Войната в Украйна 2

• 927 988
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 14 220
... Това е блъф, и е плод на страха на Путин...

Мисля, че конфликтът, на който засега сме свидетели, без да участваме пряко, се дължи до голяма степен на упоритото желание да се приеме за блъф това, което Путин повтаряше толкова дълги години, че вече се възприемаше като фонов шум - че няма да допусне Украйна в НАТО.

А накрая за всеобща изненада се оказа, че не блъфирал. Дано следващия път няма такава изненада или поне да не ни засегне по-чувствително.

Едно е да си оправдаеш пред населението войната с Украйна, в името на благородни цели, като защита срещу нацизма, защита срещу заплахата от НАТО, и т.н. руската пропаганда. Като пусне атомна бомба, над цивилното население на Украйна, какво ще каже на руснаците. Как ще го оправдае. Кажи ти, щом твърдиш че не блъфира. Аз не знам как ще го оправдае, и за това твърдя че блъфира. А пък за да го използва за военни цели, по украинската армия, той първо трябва да изтегли руската армия от фронта за целта, за да му позволят военните да използва ядрено оръжие. Абсолютен блъф е това, плод на страха му, да не развържат ръцете на Украйна.

Човек никога не знае. "След мен и потоп", щом ние ще загубим, нека никой да не спечели и други такива не е като да не са се случвали. Ако никой не остане жив няма да е нужно да оправдава нищо.
Отделно самозаблудата е голяма сила. Както може да си мисли, че като влезе като на парад и те ще се уплашат и клекнат, така може да си мисли "ние ще пуснем една бомба, те няма да посмеят да отговорят, за да не разрушат света, пък ако посмеят, те са виновни".

Проблема в тезата ти е, че Путин не може сам да използва ядрено оръжие. Нужно му е съгласието на военните. Ако той сам го изтрелваше, наистина може да го използва, точно с тия мотиви, които си описал. Изобщо в човешката психология, едно е когато сме сами, или действаме сами, друго е когато зависим от другите. В случая с използването на ядрено оръжие, той зависи от военните. За това трябва да е оправдано.

В този ред на мисли, с подобни мотиви и нагласи, военните биха му позволили, да използва ядрено оръжие единствено за сплашване, да взриви ядрена бомба без никакви жертви, като демонстрация, при големи разрушения които причини Украйна, в Русия, които да разрушат икономиката. Но дълбоко се съмнявам че руското общество, е навито Путин да гърми ядрени бомби в небето над Украйна, за да ги плаши, вместо да изтегли армията от Украйна, макар и с неизпълнени цели на СВО, защото радиацията ще облъчва и руснаците, те са им съседи, да не говоря, какво ще стане с Русия в глобален план, ако тръгне да взривява ядрени бомби за сплашване. Тогава наистина Русия ще остане съвсем сама. Няма да остане ни глобален юг, изток, Южна Америка, Африка, Индия който да търгува с нея. Ще ги изолират като Северна Корея. Помни ми думата, че дори Иран ще ги изостави, ако направят ядрена демонстрация в небето над Украйна. С оглед политиката на новият ирански президент, за сближаване със запада, което е нужно за нов курс на държавата, с акцент икономиката на страната. Иран иска сваляне на санкциите, и е готов да преговаря със запада. Дано там, радикалите да не надделеят, и Иран да не нападне Израел, въпреки израелските провокации, да успеят да се въздържат, и да продължи този курс за възобновяване на ядрената сделка. Изглежда че ще стане.

# 14 221
Пак уотабаутизъм, пак американците, пак санкциите, пак ненужни сравнения на сегашни и отколешни събития... Темата се върти в кръг - таман заглъхнат дискусиите по определен казус и се почва отново с предишния.
Истината обаче винаги е много проста. русия нападна суверенна държава и избива цивилно население. Само и единствено от русия и путин зависи този ужас да престане. Всичко останало (като нещата, които изброих по-горе) е чесане на клавиатури, конформизъм и недостойно увъртане.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 14:41 от Acid_Burn

# 14 222
Не разбирам тази обсесия по въпроса кой е прав и кой не е. Всяка държава, защитавайки/налагайки интересите си е права за себе си и е злосторник за други, но крайният резултат се определя не от степента на правота, а от възможностите.  
И всяка по-голяма държава се е бъркала и се бърка на други, с едни или други средства, защитава и налага интересите си такива, каквито ги вижда тя.

