Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 306 299
  • 4 803
  •   1
Отговори
# 4 770
Аз съм на АБ от три дни ,според дежурния имало проблем в основата на дроба . Направих някакъв пристъп ,аз още го правя де - кашлица суха и направо не мога да спра, не мога въздух да поема

Синът ми кащля ,но е ок.
Дъщеря ми е добре вече ,много бледа ,но ок.
Мъжът ми храчи.
Аз правех такива пристъпи вечер, няколко нощи се опитвах да спя седнала, помогна ми овлажнител за въздуха, само с вода без масла на нощното ми шкафче.

# 4 771
Може инхалации -  по 1.с.л. сода бикарбонат и сол в 1 литър кипяща вода. Овлажнява и облекчава.

# 4 772
Баща ми днес получи няколко пъти много силни пристъпи на кашлица, направо не можеше с минути да говори и да си поеме дъх  от кашляне. Кашлицата беше суха, аз много се уплаших и му дадох Лихенсед два пъти - по 5 мл. поне да се успокои малко, че може да повлияе на хипертонията тази кашлица.
Но много се притесних впоследстие като се досетих, че потискащите кашлицата сиропи могат да затруднят отделянето на храчки и да се развият усложнения и ще минава от утре на Геломиртол и бромхексин. В понеделник обмислям рентегн или скенер на БД да му се направи.
При мен без да пия нищо, усещам вече леко отделяне на храчки. Но не за себе си, а за баща ми се притеснявам много, тези пристъпи на кашлица много ме стресираха.

Направихме комбинирани тестове за Ковид, грип А и Б - все отрицателни.
Е, как да си обясня, че и двамата под един покрив сме болни с едни и същи симптоми, а тестовете отрицателни?

# 4 773
След 1-2 дни направи пак. Колко му е сатурацията?

# 4 774
Има много вируси, не са само 3.
Бързо подобрение ви желая!

# 4 775
Баща ми днес получи няколко пъти много силни пристъпи на кашлица, направо не можеше с минути да говори и да си поеме дъх  от кашляне. Кашлицата беше суха, аз много се уплаших и му дадох Лихенсед два пъти - по 5 мл. поне да се успокои малко, че може да повлияе на хипертонията тази кашлица.
Но много се притесних впоследстие като се досетих, че потискащите кашлицата сиропи могат да затруднят отделянето на храчки и да се развият усложнения и ще минава от утре на Геломиртол и бромхексин. В понеделник обмислям рентегн или скенер на БД да му се направи.
При мен без да пия нищо, усещам вече леко отделяне на храчки. Но не за себе си, а за баща ми се притеснявам много, тези пристъпи на кашлица много ме стресираха.

Направихме комбинирани тестове за Ковид, грип А и Б - все отрицателни.
Е, как да си обясня, че и двамата под един покрив сме болни с едни и същи симптоми, а тестовете отрицателни?
Като например, че сте с друг вирус или с бактериална инфекция? Които, между другото, също са заразни. И не по - малко опасни след определена възраст.

# 4 776
В момента в Южна Европа има регистрирани инфекции с коронавирус, респираторен сцинтелен вирус, метапневмпвируси, риновируси, параинфлуенца, ентеровируси и дори…грип А (остатъчни от предходната вълна през зима-пролет). Защо всичко трябва да е ковид, особено при поредни отрицателни тестове? Дори да е ковид, как това би променило хода на лечението, при все че за некомплицирана, леко протичаща инфекция същото е симптоматично?

Малко ми е странен този афинитет към ковид, който не е това, което беше през 2020г. В общия случай, с нищо не е по-драматичен от инфекция с някой друг респираторен вирус от гореизброените. Поне не и в настоящите му варианти (Стратус и Нимбус). Спрямо инфлуенца, дори протича по-леко и води до една идея по-малко хоспитализации.

И преди някой да каже “ама…лонг ковид”, ми то и от грип може да направиш Гилен-Баре, например, и да се окажеш на вентилатор в болница за месец-два. Но това не засяга болшинството от хора.

# 4 777
Много странно, чета, че към средата на юли, у нас още не са документирани Nimbus и Stratus.
https://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%9A%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%94-Stratus_l.a_c.382_i.751536.html

Но в същото време,  симптомите на Стратус били
Цитат
съобщават за един особено отличителен симптом - дрезгавост, съпроводена с упорита, агресивна кашлица.
https://btvnovinite.bg/svetut/variant-na-frankenshtajn-szo-signalizira-za-nova-mutacija-na-covid-19.html
Края на май бях точно с такива симптоми, адска кашлица, не можех да отхрачвам, направо ми бяха задръстени дробовете и около 2 месеца много дрезгав глас, по едно време почти не можех да говоря.

Но дрезгав глас за дълго имах и през 2021г.

ПС Не е засичан, но последната справка е към 01.03.2025
https://www1.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=itemlist&tas … emid=1251&lang=bg

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 05:04 от Diorela

# 4 778
  • Burgas, Bulgaria
Ми аз съм на Вентолин и Пулмикорт, защото като кашлям се чува някакъв звук и казаха ,че свиря като "мушната гайда " .

# 4 779
  • Бургас
Хората са се вторачили в лонг ковид, но да ви кажа, че и при други вируси има лонг поражения. Само че учените навремето не се фокусираха в това и не се говореше постоянно в новините.
Както някой спомена по-горе освен вируси има и бактерии, които също са заразни.

# 4 780

97 сатурация.

# 4 781
Добре е.

# 4 782
Ми аз съм на Вентолин и Пулмикорт, защото като кашлям се чува някакъв звук и казаха ,че свиря като "мушната гайда " .

"Свиренето като гайда" е симптом при астма, когато има спазъм на дробовете.

-------------------------

97 сатурация.

Сатурацията показва как се усвоява кислорода в кръвта. Но има значение и колко е кислорода.
Като бях в болницата, кръвногазовия анализ на артериалната кръв показваше добра сатурацията, но самия кислород беше малко. И доста време след това го възстановявах. Още не зная дали е стигнал долната граница, но предполагам, че я е стигнал, защото имам повече сили да ходя.

# 4 783
  • Burgas, Bulgaria
Нямам Асмара, нищо ми няма, кашлям само пристъпно. Ще ми мине .
И да ,другите бацили са също страшни ,дъщеря ми декември от грип направи плеврална пневмония за 4 дни на лечение при това. Беше със сатурация 88 и тахикардия на два венозни аб

# 4 784
  • София
С какво се лекува Ковид в момента, личната ми даде колдрекс и витамини. Нещо да добавя? Чувствам се много уморена, висок пулс

Общи условия

Активация на акаунт