Избор на Airfryer - тема 2

  • 110 186
  • 772
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 7 856
Да не би да правите картофите на 200°, каквато май е програмата? Но тя е за бланширани картофи, сложени замразени в кошницата. Пробвайте на 180, времето по преценка. И режете така, че да няма стърчащи остри връхчета, които да се забиват в мрежата на кошницата. Ако загубите няколко секунди при сипването, така че да ги наредите успоредно, а не напречно, би трябвало да няма проблеми.
За мене фиксираните програми са нелепи и не ги ползвам. Изключение е тази за сушене, защото задава много ниска температура и дълго време. Понякога на нея размразявам месо, което не съм извадила навреме от фризера.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 00:08 от Недоволна

# 256
  • Мнения: 173
Казвайте ги тези работи...JoyBlushKissing Heart
Да, моите бяха на 200 градуса. Въртеше се кошницата.

Последна редакция: нд, 04 дек 2022, 21:27 от el73

# 257
  • Бургас
  • Мнения: 7 730
Аз също не ползвам програмите.Картофите стават много вкусни .Не мога да кажа, че са точно като пържени бланширани, нещо средно м/у пържени и печени.Изглеждат като на снимката на Лайка.
Режа ги  както мога, но да са дълги и не много дебели/нямам уред /, измивам, изцеждам, овкусявам, омазнявам и  пека в тавичка.Честно казано прибрала съм пособията на фурничката и не ми се вадят.Пека около 25-30 мин. на 180 градуса.Леко се препичат и стопяват.Гледам поне един път да ги раздрусам, но и да пропусна не е фатално.

Тук една потребителка даде идея с кърпички от Лидъл да се забърсва, вършат наистина чудесна работа.

# 258
  • Мнения: 1 690
Аз ги завивам в памучна кърпа и ги държа така на плота 15-20 мин, докато попие водата от тях.
После в една купа ги омесвам хубаво с олиото и това е.
Като станат готови, тогава ги соля.

# 259
  • Мнения: 32 091
Измивам картофите, не ги подсушавам, не ги слагам в кърпа, режа на пръчици, добавям сол, червен пипер, чубрица, мазнина. Тези са ми задължителните подправки, така ги харесват вкъщи. Смесвам много добре в купата. Използвам програмата за картофи само за включване.😁 Т.е. сама си регулирам времето и температурата. Понеже ми е ясно, че 900 грама картофи няма да се изпекат за 20 минути (или колкото там беше програмата), затова го удължавам поне на 30 минути и после още, ако е необходимо. Градусите смъквам на 180, защото по принцип почти всичко пека на тези градуси, 200 ми идват много. Програмата за сушене също си я регулирам по мой вкус според това, което суша- променям градуси, време...🙂
Картофи на едри парчета (като за яхния) също стават добре- т.е. не са проблем по принцип някакви връхчета, а острите връхчета, които загарят повече и могат да засядат в дупките на кошницата.🙂

# 260
  • Мнения: 7 856
Явно не съм обяснила добре какво правя с фурничката. Натискам "копчето" да се включи. Не избирам никаква програма, просто настройвам температура и време и я пускам. Ако има пиле на грил, въртяща се кошница или шишчета, пускам и функцията за въртене.
Единственият случай, когато пускам програма, е тази за сушене. След което от нея си задавам време и температура (те са различни от останалите режими и само през този режим може да се настроят).

# 261
  • Мнения: 10 409
Ето моите - правя и се събира 1кг.
режа ги за 0 време /нищо сложно не виждам/ попарвам ги с вряла вода от чешмата , изцеждам в гевгира слагам лъжица олио да се облажнат ги разбърквам хубаво и ги изсипвам в  цилиндъра..закачам програма за картофи бутон за въртене и 35-40мин.!!!
резултата

# 262
  • Мнения: 32 091
Недоволна, напротив, аз те разбрах добре.😃
Пинко, а защо е нужно да плакнеш картофите с вряла вода?🤔🤔
Аз съвсем съзнателно не прекалявам с отцеждането (плакна, изтръсквам и това е), защото така се смесват по-добре картофите с мазнината.🙂

# 263
  • Мнения: 43 718
Тези картофки изглеждат супер. Сигурна ли си, че не са бланширани? Simple Smile

# 264
  • Мнения: 6 606
Аз пък да кажа, че си режа картофите точно като mariat, и като цяло философията ми е подобна - идеята е да се улесни максимално процесът, а не да се усложнява с калибриране на картофките. Ами стават си перфектни, но в стандартен фрайър, не фурна. Понеже нямам снимка, ще снимам следващия път и ще кача. 800-900 г обелени картофи, 2-3пъти разтръскване на кошницата, ок. 30 мин на 200гр.
На мен процесът с пълнене на въртящата кошница, пък после разбъркване, а и по-малко като количество явно... Не е моето, затормозаващо ми звучи.

# 265
  • Мнения: 32 091
На мен процесът с пълнене на въртящата кошница, пък после разбъркване, а и по-малко като количество явно... Не е моето, затормозаващо ми звучи.
Не е по-малко количеството на картофите.🙂 Да, пълни се кошницата (лично аз просто изсипвам картофите в нея, не ги редя), но после няма никакво разбъркване- тя сама си се върти.😉 Не калибрирам картофите специално заради фрайъра, така си ги режа по принцип. Разтръскването на кошницата на стандартния фрайър не е моето, затова в него избягвам да правя пресни картофи (бланширани вкъщи влизат много, много рядко- с тях се разтръсква по-лесно).

# 266
  • Мнения: 6 606
Нагоре прочетох подобен съвет - освен, че се върти кошницата, да се разбърквало, по-добре ставали. Та по този повод.

# 267
  • Мнения: 32 091
Ввроятно съветът не е бил точно такъв, не се сещам...Тя кошницата е гореща (логично), би било занимавка, ако трябва да се сваля, да се отваря, да се разбъркват картофите. Аз не го правя (за мен това би било затормозяващо).🙂

# 268
  • Мнения: 6 606
...
Четвърто. За печенето в кошницата е важно 1-2 пъти да се извади и да се разтръска хубаво. Не съм засичала, но картофите стават за 20-30 минути май.
Пето – не пълнете кошницата. Най-добре е да е наполовина пълна. Така по-лесно се разбъркват картофките. И не забравяйте да включите въртенето на кошницата, че понякога човек може да забрави. Simple Smile
...
Ето това визирах, въпреки, че явно съм объркала "разтръскване" с "разбъркване". Но което и да е от двете, в ситуацията с въртяща се кошница, ми се струва излишно и затормозяващо упражнение.

# 269
  • Мнения: 43 718
Вчера и аз се затормозих с тази кошница. Извадих я, чудих се къде да я оставя, пък как да я отворя, за това, че е гореща. Нищо не бях подготвила предварително, защото си мислех, че се справя лесно и бързо. Разтръскване на кошницата абсурд да направя в горещо състояние по време на готвене.

Общи условия

Активация на акаунт