Раждане в Майчин Дом - София (9 тема)

• 72 978
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Памперси в пакет около 20 бр.носех и пакет мокри кърпи. Също термометър за мен. Превръзки имах и за родилки, и от обикновените нощни. И гащи за еднократна употреба.
За прием за секциото на мен лекарят ми каза, че приемат предния ден. Само ако секциото е в понеделник, приемът е в петък. Така ми обясни на мен.
Когато родих през 2020, си спомням, че ме измиха в реанимация сутринта преди да ме качат в стаята. Бях на 12ет. После аз се изкъпах там, къпех се всеки ден, нямаше проблем.
На визитация само корема ми натискаха, не са ме гледали долу. Питаха ме и как ми е температурата.
Отдолу ме гледаха само в реанимация като ме измиха.

# 526
Здравейте! В момента съм в 27 г.с. и не се следя в Майчин Дом, а в друга частна болница. Обмисляме да завършим следенето в Майчин Дом и съответно и раждането. За да се преместя при лекар в М.Д. трябва ли да взема направление от личен лекар?  Някакви други документи или изисквания? Също така, като цяло как протича следенето там и колко често са консултациите и тоновете?

# 527
Здравей те бременна съм във 4 седмица много нервна ставам постояно се карам с някой постояно се разчуствам нормално ли е как мога да се контролирам

# 528
Малина, хормоните ти бушуват, нормално е. Ще отшуми, не се притеснявай. Честита бременност! Наслади ѝ се и чакай малкото съкровище Hug

# 529
  • София
Здравейте! Имам въпрос към мамите, които наскоро са родили в Майчин дом. За изписването на майката и бебето кога ви казаха - предният ден или на същият? И как са нещата на 7 етаж? Все още се колебая дали да съм на 7 или на 12 етаж. 😊

# 530
Здравейте! Имам въпрос към мамите, които наскоро са родили в Майчин дом. За изписването на майката и бебето кога ви казаха - предният ден или на същият? И как са нещата на 7 етаж? Все още се колебая дали да съм на 7 или на 12 етаж. 😊

Родих средата на месец юни, изписването става само ако бебето е здраво , няма някаква инфекция и не е на аб, който еобикновенно е 3дни, казват ви грубо предния ден ,че е възможно да ви изпишат! На 7етаж имате режим взимате бебетата в 7ч, 10ч, 13ч и после от 16 до 20ч.са при вас ядат към 19ч и после пак последно 22ч!Мога да кажа ,че има специалисти и такива дето ще ви разреват, мизерията е средна, подгответе се психически 5дни да издържите, отношението е поредната  родила ...имат толкова работа и родилки ,няма места, вадят ви от реанимация, ако сте секцио по най бързия начин около 6тия час, ако нямате усложнения,боли не боли тва е, важното е бебетата и вие да сте добре! Добре, че ми е второ и приключих с ражданията!!!!!

# 531
  • София

Родих средата на месец юни, изписването става само ако бебето е здраво , няма някаква инфекция и не е на аб, който еобикновенно е 3дни, казват ви грубо предния ден ,че е възможно да ви изпишат! На 7етаж имате режим взимате бебетата в 7ч, 10ч, 13ч и после от 16 до 20ч.са при вас ядат към 19ч и после пак последно 22ч!Мога да кажа ,че има специалисти и такива дето ще ви разреват, мизерията е средна, подгответе се психически 5дни да издържите, отношението е поредната  родила ...имат толкова работа и родилки ,няма места, вадят ви от реанимация, ако сте секцио по най бързия начин около 6тия час, ако нямате усложнения,боли не боли тва е, важното е бебетата и вие да сте добре! Добре, че ми е второ и приключих с ражданията!!!!!

Много благодаря ! И на мен ми е второ и понеже предният път раждах в друга болница и там казваха предният ден като ще изписват. Всяка болница си има свой си начин на работа и за това се интересувах. 😊

# 532
Бебето ти го носят в стаята през 3 часа, за да го нахраниш, или ти отиваш да го вземеш и после го връщаш?
Някой показва ли ти как да го кърмиш, как да му сменяш памперса и като цяло как да се грижиш за него или трябва да отидеш в болницата подготвена? Трябва ли да нося и адаптирано мляко, в случай че имам проблеми с кърменето и не се получава? Задължително ли е да си носиш помпа за кърма в болницата и каква бихте ми препоръчали - електрическа или ръчна?

Относно изписването - бебето с къс ръкав ли е добре да бъде облечено или с дълъг (през август) и дали е удачно да купя лятно порт бебе или по-добре пелена, в която да бъде увито?
Пред болницата по принцип има ли фотограф, на когото мога да платя в самия ден за снимки, или трябва предварително да си наема такъв, ако искам някой да ме снима с бебето и роднините?