Лично за мен въпросът е по-скоро в това доколко се приближаваме към голям конфликт, който има потенциал да доведе до взаимно унищожение. Пък Путин да си е виновен спрямо Украйна, това в крайна сметка няма значение.

Разчитам на собствените ни политици да намерят начин НИЕ да избегнем конфликта. Не разчитам на Путин, на него да разчитат в Русия.

# 14 223
Скрит текст:

Мисля, че конфликтът, на който засега сме свидетели, без да участваме пряко, се дължи до голяма степен на упоритото желание да се приеме за блъф това, което Путин повтаряше толкова дълги години, че вече се възприемаше като фонов шум - че няма да допусне Украйна в НАТО.

А накрая за всеобща изненада се оказа, че не блъфирал. Дано следващия път няма такава изненада или поне да не ни засегне по-чувствително.

Едно е да си оправдаеш пред населението войната с Украйна, в името на благородни цели, като защита срещу нацизма, защита срещу заплахата от НАТО, и т.н. руската пропаганда. Като пусне атомна бомба, над цивилното население на Украйна, какво ще каже на руснаците. Как ще го оправдае. Кажи ти, щом твърдиш че не блъфира. Аз не знам как ще го оправдае, и за това твърдя че блъфира. А пък за да го използва за военни цели, по украинската армия, той първо трябва да изтегли руската армия от фронта за целта, за да му позволят военните да използва ядрено оръжие. Абсолютен блъф е това, плод на страха му, да не развържат ръцете на Украйна.

Човек никога не знае. "След мен и потоп", щом ние ще загубим, нека никой да не спечели и други такива не е като да не са се случвали. Ако никой не остане жив няма да е нужно да оправдава нищо.
Отделно самозаблудата е голяма сила. Както може да си мисли, че като влезе като на парад и те ще се уплашат и клекнат, така може да си мисли "ние ще пуснем една бомба, те няма да посмеят да отговорят, за да не разрушат света, пък ако посмеят, те са виновни".

Проблема в тезата ти е, че Путин не може сам да използва ядрено оръжие. Нужно му е съгласието на военните. Ако той сам го изтрелваше, наистина може да го използва, точно с тия мотиви, които си описал. Изобщо в човешката психология, едно е когато сме сами, или действаме сами, друго е когато зависим от другите. В случая с използването на ядрено оръжие, той зависи от военните. За това трябва да е оправдано.

Скрит текст:
В този ред на мисли, с подобни мотиви и нагласи, военните биха му позволили, да използва ядрено оръжие единствено за сплашване, да взриви ядрена бомба без никакви жертви, като демонстрация, при големи разрушения които причини Украйна, в Русия, които да разрушат икономиката. Но дълбоко се съмнявам че руското общество, е навито Путин да гърми ядрени бомби в небето над Украйна, за да ги плаши, вместо да седне преговаря, защото радиацията ще облъчва и руснаците, те са им съседи, да не говоря, какво ще стане с Русия в глобален план, ако тръгне да взривява ядрени бомби за сплашване. Тогава наистина Русия ще остане съвсем сама. Няма да остане ни глобален юг, изток, Южна Америка, Африка, Индия който да търгува с нея. Ще ги изолират като Северна Корея. Помни ми думата, че дори Иран ще ги изостави, ако направят ядрена демонстрация в небето над Украйна. С оглед политиката на новият ирански президент, за сближаване със запада, което е нужно за нов курс на държавата, с акцент икономиката на страната. Иран иска сваляне на санкциите, и е готов да преговаря със запада. Дано там, радикалите да не надделеят, и Иран да не нападне Израел, въпреки израелските провокации, да успеят да се въздържат, и да продължи този курс за възобновяване на ядрената сделка. Изглежда че ще стане.
Много успокоително, че военните в Русия са по разумни от Путин, което не пречи трета година да водят война, в която умират повече от собствените им хора, отколкото от вражеския лагер.

Скрит текст:
Не разбирам тази обсесия по въпроса кой е прав и кой не е. Всяка държава, защитавайки/налагайки интересите си е права за себе си и е злосторник за други, но крайният резултат се определя не от степента на правота, а от възможностите. 
И всяка по-голяма държава се е бъркала и се бърка на други, с едни или други средства, защитава и налага интересите си такива, каквито ги вижда тя.

Лично за мен въпросът е по-скоро в това доколко се приближаваме към голям конфликт, който има потенциал да доведе до взаимно унищожение.
Все по близо, щом прагът за използване на ядрено оръжие с новата доктрина се понижава.

