Нашите кухни - тема 92

• 47 788
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Не препоръчвам и аз мдф вратички с фолио. Нашите са на Модекс. От топлина се раздува покритието.

# 346
Сами си направихме корпуса на П-образна кухня. Към днешна дата всичко си има, освен вратички. Търся фирма във Варна която да ми направи бели МДФ вратички. Някой би ли ми помогнал с визуализация на избор на вратички? Или ако има някоя лесна програма да ме посъветвате къде да я намеря да пробам дали ще мога да си изясня дали да са плътни вратичките или да има стъкло тук и там.

# 347
Не препоръчвам стъкло. Трудно се чистят. И ние искахме, за гъзария, ама се оказа, че не е практично. Колкото по-изчистено и гладко, толкова по-лесна поддръжка.

# 348
Сами си направихме корпуса на П-образна кухня. Към днешна дата всичко си има, освен вратички. Търся фирма във Варна която да ми направи бели МДФ вратички. Някой би ли ми помогнал с визуализация на избор на вратички? Или ако има някоя лесна програма да ме посъветвате къде да я намеря да пробам дали ще мога да си изясня дали да са плътни вратичките или да има стъкло тук и там.
Фейсбук "Форум за мебелисти". Има доста фирми, които предлагат вратички. Изпращат в цялата страна ако не са локализирани във Варна. Motiv правят боядисани врати и са много добри. https://www.facebook.com/Motiv.MDF.WOOD.GLASS.Painting.Bulgaria/ Предполагам ако се свържете ще Ви насочат към майстори във Варна, които работят с тях и могат да вземат размери ако е необходимо....

# 349
Благодаря!

# 350
  • гр. София
Здравейте! Включвам се с въпрос по вечната тема - ПДЧ или МДФ. Предстои ни да правим кухня и нагласата ни беше корпусът да е от ПДЧ, а вратите от МДФ. Един от мебелистите, с когото се консултирахме, обаче ни убеждава, че най-добрият вариант е цялата кухня да е от ПДЧ, тъй като МДФ-ът е много неустойчив и капризен по отношение на поддръжка и чистене. Разбира се, цената също е по-висока. ПДЧ плоскостите, с които той работи, са на Egger и той твърди, че са много устойчиви и качествени. Притеснявам се обаче, че при измокряне ПДЧ-то може да се надуе. Някой има ли опит с кухня изцяло от ПДЧ? Благодаря предварително
Аз бях с кухня изцяло от ПДЧ цели 15 години. Но беше правена по поръчка някъде 2005 година с отлично качество, не е мръднала. Сега като чета какви са материалите, покритията....не знам дали ще е същото.

# 351
Не препоръчвам и аз мдф вратички с фолио. Нашите са на Модекс. От топлина се раздува покритието.

И аз имам МДФ с някакво покритие, май също Модекс (без кантове) и нищо не се е надуло. Но си има други проблеми - лек ефект на "портокалова кора" и освен това на определена светлина и най-малкият дефект по МДФ плочата под ламиниращия слой си личи. Като цяло трайността и устойчивостта зависят от покритието. Има много здрави и трудно драскащи се, идеално гладки като огледало, но те пък искат кантове.

# 352
Вратичките на кухнята ни са MDF фолио, за 8 години активна употреба няма никакви поражения! Понеже е бяла, единствено има лека промяна в цвета, но мисля, че е нормално след като я пече слънце 8-9 месеца в годината!
На наши близки е от ПДЧ, и за 10 години, вратичките са раздути ужасно много.

# 353
Кухянята вкъщи е от 2003та ПДЧ не е мръднала. Все се каня да й сменя фасона и все не си харесвам Simple Smile На майка ми правихме преди 4-5 години пак ПДЧ - като нова е. Сега на вилата пак ПДЧ ще си сътворим (сами си ги правим).
Не знам с какво ги заливате, поливате, драскате, стържете, цапате и миете тия кухни, пък особено вратичките Simple Smile Че чак подути и раздути да стават...
Фасонът все тая - след 1-2-3 месеца като вече не е ново изобщо не се обръща внимание какво и що чак с такива подробности.

# 354
И аз съм в размисли и страсти относно МДФ или ПДЧ.Като гледам и чета май ще е МДФ боя.Кано знам,че ще ми е доживот понеже ми е втора и не искам да правя компромис.
Разгледах вратичките на Motiv и два модела ми харесаха много.Не знам защо към си наумила,че искам без дръжки.
Другото нещо ,за което се чудя е цвета.
Харесала съм си Olive green.Дали бих сгрешила с него?

# 355
Като е МДФ с боя винаги можеш да смениш цвета относително бързо Simple Smile
То и за ПДЧтата вече си има бои, та не знам какво толкова ги мислите тия кухни Simple Smile
Не е чааак такава драматична разликата.

# 356
Ако ще са нормални вратички с някакво покритие и кантиране е все тая. Стига да не е най-некачествено ПДЧ, което се рони като кадаиф Simple Smile
Но ако искате вратички със заоблен ръб, или вратички с фрезована релефна шарка и боя, или извити вратички, тогава само МДФ.

# 357
  • Раковски
Всичо което се кантира има вероятност да се раздуе независимо от материала (пдч или мдф). Лепилата с които се работи не са водоустоичиви и точно от там тръгват белите, също така е важно и къде се изкапва водата около мивката. Издръжливи във времето са боята, лака и маслото, тези с мдф фолио издържат, но след опредален период време се лесно се разлепва покритието (едно време даваха 10 лгодини гаранция а сега 2). МДФ акрил/фолио или там каквото му е покритието (без фурнир) има ли кант е все дно пдч, но тук има едно НО.  През последните години навлезна ново лепило на полиуретанова основа което е водоустойчиво, но на масовите кантиращи машини не става с това лепило, отделно от това цената (по последни спомени) му бе четири пъти по-скъпо от другото. Един съвет, като гледате мдф врати вижте и вратите от масив. Цената на МДФ с боя е леко по-ниска (зависи и от модел врата) от врата направена от дъб/ясен.

# 358
То пък голям кеф да си направиш вратички от масив и да ги намажеш с боя.. Там са съвсем други технологиите, ефектите и цените най-вече.
Правете си дебел кант на вратичките (ако е ПДЧ) и няма да има голяма драма. Даже изглеждат по-джиджано.
Около мивката капе вода по плота. Не по вратичките. Къде да се изкапва?
То има и кухни за 2к, има и за 20.

# 359
  • Раковски
Ще завтора, няма значени какъв е материала или дебелената на канта, свръзката между тях е важна и няколко други дребни неща  . Сега, а и от времената когато излезнаха готовите мдф плочи които се режат и кантират канта е 22/1, няма 22/2. МДФ фрезован е около 200 лв/кв, колко смяташ, че е масива? Капе там където е капкоулавителя, а понякога той е над вратите.
Отделно от това за боядисани врати се ориентирайте към фирма/човек в близост до района на живеене, главно заради евентуална грешка/ремонт . Питайте с какъв МДФ работят (ако ще се фрезова трябва да с такъв за дълбоко фрезоване инак ако на обикновенния мдф направите някаква шарка има вероятност да се изметнат вратите. Споменатите мотив (познавам човека) може да са добри, но никой не показва лошата си работа.

duhi_puhi теб ако не те кефи има хора които ги кефи, всеки с мераците си.

и накрая да не забравя

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 22:48 от shadowman

Общи условия

Активация на акаунт