Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 616
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
Малеее, респект към пишещите в темата! Аз явно съм на интелектуално ниво ПУК - ни рисувах дръвчета и храстчета, ни писах формули, просто бях готова да кажа отговора Sweat Smile

# 76
  • Sofia
Здравейте на всички, чета ви с огромен интерес, защото най-накрая дойде и моя ред да се вълнувам за приема в ПУК. Синът ми е роден януари 2018, но още от “нулевата” група в градината си върви с предишния набор и така и ще бъде в училище. Най-голямо желание имаме да бъде приет в СС, а като алтернатива оставяме Питагор, въпреки, че не останах особено очарована на отворените врати. На 3 ноември ще бъдем на “изпит” за Питагор, а след това на 12ти ще се пробваме с предварителния прием на СС. Надявам се вълненията ми да приключат още през ноември, но все пак да ви попитам. Ако детето не се справи с предварителния прием в СС, има правото да се яви на редовния през януари, нали?

# 77
  • Blondeville
Кристина, и на двата може ако не бъркам.

# 78
Здравейте, от днес в Питагор започват събеседванията. Ще се радвам, ако родител на дете, което е извикано в идните дни, сподели какво са обсъждали на това събеседване. Аз ще се включа след  28-ми с каквото успея да разбера от младежа.

# 79
Здравейте, може ли информация какво представлява изпитът за прием в ПУК в ЧОУ Питагор? Благодаря.

# 80
Здравейте на всички, чета ви с огромен интерес, защото най-накрая дойде и моя ред да се вълнувам за приема в ПУК. Синът ми е роден януари 2018, но още от “нулевата” група в градината си върви с предишния набор и така и ще бъде в училище. Най-голямо желание имаме да бъде приет в СС, а като алтернатива оставяме Питагор, въпреки, че не останах особено очарована на отворените врати. На 3 ноември ще бъдем на “изпит” за Питагор, а след това на 12ти ще се пробваме с предварителния прием на СС. Надявам се вълненията ми да приключат още през ноември, но все пак да ви попитам. Ако детето не се справи с предварителния прием в СС, има правото да се яви на редовния през януари, нали?
Интересно ми е, с какво впечатление сте от отворените врати в Питагор? И спрямо Света София - за сверка на часовника. Моята дъщеря също ще кандидатства в Питагор. Бях на отворените врати, но понеже имам по-големи деца в училището, не бях изненадана от нищо. Според мен, представиха училището обективно, каквото е - дисциплина и учене. Програмата е доста натоварена - факт и децата научават доста. Има и доста недостатъци, но всичко е въпрос на претегляне на плюсовете и минусите. Аз лично бях учудена, че въпросите от родителите бяха доста малко.

# 81
  • София
Sky Dreamer, може ли да кажете какви са според вас недостатъците? Разбира се всичко е субективно, но като човек с деца там имате впечатления

# 82
  • София
На мен също ми е любопитно как минават изпитите в Питагор и СС тази година.
Kristina детето може да се яви както на предварителния изпит в СС, така и на този, който е януари. Няма ограничение. На предварителен изпит приемат 10% от квотата    от 70 деца ПУК, което е 7 деца. Но миналата година, когато ходих да записвам дъщеря ми след предварителен изпит попитах колко деца се приели и от администрацията ми казаха, че е имало доста умни дечица и са приели малко повече отколкото са възнамерявали. Ако не греша казаха 10 мисля.
Изпитът е приятен и забавен за децата.

След класа на детето цари огромно въодувешление около този Хулоуин. Децата носят украси, в клас майсторят разни хелоуински неща Grinning Без да коментирам типа празник - за децата е такова забавление, че просто не би трябвало да се пропуска. Носи някакви гадни змии, като я предупредих да внимава да не изплаши някоя учителка или децата и днес като я взех от училище ми обясняваше колко се забавлявали всички с тези змии и никой не се уплашил.

Относно математиката - възрастните имаме различен поток и тип мислене от децата.
Давам пример с едни задачки от работните листа или от учебвника в училище. Едно влакче с вагончета. Локомотива е най-дясно и зад него са различни вагончета, в които има животни.
Задачата беше да се упражни преди, след, между. Ами детето го направило и учителката й сложила едно тикче и усмивка, а аз гледам и мисля, че не е правилно, защото аз гледам задачата от ляво надясно, както пишем, както са обикновено задачите с подреждане. Да, ама тук обърнати. И детето каза, че тази задача е много лесна, а на мен ми отне време да се усетя, че първият вагон е всъщност различен от моя първи вагон.

Относно това, че математиката във втори клас е по силите на всеки родител имам една забележка. Не всеки родител може да покаже и обясни. Освен това детето (поне повечето) имат по-голям респект и повече учат и внимават при учител.

# 83
Абсолютно е така.
Казвал съм го и друг път, но веднъж в СС, като гледах на детето какво връща в петък в ПУК, на едната задача толкова се затрудних, че ми трябваха около 10 минути да я реша. Той я беше решил, имаше усмихнато човече и аз с една гордост го питам -- сигурно ти си бил единственият, който я е решил? Той ми отговори - тати, ти шегуваш ли се? Всички деца от класа я решиха! - при което аз паднах. Тогава усетих какво значи ниво. И детето каза - нито едно дете от класа не се затрудни!
Е, нека после пак някои да си пишат за ДУ. За мен изобщо няма и коментар дори по тази тема. Да, има 4 години оттогава...и всеки ден само ми е затвърждавал мнението.