# 14 224
Путин щял да използва ядрено оръжие срещу неядрена държава,ако тя нападне Русия. Само че Русия нападна Украйна,а не обратното... И целият свят смята така... Как ще обясни на света,ако реши да хвърли атомни бомби по Украйна?

# 14 225
Не разбирам тази обсесия по въпроса кой е прав и кой не е. Всяка държава, защитавайки/налагайки интересите си е права за себе си и е злосторник за други, но крайният резултат се определя не от степента на правота, а от възможностите.   - Това изобщо не е вярно. Има морал и ако той не значи нищо за вас - има международно право, което урежда всички тези въпроси. Все едно аз да убия някого, защото му искам жилището и да твърдя, че съм права за себе си.
И всяка по-голяма държава се е бъркала и се бърка на други, с едни или други средства, защитава и налага интересите си такива, каквито ги вижда тя. - "Бъркането" като реклама на култура, туризъм, начин на живот или най-малкото - търговия не е равнозначно на откритата намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Лично за мен въпросът е по-скоро в това доколко се приближаваме към голям конфликт, който има потенциал да доведе до взаимно унищожение. - ако не бяхме в НАТО и ако лудото джудже не се озапти скоро, можеше и да се окажем нападнати.
Поредната доза уотабаутизъм.
P. S. И написаното с червено е мое, и това, което е под цитата - също.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 19:17 от Acid_Burn

# 14 226
Както вече се каза - каквото стане, излишно е предварително да ревем. Който остане накрая, току виж се приспособил. От много време се говори ,че следващата 4 световна ще е с прашки. Някога във времето, няма да се откаже човекът да се бие за нещо. Като може да преговаря.

Моят яд идва от друго - беше ни вкарано в главите ,че Русия е велика страна и  културна, могъща с доброто, което носи. Тя бе щита ни срещу нахалния империализъм, дето ще ни унищожи.
 Голямо разочарование и не ми е минало.

# 14 227

В този ред на мисли, с подобни мотиви и нагласи, военните биха му позволили, да използва ядрено оръжие единствено за сплашване, да взриви ядрена бомба без никакви жертви, като демонстрация, при големи разрушения които причини Украйна, в Русия, които да разрушат икономиката. Но дълбоко се съмнявам че руското общество, е навито Путин да гърми ядрени бомби в небето над Украйна, за да ги плаши, вместо да изтегли армията от Украйна, макар и с неизпълнени цели на СВО, защото радиацията ще облъчва и руснаците, те са им съседи, да не говоря, какво ще стане с Русия в глобален план, ако тръгне да взривява ядрени бомби за сплашване. Тогава наистина Русия ще остане съвсем сама. Няма да остане ни глобален юг, изток, Южна Америка, Африка, Индия който да търгува с нея. Ще ги изолират като Северна Корея. Помни ми думата, че дори Иран ще ги изостави, ако направят ядрена демонстрация в небето над Украйна. С оглед политиката на новият ирански президент, за сближаване със запада, което е нужно за нов курс на държавата, с акцент икономиката на страната. Иран иска сваляне на санкциите, и е готов да преговаря със запада. Дано там, радикалите да не надделеят, и Иран да не нападне Израел, въпреки израелските провокации, да успеят да се въздържат, и да продължи този курс за възобновяване на ядрената сделка. Изглежда че ще стане.

ние не знаем военните там какво мислят, дали въобще военните не го захранват с фалшива информация, нищо не знаем.
Аз не казвам, че съм прав, просто трябва да се има предвид, че има риск и нещата не са толкова прости и ясни.

# 14 228
Скрит текст:
Не разбирам тази обсесия по въпроса кой е прав и кой не е. Всяка държава, защитавайки/налагайки интересите си е права за себе си и е злосторник за други, но крайният резултат се определя не от степента на правота, а от възможностите.   - Това изобщо не е вярно. Има морал и ако той не значи нищо за вас - има международно право, което урежда всички тези въпроси. Все едно аз да убия някого, защото му искам жилището и да твърдя, че съм права за себе си.
И всяка по-голяма държава се е бъркала и се бърка на други, с едни или други средства, защитава и налага интересите си такива, каквито ги вижда тя. - "Бъркането" като реклама на култура, туризъм, начин на живот или най-малкото - търговия не е равнозначно на откритата намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Лично за мен въпросът е по-скоро в това доколко се приближаваме към голям конфликт, който има потенциал да доведе до взаимно унищожение. - ако не бяхме в НАТО и ако лудото джудже не се озапти скоро, можеше и да се окажем нападнати.

