Мисля, че конфликтът, на който засега сме свидетели, без да участваме пряко, се дължи до голяма степен на упоритото желание да се приеме за блъф това, което Путин повтаряше толкова дълги години, че вече се възприемаше като фонов шум - че няма да допусне Украйна в НАТО.
А накрая за всеобща изненада се оказа, че не блъфирал. Дано следващия път няма такава изненада или поне да не ни засегне по-чувствително.
Едно е да си оправдаеш пред населението войната с Украйна, в името на благородни цели, като защита срещу нацизма, защита срещу заплахата от НАТО, и т.н. руската пропаганда. Като пусне атомна бомба, над цивилното население на Украйна, какво ще каже на руснаците. Как ще го оправдае. Кажи ти, щом твърдиш че не блъфира. Аз не знам как ще го оправдае, и за това твърдя че блъфира. А пък за да го използва за военни цели, по украинската армия, той първо трябва да изтегли руската армия от фронта за целта, за да му позволят военните да използва ядрено оръжие. Абсолютен блъф е това, плод на страха му, да не развържат ръцете на Украйна.
Човек никога не знае. "След мен и потоп", щом ние ще загубим, нека никой да не спечели и други такива не е като да не са се случвали. Ако никой не остане жив няма да е нужно да оправдава нищо.
Отделно самозаблудата е голяма сила. Както може да си мисли, че като влезе като на парад и те ще се уплашат и клекнат, така може да си мисли "ние ще пуснем една бомба, те няма да посмеят да отговорят, за да не разрушат света, пък ако посмеят, те са виновни".
Проблема в тезата ти е, че Путин не може сам да използва ядрено оръжие. Нужно му е съгласието на военните. Ако той сам го изтрелваше, наистина може да го използва, точно с тия мотиви, които си описал. Изобщо в човешката психология, едно е когато сме сами, или действаме сами, друго е когато зависим от другите. В случая с използването на ядрено оръжие, той зависи от военните. За това трябва да е оправдано.
В този ред на мисли, с подобни мотиви и нагласи, военните биха му позволили, да използва ядрено оръжие единствено за сплашване, да взриви ядрена бомба без никакви жертви, като демонстрация, при големи разрушения които причини Украйна, в Русия, които да разрушат икономиката. Но дълбоко се съмнявам че руското общество, е навито Путин да гърми ядрени бомби в небето над Украйна, за да ги плаши, вместо да изтегли армията от Украйна, макар и с неизпълнени цели на СВО, защото радиацията ще облъчва и руснаците, те са им съседи, да не говоря, какво ще стане с Русия в глобален план, ако тръгне да взривява ядрени бомби за сплашване. Тогава наистина Русия ще остане съвсем сама. Няма да остане ни глобален юг, изток, Южна Америка, Африка, Индия който да търгува с нея. Ще ги изолират като Северна Корея. Помни ми думата, че дори Иран ще ги изостави, ако направят ядрена демонстрация в небето над Украйна. С оглед политиката на новият ирански президент, за сближаване със запада, което е нужно за нов курс на държавата, с акцент икономиката на страната. Иран иска сваляне на санкциите, и е готов да преговаря със запада. Дано там, радикалите да не надделеят, и Иран да не нападне Израел, въпреки израелските провокации, да успеят да се въздържат, и да продължи този курс за възобновяване на ядрената сделка. Изглежда че ще стане.
Ще отвее не само Путин, ами и половината от Русия.