Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

 • 15 151
 • 550
 •   2
Отговори
# 30
 • Мнения: 12 413
Ивайло Петров , за какъв морал пишеш?  Ела да видиш в такъв блок /16ет/, живущите на ет.3 ползват асансьор, но не плащат. Нахални и няма оправия. Спирането на техния етаж е блокирано, но слизат на 4ет и НЕ плащат. И като се стигне до голям ремонт, ще се оправдават, че не ползват.
 А избора на етаж е личен, никой не е накарал родителите ти да купуват на първи етаж.

# 31
 • Мнения: 155
Точно за това говоря, едните не искат да плащат но ползват, другите никога не ползват но някой иска от тях да плащат, пак говорим за морал тук. Имат някакъв псевдо професионален домоуправител, аз като аматьор такъв съм по запознат от него, като му зададох два въпроса и се чуди на къде да хване! Когато направи законно събрание, с протокол, и законно изчисление на фонд ремонт по идеални части, когато успее да събере ПОНЕ от 90% от апартаментите сумата за фонд ремонт, е тогава да дойде и законно да ми поиска пари за ремонт на асансьора!

П. П. Отдавна е измислена топлата вода с чипове за асансьора, който плаща ползва, който не плаща, върви пеша.

# 32
 • Мнения: 416
Ние живеем в малка кооперация с 11 апартамента. На събранието мнозинството реши всички да плащат за асансьор. Ние сме на партер, плащане както и другите апартаменти. Знам, че така е по закон, но никъде не са плащали първи и втори етаж където сме живели досега.

# 33
 • Мнения: 6 307
В нашия вход първият и вторият етаж отказват да плащат ремонта на асансьора, защото не го ползвали, ремонта на покрива, защото на тях не им течало, а последният етаж отказва да плаща отпушване на канализацията. Е кой да плаща тогава?

# 34
 • Мнения: 60 985
За това е добре да се събира месечно за ФР. Така ще има пари в касата поне за отпушването...и по-лесно ще се плати, като не им искаш накуп на момента.

# 35
 • Мнения: 155
По нагоре казаха, че преди всичко е разбирателството, ако няма такова следва всичко да се прави както е по закон, друг е въпроса, че и закона не е изобщо добре направен, следователно е много трудно да бъде спазен, и нередовните да бъдат накарани да плащат.

В нашия вход, 8 етажа сме, фонд ремонт си го събираме от всички, без значение за какво се ползва, просто когато се наложи конкретно за асансьора събираме отделно. И така всичко останало си върви мирно и кротко и в разбирателство, иначе ще стане точно така, един ще каже аз покрив няма, другия аз канализация нямам, асансьор нямам...., и така никой за нищо няма да иска да дава пари.

# 36
 • гр.София
 • Мнения: 1 343
Миналата година правихме сериозен ремонт на големия асансьор. Става въпрос за блок на 14 етажа. Товарния асансьор не работеше цяла година докато се организираме и съберем парите. На събранието решихме да не събираме пари от първия и втория етаж, защото не го използват. Може и да е обща част по закон, но не ни се струваше справедливо да ги товарим за нещо, което не ползват. Но сме много апартаменти и можехме да си го позволим.

# 37
 • Мнения: 587
Здравейте, избраха ме за председател на УС на ЕС. Сега протокола от ОС, с който ще се ходи в общината, в чез и където трябва, трябва ли да  е нотариално заверен? И как се упълномощава друг член от УС -трябва ли нотариално заверка на пълномощното? И може ли тока (и общия и на нашия апартамент) да се прехвърли ако още нямаме административен адрес?
Мерси

# 38
 • София
 • Мнения: 2 650
Протоколът от Общото събрание няма нужда от нотариална заверка.

# 39
 • Мнения: 785
Ивайло Петров , за какъв морал пишеш?  Ела да видиш в такъв блок /16ет/, живущите на ет.3 ползват асансьор, но не плащат. Нахални и няма оправия. Спирането на техния етаж е блокирано, но слизат на 4ет и НЕ плащат. И като се стигне до голям ремонт, ще се оправдават, че не ползват.
 А избора на етаж е личен, никой не е накарал родителите ти да купуват на първи етаж.
И при нас беше така, едни мизерници го правеха. Поръчах бутон с чип за пред вратата на асансьора на първия етаж. За да повикаш асансьора отвън трябва също чип. Сложих същото у-во  и на четвъртия етаж. Имаше ефект. Говорете с асансьорния сервиз, какво ще ви посъветват. Те знаят.
Сега има много различни видове у-ва за достъп, предполагам и по-добри решения.

# 40
 • Мнения: 4 767
Когато се смени Управител на ЕС трябва ли отново да давам данни за имейл и адрес на които да бъда уведомена за Общи събрания? Как се доказва,  че съм подала тези данни към ЕС?

# 41
 • Мнения: 60 985
Ако е профи, аз пак наново бих подала към тях писмено.
Ако е физическо лице от блока, би трябвало в документацията да се пази твоето уведомление.

# 42
 • Мнения: 4 767
Благодаря. И аз помня,  че в книгата имат имейл и телефона ми. Факт, обаче, никога не ме уведомяват за Общи събрания, но намират как да ми се обадят, когато са гласували ремонти и дължа пари. Даже последно ми заявиха, че дължа Х лв за ремонт, който вече е факт и приемат с Протокол тези дни.

# 43
 • Мнения: 60 985
Чл.13...там е уредено.
Ами да, само за пари ни търсят. Тогава някак бързо ни намират телефона.....Grinning

# 44
 • Мнения: 587
Здравейте отново, имам следния казус с определянето на %ИЧ на всеки собственик
В сградата има 14 апартамента, 11 склада (мазета), 10 паркомеса (подземни и надземни) и 4 гаража (подземни и надземни). Имам таблица с площообразуването, в която за всеки от посочените имоти си пише квадратура и % идеални части, НО... когато събера всички % сборът е над 160%?! Ако събера % ИЧ на всичко надземно (ап, паркоместа и гаражи) % са 99.98%.
Как сега трябва да пресметна %ИЧ на всеки собственик във връзка с разходите и таксите и с какво мнозинство сме приели решенията на ОС?  Странно ми е да напиша, че сме били 134,68% примерно
Да събера % от таблицата в зависимост кой на какво е собственик или да ползвам формулата в закона (ап+мазе)/(сбор ап.+сбор мазе)?
Ако ползвам формулата от закона, трябва ли да включа в нея и гаражите/парко местата и да стане съответно (ап+мазе+гараж/паркомясто)/(ап+мазе+гараж/паркомясто)?

Моля помогнете Sad

Общи условия

Активация на акаунт