За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 33 876
  • 770
  •   1
Отговори
# 240
Бебе на почти 5 месеца от 10 дни е с вирус и вследствие бронхеолит. Кашлицата и отказа от хранене бавно и славно ги морим, остана обаче едно разстройство, което не се повлиява от изписания Хидрасек. Казаха оризова вода да добавя... Бебето не е захранено, но по неволя днес дадох и това, макар да се преборих за съвсем малко количество, тъй като отказва да приема вода и давам насила със спринцовка. Може ли нещо от приеманите неща - инхалации с Вентолин и само с хипертоничен разтвор, промивки на носа с хипертоничен разтвор, който поглъща в някакво количество, Коларгол, антибиотични капки за нос, Имунобор актив кидс) да предизвиква разстройство?
На смесено хранене е, но все още не е възстановило количествата на АМ, с които дохранвам, и те са около 100мл дневно (около 200мл преди да се разболее). Някакъв полезен ход имам ли друг, лекарката ни не се впечатли особено от разстройството?

# 241
Бебе на почти 5 месеца от 10 дни е с вирус и вследствие бронхеолит. Кашлицата и отказа от хранене бавно и славно ги морим, остана обаче едно разстройство, което не се повлиява от изписания Хидрасек. Казаха оризова вода да добавя... Бебето не е захранено, но по неволя днес дадох и това, макар да се преборих за съвсем малко количество, тъй като отказва да приема вода и давам насила със спринцовка. Може ли нещо от приеманите неща - инхалации с Вентолин и само с хипертоничен разтвор, промивки на носа с хипертоничен разтвор, който поглъща в някакво количество, Коларгол, антибиотични капки за нос, Имунобор актив кидс) да предизвиква разстройство?
На смесено хранене е, но все още не е възстановило количествата на АМ, с които дохранвам, и те са около 100мл дневно (около 200мл преди да се разболее). Някакъв полезен ход имам ли друг, лекарката ни не се впечатли особено от разстройството?

* може да вземете Хумана HN  и да дадете за няколко дни. НЕ даваме нищо друго на детето- нито оризови води. НЕ даваме насила оризови води със спринцовки,
* Коларгол е забранен за деца- изгаря нослетата. Само лека аспирация- и нищо друго. НЕ ползваме спринцовки за нос, НЕ промиваме нослето с хипертонични разтвори,
* НЕ даваме Имунобор-илач е. Без полза,
* НЕ слагаме антибиотични капки в нос на бебе на 5м. Освен по специални показания- например, изолиран микроб...може би от него е диарията... да позная... Цилоксан слагаме в нослето, може би??

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 22:04 от Birdie

# 242
Напълно подкрепям!
Твърде много и силни лекарства за толкова малко бебе...
В подобна ситуация, Бърди ми помогна много адекватно. Бях буквално дрогирала бебето и искаха да влизаме в болница.
И при нас имаше колит. Оправи се с лечебната хумана. С нея ще набавите и електролити. Не е за подценяване разстройството...

# 243
Уж на лекар се доверявам, нищо не съм слагала на своя глава... Капките в носа са Тобрадекс. За промивките може би не съм се изразила добре - пръскам един разтвор.
И без това вече стана доста време, ще взема да спра с капките в носа и да оставя инхалациите. Лечебната Хумана дали може да премине през сонда? С такава дохранвам бебето, докато суче на гърда и отворите са малки, не знам тя в каква консистенция е.
(Забравих да добавя и че при последното ходене включиха и Проспан)
Много благодаря за съветите!

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 22:32 от Enter Sandman

# 244
Уж на лекар се доверявам, нищо не съм слагала на своя глава... Капките в носа са Тобрадекс. За промивките може би не съм се изразила добре - пръскам един разтвор.
И без това вече стана доста време, ще взема да спра с капките в носа и да оставя инхалациите. Лечебната Хумана дали може да премине през сонда? С такава дохранвам бебето, докато суче на гърда и отворите са малки, не знам тя в каква консистенция е.
(Забравих да добавя и че при последното ходене включиха и Проспан)
Много благодаря за съветите!
Бебешки бронхиолит се лекува с инхалации. Сухи. НО, понеже детето е малко, и ако бронхиолитът е тежък-първо се овладява в болнични условия. НЕ се дава Проспан на бебета- може от него да е диарията.
Просто се изумявам, за каква "сонда за хранене" може да става въпрос. И защо ви е всичко това???