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 03:03 от Love💗sea

# 533
Бебето ти го носят в стаята през 3 часа, за да го нахраниш, или ти отиваш да го вземеш и после го връщаш?
Някой показва ли ти как да го кърмиш, как да му сменяш памперса и като цяло как да се грижиш за него или трябва да отидеш в болницата подготвена? Трябва ли да нося и адаптирано мляко, в случай че имам проблеми с кърменето и не се получава? Задължително ли е да си носиш помпа за кърма в болницата и каква бихте ми препоръчали - електрическа или ръчна?

Относно изписването - бебето с къс ръкав ли е добре да бъде облечено или с дълъг (през август) и дали е удачно да купя лятно порт бебе или по-добре пелена, в която да бъде увито?
Пред болницата по принцип има ли фотограф, на когото мога да платя в самия ден за снимки, или трябва предварително да си наема такъв, ако искам някой да ме снима с бебето и роднините?
Дават добавка, кърмата няма да ви тръгне веднага,няма как да го оставите гладно и ревящо милото, има консултат по кърмене на който да звъннете да ви обясни , но повечето майки слагат на гърдата и бебето ,ако има сукателен рефлекс си дърпа само, разгледайте клипчета в нета, за памперсите също , принципно акушерките ги сменят, те къпят бебетата , не носите мляко , помпи и шишета, защото няма къде да стерилизирате! Бебетата ги взимате вие за час от акушерките, за изписването в жегите май е по добре къс ръкав и пеленка отгоре, ако и после го сложите в колата е много топло!Принципно бебетата се обличат винаги една дрешка отгоре на вас, ако сте с тениска, за него и пелена, никакво претопляне 🙂За 5дни там по добре да питате някоя майчица с второ да ви покаже отколкото някоя акушерка да ви се развика че няма време да обясни вие трябва да знаете! Фотографите са страхотни/5лв на снимка/ нас ни снима една дама , задължително снимки дори и по малко кадри да са , тези емоции после няма кой да ги запечата ❤️Помпа електрическа и не взимайте скъпа всичките вършат една и съща работа, това само за вкъщи за първите дни ,за да знаете колко мляко имате иначе бебето на гърдите!Ще се справите майките се учим в движение🙂

# 534
Да вметна само, че електрическа помпа е необходима само ако впоследствие майката реши, че ще храни бебето с изцедена кърма от шише. Електрическите помпи са скъпи и не си струва такава инвестиция като не е ясно дали ще потръгне кърменето или не. Най-обикновена евтина ръчна помпа в началото си носих и дори не стигнах до нея да я ползвам. И аз звънях на консултантката и тя дори ме посъветва да не цедя за стимулация да си травмирам зърната, а само да слагам бебето щом засуква. При желание се качва и да ви види и да даде съвети за позата и засукването. Обаче това май е възможно ако сте на 12 ет.,където бебето е при Вас. Та от гледна точка на кърмене, за мен е по-добро решение 12ти етаж.,  където можете да си взимате бебето по всяко време. Имаше и там майки,  които нощем оставиха бебетата в бокса,  за да се наспят, т.е. не е необходимо 24 часа да сте заедно. Да не говорим, че почти цяла сутрин изискват да е при тях бебето - за визитация, назначения (ваксини и т.н)  и реално ви остава следобеда.
Иначе бебешките акушерки на 12 ет.са отзивчиви (поне повечето) и ако помолите за помощ ще Ви покажат памперса как се сменя, а вечер къпят бебето в стаята пред Вас, така че и това ще научите как се прави.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 09:51 от Elektra.13

# 535
Не, никой нищо не ви обяснява - хората са претоварени, нямат време да показват на всяка родилка и да обясняват. Гледайте клипчета, пълно е с каква ли не информация - как да кърмите, как да го къпете, как да сменяте памперси, обличате и тн. Аз гледах основно Ася Демирева и клипчетата от нейното училище за родители "Слънчогледи" - това според мен е най-адекватната и съвременна информация.
Бебето не се носи, вие ходите и го взимате и оставяте по график - може да се наложи да смените памперс, докато сте с него, но няма да се наложи да го къпете в болницата. От помпа няма смисъл, защото както казаха момичетата по-горе кърмата не тръгва веднага.
Електрическа и ръчна помпа изобщо не са едно и също, както и има огромна разлика между електрическите помпи. Ако ще трябва да се цедите, проучете и си вземете наистина хубава - ще ви се отплати многократно, мен такава помпа ме спаси. В болницата няма да има още какво да изцедите с електрическа - трябва вече хубаво да е тръгнала кърмата за нея. В болницата най-подходящо е цедене на ръка, ако бебето още не се засуква и се налага, за да излезе коластрата и да може да му я дадете - консултантката по кърмене ще ви покаже как.

