Хормонални изследвания - 11

• 56 609
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Моля за разтичане на моите резултати, години 37 , 2 ден от цикъла. Причината за изследването е няколко последователни скъсявания на цикъла на средно 15-16 ден

# 241
  • София
Моля за разтичане на моите резултати, години 37 , 2 ден от цикъла.
Скрит текст:
Причината за изследването е няколко последователни скъсявания на цикъла на средно 15-16 ден

ФСХ е доста висок.
Причини:
- проблем с ЯР ( трябва да се проверят АМХ и Инхибин В, на 3 ден от МЦ)
- да има ЗФ/киста... защото Е2 е малко висок, но не достатъчен да се предположи това само по тези изследвания ( трябва преглед на УЗ)... възможно е и да търпи обратно развитие или да не е от типа фоликуларна... а те кистите са много и най-рачлични....ЛХ не е висок, което може да загатва, че поне не е лутеинова, но и това не е много сигурно ( просто разсъждавам на тази комбинация от стойности... ако имаше и Прогестерон, би било по-лесно тълкуването ( за мен).
- да има някакъв друг проблем, който да създава това "напрежение" между оста Хипофиза- яйчници?!
- или нещо друго, за което в момента не се сещам
КЗ е висока - предполага, че може да си с ИР... и от там проблем с МЦ... трябва да направиш тест за ИР и да провериш:
ТСХ, Т3 и Т4
Пролактин
ДХЕА, Тестостерон, Андростендион, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ)
Желателно е да те видят и на УЗ... защото на база тези изследвания и УЗ преглед, лекар ще направи по-точна преценка на твоето състояние ( в момента).

# 242
  • София
Денис благодаря за темата и за труда ти.
Бременна съм в 8 г.с. и си пуснах изследвания за да проверя ТСХ (пия елтироксин 0,25), мисля че е добре, но ми е важно и твоето мнение.
Заради загуба миналата година съм и на прогестеронова терапия.
Освен това приемам триойна доза вит. Д от преди да забременея и пак е нисък.

Ще съм благодарна за твоето мнение и евентуално как да вдигна вит. Д.

# 243
Моля за разтичане на моите резултати, години 37 , 2 ден от цикъла.
Скрит текст:
Причината за изследването е няколко последователни скъсявания на цикъла на средно 15-16 ден

ФСХ е доста висок.
Причини:
- проблем с ЯР ( трябва да се проверят АМХ и Инхибин В, на 3 ден от МЦ)
- да има ЗФ/киста... защото Е2 е малко висок, но не достатъчен да се предположи това само по тези изследвания ( трябва преглед на УЗ)... възможно е и да търпи обратно развитие или да не е от типа фоликуларна... а те кистите са много и най-рачлични....ЛХ не е висок, което може да загатва, че поне не е лутеинова, но и това не е много сигурно ( просто разсъждавам на тази комбинация от стойности... ако имаше и Прогестерон, би било по-лесно тълкуването ( за мен).
- да има някакъв друг проблем, който да създава това "напрежение" между оста Хипофиза- яйчници?!
- или нещо друго, за което в момента не се сещам
КЗ е висока - предполага, че може да си с ИР... и от там проблем с МЦ... трябва да направиш тест за ИР и да провериш:
ТСХ, Т3 и Т4
Пролактин
ДХЕА, Тестостерон, Андростендион, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ)
Желателно е да те видят и на УЗ... защото на база тези изследвания и УЗ преглед, лекар ще направи по-точна преценка на твоето състояние ( в момента).

# 244
Това са ми стойности от предния цикъл,Тук естрадиола е висок, но той се е коригирал, както се вижда от по-предните изследвания. Резултата на progesteron е стойност от 21 ден, по предписание от гинеколог. Гледана съм на ехограф, каза ми, че всичко изглеждало наред, нямала съм кисти, само един "сбръчкан" - задържан фоликул в единия яйчник, имах и нормален доминантен в другия съответно. Лигавицата ми беше с деберина 9мм. TSH ми е 2.04 по лаб. Резултат. Отговора за повтярящия се скъсен цикъл, че вероятно било временно състояние, но следващия също ми дойде на 15 ден и си пуснах съответно същите хормони.  Моля за мнение. Благодаря сърдечно!

