂😂 (не знам как го правя - с тавите нямам проблем, но във форма винаги заминават в кофата заедно с нея...) Та дайте някоя рецепта за кекс, който да е сочен след изпичане, не сух и ронлив. Ако оцелее след още една проба ще опитам и Кодит Кадир 😂😂😂😂
Честита форма! Да си я ползваш дълго време. Simple Smile

Ето ти три изпитани и вкусни рецепти за кекс:
Мраморен кекс по Лука Монтерсино

Пухкав кекс с гореща вода

Кекс с кафе и ядки

# 410
  • в сърцата на децата <3
Благодаря, Мики! А на рецептата с кафето 80 грама нес са 80 мл готово, нали? Иначе е огромно количество сухо...

# 411
  • София

Най-отдолу вляво, на опаковката пише, че се варят директно, т.е без да ги бланшираш, за 40 минути във фурната.
Приготвяш си лазанята и печеш. По време на печене си поемат достатъчно влага от доматения сос и бешамела, за да се сготвят. Ако ги бланшираш рискуваш да ти стане по-водниста лазанята.
Може ли някоя изпитана рецепта?
Благодаря!

# 412
  • Русе
Скрит текст:

Честито!
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/12/blog-post_2.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/11/kaisergugelhupf.html

# 413
Скрит текст:
Ползвам друга марка, но по принцип кори за лазаня редя направо без да варя. Може да си намериш и готови сосове за лазаня, иначе става и с всякакъв доматен сос, най-лесно с готов. По желание може да се сложи и доматен сос и бешамел, аз предпочитам само доматен сос, става по-лека. Слага се и плънка, най-често кайма, но може спанак и сирене. Аз каймата я слагам в сос, да стане като болонезе. Сосовете обикновено си ги купувам готови, на около 5 кори лазаня отива около един буркан такъв сос и става порция за един човек, нататък смяташ горе-долу. Най-отгоре се завършва с ред от малко сос и настърган кашкавал. Задължително гледаш всички кори да са покрити отгоре за да не остава твърдо. Най-добре изгледай няколко видеа в ютюб, за да добиеш представа.

# 414
  • Sofia
Обзаведох се с кексова форма, ..Та дайте някоя рецепта за кекс, който да е сочен след изпичане, не сух и ронлив.
Два такива от мен, снимките са линк.

# 415
  • София

Кекс със сушени сливи и джинджифил - правила съм го и със сушени смокини.

Шоколадов кекс с течен шоколад - за стандартна форма ще е необходимо двойно количество от продуктите.

Кекс *Шоколадово кадифе*

Неустоим портокалов кейк

# 416
  • In transit
Благодаря, Мики! А на рецептата с кафето 80 грама нес са 80 мл готово, нали? Иначе е огромно количество сухо...
Да, да, за готово кафе става дума.

Станислава, заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2010/02/lasagne-alla-bolognese.html

Абстрахирай се, че е с домашни кори, просто си използвай тези, които си показала.

# 417
И аз правя лазанята по подобна рецепта. Все се каня да пробвам и зеленчукова, но знам, че ще си я ям предимно аз и това ме отказва. Относно корите - почти всички на пазара са за директна употреба, без предварителна обработка.

# 418
  • София
Никога не сварявам корите за лазаня, правя повече бешамел и сочна плънка , също така и канелоните никога предварително не ги сварявам,  пълня ги сурови
ЛАЗАНЯ КЛАСИКА
Скрит текст:
ЛАЗАНЯ С ПИЛЕШКО И ГЪБИ
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 20:45 от marchеva14

# 419
хора, дайте идеи какво да направя 2 литра леко пресечено мляко. извара не искам, по-скоро да го вложа в нещо, но е много. едни палачинки ще направя, но друго?

Общи условия

Активация на акаунт