Хормонални изследвания - 11

• 56 607
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, на 35 съм, с две успешни бременности на ниска доза еутирокс. В момента не пия, но рутинно проверявам хормоните. Това са последните (само забравих ФТ3 да пусна), не ми харесаха и днес посетих специалист:

Очаквах да ми изпише терапия. Но не. На ехографа не се видяха изменения. Все пак  ми изглежда, че имам хипофункция. Може ли мнение?

# 226
  • София
Здравейте, на 35 съм, с две успешни бременности на ниска доза еутирокс. В момента не пия, но рутинно
Скрит текст:
проверявам хормоните. Това са последните (само забравих ФТ3 да пусна), не ми харесаха и днес посетих специалист:

Очаквах да ми изпише терапия. Но не. На ехографа не се видяха изменения. Все пак  ми изглежда, че имам хипофункция. Може ли мнение?
Здравей!
Показват, че си с Хипофункция на ЩЖ... консултирай се със специалист от клиника по репр. медицина или Ендокринолог, който рабори с тях.
Т4 ти е на долна граница... показва, че почти не го синтезираш.

# 227
Дениз, приятелката ми на почти 45 г. трябва да направи изследване, което включва и ФСХ(за симптоми на предмено). За добро или за зло от миналата година е с премахната матка и няма цикъл, съответно няма как да направи изследването на 3 ден от менструацията. Как е правилно да се процедира в такива случаи, за да направи изследването правилно?

# 228
  • София
Дениз, приятелката
Скрит текст:
ми на почти 45 г. трябва да направи изследване, което включва и ФСХ(за симптоми на предмено). За добро или за зло от миналата година е с премахната матка и няма цикъл, съответно няма как да направи изследването на 3 ден от менструацията. Как е правилно да се процедира в такива случаи, за да направи изследването правилно?
Ако е премахната матката - тя е в менопауза.
Редно е лекар да прецени - кога, какви хормони да изследва ( на база УЗ преглед на яйчниците - ако са запазени).
В повечето случаи, няма значение деня, ... защото, когато няма М, няма МЦ и няма ден от МЦ.

# 229
Здравейте! Трябва ми помощ за разчитането. Ще правя и още изследвания ,прегледа ми ще е чак към края на месеца , а това е и причината да питам тук. Правени са на 3-ти ден от цикъла,аз се опитах да си ги разчета и по моя преценка FSH ми е в норма, Лутеинизиращ хормон - леко над норма , а Естрадиол - под норма. Не знам дали правилно съм си ги разчела и за справка ги пускам и тук. Благодаря предварително!

# 230
Много ти благодаря Денис,
На 8-ми ден бях на гинеколог и видя два фоликула със следните размери:
Десен яйчник- 26,8 мм и в ляв яйчник- 24,7 мм.
Каза ми, че трябва да действаме веднага с ММ тези дни защото се очаквало да настъпи овулацията.
Още същия ден направих и тест за овулация но беше отрицателен.
Според вас това задържани фоликули ли са ?
На мен ми се струват прекалено голями за 8-ми ден от МЦ.
Изследванията съответстват ли на тези фоликули според вас?
Възможно ли е само единият да е задържан или и двата?
Благодаря предварително!

Здравей Денис,
Направени са на 3-ден от МЦ.
Скрит текст:
На 40-години съм.
Имам ИР и хипофункция на ЩЖ.
Според вас как ви се струват тези хормони?
Здравей!
За годините ти са добре... не виждам проблем.
Е2 е малко висок, но може да е или от годините, или да има ЗФ, който търпи обратно развитие.
Пролактинът е малко висок... най-вероятно от Хипофункцията на ЩЖ ... ако си на терапия, възможно е дозата да не е оптимална?!
Инсулина - Ок., но може да е и по-нисък  Simple Smile  ( нова цел Simple Smile )
За ЯР - добре е, дано скоро да се похвалиш с добра новина Peace
[/quote]

# 231
  • София
Скрит текст:
Каза ми, че трябва да действаме веднага с ММ тези дни защото се очаквало да настъпи овулацията.
Благодаря предварително!

Здравей Денис,
Скрит текст:
На 40-години съм.
Здравей!
Е2 е малко висок, но може да е или от годините, или да има ЗФ, който търпи обратно развитие.
Пролактинът е малко висок... най-вероятно от Хипофункцията на ЩЖ ... ако си на терапия, възможно е дозата да не е оптимална?!
Инсулина - Ок., но може да е и по-нисък  Simple Smile  ( нова цел Simple Smile )
Според мен са ЗФ-и. Не може на 8-ми ден от МЦ да има толкова големи Ф., още повече ДФ.
Следи ги на УЗ и дано скоро да изчезнат.

