Бързи въпроси и отговори деца - 3

• 37 257
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
  • софия
Mama Bear, какво дават като съвет госпожите?
Детенцето ако може да говори добре, обяснява ли, защо не иска да ходи.

И на мен това със стоенето на бабата ми изглежда неправилно, но пък аз и не съм специалист.
Просто казва искам вкъщи или искам мама. Не искам да се гледат с баба му, защото им се качва на главите, само дупето дето не му целуват, иска ми се да свикне, сага голяма е, по цял ден то мисля.

# 196
Mama Bear, и синът ми не иска да ходи на ясла, защото в къщи му е по-добре и има кой да му угажда. В яслата си има дисциплина и не му допада много, много.
Според мен не трябва да давате назад.
Не знам с какви възможности разполагате като финанси и време.
Евентуално да пробвате няколко посещения в  полудневен център ако имате в града? Да видите ще има ли разлика в поведението.
Така поне ще си отговорите на въпроса, дали има смисъл да сменяте градината.

Вижте дали може да го запишете и на някакъв спорт, подходящ за възрастта. Това също много помага, защото децата се учат на дисциплина с игра.

# 197
Дъщеря ми на ясла не е ходила, а сега от 1-ви септември тръгна на градина. Адаптира се страшно трудно. Всяка сутрин имахме драми, тръшкане, сълзи и сополи. Обаче хич не я съжалих и всяка сутрин я водех. Еми, след 2 месеца свикна. Сега става още в 7ч и бърза да отива на градинката, защото децата и госпожите я чакали. Иска и в почивните дни да ходи. И тя казваше, че иска мама, не иска на градинката и т.н., но с много говорене ( от мен) и помощ и разбиране от госпожите всичко отшумя. Водехме сме по нея и нещата си дойдоха на мястото.

# 198
Аз като дете не съм ходила на ясла или ДГ, но ходих 2 години на предучилищна. Да ви кажа...нямам спомен да съм ходила с огромно удоволствие там. Най-малкото това, че трябва да станеш рано, е достатъчно да не си особено ентусиазиран. Така че, ако трябва да се съди по настроенията на детето сутрин, то в повечето случаи ще се окаже, че по-добре да не ходи на ДЯ и ДГ.
Аз също съм се опитвала да разбера от сина си защо толкова не му се ходи. От отговорите му разбирам, че нито го бият, нито му се карат кой знае колко, нито го нагрубяват. Единственото, че нещо като не можело, размахвали пръст и казвали: "Не,не,не!" Ама това и аз го правя вкъщи, така че нищо извън нормата не виждам. Хранят се децата, спят, учат ги на песнички, танци, да рисуват, да лепят. Единствено физическата активност не е особено висока, но в ДЯ няма начин.

# 199
Чета Ви и си мисля,аз безотговорен и безсърдечен родител ли съм?! 😅 Пращате ги с бабите,притеснявате се какво се случва с детето на ясли,дали да го пускате,дали ще се разболява.. А моето на 1г4м преди 5мин се хвърли от холната маса🤣🤣🤣🤣 не знам как не си разби главата,а аз най-спокойно гледах как се хвърля😂😂 Има ли ми нещо???

# 200
Най-вероятно още не са ти дошли до главата тези неща и затова не се притесняваш. Като ти кажат, че е ревало цял ден на яслите или започне да боледува през седмица, сигурно и ти ще се притесниш.
Иначе аз не бих стояла и гледала спокойно как детето ми пада от масата.

