За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 33 822
  • 770
  •   1
Отговори
# 180
Трябва да използвате всеки повод да я обръщате и на другата страна - като заспи дълбоко й завъртате главата; ако ползвате нощна лампа, поставете я от другата страна; на активната гимнастика поставете играчките от страната, от която не предпочита; като праеите гимнастика, също завъртайте главата натам; като я носите да се оригва също. Ортопедът също ще ви даде насоки.

# 181
Здравейте, бебето ми е на два месеца и забелязвам, че предпочита да си държи главичката наляво. Спонтанно и без признаци на болка може сама да я завърти и надясно, но все пак в повечето време й е наляво докато спи, докато я държим изправена и дори докато е сложена по коремче. Има ли повод за притеснение или консултация с невролог? (Предстои ни консултация с ортопед и педиатър идната седмица,  предполагам те също могат да дадат насоки.)

Минахме и през това. Педиатърката ми показа как да я “раздвижвам - едната ръка и лакът придържаш телцето и включваш и другата да завъртиш главата. Не сме го правили когато спи, а само когато бебето е било будно. Може би 4-5 трябваше и след това нямаше проблеми. Сега даже обича да спи с главичка на срещуположната страна от преди. Слушайте вътрешния си глас и ако се притеснявайте една консултация с ортопед няма да навреди все пак, нали точно затова майките имат шесто чувство.

# 182
Здравейте, бебето ми е на два месеца и забелязвам, че предпочита да си държи главичката наляво. Спонтанно и без признаци на болка може сама да я завърти и надясно, но все пак в повечето време й е наляво докато спи, докато я държим изправена и дори докато е сложена по коремче. Има ли повод за притеснение или консултация с невролог? (Предстои ни консултация с ортопед и педиатър идната седмица,  предполагам те също могат да дадат насоки.)

Най-вероятно има лек тортиколис. Ако си върти главата в другата посока без проблем ще го коригирате лесно предполагам. Ако докторите потвърдят, каквото и да назначат виж и клипове в YouTube какво да се прави вкъщи. На тази възраст е много лесно да се стимулира бебето да се върти в нежеланата посока. Дръжте го така, че да не може да се завърти на предпочитаната посока, когато се занимавате с него винаги заставайте така, че да се завърти надясно да гледа, същото с играчките. В кошницата за кола може да се постави пелена, навита на руло, за да блокира главата да се върти на ляво, това само ако някой е с него на задната седалка.

Къде спи бебето? В кошара или на спалнята?

# 183
Благодаря много за съветите 😊 Спи в кошарка през нощта, няма нощна лампа. През деня или в количка, понякога я приспивам в слинг (където реално най-лесно коригирам позицията), по-рядко на нашата спалня. Завъртям я, няма проблем, но ако я оставиш си предпочита да заспи наляво.

# 184
Благодаря много за съветите 😊 Спи в кошарка през нощта, няма нощна лампа. През деня или в количка, понякога я приспивам в слинг (където реално най-лесно коригирам позицията), по-рядко на нашата спалня. Завъртям я, няма проблем, но ако я оставиш си предпочита да заспи наляво.
Направете ултразвуково изследване на вратлето- ако има тортиколис? ще покаже.
Имайте пред вид и Синдром на Сандифер- това е "фалшив тортиколис" причинен от гастро-езофагеален рефлукс.
Убедете се, че детето има нормална за възрастта му обиколка на главичката- измерете, и сложете в съответната крива, за да прецените.

# 185
Здравейте, някой от вас ползва ли подобно столче за хранене като от снимката? Дали е подходящо за суперактивно бебе, което постоянно се опитва да става от стола? Досега ползвахме едно ниско столче 2 в 1 с опция за стол за хранене или люлка-шезлонг, но стъпваше в него, изправяше се прав и не е опция вече.
За този модел какво мислите?

