Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 625
  • 780
  •   1
Отговори
# 90
  • София
И за плочкаджия не е излишно доброто образование. Ако се замислите, една част от него използваме в работата си, докато цялото ни образование е инвестирано във всяко решение, което вземаме и начина, по който си отглеждаме децата. Но Fancy е права, темата не е за това - тази задача стои пред МОН (доста безнадеждно стои, но това е друга и дълга тема).

# 91
  • София
Представяне на Прогресивното по канал 1 в момента. А всъщност едни заучени фрази, които сме чели още при основаването на училищата от Джонев. Няма звънци, детето се мери и състезава със себе си, метапредмети и т.н., и т.н.
На дамата с брекетите никога не бих поверила да обучава детето ми...

Колко човека бяха от училището? Имаше ли надписи кой какъв е като длъжност? В сутрешния блок ли беше или в друго предаване?

# 92
Здравейте, от днес в Питагор започват събеседванията. Ще се радвам, ако родител на дете, което е извикано в идните дни, сподели какво са обсъждали на това събеседване. Аз ще се включа след  28-ми с каквото успея да разбера от младежа.

Съжалявам, че не мога да бъда особено полезна, но моето дете не сподели кой знае какво.
- Свързване на картинки с емоции
- Свързване на форми, но не можа да ми обясни какво точно
- Да запомни картинки на животни и после да ги огради
- Да каже какви домашни любимци знае
- Да каже сезоните
- Първи звук на дума
- Да брои от 3 до 10 и от 10 до 1
- Не е имало рисуване или оцветяване, само графитен молив са дали

Ако още нещо се сети, ще добавя. Успех

# 93
  • София
Представяне на Прогресивното по канал 1 в момента. А всъщност едни заучени фрази, които сме чели още при основаването на училищата от Джонев. Няма звънци, детето се мери и състезава със себе си, метапредмети и т.н., и т.н.
На дамата с брекетите никога не бих поверила да обучава детето ми...

Колко човека бяха от училището? Имаше ли надписи кой какъв е като длъжност? В сутрешния блок ли беше или в друго предаване?
Набързо го мярнах, ще си го върна по-късно, но бяха училищната психоложка, една от началните учителки и учителя по наука за прогимназиален етап. При Мария, по БНТ1, към 9,30 ч.

# 94
Тук обсъждаме частните училища, точно защото сме избрали да заобиколим и да си спестим системата. Който иска да се бори с вятърни мелници, т.е. да философства дървено на тема общото благо е свободен да го прави. Но мисля, на всички ни е писнало да ни обясняват как резултатите на ЧУ са защото са селективни училища. Да, това е едното от необходимите условия, но другите са много труд, дисциплина, добри учители, система и стратегия.

ЧУ не е мръсна дума. За правото на всяко дете на добро образование се обърнете към МОН. Това е тяхното задължение. Тук си плащаме, за да минимизираме МОН ефекта. Между другото си плащаме два пъти. Веднъж през данъците, от които нито една стотинка не отива за нашите деца(в общия случай, заради некадърен закон), въпреки конституционните им права. И втори път през таксата за училището.
Моето дете е в частно училище. Вече го анализирам и имам своите изводи. А и говоря с други родители в ЧУ. И в крайна сметка СС и Питагор са пълни с амбициозни и схватливи деца. Но не са общо събирамео на всички ЧУ. Да, попитах някакви неща. И зададох конкретен върпос. Защото ЧУ ТРЯБВА да имат система. Нали затова са ЧУ. Да изпъкват с нещо пред системата на МОН! А иначе, ако просто говорим за схватливи и талантливи деца - е да, то било грехота да ги вкараме в ЧУ и да не ги развиват, а обратното.

# 95
Има и един друг момент, който мисля, че mimikona засяга (да ме поправи, ако бъркам) - да, нашите деца са в ЧУ, но докато масата е не добре образована, ще страдаме всички. И да, ще си плащаме двойно, че и отгоре.

# 96
  • София
Това са различни слоеве, дори бих казала паралелни светове. Дори не говоря конкретно за децата от ЧУ, а за децата, които са с висок успех, амбициозни, не ги мързи и имат някаква култура. Те могат съвсем спокойно да си живеят и без да се срещат с необразованата или полуобразована маса. Карат в различни ленти на магистралата.

# 97

Моето дете е в частно училище. Вече го анализирам и имам своите изводи. А и говоря с други родители в ЧУ. И в крайна сметка СС и Питагор са пълни с амбициозни и схватливи деца. Но не са общо събирамео на всички ЧУ. Да, попитах някакви неща. И зададох конкретен върпос. Защото ЧУ ТРЯБВА да имат система. Нали затова са ЧУ. Да изпъкват с нещо пред системата на МОН! А иначе, ако просто говорим за схватливи и талантливи деца - е да, то било грехота да ги вкараме в ЧУ и да не ги развиват, а обратното.

Кой беше конкретният въпрос, защото аз такъв не видях? Ако питаш за системата, не Мецан ти е адресата на питането, нито някой от тук коментиращите. А конкретните училища.
В СС има система, в Питагор/ПЧМГ също. Доколко съм чела рекламните материали, ЕСПА също. Други не са ме интересували.

