Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 082
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 315
  • Germany
Аз бях без вкус 4-5 дни, без обоняние 7.

# 316
При всеки е различно с обонянието. Аз за една година изкарах два пъти Ковид, като първия път с Делта варианта загубих напълно обоняние и вкус за около месец. Вторият път не съм ги губила с Омикрон. Все още обаче не регистрирам някои миризми изобщо, а други са променени.

# 317
Тези от Вас, които са били без мирис и обоняние след колко време се възвръща? Това е много отвратителна история, ако не виждам какво хапвам изобщо няма да разбера.

При мен - по време на ковид от див тип, вкусът и обонянието изчезнаха на 5-6ти ден от положителния тест. Върнаха се в края на карантината (тоест, след 8-9 дни). С Омикрон (предполагам В.2 като гледам времето, мястото и пробите от НЦЗПБ) не съм ги губил.

При приятел, който боледува с британеца, вкусът и обонянието ги нямаше почти година и половина. Пратих го при свестен УНГ и след назначено лечение (разни добавки, капки и шишенцата за олфакторни тренировки) - има огромно подобрение (по негови думи).

Съветът ми е, ако аносмията НЕ отшуми в рамките на 3-4 седмици след появата ѝ, да потърсите специалист. При ковид тя е свързана с увреда на нервните оконачния в обонятелната луковица, а не с някаква обструкция на дихателните пътища (като при синузит, например). Колкото по-рано се третира, толкова по-добре.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 02:39 от Hope4C

# 318
Какво му дадоха, Хоуп?

# 319
Какво му дадоха, Хоуп?

Не съм виждал цялата рецепта, но от разказите помня, че имаше витамин А и четири основни миризми. Всяка сутрин и вечер души шишенцата с цел мозъкът да запомни тези аромати (които били основополагащи за всички останали). Също имаше разтвор за промиване (изотоничен или хипертоничен) и още нещо за пиене.

Скрит текст:
Слагам в скрит текст, за да не излезе като реклама. Лекарят (УНГ) е доц. Райнов. Много е добър, но се чака за час поне няколко седмици. Прегледът му струва 70 лева, но на мен ми е спестявал в пъти по толкова с точни лечения.

# 320
  • София
Дайс, от  колко време си с нарушено обоняние?
Не съм съвсем сигурна, но повече от 10 години.
Не съм сигурна и за първопричината.
Защо?

# 321
  • Пловдив
Дайс, от  колко време си с нарушено обоняние?
Не съм съвсем сигурна, но повече от 10 години.
Не съм сигурна и за първопричината.
Защо?

Аз помислих, че е заради ковид, затова попитах чисто информативно, тъй като много хора се оплакват от нарушено обоняние след прекаран  ковид за доста дълго време.

# 322
Може ли да кажете някой читав специалист УНГ в София?

# 323
Здравейте,
Има ли някой с много силна кашлица от ковид в момента?
Въпреки назначената от лекар терапия е ужасно мъчителна и няма и минута интервал между изкашлянията. Чай, сироп, лимон - нищо не помага.

# 324
Моя съвет е - да си направите снимка.
А за успокоение на кашлицата от сиропите - Димекс,Експекторанс,Демефан или др.Тайс Лека нощ. Аз за моята едноседмична кашлица хвърлих сумати пари,докато намеря какво ми пасна да я успокои- да подчертая,че всичките бяха изписани от лекар. Има и едни капки “Кармолис” - може да си правите инхалации с тях или да добавяте в чая.
Бързо оздравяване.
Здравейте,
Въпреки назначената от лекар терапия е ужасно мъчителна и няма и минута интервал между изкашлянията. Чай, сироп, лимон - нищо не помага.

# 325
Здравейте,
Антихистамин? На мен това ми помага.

# 326
Благодаря за съветите.
И аз се сетих за антихистамини, но няма разлика и с тях.
Остава да експериментирам със сиропите.

# 327
Освен сиропите пробвай да издълбаеш една черна ряпа, напълни я с мед, след няколко часа се образува сокче, което можеш да взимаш с лъжичка. Много облекчава пристъпите на кашлица.

# 328
И много лесно при кашлица е равни количества мед, масло и алкохол, разтворени на водна баня. По ч.л. при пристъп.

# 329
  • Буркина Фасо
И много лесно при кашлица е равни количества мед, масло и алкохол, разтворени на водна баня. По ч.л. при пристъп.
накратко казано, но по модерен начин - греяна ракия Smiley

Общи условия

Активация на акаунт