Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 077
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 415
Ми то вече няма смисъл да се тестваш, ковид не е това, което беше. Освен ако не с прогноза за  рисково протичане, както съм аз.

Hope4C, същинският грип започва много рязко и бурно и не може да го сбъркаш с друго вирусно. Който е карал, знае как започва - както си бил добре,  изведнъж ти става много зле.

# 2 416
Напротив, можеш да го сбъркаш. Преди 3-4 седмици имах колеги с 39 градуса, хрема и болки в гърлото, които бяха категорично отрицателни за грип/ковид. RSV не е спрял да съществува, например. Циркулира си със същото темпо. Има дори ентеровируси (като D68), които са с тежко респираторно протичане.

# 2 417
Те не започват така рязко и бурно като грипа.  Симптомите се развиват по-плавно. Температура , хрема и болки в гърлото не означат грип. Повечето вирози са с такива симптоми.  А, че ние казваме на всички вируси грип, е друго нещо. На леките пък казваме настинка. Но това са популярните наименования. А покрай пазенето заради ковид, после се развихриха другите вирози.
При грип си много зле, като премазан от валяк и рязко, изведнъж.

https://www.defendyl.bg/bg/statiya/grip-simptomi-lechenie-prevenciya
Цитат
За разлика от настинката, грипа започва изведнъж съпроводен със силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура, суха кашлица, болки в очните ябълки и главоболие.

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 01:59 от Diorela

# 2 418
Нито EV-D68, нито RSV е задължително да започват плавно и леко. Нито са сравними с настинка предизвикана от аденовирус, риновирус, други коронавируси и т.н. От EV-D68 има случаи с фатален изход сред деца. От RSV също. Това, че хората не знаят какво са, не значи, че не “повалят рязко”.

Това, че грипът задължително “поваля рязко” също категорично НЕ е вярно. Майка ми и баща ми миналата година през пролетта бяха с доказан грип А - никой от тях нямаше температура или отпадналост. Имаха гърлобол и лека кашлица - с просто око съвсем лесно за объркване с “настинка”.

Спирам да разводнявам темата, нито искам да плаша някого. Ориентацията по симптоми е меко казано наивност. Има тестове и те са за ползване.

# 2 419
Не споря, няма да се правя на специалист по всичко. Все пак от лекари съм го чувала това за рязкото начало, а и съм карала грип, та и от опит го научих.

# 2 420
Аз карах много тежък ковид 2021г. и ме повтори 2022г. също тежко, но беше повече като тежък грип и започна рязко с високата температура. Единствената причина да не съм изненадана от теста беше, че както и първия път приносителят ММ се разболя 2-3 дни преди мен, но при него беше със субфебрилна температура и лека симптоматика. И при двамата имаше положителни тестове.

# 2 421
И все пак щом имаш сили значи нямаш дихателна недостатъчност, а имаш нужната сатурация да го правиш.
Щом казваш. Ама какво разбирам аз от дихателна недостатъчност, нищо че от 2017 ми е сложена тази диагноза. Явно пулмолозите са я  сгрешили, а и ФИД ми е все с неверни данни, рентгеновите снимки, сцинтиграфиите са все сгрешени и напразно съм се тъпкала с лекарства, когато едва ходех. Че и сега, помпички, истории.  Какво ще кажеш, д-р ЧС, да взема да ги спра, а? Laughing

🌹 Mimi Rose 🌹, да. Изследвана съм с по няколко теста, при двете вирусни инфекции, които карах след ковид. При това ОПЛ ме праща няколко пъти в ковид зоната за изследване през 2022, а тази пролет също няколко бързи теста, въпреки, че по симптомите не приличаше на ковид. Правят ги, ако се наложи пак да стигна до болница.

OK, имаш хронична дихателна недостатъчност под някакъв контрол и  с подобрение, позволяващо ти да ходиш. Но в дискусия за Ковид няма как да говорим за хронични страдания, а за остра ДН, в следствия на болестта. После тя може и да си отмине, както стана с мен. Но физиологично няма как ако в даден момент си с ниска сатурация да припкаш по парковете, защото няма да имаш сили.
Тоест съгласна съм, че в твоя случай е едно, но с болен от тежък Ковид е съвсем друго.

# 2 422
Рори72, зная, че тебе те повтори и доста бях изненадана. Не се сещам за друг, който е карал по-сериозно ковид и го е повторило. За повторения предимно пишат хората с леки симптоми.

ЧС, коментирахме носенето на маски, и споделих, че за хора с дихателна недостатъчност, маските затрудняват дишането. За твоя информация, сатурацията може доста "да играе".  Подобрява се с движение. Не случайно в болниците даваха дихателни упражнения и съвети за движение. Аз съм започнала с малки движения с  ръцете в леглото след ковид, за да стигна до днешното възстановяване. Отне ми около 2 години.
Спирам да ти отговарям и да водя безсмислени спорове с теб. Ти си всезнаещ капацитет по всички теми.