Това разбира се решава изцяло въпроса и ни предпазва от конфликт. Добре, че намерихме разковничето.

Иначе цялата история на света е низ от решени от международното право въпроси, реклама на култура, туризъм и търговия. Намираме се в уникалната ситуация на пръв военен конфликт.

# 14 229
каквото и да си говорим тук няма да реши нищо

# 14 230
Скрит текст:
Не разбирам тази обсесия по въпроса кой е прав и кой не е. Всяка държава, защитавайки/налагайки интересите си е права за себе си и е злосторник за други, но крайният резултат се определя не от степента на правота, а от възможностите.  - Това изобщо не е вярно. Има морал и ако той не значи нищо за вас - има международно право, което урежда всички тези въпроси. Все едно аз да убия някого, защото му искам жилището и да твърдя, че съм права за себе си.

Това разбира се решава изцяло въпроса и ни предпазва от конфликт. Добре, че намерихме разковничето.
Това, разбира се, изобщо не решава въпроса и не е разковниче, но поне е назоваване на нещата с истинските им имена.

# 14 231
Скрит текст:
Скрит текст:

Това, разбира се, изобщо не решава въпроса и не е разковниче, но поне е назоваване на нещата с истинските им имена.

По-скоро си чешем езиците и всеки изказва мнение за това кое според него е истинското име на нещата. И както справедливо отбеляза neuromancer, каквото и да си говорим тук, няма да реши нищо.

Разчитаме на политиците си, друго няма какво да правим.

# 14 232
Ами то е много лесно така - каквото поиска Русия да и се даде, защото иначе плаши, че ще метне ядрена бомба, аз лично не разбрах по кого - по ядрената, или неядрената държава, или по двете. А като поиска нещо наистина болезнено за нас, например, за тези от сънародниците ни, които не искаме да се връщаме в руския мир, не искаме закони за чуждестранни агенти и чайлдфрий геюве и кафез за празен лист? Да не кажете, че няма да стане, защото вече е ставало и Украйна беше, и все още е, под заплахата  всички тия благини да и се изсипят отгоре барабар с руските ракети.

Никъде няма да метне нищо, червените линии се превърнаха в мръснокафяви и светът ще е изпълнен с политици идиоти, ако се връзват на тия заплахи.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 14:53 от Iris04

# 14 233
Скрит текст:
Както вече се каза - каквото стане, излишно е предварително да ревем. Който остане накрая, току виж се приспособил. От много време се говори ,че следващата 4 световна ще е с прашки. Някога във времето, няма да се откаже човекът да се бие за нещо. Като може да преговаря.

Моят яд идва от друго - беше ни вкарано в главите ,че Русия е велика страна и  културна, могъща с доброто, което носи. Тя бе щита ни срещу нахалния империализъм, дето ще ни унищожи.
 Голямо разочарование и не ми е минало.
Кое/какво те е карало да вярваш тогава? Няма начин да не си познавала хора, живели преди да станем подвластни на СССР, не са ли ти разказвали. Не си ли чувала смешката за поздрава през 50-те - "Високи добив!" "Сталин ни ги даде".
Обвинението, че народа ни е русофилски изобщо не е вярно, да благодарни сме за много неща, но всичко сме си платили.
Проблема идва от там, че и днес има много надъхани, като едно време и правят същото, като едно време, просто обектите са сменени.

Скрит текст:
Ами то е много лесно така - каквото поиска Русия да и се даде, защото иначе плаши, че ще метне ядрена бомба, аз лично не разбрах по кого - по ядрената, или неядрената държава, или по двете.
А като поиска нещо наистина болезнено за нас, например, за тези от сънародниците ни, които не искаме да се връщаме в руския мир, не искаме закони за чуждестранни агенти, чайлдфрий геюве и кафез за празен лист?
Скрит текст:
Да не кажете, че няма да стане, защото вече е ставало и Украйна беше и все още е под заплахата  всички тия благини да и се изсипят отгоре барабар с руските ракети.

Никъде няма да метне нищо, червените линии се превърнаха в мръснокафяви и светът ще е изпълнен с политици идиоти, ако се връзват на тия заплахи.
Достатъчно да затворят границите и ще настане революция, Великата октомврийска ряпа да яде. Joy Ще отвее не само Путин, ами и половината от Русия.

# 14 234
  • София
Защото иначе няма теза и всичко спихва. В геополитиката няма прав и крив, нито добро и зло, още по-малко пък справедливост. Има само интереси и наличието на възможности те да бъдат наложени.

Общи условия

Активация на акаунт