# 245
Сондата е просто система за дохранване. Не давам допълнителното мляко от шише, а през нея. Подобно на сламка действа, млякото се изсмуква при сученето. Имам хипоплазия на млечна жлеза и недостатъчност на кърмата, затова се налага.
Диарията я имаше преди да се включи Проспана. По-вероятно е да е от капките, както предположихте първоначално. Те бяха предписани на втория преглед преди седмица. Може би тогава и се появи диарията.

# 246
Не съм ползвала сонда и не знам, какъв е отворът, но лечебната хумана е гъста, като консистенция...не знам, дали ще премине.
Детето не може да ползва шише или вие настоявате, за да не компрометирате кърменето? Ако би могло да ползва шише- действайте и то с такова с по- голяма дупка, не подценявайте ситуацията. Доста дни са минали...дано кърмата е спасила донякъде нещата.
И аз следвах педиатър, нищо не съм си измислила от лечението, но...бяха се презастраховали с лекарства, а това ни навреди много. Изгорих нослето с правени капки, имах изписан фенистил, от който детето буквално увяхна и нямаше сили изобщо да се храни, имуностимулатора изобщо не дадох...то вече беше тотална каша всичко. Та така...както Бърди се изказа- "с топ по врабец стрелят". За съжаление- масова практика...

# 247
Здравейте!
Какви може да са причините бебе на 43 дена да не качва на тегло? Ако везната ми е точна е качила 570гр за 43 дена. Кърмена е и обикновено суче за 2-5 минути и не желае повече. Често като се нахрани започва да пищи и реве сякаш я боли нещо. Също така приближава се към гърдата и започва да плаче и да се дърпа. Нощно време суче нормално. Дохранване не се получава, защото не желае нито кърма нито ам от шише. Някой път със зор изпива от шише 10-20мл. Днес например бях на зъболекар и мъжът ми ѝ дал кърма от шише и изпила към 40мл. Веднага след това започнала да плаче. По цял ден си има напикани и наакани памперси, но не качва. Имаме час за педиатър, но чак на 24.11. Утре ще водим по-голямото дете при личната им лекарка да поставят ваксина и ще се възползвам да премери пак бебето. На 1.11 я беше измерила 4050, а днес е 4170. Според лекарката няма никакъв проблем. Родена е 3640.

# 248
Консултирахте ли се относно рефлукс?
Акото с нормален цвят и консистенция ли е?

# 249
Прилича на много колики, рефлукс също, ако има.

# 250
  • до най-прекрасния мъж
Прилича много на рефлукс, както го описвате. Дъщеря ми беше с рефлукс. Тя хващаше зърното в уста и го мяташе във всички посоки. Сучеше малко, дърпаше се. От шише пийне настървено малко и почваше да дъвче биберона и да се дърпа. За съжаление, поради неефективното сукане, рефлукса и още други причини минахме изцяло на АМ, защото кърмата ми спря.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 10:30 от blue.angel

# 251
Имунобор не е ли за деца над 8г? Аз не давам подобни глупости, обикновено са и страшно подсладени. На Ваше място бих го спряла. За диария при моето бебе помогна Адирекс бебе и Тазектан.

# 252
Консултирахте ли се относно рефлукс?
Акото с нормален цвят и консистенция ли е?
Вече и аз се чудя как се установява това. Личната лекарка на бебето обяви, че няма рефлукс и колики. Като отидем на педиатър и там ще попитам. Акото е жълто и течно или малко по-гъсто и лепкаво. Също така според 2 консултантки по кърмене има къса юздичка, но не подлежи на корекция. Все пак ще се консултирам и със специалист. Иначе едната гърда има много странна струя. Изведнъж започва да тече кърма направо като от душ и пръска във въздуха. И бебето ако се дръпне леко цялото лице му става в мляко за секунди. А другата гърда по-трудно тръгва. Като цедя с помпа и трябва да мине някакво време и тогава потича.

# 253
Аз лично не бих чакала до 24, това са още две седмици, в които детето няма да качва нужното тегло, няма ли как по-скоро да отидете на лекар? С това темпо за два месеца ще качи минимума за един месец.
Хубаво е, че все пак има много наакани и напишкани памперси, но явно има проблем, които не търпи отлагане, според мен.

# 254
Точно това мислех, но не знам за какъв лекар е проблемът. Дали е гастроентеролог или нещо свързано с юздичката?

Общи условия

Активация на акаунт