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 13:32 от Diorela

# 2 423
Не е правило и това за тежкото протичане, майка ми и двата пъти го изкара много тегаво. Първия път с тежка пневмония, на венозни антибиотици и какво ли още не в болница, плюс още сума неща изпи след болницата. Втория път не чак толкова зле но пак до антибиотици стигна. Година има между двете боледувания при нея.
Тя не е в добро общо здраве, та при нея и това си и фактор също. Но имам около мен и хора в доста по-добра форма дето боледуваха по 2 пъти и то не баш леко.
Нямам предвид последните варианти, а по-ранните предимно, че и това не е без значение.

# 2 424
ЧС, коментирахме носенето на маски, и споделих, че за хора с дихателна недостатъчност, маските затрудняват дишането. За твоя информация, сатурацията може доста "да играе".  Подобрява се с движение. Не случайно в болниците даваха дихателни упражнения и съвети за движение.

Аз за никое от това не възразявам. Даже писах, как щях да припадна само от разкарване до рентгеново отделение заради маската. Не оспорвам и че от движението се подобрява, а само дали човек с остра дихателна недостатъчност може да припка в парка. И мен ме караха да ходя - събирах сили и минавах един, два, три, пет пъти коридора на болницата, тоест до към 100 - 150 метра. И после жадно захапвах кислорода за да се възстановя. И как според теб щях да ходя в парка? Аз след като ме изписаха уж оздравяла се изкъпах едва на третия ден и то седнала на стол.

# 2 425
Рори72, зная, че тебе те повтори и доста бях изненадана. Не се сещам за друг, който е карал по-сериозно ковид и го е повторило. За повторения предимно пишат хората с леки симптоми.

Aз писах вече, но пак ще се повторя. След тежкия удар, миналата година, когато ме приеха в болница и  прекарах изключително тежко, втория път , за който писах назад в темата около 5 дена с температура 38.5 - стигаща до 39.5. Загуба на обоняние и като последствие - болки в гълтача, продължаващи до ден днешен, както и болки в краката при клякане. Макар и спорадично както и с неголям интензите болките в гърлото пак ме мъчат. Не съм здрава, и го усещам. Несравнимо е с кошмара от миналата година, но си ме смачка порядъчно.

# 2 426
някой има ли идея как се конвертират/сравняват към днешна дата тестовете за антитела на различните лаборатории. Имаме резултат 842BAU/ml в Бодимед (DiaSorin) с референтна 33.8. И от преди месец 700BAU/ml в Рамус (Abbott) по спомен референтната беше 7. Опитваме се да разберем дали са нагоре (някакъв сблъсък междувременно с вируса) или надолу.

# 2 427
Здравейте, моля за съвет. Майка ми от шест дена кара Ковид (излезе на домашен тест). Лека температура 37.3 за час-два на ден, хрема, секрет в гърлото, рядко кашлица. Пие Авирон от два дена и се чувства по-добре. Проблемът е, че не знае докога е заразна за другите хора. Мислим да направи контролен тест за Ковид утре сутрин, за да прецени кога да тръгне на работа, без опасност да зарази колегите си. Мисли, че ако утре тестът вече даде отрицателен отговор, може да тръгне на работа утре или вдругиден. Моля, споделете дали този план е ОК или не е. Благодаря ви!

# 2 428
някой има ли идея как се конвертират/сравняват към днешна дата тестовете за антитела на различните лаборатории. Имаме резултат 842BAU/ml в Бодимед (DiaSorin) с референтна 33.8. И от преди месец 700BAU/ml в Рамус (Abbott) по спомен референтната беше 7. Опитваме се да разберем дали са нагоре (някакъв сблъсък междувременно с вируса) или надолу.
Откровено казано идея си нямам, но чисто логически, като гледам резултатите при първият тест е 1/100 спрямо референтната стойност към резултата ти, а при последният е грубо 1/25. Значи е надолу, явно не си имал контакт с вируса междувременно, при тези стойности, които падат.
Без претенция, че съм права, но така ги тълкувам резултатите.
Друг път си прави изследвания в една и съща лаборатория, ще можеш по-лесно да сравняваш резултатите.

# 2 429
  • Germany
Здравейте, моля за съвет. Майка ми от шест дена кара Ковид (излезе на домашен тест). Лека температура 37.3 за час-два на ден, хрема, секрет в гърлото, рядко кашлица. Пие Авирон от два дена и се чувства по-добре. Проблемът е, че не знае докога е заразна за другите хора. Мислим да направи контролен тест за Ковид утре сутрин, за да прецени кога да тръгне на работа, без опасност да зарази колегите си. Мисли, че ако утре тестът вече даде отрицателен отговор, може да тръгне на работа утре или вдругиден. Моля, споделете дали този план е ОК или не е. Благодаря ви!

Живея в Германия и миналата година, когато ние карахме вируса, карантината беше 5 дни. На всички ни тестовете позитивираха до към 10тия ден. След като майка ви се чувства добре, спокойно може да си ходи на работа, според мен.
Имам едно питане - къде в София може да бъде приет болен с ковид, ако се налага?

Общи условия

Активация на акаунт