Майчинството счетоводно - 94

• 36 986
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, искам да попитам 6 месеца болнични поради общо заболяване, би ли повлиял много при изчисленото на майчинството? Възстановям се след операция, но планираме да започнем опити за бебе. В тази връзка този болничен, който ползвам как ще се отрази на обезщетението, ако се случат нещата, разбира се. И второ имам ли право на някакви други болнични, ако се налага по време на бременност /поради по-специфичната ми професия/ или трябва да се явявам на ТЕЛК. Питам тук за да съм подготвена от към опциите и всички евентуални непредвидени обстоятелства. Много ще съм ви благодарна за някакъв ориентир.

# 91
Не съм чувала да разделят плащанията на две дати. Сега погледнах, че от днес е ведомостта, т.е. утре ще е добре зплатено.
Станислава, да нямаш превод по болничен или някакво изравнително плащане?
На мен винаги са ми изплащали майчинството в края на месеца или началото на новия, т.е. в интервала 29-3 (ако 1ви и 2ри са примерно събота и неделя) и аз също получих октомврийското плащане на 1.11.

# 92
А на мен никога не са ми плащали майчинство на дата различна от обявената в календара на НОИ.

# 93
Здравейте искам да попитам декември 2021 родих дъщеря си в Лондон ,взимах майчинство 9 месеца ,толкова е в Англия.В мемонта тя е на 11 месеца и ние сме си в Бг за постоянно.Може ли да кандидатствам тук за обезщетение или майчинство докато навърши 2 год. И какви документи са необходими

# 94
Не мисля, че можете. За да получавате майчинство, се иска към момента на излизане в 45-дневния болничен да сте на трудов договор и да имате определен стаж. Иначе има някакво социално по стотина лева на месец до навършване на първата година. Може да попитате в темата- Майчинството счетоводно

# 95
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам да попитам декември 2021 родих дъщеря си в Лондон ,взимах майчинство 9 месеца ,толкова е в Англия.В мемонта тя е на 11 месеца и ние сме си в Бг за постоянно.Може ли да кандидатствам тук за обезщетение или майчинство докато навърши 2 год. И какви документи са необходими

А осигурена ли сте в България в момента?
Имате ли поне 12 месеца осигурителен стаж тук?

# 96
Здравейте, при болничен да цял месец се получава сумата еднократно от НОИ или от НОИ + 3 дни от работодател, тъй като помня, че първите 3 дни се плащаха от работодателя?

# 97
  • София
В момента съм по майчинство в първата година на детето - реално последния болничен от ЛЛ. Отваря ми се възможност за дейност с граждански договор.
- Ще навреди ли на майчинството?
- Има ли някакви особености, които трябва да се добавят в него?
- Как се декларира в годишната данъчна декларация и дължа ли данък различен от ДОД и мога ли да го внеса, като подавам догодина март/април ГДД?

# 98
Здравейте! Получих първото си майчинство за октомври. Чрез ПИК на НОИ видях, че е за целия месец от 21 работни дни, т.е. не би следвало да има друг превод. Получената сума изобщо не отговаря на очакваната. През последните 24 месеца съм осигурявана на 1100 лв. Никога не съм ползвала болнични, единствено 45 дни преди термина. Майчинство 90% от осигурителния доход никак не отговоря на получените от мен 520 лв. Въпросът ми е защо се получава такава сериозна разлика? Дали е възможно да има и друг превод? Благодаря!

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 07:39 от Делта

# 99
  • София
В тази справка излиза дневната ставка плюс за колко дена ще бъде изплатена. Ако не отговаря на очакваното, проверете другите справки за внесени осигуровки. Да не би да не са ви осигурявали на цялата заплата?

# 100
Направила съм справка за внесените осигуровки. Всичко е точно. Дневната ставка излиза по почти 25 лв. Тъй като в майчинство съм от последния ден на септември. За него имам превод от 25 лв в началото на октомври. И сега разделяйки тези 520 лв. на 21 работни дни излиза точно до стотинка, а именно около 25 лв. на ден. Струва ми се нереално при моето осигуряване. В този случай към кого да се обърна? Благодаря за отделеното внимание!

# 101
  • София-Младост
Делта, напишете точно за кой период са тези пари. Говорите за майчинство, което втората година. 45 дневния ви е минал. За него явно сумата ви удовлетворява. Ако сте още първата година, обезщетението не се променя...

# 102
Родих на 22.06 тази година и до 29.09 бях в болничен. Майчинството ми започва на 30.09. За този един ден си имах превод в началото на октомври - 25 лв. Сега в началото на ноември съответно си имам превод за октомври - 520 лв. Притеснението ми е, че сумата е твърде малка на база осигуряване на 1100 лв. С трите болнични (преди термин, раждане и ЛЛ) не съм имала проблем. Сумите си отговаряха точно. Дано да съм обяснила добре. Благодаря!

# 103
  • София
Ако дневната ставка е 25лв, значи за един месец са горе долу 500лв. За предходните болнични - преди и след раждането пак ли толкова беше ставката?

# 104
Точно така. За деня е 24.93 лв. А сумата е точно 523.58 лв. Разделяйки я на 21 работни дни си излизат тези почти 25 лв. А с болничното си взимах грубо по около 900 и нещо до 1000 лв. точно, колкото очаквах.

Общи условия

Активация на акаунт