Юлските майки се разтапят от усмивки! - Родени Юли 2022 - Тема 3

• 21 353
  • 824
  •   1
Отговори
# 735
  • гр.Пловдив
Не съм слагала още другия кош, мисля да поизчакам, че има още място в другия, при нас днес е 14 градуса и Гери е вече трети час навън

# 736
Здравейте, момичета, всеки ден ще пиша и...ей така си мина още една тема, но ви чета редовно. Много теми сте обсъдили, инциденти чета, че е имало, дано няма повече и да са здрави бебенцата.
При нас положението също не е спящо, общо взето има по 4 дрямки през деня по макс 40 минути, независимо дали сме навън или вътре. Поне хванах ритъма вече кога са. През нощта както си беше супер и се събуждашд веднъж, сега от 4-5 дена минимум 4 пъти, просто съм като зомби вече. Всеки път иска да суче, биберон не я успокоява. Давам, какво да я правя. Ставам, взимам я от кошарата, цока, връщам я в кошарата.
Все още не се обръща сама от гръб на корем, нито обратното. Успява обаче вече сама да си напъха играчките в устата, жирафчето Софи го спуква от дъвкане, личи си, че я мъчат венците.
Миналата седмица отложихме ваксините, въпреки че беше абсолютно здрава, но казах на лекарката,че кашля от време на време и реши да изчака. Та днес ще и ги слага. Каката и аз я задържах до днес вкъщи, за да съм сигурна, че нищо няма да довлече в последния момент.
За летния кош и аз се чудя много, тя в зимния си стои за момента и мисля да се възползвам от тази промоция, до като важи, ако изкара до януари, ще е супер.
Захранването мисля и аз малко преди 6ти месец да го стартирам. На консултацията беше 300 гр.качила последно за месец. За мен си е добре, предните месеци все по 1,3кг. Вече си е удвоила рожденното тегло.
За курс по спешна помощ за деца и аз съм си го мислила и бих изкарала. Благодаря за линковете.
Поздравявам ви с днешния празник, нашата кака е именичка.

# 737
Здравейте и от мен. Радвам ви се на бебоците. Аз си записвам подобни изпълнения на моето бебе, за да ми останат за спомен. Когато си чета дневника на брат му ми е много мило.

Ще мрънкам..Днес бяхме на проверка, уж по-добре бил. Действително кашля по-малко, сополите вече са доста гъсти, но често дърпаме. Е, да, но от два-три дни ме прави луда. Постоянно мрънка и плаче, все едно не му е добре. Давам му да яде, сменям памперс, събличам, обличам, разнасям ....какво ли не. Нещо го мъчи. Нощем през час и половина го приспивам. Само да се размърда, даже не се буди напълно, а е със затворени очи, започва да плаче и трябва да го взема, с нищо не се успокоява. Тъкмо заспи и след малко пак. Аз даже и на пресекулки не мога да спя. Много ми е мъчно. Искам си пак усмихнатото и щастливо бебе. От време не време пуска по някоя усмивка, рита и се радва на нещо, но си личи, че нещо го мъчи. Според докторката може да го боли коремчето от антибиотика и ми каза да започна да му давам пак Лефакс или Еспумизан. Не виждам да се превива, но рита ядосано с крачета и си ги търка едно в друго. Първо даже чорапите му махах, защото си мислех, че може да му е топло.
Не знам регресии ли са, скок в растежа или нещо друго, но е зле работата. Отделно преди, когато си записвах кога спи и колко будува беше ок всичко, сега нещо объркахме нещата. Случва се и по 3 часа да будува, което е много. Вчера през деня спа само 2 пъти. Вечер заспива късно. Пълен хаус. В последните дни все се налага да ходим някъде точно, когато трябва да спи и съответно той е много кисел.
На 8 декември имаме час за ваксините, но не знам дали пак няма да ги отложим. Сега, ако наистина е коремчето,  ще ме е страх да слагаме ротавирусната.
Дано скоро мине това, защото ми е много мъчно.

Нашия кош 6+ месеца е даже на село, трябва да го вземем. Но ние скоро не сме и излизали с количката. Днес времето е ужасно - студено, мъгливо и ръми.

