Мотивация и старание на 4 г.

• 7 159
  • 198
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Или да го прекине кат млад филиз.

# 61
Скуката е сериозен двигател за развитие на потенциала.
Тука не можах да не си представя скуката версус "дивака Петкан". Разсмяхте ме. Joy

# 62
За скуката знам и съм съгласен. Но да не се прекалява.

От време на време идва и казва, че й е скучно. Предлага занимания.

# 63
  • София
Скуката не предлага занимания, ти предлагаш.

# 64
Господи, моят син, скоро на 5 г, има огромни проблеми в тази сфера. Трудно ли му е нещо, дори минимално, се отказва, а изостава в някои области на развитието, и ходим по много занимания и терапии, тоест е много важно за него и се иска от него да полага усилия, за да може да израстне дадени дефицити. За всяко нещо са огромни кандърми, подкупи, навиване, освен ако нещо не му е директно в сферата на интереси. Ако обаче влиза в неговата конкретна сфера на интереси той е зомби и може с часове да работи. Та ако можеш по някакъв начин естествените интереси на детето да ги преплетеш с разни полезни дейности, които развиват умения, ще е най-лесно. Всичко друго е просто ужасно трудно при някои деца. При моето дете най-добре си работи някаква тънка манипулация, която да му направи заниманието интересно. Много често се пали по това, какво правят в детската градина, и гледам да използвам тези теми.
Естествено, при всеки  успех и ново умение винаги големи похвали, фиести, награди, брависвания -- това действа на неврологично ниво и детето се учи, че да постигаш е хубаво.

# 65
Аз не разбрах, какво общо има мотивацията с лягането в 21 часа и яденето на вечеря по 1 час или локвичките по пода при миенето на зъби? Вечеря ли детето, вечеря. Като искате да свършва навреме, вечеряйте в 19.00 ч., сложете му по-малка порция. Ако иска допълнително ще си каже. Така то ще има време до 20.00 ч. и още 1 час до 21.00 ч., за да си легне.
Прави локвички в банята, давате му парцала да си забърше.
Ако смятате, че нещо го разсейва, махате нещата, които го разсейват.
Зъбите се мият, за да са здрави, но контролът е на родителя

# 66
Нали разбирате, че това са антагонистични педагогически хипотези за възрастни. Демек целеуказване. А не отчет или разказ.

# 67
Нищо не разбирам освен, че теорията ти е  дала фира на практика в един момент и сега събираш идеи, как да оправиш нещата.

# 68
Авторе, аз винаги съм се занимавала със сина ми много - и преди да тръгне на училище, и сега (вече в пети клас). Детето беше в първи клас, когато един ден, докато го натисках да пише поредното домашно, а той естествено се дърпаше, ми каза ‘ти няма ли да си родиш още едно дете, за да престанеш да се занимаваш непрекъснато с мен’.

Така че внимавай много докъде стигаш в теориите и действията си. Детето ти сега поддава, защото е малко. Да видим как ще бъде в пубертета.

‘Всичко се постигало с труд’ - ти представяш ли си на едно четиригодишно какво му говори това. Едно голямо нищо. Честно казано, звучиш ми като някакъв Франкенщайн на възпитанието. А прочетох само няколко от постовете ти.

# 69
Моето дете е по-малко, но това, което виждам е, че колкото повече му се виси над главата, толкова по-трудно можеш да го накараш да направи нещо - ей така нарочно, защото примерно ти е хрумнало, че нещо трябва да се конструира, рисува итн. То само си показва. А смея да твърдя, че синът ми от много малък показва желание да е самостоятелен, да се включва в домакинство, в някаква работа. При него работи личния пример - да те види, че правиш нещо, и да иска сам да го направи. Аз така се опитвам да го излъжа да свърши и някои неща, които не са му приятни, а трябва - като например да си прави инхалациите. Не знам като дойде време за предучилищна подготовка как ще сме, но поне за момента абсолютно не мисля, че му помагам особено, треперейки като орлица над него. Той сам, когато не може да се справи с нещо или очаква аз да го направя - ме кара.
Иначе, честно казано тази фея, за която пише автора, никак не ми се връзва с останалите му разсъждения и обяснения. Мисля, че така се обърква детето. Нали уж всичко с труд, усилия, упоритост и накрая дошла една фея и хоп!, нали...
Колкото до разсейването. Аз чак сега на дърти години проумявам колко е хубаво човек да може да се разсейва от време на време.

# 70
Самостоятелността е много повече от завършване на нещата до край, "постигане с труд" и тнт. Детето трябва да може да определя и решава само за себе си, пък било то и някакви дребни и обикновенни неща.
Синът ми, на 2.5г, още не може да се съблича и облича сам. С панталонките криво-ляво се оправя, но с блузата си не може. Затова има колелция от 6-7 суитчъра и почити винаги е облечен с тях, включително в яслата
Просто защото ако му стане топло, суитчъра може да си го съблече сам. В къщи също е така, сутри  докато е студено е облечен, а когато се разиграе и загрее се съблича.
За мен това също е учене на самостоятелност. Да дадеш на детето средствата и възможността да решава, пък било то и на нивото на собственото тяло.

# 71
Ама това за мен е най- важното за тяхната възраст. Да усещат тялото си за студ, жега, глад, жажда. Не като онзи виц:
- Иванчо, прибирай се!
- Защо мамо, студено ли ми е?
- Не, гладен си!

# 72
Ми той авторът е заменил изцяло мотивацията и старанието с подчинение и заучаване на рутина.

# 73
Тактическата рекогнисцировка и самостоятелността

Заведете четири годишното дете на поляна на която има 4 места от които може да се падне и едно в което може да се спъне.

Застанете на високо място и в рамките на една минута помолете детето да Ви посочи всички опасни места, като му помагате.

Оставете детето да играе както намери за добре, като разбира се упражнявате задължителният родителски надзор.

Наслаждавайте се на крясъците на двете майки на 8-10 годишни деца, които се завират на всички опасни места, падат, жулят се и майките им не спират да ги гонят по поляната.

Отворете си още една бира, когато четиригодишното дойде да Ви пита, защо тези майки и деца не знаят кои са опасните места и не спират да крещят и да правят глупости.

* * *

Четете на детето Пипи Дългото Чорапче и се забавлявайте, когато критикува ситуациите и постъпките в книгата. - това е истинският тест на какво го учат в детската градина и какво възприема вкъщи.

* * *
Да, хляба, сиренето, млякото и всичко останало са произведени от работливи и кадърни дисциплинирани хора, които са положили труд. Батериите, моторчетата, лампичките и балоните, също.

Къщата от блокчета ще я имаш след като я построиш.

Тревата ще поникне след като изрониш семената от изкласилите стръкове, засадиш ги, поливаш и чакаш. Същото се отнася и за боба, който засадихме при тревата.

Сладкото от дюли или десерта ще станат след като настържем, варим, бъркаме и сипем. Същото се отнася и за малиновия крем.

# 74
Хихи, следващия път малкия змей като ревне, че искал да му нарежа салам - Веднага, ще му обясня бавно и методично как се отглежда и коли прасе.

Общи условия

Активация на акаунт