# 201
triumphant, издай, моля те,  какви хапчета пиеш Laughing

# 202
  • Пловдив
Чета Ви и си мисля,аз безотговорен и безсърдечен родител ли съм?! 😅 Пращате ги с бабите,притеснявате се какво се случва с детето на ясли,дали да го пускате,дали ще се разболява.. А моето на 1г4м преди 5мин се хвърли от холната маса🤣🤣🤣🤣 не знам как не си разби главата,а аз най-спокойно гледах как се хвърля😂😂 Има ли ми нещо???
Очаква се да кажем браво ли? Unamused

# 203
И аз винаги съм много смела пред тях, обяснявам и не отстъпвам, но вътрешно съвсем не е така. Когато видиш уплахата в очите, че остава на чуждо място с армия ревящи и непознати възрастни, не е много лесно. Но не бива да се дава назад, обяснява се до откат колко е хубаво в градината/яслата, играят, пеят, хапват, спят и мама идва. Важно е да знаят, че мама винаги ще дойде.
За падания и подобни, хич няма общо. Защото си там и детето е с теб. А в градина/ясла е само и не си там да реагираш.
Взимала съм я нахапана от яслата, както и с раздран крак от коляно до пета. Никак не ми беше приятно и лесно да продължа да я водя, че и да казвам колко е хубаво. И това мина.

# 204
И аз съм много смела пред тях. Една седмица не съм яла и пила, докато не я взема от яслата. Стоях и ревах, като магаре. Ама не дадох назад. След около 2 месеца се адаптира и тя нямаше търпение да ходи. Сега с градината нямахме адаптационен период. Не се е съдрала да боледува, в рамките на нормалното е, леко минава до момента, надявам се и така да продължи. Не съжалявам, че я пратих на ясла. Имало е моменти, когато не и се ходи, обикновено ако приятелчетата ги няма. Ама пък искаше да взимаме госпожите с нас на почивка Grinning

# 205
Синът ми е много активен и често се случва да се спъне или падне докато тича. В повечето случаи реагирам спококойно и той знае, че трябва да стане сам и да си изтръска дрешките и ръцете.
Не му давам да се качва по масите и мебелите, точно защото не ми допада да пада от там, а знам, че с неговия темп на движение е неизбежно да се случи.

А за яслата, разбира се, че го мисля и се притеснявам. Както е казала Pistacio, като почне да плаче и вие детето и като се лепне за краката ти, е изключително тежко и трудно ... и за него и за теб. Допълнително, при някои дечица, като моето, се почва една схема на 3 дена ясла, 10 дена със сополи в къщи.
Наистина, не ти в дошло до главата, затова си така спокойна.

# 206
Моята свикна суууупер бавно нямали сме чак такива драми,ревове и дърпания,само едно мънкане хъ,хъ не искам на гадина колкото да удължи процеса на адаптация и след сън ревала за мен толкова,е вече се родих след 6м да не ви плаша де😃.....сега другите реват,не могат да ги вкарат вътре.Мони и лекичките я посрещат,когато госпожата се бори да прибере някой навътре  казват й кака Моника  😎

Как така бабата е вътре,това къде го разрешават😃бабата да го изпраща и взима ако вие не можете и до там!!!
Колкото помагат толкова и вредят.
Като смените градината няма да спре да плаче,почти всички деца минават през това.
Никакво спиране освен ако не е болно!!!
Мм беше в отпуска и пак не сме я спирали.

# 207
От юни тази година има наредба за плавна адаптация в яслите/градините, би трябвало да е разрешено адаптация с родител навсякъде (но на практика още не е така)

# 208
Няма как да е разрешено, при положение, че имаше до вчера забрана да се влиза изобщо в сградата и децата ги посреща персонала вън.
Плавна адаптация не означава задължително да ходи с родител. Може да е за час, два и т.н., докато свикне. Така и се процедира на повечето места.

# 209
Тук аз дори не съм влизала до шкафчето на детето. Седим отвън и чакаме. Ама от друга страна може би е по-добре така. Все си мислех, че като си заведа детето за първи път на ясла, ще ме удари онази носталгична миризма на дом и ще ревна със сигурност. Е, не че не се разстроих де.. но си мисля, че ако бях влязла вътре щеше да ревна веднага 😀

Общи условия

Активация на акаунт