# 536
Недейте така генерално да отсичате "в болницата не ви трябва помпа", само ще объркате първескините. На мен ми беше второ раждане в Майчин дом. Носех си електрическа помпа. На втория ден след раждането гърдите ми станаха на камък, а бебето беше поспаливо и не засукваше всеки път. Помпата ме спаси, а изцедената коластра я давах на бебето. След това тя засука и се кърмихме успешно до скоро - 1г. и 7м. Казвам го най-добронамерено, но недейте да слагат всичко под общ знаменател, всяка родилка и бебе са различни. Според мен помпата, и то електрическа не е излишна в никакъв случай. Нека който иска си я носи, пък може и да не я ползва, но ако се събудиш посред нощ и гърдите са на камък е спасение.

# 537
Това, което казвам, ми е казано от консултантката по кърмене от Майчин дом - Тамара. Не съм казала, че никаква помпа няма да свърши работа в болницата, но самата Тамара каза, че електрическа помпа не може да изкара нищо първите дни, затова най-подходящо е цедене на ръка. С ръчна евентуално също би могло, но много зависи. Моите гърди също бяха "на камък" и ръчна помпа грам не успяваше да захване и да изцеди нещо. Тамара показва техники за изцеждане на ръка, защото е много малка вероятността с помпа да успееш, когато слезе кърмата - зависи какви са ти зърната, какви са ти гърдите, колко кърма имаш. Особено за коластра пак Тамара обясни, че е почти невъзможно да се изкара с помпа - вие явно сте имала добро количетво или доста подходящи гърди. Моите зърна не са плоски, но не са особено изразени и когато гърдите се напълниха хубаво, се опънаха и станаха почти плоски т.е. помпата нямаше как да се захване дори за кожата.
Затова всеки път казвам, че най-подходящо е човек да повика консултантаката по кърмене и тя да покаже според конкретната ситуация.

# 538
И аз щях да пиша да не се обобщава, но в друг контекст.
Някои неща са просто факти за престоя в болницата и режима, а други са супер субективни и за всеки различни.

Две деца съм родила и кърмила дълго, не съм давала адаптирано мляко(след като съм си взела бебето), нито в болницата нито вкъщи и съвсем никога не съм ползвала помпа за кърма.
Коластрата, а после кърмата би могла да е и напълно достатъчна от ден 1. Иначе едно време какво са правили:) Гладни ли са ги държали:)))
Разбира се обаче това не значи, че при всички бебета и майки ще е така!
Това вече няма кой да го прогнозира от сега.

На другите въпроси е отговаряно много пъти - на 7 етаж ходиш да си го взимаш по режим, на 12 може през повечето време да си е при теб.
Действително ако има нужда от помощ при кърменето, Тамара е най-подходящия избор, на акушерките не бих разчитала и за това. Но е възможно да си стане и без помощ.
Адаптирано мляко си дават, по режим, докато не кажеш, че не искаш.
За памперса също, сигурно ако попиташ ще ти покажат, но то буквално едно видео или една приятелка веднъж да ти покаже и готово, не е нещо сложно.
Къпането няма да се налага в болницата, на 12 етаж може да видиш как го къпят ако гледаш, но те са толкова бързи, че аз първия път докат стана, докато ох-на, че ме болеше и бебето беше изкъпано Sweat Smile

Аз не съм доволна от фотогафа изобщо. Яд ме е за парите, не харесвам снимките изобщо, въория път сами се снимахме:)

# 539
Недейте така генерално да отсичате "в болницата не ви трябва помпа", само ще объркате първескините. На мен ми беше второ раждане в Майчин дом. Носех си електрическа помпа. На втория ден след раждането гърдите ми станаха на камък, а бебето беше поспаливо и не засукваше всеки път. Помпата ме спаси, а изцедената коластра я давах на бебето. След това тя засука и се кърмихме успешно до скоро - 1г. и 7м. Казвам го най-добронамерено, но недейте да слагат всичко под общ знаменател, всяка родилка и бебе са различни. Според мен помпата, и то електрическа не е излишна в никакъв случай. Нека който иска си я носи, пък може и да не я ползва, но ако се събудиш посред нощ и гърдите са на камък е спасение.
Аз питам за помпата, тъй като в списъците в интернет с неща, необходими за болницата, я има, както и шишетата. Може би ще ги взема за всеки случай, защото ми е за пръв път и не съм много наясно.

Общи условия

Активация на акаунт