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 13:08 от Sibobs

# 245
  • София
Скрит текст:
Това са ми стойности от предния цикъл,Тук естрадиола е висок, но той се е коригирал, както се вижда от по-предните изследвания. Резултата на progesteron е стойност от 21 ден, по предписание от гинеколог. Гледана съм на ехограф, каза ми, че всичко изглеждало наред, нямала съм кисти, само един "сбръчкан" - задържан фоликул в единия яйчник, имах и нормален доминантен в другия съответно. Лигавицата ми беше с деберина 9мм. TSH ми е 2.04 по лаб. Резултат. Отговора за повтярящия се скъсен цикъл, че вероятно било временно състояние, но следващия също ми дойде на 15 ден и си пуснах съответно същите хормони.  Моля за мнение. Благодаря сърдечно!
На кой ден от МЦ е това изследване? ( ЛХ, ФСХ и Е2)
КЗ е висока - възможно е да си с ИР
Прогестерон ( на 21 ден от МЦ?!) - се изследва точно на 7 ден след О., ако 21-ви ден не е 7-ми ден след О. - не е много обективен и не мога да преценя ( още повече че МЦ е 15 дни?!)... възможно е  да е имало О., но може да е висок и от киста ( напр. ЛУФ, лутеинова)... това се преценява, донякъде, от Е2 ( който се пуска заедно с Прогестерон-а...т.е изследва се заедно с него, същия 7-ми ден след О.)... В същия МЦ с ЛХ, ФСХ и Е2 ли е правен?! ...че нещо се обърквам вече- прогестерон на 21 ден, идва ти на 15-ти ден?!

ТСХ 2.04 е Ок., но той се тълкува заедно с Т3 и Т4 .... т.е може всичко да е Ок., но може и да не е

ПП. Всеки един хормон си има както естествен ход ( т.е. да се повишава и понижава през МЦ), така и някаква причина това да се променя. На база промяна в този естествен ход + комбинацията от стойности на всеки един хормон, аз се опитвам да ви посочвам каква може да е причината и предположения -  какво се случва, случило се е или предстои да се случи. Предположения се потвърждават или отхвърлят с УЗ преглед. ( за тези, които искат да го направят Simple Smile )
За мен, ако Е2 е изследван на 3-ти ден показва едно, но когато е на 5-ти ден от МЦ - друго ...... + комбинацията от стойности на ФСХ и ЛХ става още по-сложно за тълкуване............. така че моля, бъдете по-конкретни в описания, ако искате по-обективно тълкуване.

Денис благодаря за темата и за труда ти.
Бременна съм в 8 г.с. и си пуснах изследвания за да проверя ТСХ (пия елтироксин 0,25), мисля че е добре, но ми е
Скрит текст:
важно и твоето мнение.
Заради загуба миналата година съм и на прогестеронова терапия.
Освен това приемам триойна доза вит. Д от преди да забременея и пак е нисък.

Ще съм благодарна за твоето мнение и евентуално как да вдигна вит. Д.
Честито!
Лека и спокойна бременност.
Идеалните граници на ТСХ през първи триместър са 0,5-1.0 .......... това трябва да ти е водещо.
Т4 ти е малко нисък ... бебето ще започне да дърпа бързо от него ( защото и на него му трябва) и е възможно да падне още. Т4 трябва да е в горните 25% ... напр. 19-20 ...........или 15.9 показва, че дозата ти може още малко да се повиши ( промяна на дозата не трябва да бъде с повече от 12,5мкг.. особено при бременност и още по-малко да се редуват различни дози - това стресира ЩЖ).
Ако останеш на тази доза - на 10-на дни следи ТСХ, Т3 и Т4 ...Т3 също е много важен - това е активния хормон.
Имаш сериозен дефицит на вит. Д .. трябва да го приемаш... но дозата да не е повече от 5000IU... защото високите дози причиняват отделяне на много калций ( от тялото в кръвта) а това не е добре при ранното развитие на ембриона/плода .... консултирай се с лекар ( когато в тялото има повече свободен калций се получават различни калцификати, на нетипични места)
В12 може да е по-висок
Провери Желязо, Феритин, ЖСК, Хемоглобин, Трансферин ( тълкуват се заедно) ... защото, след като си с дефицит на вит.Д може да си с дефицит на желязо + това, че си бременна -> желязото още пада ... ако отидеш в ЖДА е опасно.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 07:56 от denis©