# 84
На мен също ми е любопитно как минават изпитите в Питагор и СС тази година.
Kristina детето може да се яви както на предварителния изпит в СС, така и на този, който е януари. Няма ограничение. На предварителен изпит приемат 10% от квотата    от 70 деца ПУК, което е 7 деца. Но миналата година, когато ходих да записвам дъщеря ми след предварителен изпит попитах колко деца се приели и от администрацията ми казаха, че е имало доста умни дечица и са приели малко повече отколкото са възнамерявали. Ако не греша казаха 10 мисля.
Изпитът е приятен и забавен за децата.

А известно ли е колко деца са се явили на ранен прием миналата година в СС?

# 85
Sky Dreamer, може ли да кажете какви са според вас недостатъците? Разбира се всичко е субективно, но като човек с деца там имате впечатления
Има недостатъци в организацията на училището, след разрастването му - увеличения брой паралелки, доведе до затруднения с откриването на подходящите учители, което в крайна сметка се отразява на качеството на образователния процес и на спокойствието на децата. Учителите са с почти целодневна заетост, което се отразява на отношението им към децата. Отделно децата имат малко време за игра и спорт. Натоварването е голямо. Всяка седмица имат домашна (която при добра организация на детето се пише в рамките на 1-2 часа). Имат домашна и всяка ваканция - включително коледна и великденска, когато семействата обичайно пътуват. Лятната домашна тази година беше просто огромна за сметка на недовършена работа от учител през годината...

Това на фона на загрижени за децата учители, добра организация на онлайн обучението (пълни 40 минутни часове, без пропуск на материал), липса на свободни часове при отсъстващ учител - реално всеки учител преподава по всичко. Нивото на децата е наистина добро, класът е страхотен и задружен. Повечето учители също. Комуникацията с учителите е относително добра - повечето предоставят редовна обратна връзка. И все пак си е до късмет, да се попадне на добър състав.

Няма да описвам конкретните ни преживявания - ние видяхме децата си мотивирани в началото и преминахме през тотална демотивация и почти отказ при смяна на учителите, сега нещата са на път да се върнат в правилния коловоз. Но мисля, че нашата ситуация може да се случи във всяко училище, може би в някое би се отработила по-добре, както като комуникация с родителите - активност от страна на училището вместо обратното, така и като конкретни действия.

# 86
Представяне на Прогресивното по канал 1 в момента. А всъщност едни заучени фрази, които сме чели още при основаването на училищата от Джонев. Няма звънци, детето се мери и състезава със себе си, метапредмети и т.н., и т.н.
На дамата с брекетите никога не бих поверила да обучава детето ми...

# 87
Абсолютно е така.
Казвал съм го и друг път, но веднъж в СС, като гледах на детето какво връща в петък в ПУК, на едната задача толкова се затрудних, че ми трябваха около 10 минути да я реша. Той я беше решил, имаше усмихнато човече и аз с една гордост го питам -- сигурно ти си бил единственият, който я е решил? Той ми отговори - тати, ти шегуваш ли се? Всички деца от класа я решиха! - при което аз паднах. Тогава усетих какво значи ниво. И детето каза - нито едно дете от класа не се затрудни!
Е, нека после пак някои да си пишат за ДУ. За мен изобщо няма и коментар дори по тази тема. Да, има 4 години оттогава...и всеки ден само ми е затвърждавал мнението.

Подбора има ключови значение за този резултат. Не само за СС и Питагор, а за всяко училище с висока летва. Преди няколко дни слушах по БНР дискусия за училищата Хареса ми темата - взимаме най-добрите, развиваме ги и се хвалим с тях? А с останалите какво правим?

Как се доставя добро ниво на общата маса? Или по-уважително казано - всяко дете има право на добро образование и грижата да го получи. Но държавното не успява да го осигури. Бягаме към частното училище - а то дали е гаранция за това.

А какво прави учител, в общия случай като види дете със затруднения/изоставащо с материала ? Съобщава на родителя. И вкарва 2-3 допълнителни часа!

При вас Г-н Мецане другояче ли процедират? Каква система имат за това? И имат ли въобще?

Мой познат с умни деца, вече в горни класове искаше да ги мести в СС. Искал много високи знания по математика, да са в топ редиците. Да са готови за света, в който властва програмирането. Или не успя или смени решението. Сега са в Еспа.

Искам само да илюстрирам, че подобора има значение, но за общото благо най- вече има значение системата и грижата всеки ученик да развие максимума от личния си потенциал - примамка на не малко частни училища. Ама ще чакаме да стане това на кукуво лято.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 14:08 от mimikona

# 88
Тук обсъждаме частните училища, точно защото сме избрали да заобиколим и да си спестим системата. Който иска да се бори с вятърни мелници, т.е. да философства дървено на тема общото благо е свободен да го прави. Но мисля, на всички ни е писнало да ни обясняват как резултатите на ЧУ са защото са селективни училища. Да, това е едното от необходимите условия, но другите са много труд, дисциплина, добри учители, система и стратегия.

ЧУ не е мръсна дума. За правото на всяко дете на добро образование се обърнете към МОН. Това е тяхното задължение. Тук си плащаме, за да минимизираме МОН ефекта. Между другото си плащаме два пъти. Веднъж през данъците, от които нито една стотинка не отива за нашите деца(в общия случай, заради некадърен закон), въпреки конституционните им права. И втори път през таксата за училището.

# 89
То не може само програмисти, даже плочкаджии ни трябват повече. Не може да ги наемем онлайн от Бангладеш.

Общи условия

Активация на акаунт