Марти на 30 декември става на 6 месеца и сигурно след това ще се пробваме със захранването. Засега имам домашни картофи, тиква, тиквички, ябълка, май и моркови. Като стане време ще имам яйца, мляко и някои видове месо. Зеленчуци и плодове не бих купувала от големите вериги.

Курс за първа помощ би бил много полезен, но присъствено сега не бих отишла. Важно е да може да реагираме адекватно в спешно ситуации. Бях бременна в 5 месец, когато баткото си глътна езика и ако не беше реакцията на мъжа ми не знам ....аз се уплаших ужасно много и не знаех къде се намирам. После цял ден плаках и не можех да се успокоя. Не ми се мисли, ако бях сама.  От задавяне тръпки ме побиват. Все се притеснявам Марти да не докопа нещо и да си го вкара в устата.

Баткото и до днес си знае само паста Ненедент и друга не признава. С тази започнахме да мием първите зъбки и той друга не иска. Пробвала съм с ягода, банан, портокал ...не!

Банан и аз само на плод мога да ям, но сок или някакъв десерт с банан не обичам.

# 738
  • Замък сред облаците
Затвърдих си мнението са separation anxiety -то. ММ пак работи в офиса днес, ходихме да обядваме заедно и откакто се прибрах с детето в 14ч не спря да мрънка и приплаква, от постоянното мрънкотене се накашля на раздразнено гърло (гледах каквото успях и не е червено), едвам успявам да го приспя…. ММ се прибра в 18ч, детето се нахили, погушкаха се 3мин и се отряза като пън.

# 739
Привет.
Ох, милите бебенца, Дано да няма повече инциденти!
Нашичкият също се обръща и върти. Засега имаме една дървена кошара и там сме сложили гимнастиката. Повивалникът вече е извън употреба, защото няма как да го задържа там. Сменям памперс на легло/в кошара, където стоя, плътно над него.  През цялото време е едно ритане, извиване. Чак се уплаших, защото преди малко ми излезе някаква статия за мускулен хупертонус.... Някой да е чувал нещо по въпроса?
https://www.mama24.bg/article/13050964

2 пъти през уикенда вадих мн странни сополи и отидох при педиатърката да го прегледа.
Уж нищо му нямаше,но докато го преглеждаше той се закашля и почна да се дави.
И тя погледна пак и и каза, че има задна хрема.
Изписа само спрей Низита... Каза, че било от сухия въздух, a ние сме нон стоп с овлажнител, подържаш 40%.
И честно казано не знам дали съм очарована. Очаквах секрет да се вземе също. Сега 3 ден не мисля, че има подобрение. Ако продължава ще търся специалист.
Голямо момче е вече Тони, всичко му е интересно иска все да разглежда и повече внимание. При нас между 15:30-18:30 е час пик, няма такова врещене. Почва с умисвка, гукане, грррр, после викане и рев, рев Единствено носене на ръце и гледане в огледалото помага. По корем стои достa,но ако не са минали поне 2часа от хранен - връща...

Захранване: тъй като ще.захранвам след Коледа,  мисля да изгледам и курса на Училище Мама - https://facebook.com/events/s/%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0% … 1226014754611204/
Взех намалени лъжици нa Tommee Tippee от baby.bg, лигавници и силиконов лигавник. Гледам и един стартов комплект с жълта купичка. Оранжевото и жълтото са цветовете за добро храносмилане Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 21:41 от Lavinka

# 740
Lavinka сега аз съм уплашена. Hushed
Божидар е мноооого често с извита глава назад рита, превъзбужда се, смее се на тавана. Като го извикам се укротява и спира, но когато е сам и не е под гимнастиката си е така.
На масажа вечер след баня, се стяга и пак се извива така, но аз мислех, че може да му е студено от лосиона.
Сега имам да мисля и чета Disappointed
И това за съня... Той хич не спи.
Проветрявам, извеждам го постоянно.... Уффф

# 741
Тази статия за хипертонуса имам чувството,че от кукитата излиза на всички, прочетох я и си викам, няма и с това да се  филмирам. Моето момче е цялото в пъпчици, постоянно се появяват и изчезват, той и допълнително постоянно се маже по лицето с олигавените ръце , днес преди банята имаше и по гърба, след баня изчезнаха, а не е претоплен по едно тънко гащеризонче и е 22-23 градуса. Май ще трябва и на дерматолог да ходим, защото личната хич не ги отрази.