# 246
Сърдечно благодаря за вниманието denis! Имам резултати за ft4 и ft3, ще ги приложа. А относно последователността  е следната. От февруари месец имах общо 4 цикъла : 3- скъсени цикъла и един нормален на 26 дни, в който всъщност успях да пусна поместеният по-горе progesteron на 21 ден, по преценка на  лекуващ лекар.Но на Уз не беше установена киста, а fsh е доста висока, без да е висок lh, това също ли насочва към  започнал процес на изрепан яйчников резерв.

# 247
Какво казват тези изследвания и възможно ли е ако не са ок, да е еднократно? Не са нови. Благодаря, Dennis!

# 248
Denis, Здравей, отново, връщам се пак с въпрос. Имам повишен 17 ОН Progesteron, бях на ендокринолог, който ми предписа допълнителни изследвания, прилагам ги, като уточнявам, че денят, в който пуснах AMH, Inhibin B и инсулиновата резистентност, бях под огромен стрес, дотолкова, че при повторение на изследването за инсулин и глюкоза, всичко излезе в норма (HOMA index 1). Та..по отношение на яйчниковия резерв, какво показват тези резултати? (FSH, LH...са пускани 2 месеца преди AMH и Inhibin B по повод на кафеникаво зацапване след 16-ти ден на цикъла до началото на следващия. Нещо, което не се е случвало след това. Прогестерон изследвах на 21 ви ден - беше леко над норма. За 1 месец успях да покача Вит Д от 18 до 25. Прилагам и изследвани щитовидни хормони - на мен си ми прилича на хипофункция, но ендокринологът каза, че били ок..., Не реагира особено и на повишения 17 ОН Прогестерон, спомена, че ако забременея и е момиче и в случай, че имам хиперплазия на НБЖ, можело да навреди на бебето...

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 15:07 от TheSearcher

# 249
  • София
Сърдечно благодаря за вниманието denis! Имам резултати за ft4 и ft3, ще ги приложа.
Скрит текст:
А относно последователността  е следната. От февруари месец имах общо 4 цикъла : 3- скъсени цикъла и един нормален на 26 дни, в който всъщност успях да пусна поместеният по-горе progesteron на 21 ден, по преценка на  лекуващ лекар.Но на Уз не беше установена киста, а fsh е доста висока, без да е висок lh, това също ли насочва към  започнал процес на изрепан яйчников резерв.
Т3 ти е почти на долна граница и това показва, по-категорично, че си с Хипофинкция на ЩЖ... ако трябва потърси второ мнение защото функцията на ЩЖ  влияе на много процеси в тялото ( вкл. органи и системи... напр. ССС-ма, репродуктивна - в случая и т.н.). По-добре да опиташ и чрез нея да регулирам МЦ и О. ... защото чрез нея е лесно.
Ако ФСХ е висок, а ЛХ нисък и няма киста - това може да показва проблем с ЯР.
Лично аз винаги предпочитам като причина киста, ЗФ... колкото и да се плашат момичетата, защото те днес ги има (киста, ЗФ) - утре не ... и така, най-лесно се коригира проблема с МЦ и нивата на хормоните. А и няма нищо по-лошо от това, да има проблем с МЦ и О. и да не се "вижда" къде е той.... защото това, което се вижда от хормони, комбинация от хормони, дефицити ... - най-лесно и бързо се коригира/контролира.
За ЯР - АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ.
ПП.
Провери за всички възможни дефицити.... защото при теб Т4 е сравнително добре, но Т3 е нисък... а това несъответствие често се дължи и на тези причини... а те лесно се коригират. Т.е. при теб има проблем при конвертирането на Т4 в Т3.......... Т3  е активния хормон, този който е важен за тялото. ТСХ е нещо като коректив... той "казва" ( от мозъка на ЩЖ) колко Т4 да се синтезира.