# 232
Здравей, Денис може ли мнение за изследвания ми. Мислим средващия месец да правим отново ЗЕТ, дали
Скрит текст:
стойностите на TSH, T3 и Т4 са добре.
Здравей!
За ЩЖ - по-добре да си на  терапия... за да държиш хормоните в оптимални граници.
Така рискуваш ТСХ да се повиши, а Т4 много да падне... защото той ще се използва и от ембриона-плода-бебето, за неговото нормално развитие. Идеални граници са 0.5-1.0... твоят е 2.1
Т3 и Т4 са ниски - трябва да са  в горните 25%.
Това е риск, който лесно може да се контролира. При бременност, ЩЖ реагира неадекватно и минава доста време докато се успокои... а това време е ценно.
Ти си прецени Simple Smile
В12 и вит. Д трябва да  са по-високи... добре  е да ги приемаш.
Желязото ми се струва че е ниско, добре е да провериш целия т.н. Железен панел ...важно е при бременност... увеличава се кол-вото кръв и лесно се отива в ЖДА.

Здравей Денис,
Скрит текст:
На 40-години съм.
Здравей!
Инсулина - Ок., но може да е и по-нисък  Simple Smile  ( нова цел Simple Smile )

Как мога да повиша Т3 и Т4?

# 233
  • София
Скрит текст:
Здравей, Денис може ли мнение за изследвания ми. Мислим средващия месец да правим отново ЗЕТ, дали
Скрит текст:
стойностите на TSH, T3 и Т4 са добре.
Здравей!
За ЩЖ - по-добре да си на  терапия... за да държиш хормоните в оптимални граници.
Така рискуваш ТСХ да се повиши, а Т4 много да падне... защото той ще се използва и от ембриона-плода-бебето, за неговото нормално развитие. Идеални граници са 0.5-1.0... твоят е 2.1
Т3 и Т4 са ниски - трябва да са  в горните 25%.
Това е риск, който лесно може да се контролира. При бременност, ЩЖ реагира неадекватно и минава доста време докато се успокои... а това време е ценно.
Ти си прецени Simple Smile
В12 и вит. Д трябва да  са по-високи... добре  е да ги приемаш.
Желязото ми се струва че е ниско, добре е да провериш целия т.н. Железен панел ...важно е при бременност... увеличава се кол-вото кръв и лесно се отива в ЖДА.

Здравей Денис,
Скрит текст:
На 40-години съм.
Здравей!

Как мога да повиша Т3 и Т4?
T4  се повишава с прием на медикамент... а тялото конвертира това Т4 ( вкл. и от медикамента) в Т3
Ако Т3 остава нисък, т.е тялото нещо не може да го конвертира - проверяваш и попълваш дефицити ( те подпомагат това конвертиране) - желязо, феритин, вит. Д, цинк, селен, мед, В12, ФК...
Когато изследваш желязо и феритин - пускаш целия т.н. Железен панел ( тълкуват се заедно)
Храненето също е важно - има храни полезни за ЩЖ (морски - миди, риба, ...зехтин, авокадо, ядки, яйца, райска ябълка...), но други потискат нейната функция ( напр бяло зеле, спанак, броколи, карфиол, брюкселско...соя.. глутен, преработени храни  и т.н.
Лично аз съм привърженик на медикаментозната терапия, макар че си спазвам определен режим на хранене, така че да подпомагам нормална функция на ЩЖ... забравих - спорт, той също помага Simple Smile
С медикамент едва успявам да го постигна, а си представям ако съм без медикамент Simple Smile - но всеки си преценява.
Поне 2 пъти в годината трябва да се проверяват нивата на ТСХ, Т3 и Т4... а при опити за зачеване и бременност поне на 15-20 дни, особено до 20 г.с.

# 234
Здравейте!
Имам късна овулация около 20 ден и къса лутеална фаза, менструацията  ми настъпва на 29 -30 ден. АГ не ми обръща внимание.. какви изследвания да пусна и как се коригира късата лутеална фаза ? Имам една премахната тръба заради извънматочна бременност и едно детенце на 14 месеца и правим опити за второ. Днес ми е 1ви ден от менструацията.

# 235
На 12 ден бях отново на УЗ.
Бяха станали съответно на 10 и 12 мм.
Това нормално ли е?
Ако са се спукали не трябва ли въобще да няма фоликули?
Гинеколожката каза, че са се спукали и за това сега са с такива размери.
Така ли е не е ли вече и аз не знам какво да мисля.
Скрит текст:
Благодаря предварително!

Здравей Денис,
Скрит текст:
На 40-години съм.
Здравей!
Инсулина - Ок., но може да е и по-нисък  Simple Smile  ( нова цел Simple Smile )
Според мен са ЗФ-и. Не може на 8-ми ден от МЦ да има толкова големи Ф., още повече ДФ.