# 186
Ниските са бебешки шезлонги, това 2 в 1 е подвеждане, за да се зарибяват родители. Всяко едно стандартно столче за хранене, което има колани през раменете ще ви свърши работа с добре стегнати и закопчани колани. Нашето е подобно на показаното от вас, на Чиполино, модел рото. Вече е на 1г4м и доста силна. Без колани може да стане, с колани, добре пристигнати - не. Имаме и на Икеа базовото, което е само с колан през кръста, не и раменете, от него се измъква доста бързо.

# 187
  • Велико Търново
Пробвайте, но не е от стола, а от детето. Моето е на 1г и 3 месеца и като реши, че няма да стои някъде се промушва между коланите и става. Това са 3 стола за хранене, шезлонг и 2 колички.

# 188
Много моля , ако има  майка давала БронХо Ваксом ма детето да се включи , имам въпрос .

# 189
Аз за втора година давам на по- големия ми син Респивакс, знам че е аналог на Бронхо Ваксом...
Но ако имате някакви въпроси най- добре се обърнете към педиатъра Ви..
Нашата ми беше казала схемите и на двата препарата, аз предпочетох Респивакс, по препоръка на позната фармацевтка .

# 190
Аз за втора година давам на по- големия ми син Респивакс, знам че е аналог на Бронхо Ваксом...
Но ако имате някакви въпроси най- добре се обърнете към педиатъра Ви..
Нашата ми беше казала схемите и на двата препарата, аз предпочетох Респивакс, по препоръка на позната фармацевтка .
На каква възраст беше първия прием ?

# 191
Миналата година , на 5 год. Е бил тогава.
И тази съответно на 6 г. Е в момента, пак взех..
Не мога да кажа категорично, че напълно помагат..
Но миналата есен се вкарахме в поредица, Септември,  Октомври,  ноември кашлица,  антибиотик и баткото и малкото..
И като най- редовни в аптеката през 3-5 дни, се заприказвахме с фармацевтката , и тя ми препоръча Респивакс.
Каза, че в тях всички го пият всяка година ( майка и също е фармацевт).
Моя син не беше пил хапчета до този момент и ги взех малко на риск, дали ще може да ги гълта,  но без проблем..те са много мънички хапченца..

# 192
Здравейте, бебе на 1г4м, от 5 дни забелязах, че ака прекалено често - 4 -5 пъти на ден, дори и през нощта, не бих казала, че е диария. В четвъртък бяхме при ЛЛ за реваксинация, споделих й, каза, че е от някоя храна. Днес ми ака 4 пъти досега, вярно, не по много, но си ака, като последните два пъти беше по-към редичко, и с малки слузести нишки.

Детето е ведро, весело, движи се много, старая се да давам повече течности, но ми се струва, може и да си внушавам, че се хранинпо-малко. Зъби може ли да са това, има 12 зъба досега и нито веднъж не ми се е случвало подобно нещо. Много съм разтревожена.

Моля ви за мнения и съвети, случвало ли се е на някоя от вас? Дали търпи изчакване до понеделник или да търсим дежурен лекар утре?

# 193
При положение, че няма температура, не плаче от болка, жизнено е, няма спешност в състоянието за мен. Какво е менюто на детето? Нещо по-съмнително да е яло?
Аз лично бих изчакала да да отмине ако няма влошаване и бих изключила временно дразнещи стомаха храни. Случвало ми се е, последно лятото за няколко дни беше така малката (също е на 1г4м) и отмина.

# 194
Не, нищо съмнително. Закуската я редувам - овесени ядки, попара със солети, юфка или макарони. Обяд и вечеря - от кухнята (не е имало нова храна), междинно хранене - плодове. Чудя се дали да не поръчам био-менюто от кухнята, да видим как ще й подейства. Сега съм й начупила солетки, да си хапва, докато си играе, чудя се дали за вечеря да й изпека една филийка хляб, от друга страна какво полезно има в един препечен хляб,... Просто вече не знам...

Общи условия

Активация на акаунт