Както във всяка сфера на живота, така и при ЧУ има и добри примери, и лоши. Е и? Същото е и в ДУ. И какво от това? Няма начин всички ЧУ/ДУ да са еднакво добри. Всеки чете, информира се и взема решение за своето си дете.

Вселенските проблеми отдавна съм престанала да ги дискутирам и да се опитвам да ги решавам. Само тези, които ме касаят. Ниското ниво на образованост и мързел на Иванчо слабо ме вълнуват. Иванчо си има родители. И държавата е тази, която трябва да мисли и взема мерки за нивото на образованието ни като цяло.

# 98
  • София
Училището трябва да стимулира детето да учи и да има отговорност към задачите, които му поставят. В повечето ДУ това не се случва, особено в по-горните класове. Препускат по материала и резултат за да име, или детето трябва да е особено любознателно и старателно, или родителите трябва да упражняват непрекъснат контрол. Моя близка е с дете в 6-ти клас в провинцията. Родителите са начетени хора, които се интересуват от образованието. Майката преглежда всеки ден какво са взели и какво детето е научило, помага по мат и бел и където е нужно. В училище няма никакво значение дали детето знае или не. Никой не пита и детето се демотивира да учи. Добре че са родителите, които упражняват контрол, защото едно иначе умно дете няма да има никакъв стимул да учи, след като го изпитват 2-3 пъти в срока.
Задачата на ЧУ е да мотивира децата да учат, да стимулира знанието и да контролира какво знаят.
В клас с общо ниско ниво - учителят се старае да държи едно средно на класа ниво, което най-несправящите се да се опитват да достигат. Но къде са тези, които се над това ниво? Ами и те почват да се въртят около средата, не използвайки всички свои възможности.

За мен за да има резултат едно образование са важни две неща:
1. Учител, който да мотивира и създаде истински интерес към предмета си
2. Подходяща среда за да се разгърнат възможностите на детето.
Аз в моето средно образование съм имала само един такъв учител - този по история. Всички класове в гимназията нямаха търпение за неговите часове.

# 99
  • Sofia
Нека поясня какво точно не ми допадна на отворените врати в Питагор (днес бях и на отворени врати в СС, така че смятам ще съм обективна).
Като цяло усещането, което остави директорката у мен беше неприятно - отговаряше често с насмешка и видима досада на иначе не толкова странните въпроси на родителите. Не отговаряше на въпроси свързани с последващото развитие на децата (4-5 клас и пр), а имаше не малко, като няколко пъти повтори, че ако искаме са разберем повече за горните класове трябва да отидем на отворени врати за тях. Да, може би имат право да бъдат леко “надути” с оглед на резултатите им, но подходът определено не беше правилния. Иначе останах с добри впечетления от учителите за ПУК, но не толкова от управителя, както я представиха (мисля е дъщеря на починалата основателка).
Сега сигурно ще кажете, че това не е важно, но ми стори адски недомислено, че на етажа на който се намират ПУК-четата няма санитарен възел. Трябва да слезнат 2 етажа надолу, а и слизайки на въпросния -1 етаж имаше само една дамска и една мъжка тоалетна с по една мивка. На същия етаж е и столът, където се хранят. Някак не мога да си представя как ще се измият толкова деца преди хранене на две мивки.
Общо взето е това. По-късно ще пиша и за СС, че много дълго стана Simple Smile

# 100
Фенси, и е така, и не е така... Когато само 100 деца са образовани, културни, амбициозни.... А 10 000 не са - нискообразовани, безпросветни, без стремежи, без ценности /чалгата, алкохола и наркотиците не ги и споменавам/, проблемът ще за твоето и останалите 99 деца. Когато обществото е в упадък, ама не само тук, а навсякъде, какво от това, че нашите деца са образовани?!? От друга страна, една птичка пролет не прави, но все пак...

# 101
Ама това са азбучни истини. Но тук ли им е мястото да се обсъждат и каква връзка имат с темата? И изобщо защо трябва да се дискутират, като са ясни нещата.

# 102
  • София

За мен за да има резултат едно образование са важни две неща:
1. Учител, който да мотивира и създаде истински интерес към предмета си
2. Подходяща среда за да се разгърнат възможностите на детето.

3. И двоен хорариум часове по основните предмети, за да не се препуска през материала. Wink Не знам защо редовно се пропуска този фактор, който е ключов.

# 103
Ама това са азбучни истини. Но тук ли им е мястото да се обсъждат и каква връзка имат с темата? И изобщо защо трябва да се дискутират, като са ясни нещата.

Защото имат общо с темата. В едно ДУ нивото е средно или средно-назаднало и учителите работят с назадналата граница, за да минат всички. В едно ЧУ нивото е напреднало и учителите гонят напредналата граница и работят една идея повече с напредналите деца.

# 104
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това е ясно. Нали затова децата ни са в ЧУ и темата е за ЧУ. Не е като да не знаем какво е в ДУ, някои от нас от личен опит, не от приятелски деца.

Общи условия

Активация на акаунт