# 236
  • София
Здравейте!
Имам късна овулация около 20 ден
Скрит текст:
и къса лутеална фаза, менструацията  ми настъпва на 29 -30 ден. АГ не ми обръща внимание.. какви изследвания да пусна и как се коригира късата лутеална фаза ? Имам една премахната тръба заради извънматочна бременност и едно детенце на 14 месеца и правим опити за второ. Днес ми е 1ви ден от менструацията.
Здравей!
Всички базови хормони са посочени на 1 стр. на темата + тези за дефицити на вит.и минерали.
За ЛФ са важни  Е2 и Прогестерон ... те показват дали има или не, най-общо, проблем с О. ... а всички останали - къде да се търси проблема.
След като имате дете на 14 месеца, то шанса да имате второ е голям.
Ако О. не е следена  с УЗ ( поне 3-4 поредни ФМ) е малко или много несериозно да се твърди, кога точно настъпва  О. и колко дни е ЛФ.
Друг вариант е, с тестове за О. + БТ... но и там О. може да варира ( като точност), +/- 2 дни

На 12 ден бях отново на УЗ.
Бяха станали съответно на 10 и 12 мм.
Това нормално ли е?
Ако са се спукали не трябва ли въобще да няма фоликули?
Гинеколожката каза, че са се спукали и за това сега са с такива размери.
Така ли е не е ли вече и аз не знам какво да мисля.
Скрит текст:
Скрит текст:
Благодаря предварително!

Здравей Денис,
Скрит текст:
На 40-години съм.
Здравей!
Когато има ЗФ-ли и то големи, на УЗ трябва да се ходи поне през седмица... за да не си задаваш въпроси какво се случва Simple Smile?! Това са фоликули - те или растат или намаляват.... нормално е през ФФ да растат, тези фоликули, които ще участват в О. През ЛФ или намаляват или продължават да растат - зависи от вида на тези фоликули и дали не се превръщат в кисти... или просто да спрат да се развиват и да си стоят с определен размер за известно време.
Какво точно се случва - може да "отговори" само преглед с УЗ.
В случая вариантите са два:
- старите, големи ЗФ са изчезнали и това са нови... това може да се разбере до 5-6 дни
или
- старите големи ЗФ са започнали да намаляват... - отговор отново може да ти даде след няколко дни УЗ преглед.
Няма кой да ти отговори на тези въпроси.
След като имаш проблем с О., не може да ходиш на УЗ само един път през МЦ.
ФМ означава УЗ-ви прегледи преди, по време и след О.... кога точно, определя лекаря, така че да е сигурен какво се случва с тези фоликули... и дали има изобщо О.. Ако не е сигурен, какво точно се случва - пуска и периодично изследвания.
Ако този лекар не му се занимава - търсиш друг.
Отговори като: " всичко е наред, има фоликул, ще има О. " и да те изпраща по живо по здраво Simple Smile , не трябва да ти е достатъчен, защото нищо не означава. Поне в твоя случай... мое мнение.
Хубавото е, че дори и да има някакъв проблем, шанс за зачеване винаги има... но, проблема е, че не се знае кога това ще се случи - може да е следващия месец, но може да е и след 2-3 год.
Моето мнение винаги е било, докато се чака това да се случи, респ. се правят опитите за зачеване, да се търсят и коригират проблеми, които влияят негативно на О., зачеване и износване.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 07:44 от denis©

# 237
Здравейте, denis,
Моля за помощ при разчитане на изследването Hug

# 238
  • София
Здравейте, denis,
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 показват че си с Хипофункция на ЩЖ.
Провери за дефицити на вит. и минерали - посочени са на 1 стр. на темата ( 0-вия пост).
Някои от симптомите са: аритмия/тахикардия, необяснима умора, наддаване на тегло, депресия, стрес, безпокойство, суха кожа и коса, проблем с МЦ, усещане за студ, по-студени крайници, мозъчна мъгла, ниско либидо, тремор, крампи  ... и т.н. ... запек... - много са.
При мен, първите симптоми, на които обърнах внимание и ме притесняваха ( и търсех отговори), бях дори по-малка от теб,  беше тахикардия и омазняване ( въпреки постоянните режими на хранене и поддържане на ниско тегло).
При моята дъщеря - крампи и тремор на ръцете ( понякога) - беше дори по-малка  ( 14-15 г.).

# 239
Здравей, Денис,
Благодаря за отговора и насоките. Имам доста от симптомите, започнах да пия витамин Д, преди около месец го изследвах и беше 28,40ng/mL. Тогава пуснах и Прогестерон ( 7ден след овулация) - 51,10 nmol/L.. Ще запазя час за консултация с ендокринолог.....

Здравейте, denis,
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 показват че си с Хипофункция на ЩЖ.
Провери за дефицити на вит. и минерали - посочени са на 1 стр. на темата ( 0-вия пост).
Някои от симптомите са: аритмия/тахикардия, необяснима умора, наддаване на тегло, депресия, стрес, безпокойство, суха кожа и коса, проблем с МЦ, усещане за студ, по-студени крайници, мозъчна мъгла, ниско либидо, тремор, крампи  ... и т.н. ... запек... - много са.
При мен, първите симптоми, на които обърнах внимание и ме притесняваха ( и търсех отговори), бях дори по-малка от теб,  беше тахикардия и омазняване ( въпреки постоянните режими на хранене и поддържане на ниско тегло).
При моята дъщеря - крампи и тремор на ръцете ( понякога) - беше дори по-малка  ( 14-15 г.).

Общи условия

Активация на акаунт