# 742
Без изобщо да претендирам за достоверност, накратко обобщавам това, което разбрах аз от няколко лекари:

Повечето новородени са с доста сковани мускули, постепенно това се израства, мускулите се отпускат, но когато това не се случва с темпото, което се очаква, го наричат мускулен хипертонус. Изключително важни са масажите, с натиск! Както и пасивната гимнастика (а и активната също). Преди 2 седмици бяхме на невролог, лекарката показа правилно изпълнение на масаж - натиска върху мускула е такъв, че да зачерви леко кожата след разтриването. Направи впечатление, че не може да си изпъне крачето докрай - като хванеш и дръпнеш крака, да се изпъне прав в коляното. При Тони седеше свит. Каза, че от 4 месечно бебе се очаква да може да го изпъва и в неговия случай е повишен мускулен тонус на крачетата. Препоръча масажи и 1 седмица по късно, крака се изпъва докрай Simple Smile

Аз правя масажи сутрин и вечер, вкарала съм ги в рутината. Преди да ми покажат правилния натиск си мислех, че правя нещо… оказа се, че изобщо нищо не правя Simple Smile Факт е че на деня след прегледа, след като лекарката го измасажира, той се обърна Simple Smile Вече правя масаж само сутрин, а вечер леко втривам лосион/олио.

Извиването на дъга с глава силно назад (ама много назад) при нас беше подготовка за обръщане. Първо почна да извива глава, след това започна да прехвърля крак, след това прехвърляше крак и ръка, и най-накрая успя да се завърти. Цялото нещо траеше 2-3 седмици.

Стартовия комплект на Томи Типи също го имаме, даже давах вода няколко пъти от чашката, тъй като доста често си хваща бутилката докато яде, исках да се възползвам и да почна да го уча на такъв тип чаша. Справя се доста добре за моя изненада!

# 743
  • гр.Пловдив
Цитат
Стартовия комплект на Томи Типи също го имаме, даже давах вода няколко пъти от чашката, тъй като доста често си хваща бутилката докато яде, исках да се възползвам и да почна да го уча на такъв тип чаша. Справя се доста добре за моя изненада!

В тази връзка моля да споделите какво ще взимате като прибори ,нещо допълнително и интересно покрай захранването,което ни предстои ..На мен лично ми е много приповдигнато как ще стартираме и изобщо всичко свързано с това начинание  Animal Panda Face

Иииии,между другото къде изчезна Fillme ,понеже сме на края на декадата на темата ,не съм я чела от мнооого време ?Thinking

# 744
Потвърждавам за масажа. И аз така разбрах, че нищо не съм правила след като дойде за пръв път кинезитерапевтката.
Без изобщо да претендирам за достоверност, накратко обобщавам това, което разбрах аз от няколко лекари:

Повечето новородени са с доста сковани мускули, постепенно това се израства, мускулите се отпускат, но когато това не се случва с темпото, което се очаква, го наричат мускулен хипертонус. Изключително важни са масажите, с натиск! Както и пасивната гимнастика (а и активната също). Преди 2 седмици бяхме на невролог, лекарката показа правилно изпълнение на масаж - натиска върху мускула е такъв, че да зачерви леко кожата след разтриването. Направи впечатление, че не може да си изпъне крачето докрай - като хванеш и дръпнеш крака, да се изпъне прав в коляното. При Тони седеше свит. Каза, че от 4 месечно бебе се очаква да може да го изпъва и в неговия случай е повишен мускулен тонус на крачетата. Препоръча масажи и 1 седмица по късно, крака се изпъва докрай Simple Smile

Аз правя масажи сутрин и вечер, вкарала съм ги в рутината. Преди да ми покажат правилния натиск си мислех, че правя нещо… оказа се, че изобщо нищо не правя Simple Smile Факт е че на деня след прегледа, след като лекарката го измасажира, той се обърна Simple Smile Вече правя масаж само сутрин, а вечер леко втривам лосион/олио.

