Нашите цветя - обща тема 18

• 35 782
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
В подножието на Средна гора, като цяло сме с мек климат.
Пробвахме и с палма, не успя да презимува, а у съседите вече 5 години си изкарват без проблем зимите.

# 571
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile преди години бяхме в Стрелча през зимата. мнооого мека зима. много по-приятно време отколкото в дунавската равнина.
Simple Smile
при нас оцеляват опунциите, но кактуси като твоя загиват и в къщата, ако не се отоплява.
такива има по градините

# 572
Mateah, не съм любител на кактусите, но цветовете на твоя са невероятни. Явно и лилиумът се чувства прекрасно в твоята градина.

# 573
Момичета, какво се случва с коледните ми звезди ?

# 574
  • Мадрид / София
Гъбично заболяване е според мен.

# 575
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
духа ли ѝ от климатика? или прозореца да е оставян отворен?
новите листа излизат здрави или само така ми се струва?

пръскане с фунгицид няма да навреди, но акое от топъл/студен въздух петната пак ще се появят.

# 576
Момичета, какво се случва с коледните ми звезди ?

Това прилича на мозайка, тя е вирусно заболяване.  Пренасят я листните въшки. Единственото спасение е изрязване на заразените листа и торене. Микроелеминтите повишават устойчивоста на растението.

# 577
За много години, цветни момичета!
Здраве за вас и любимите ви цветя! По-малко гадинки и повече цветове през новата 2023.

# 578
Честита, Здрава и Цветна 2023!

# 579
Честита, здрава, мирна и щастлива Нова година!
Много моля, ако някой има опит с фокус бонзай да сподели опит - всичко ще ми е от полза.

# 580
Тези фикуси не се гледат като истински бонзаи, не са толкова претенциозни.
Дебелото стъбло складира вода - ако го пресушиш ще "отслабне", ако преполееш ще загние. Ако много се удължи някое клонче го подстригвай, иначе короната си губи красивата форма.

# 581
Някой знае ли как да спася този Анториум?
Да изрежа ли старите му изсъхнали корени?
Всяка информация ще ми бъде полезна!
Предварително благодаря Hug

# 582
Моите антуриуми винаги загиваха /поне 4-5 червени и розови/ и вече се отказах да купувам. Засега най-добре се държи едно ЗиЗи, на което не давах надежда, но вече 5-6 години си расте на воля и много ме радва.
Някакви препоръки за коледната ни елха с корени е уж, в кофа, да я засаждаме ли вече?

# 583
  • Мадрид / София
Pipi, дай снимка на фикуса, че има няколко вида. Общо взето иска доста светлина, средна влага и топло. Пресажда се когато му стане малка саксията. Субстрата да е пропусклив, да не задържа влага. Това в най-общи линии.

# 584
  • София
Здравейте, нова съм в темата. От септември 2022 правя (пореден) опит да отглеждам някакви цветя вкъщи. Smile
Имам леко притеснение за една гузмания (или глузмания, гуцмания, срещнах няколко варианта) . Когато я купих през септември, беше с разцъфтял красив жълт цвят, който сега започна да изсъхва - предполагам, че прецъфтява. Трябва ли да го отстраня по някакъв начин? Кога мога да очаквам да се появи нов цвят?

Също така, не знам дали е нормално това пожълтяване на листата в близост до цвета. Иначе общо взето ми се струва в добро състояние, изкара две нови "снопчета" листа отдолу. Ще съм благодарна за съвети как да се грижа за нея.

Общи условия

Активация на акаунт