Какво казват тези изследвания и възможно ли е ако не са ок, да е еднократно?
Скрит текст:
Не са нови. Благодаря, Dennis!
Антителата МАТ са високи, но дали е Хашимото ... или нещо друго?! - лекар може да прецени.
Повтори ги след поне 2 месеца и е добре поне 20 дни да си била напълно здрава... или ако си болна и си на терапия - изследвания правиш поне 20 дни след приключване на тази терапия.

ТСХ и Т4 са сравнително добре ( на база тези антитела) ... добре е да ги следиш и ги пускай винаги и с Т3

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 07:43 от denis©

# 250
Здравейте ,denis!
Пак съм аз с моите резултати , от 21 ден на цикъла.
Моля за разчитане.

# 251
Здравейте, дами, ще съм благодарна за вашето мнение за тези изследвания.
Направени на 22ри ден, след доказана овулация - 2 фоликула и естрадиол 1200 преди пукането им. Две жълти тела видени на ехограф.

# 252
Denis, пуснах си и Тат и Мат, също прогестерон на 21 ден и антимюлеров хормон. . Какво  Ви е мнението? Благодаря!

# 253
  • София
Здравейте ,denis!
Пак съм аз с моите резултати , от 21 ден на цикъла.
Моля за разчитане.
Скрит текст:
Здравей!
Прогестеронът е нисък... показва че до 21 ден на МЦ не е имало О.
ТСХ е Ок., но трябва да се изследва заедно с Т3 и Т4 ( тълкуват се заедно... и е възможно ТСХ да е Ок. , но Т3 и Т4 да не са).
Инсулинът е висок... имаш ИР

Здравейте, дами, ще съм благодарна за вашето мнение за тези изследвания.
Скрит текст:
Направени на 22ри ден, след доказана овулация - 2 фоликула и естрадиол 1200 преди пукането им. Две жълти тела видени на ехограф.
Здравей!
Ако си на терапия (ЩЖ) - трябва да се коригира дозата ... отиваш в Хиперфункция......... освен, ако не си пила преди изследването Еутирокс или каквото там приемаш?! Ако не са спазени условията - пусни отново ТСХ, Т3 и Т4 ( на чист ден) .
Ако не си на терапия - консултация с Ендокринолог.
Прогестеронът е Ок. имало е О.
Е2 е висок  - предполагам от двете ЖТ, но е добре лекар да си каже мнението.
Друга причина - да е останал някой по-голям, неспукан фоликул... не е проблем, той ще претърпи обратно развитие .
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, че ми е интересно

От мен - Успех! Дано да е станало. Peace

Denis, пуснах си и Тат и Мат, също прогестерон на 21 ден и антимюлеров хормон.
Скрит текст:
. Какво  Ви е мнението? Благодаря!
ТАТ и МАТ са Ок., няма Хашимото.
Прогестеронът е супер - имало е О.
АМХ е нисък... но, той се тълкува заедно с Инхибин В ( точно на 3 ден от МЦ) и освен това се влияе от много неща... напр. ако имаш различни дефицити на витамини и минерали (пада)... СПКЯ/ПКЯ ( тогава се повишава) и т.н.

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 07:41 от denis©

# 254
Здравейте, можели някой да ми разчете резултатите? С нередовен цикъл, пуснати са на 48 ден от последния цикъл.

Общи условия

Активация на акаунт