Извиването на дъга с глава силно назад (ама много назад) при нас беше подготовка за обръщане. Първо почна да извива глава, след това започна да прехвърля крак, след това прехвърляше крак и ръка, и най-накрая успя да се завърти. Цялото нещо траеше 2-3 седмици.

# 745
Предстои ни пътуване с преспиване, но нямам сгъваема кошара. Мислите ли, че може да изкара цяла нощ в коша за новородено? По принцип още си го ползваме, излизаме навън, когато усетя, че й се приспива някъде около обяд като е по-топло и за 5 минути е заспала. Обикалям докато не се събуди, но не знам за цяла нощ дали ще е удобен, като цяло го изпълва коша вече, по няколко сантиметра има над главата и под краката.

Днес я оставих на килимчето на земята цял час и говорех с една приятелка по телефона. През цялото време си гледаше играчките, разположени около нея, въртеше глава, слушаше ме, гък не каза. Но и не се завъртя. По принцип е от по-спящите бебета и не стои много дълго и много често на земята и според мен затова леко започва да изостава с това умение. Не иска нито от гръб по корем, нито обратното. Забива глава в килимчето, пуска лиги и плюнки, омазва си лицето и това е, но поне вече издържа по няколко минути по корем. Не знам това завъртане как да го накарам да се случи.

# 746
По принцип обръщането и в двете посоки е умение 5-7 месец. За да го “забързаш” и да научиш бебето обаче може да правиш няколко неща: време по корем (да, знам, време по корем!) - това не е задължително да е само върху земята. Може върху вас, може на диван, може в количка, може докато го носите и тн. Гимнастика и движения свързани с въртенето - едната ръка изпъната настрани, другата при нея, за да застане на една страна. Изчаква се докато бебето си завърти и главата в тази посока. Същото с крачетата, въртене с помощ… и тн.

Пак въпросната невроложка ни спомена признаци за готовност на бебето да се завърти, един вид физическа готовност: издържане по корем няколко минути, да си държи главата високо и да гледа право напред, да си върти сам свободно главата настрани и в двете посоки, така че брадичката да се изравни с рамената. И това е само физическата част, остава и все пак да се сетят, че могат да се завъртят, щото то и мисълта трябва да протече също.

За коша за новородено - зависи колко е статична госпожицата през нощта. Ако не шава много може да и е добре. Ако обаче мърда много може да и е тесен. Ако сте на хотел, там обикновено имат сгъваеми кошари.

За захранването не съм взела нищо освен стартовия комплект на Томи Типи. Нямам представа какво ще ми трябва и затова изчаквам да дам старт и тогава ще пазарувам. Но и на мен ми е интересно как се подготвяте за него. Аз нямам търпение!

# 747
  • Замък сред облаците
Ще си дойде 🤗 мисле си същите неща вторник и буквално на следващия ден тръгна да се върти настрани - сега остава да заякнат мускулчетата и ще почне по корем.  Слагай играчки или заставай на 45 градуса или перпендикулярно над главата ѝ. Така върти вратле и се самоизвива и тренира един вид.

За коша на количката - аз си мислех същото като пътувахме третия кесец, хем тогава беше по-малък и не го изпълваше съвсем и ме достраша да го ползваме - аха се е врътнал по-енергично насън и ще забие нос в страничнкте части, а те са много плътни. Ако не ти се дават много пари на КикаБу има сгъваеми чанти-легла. Китайски евтинджос, ама по-безопасно ми се струва.

# 748
Повечето неща ги правим като завъртането на едната ръка към другата и слагането на играчка малко в страни и над главата. Не знаех, че е умение 5-7м, това ме успокоява Simple Smile На прегледа в началото на 3м питах педиатърката кога горе-долу трябва да започва да се обръща и тя каза "Сега, този месец". И тъй като вече навърши 4м и започна 5тия, а още сме до никъде, една идея се притесних, че може би трябва да направя нещо, за да я подпомогна. Simple Smile

АА, въобще не се върти нощем, само главата на ляво и дясно обръща. Където я сложа там се буди, затова се надявах да успеем с коша. Няма да сме на хотел, при приятели...

# 749
  • Замък сред облаците
Абе и нашият само главата, ама въобще и циркулация на въздух в коша няма… Ти си прецени най-добре Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт