Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 767
  • 930
  •   1
Отговори
# 705
в университетите има интересни и добри проекти, които са добре платени
повечето ми преподаватели имат частни фирми и взимат студенти да им работят
не изглеждат бедни и нещастни

# 706
На академичната общност като им видиш колите и къщите в Гърция и ще повярваш, че са бедни.

# 707
Коментираха се заплатите в университетите, а точно с тях такъв стандарт трудна работа, не знам вече на най-високите позиции как са платени де. Други дейности или фирми потвърждават точно това дето писах - ако искат висок стандарт, работят още нещо за него. Пък и силно се съмнявам че тия къщи и прочие са точно на асистенти дето скоро са започнали...
Има действително и проекти, но и там няма как да са все с много пари и да са за всички, една част ще се вредят, друга ще пишат отчети за смешни суми отпуснати. В много от тях изобщо не става и дума за заплащане на работещите по проекта, ами просят и молят за средства поне да има с какво да работят че да свършат работата.
Като и всяка друга професия, отстрани изглежда едно, а за който я работи е друго. И винаги на другия изглежда че е по-сладка и по-лесна работата Grinning

# 708
  • Бургас
Човек може да вземе точно толкова, колкото успее да си договори.

Човек може да си договори само ДО максимума, който може съответната фирма да му даде. Иначе нямаше да има толкова хора с ниски заплати. Едвали сами са си поискали и договоряли толкова. Дали някоя учителка ще може да си договори 5000лв ако ще и да прилага някакви супериновативни методи и да прави от двойкаджиите отличници.

# 709
  • Mars Hotel
Учителите взимат повече от достатъчно за това, което предоставят. Почти 100 %  от децата ходят на частни уроци. Никой не изисква качество или покриване на стандарти (освен на хартия) от учителите. А пък колко ги мързииии. Друго си е да почваш работа в 14 и да свършваш в 18. Ако поработят малко в частна фирма като програмист, от 9 до 18 всеки ден бързо, бързо ще избягат.
Интересно. Как хем ги мързи, хем си докарват толкова пари отгоре с уроци?

# 710
Човек може да си договори само ДО максимума, който може съответната фирма да му даде. Иначе нямаше да има толкова хора с ниски заплати. Едвали сами са си поискали и договоряли толкова. Дали някоя учителка ще може да си договори 5000лв ако ще и да прилага някакви супериновативни методи и да прави от двойкаджиите отличници.
Понеже в целия свят съществува само една единствена фирма... и ако кандидатстваш другаде ти пращат биячи, нали?

Коментираха се заплатите в университетите, а точно с тях такъв стандарт трудна работа, не знам вече на най-високите позиции как са платени де. Други дейности или фирми потвърждават точно това дето писах - ако искат висок стандарт, работят още нещо за него. Пък и силно се съмнявам че тия къщи и прочие са точно на асистенти дето скоро са започнали...
Аз понеже съсм преподавал в университет на граждански договор за кратко мога да ти кажа, че масово заплатите им са много малка част от това което получават. Краде се много яко. И в БАН е същото, те много от професорите се водят и на двете места едновременно. А частните бизнеси не си ги бутат в свободно време, а в служебното, много ползват за тях помещения на БАН или на някой университет срещу символичен наем. Ама наистина символичен.
Да асистентите са платени зле, освен когато са деца на някой професор. То и затова трябваше аз да преподавам за кратко, че не могат да намерят достатъчно щатни хора. Ама това е защото се краде, а не защото няма пари.

# 711
  • София
Дъщеря ми е първа година Компютърни науки във ФМИ и всички асистенти са студенти 2-3 курс. Аз бях доста изненадана, когато ми каза.
Иначе учат яко, дори не знам как се завършва това. Който може да го завърши и да взема големите пари. Аз не бих могла.

# 712
  • Варна
Учителите взимат повече от достатъчно за това, което предоставят. Почти 100 %  от децата ходят на частни уроци. Никой не изисква качество или покриване на стандарти (освен на хартия) от учителите. А пък колко ги мързииии. Друго си е да почваш работа в 14 и да свършваш в 18.

Тук не съм съгласна изобщо. Имам близка приятелка, начална учителка. Тая работа със започването в 14 и свършването в 18 не е вярна изобщо. Да, пряко с децата работи половин ден, но останалата половина не си развява д-то, а започва да проверява домашни, да работи извънредно с деца ,които имат затруднения, да подготвя уроци за следващия ден, да минава задължителни обучения, за които трябва да покриват минимален брой часове на година, да организира децата за някой предстоящ празник да направят тържество, да обръща внимание на родители. И преди някой да се хване на хорото с рефрена "ползват дълги отпуски цяло лято" - и това не е така. Чисто един месец почива това лято, останалото време дават дежурства и се занимават с куп други неща. Да не говорим, че често се случва да замества колеги за занималня, което значи, че и втората половина от деня пак е в класната стая с един клас деца. За всичката тая галимация заплатата й чисто отива към 1200-1300.

# 713
Така е, ама рядко минават и 2 месеца преди да се развихри пак дискусия колко малко работят учители и всякакъв вид преподаватели... че и как са им много парите за това, а пък отпуските им и те безобразно големи, абе не ги е срам направо.
Скрит текст:
Все се сещам за вица:
Минава влак, вътре са двама машиниста, единия машинист гледа през прозореца и казва:
- Василе, ще напусна работа и ще почна работа в пътни строежи.
- Сериозно ли?
- Да! Погледни ги само! Винаги когато минаваме покрай тях пушат и нищо друго не правят. Работата на мечтите ми.
Напуснал работата си и почнал работа в пътни строежи. Дали му една лопата с която да меси цимент. Минава час, два, три, четири... На петия час не издържа:
- Слушай, бигадире, няма ли да пушим?
- Когато минава влака, тогава всички ще пушим.
Та така де, всеки гледа другия и си мисли че се е минал и е можело и по-лесно да ги изкарва, а то лесно няма никъде и работата си е работа.

# 714
  • Бургас
Понеже в целия свят съществува само една единствена фирма... и ако кандидатстваш другаде ти пращат биячи, нали?

Понеже като живееш в 100 хиляден град и има няколко фирми накръст и обикновено те не наемат постоянно, а обява излиза веднъж на високостна. Само да вметна в случай, че не знаеш, че 98% от професиите не могат да работят от вкъщи с целия свят, както при теб.

# 715
То вече и продавачките не се съгласяват на 1200 лв. Евентуално сервитьорките, които си докарват поне още толкова от бакшиши.

# 716
То вече и продавачките не се съгласяват на 1200 лв. Евентуално сервитьорките, които си докарват поне още толкова от бакшиши.

1200+ %от оборота взима продавачка в мола тип Акбари и тн.

# 717
Учителите взимат повече от достатъчно за това, което предоставят. Почти 100 %  от децата ходят на частни уроци. Никой не изисква качество или покриване на стандарти (освен на хартия) от учителите. А пък колко ги мързииии. Друго си е да почваш работа в 14 и да свършваш в 18. Ако поработят малко в частна фирма като програмист, от 9 до 18 всеки ден бързо, бързо ще избягат.
Интересно. Как хем ги мързи, хем си докарват толкова пари отгоре с уроци?
Съвсем елементарно, мързи ги в училище, защото стандартите са под морското равнище и никой не им държи сметка за качеството, което предлагат. А от частните уроци все пак самите те имат облаги.

# 718
  • София
Не мога да кажа кой колко дава и взема, но всеки е свободен да се развива там, където му изнася.
Напоследък, обаче, въпреки че се вдигнаха заплатите на учителите, мога да кажа, че безхаберието си се шири яко.
На никого не му пука учат или не децата, какво са научили, а още по-лошото е, че няма никакъв механизъм за оценка на учителите какво дават и какво постигат.

По отношение на професии като учителска, лекарска - те са признавние. И един човек, който наляво и надясно обяснява, че мрази децата и че иска да ги торомози, че да се разкарат най-после - ще е всичко друго, но не и добър учител. Професията жестоко девалвира, заради "учители", като описания по-горе, обществото се настройва, а добрите учители страдат и не могат да получат заслуженоето. За огромно съжаление, некачествените учители и хора са масовото явление, рядко мога да видя в училище читав човек, напротив - шири се масова комплексарщина, желание децата да бъдат прецакани, а в последно време - вменяване на родителите задължение, че са длъжни да финансират учителски капризи. Наблюденията са  ми върху 2 столични училища, с претенции за елитни.

По цял свят професии, финансирани от бюджета са по-зле заплатени. Колкото до ИТ-тата - в сферата има глад за кадри, но не такива, изкарали по 1 курс в академия, а завършили университет, с малко по-широк кръгозор. И в ИТ сферата не е лесно, уверявам ви. Едно, че човек учи непрестанно, защото всеки иска продуктът му да стъпи на най-новите и модерни технологии, а и нивото на стрес е много високо. Не заради конкуренцията, а заради изключително предизвикателните времена за изпълнение на задачите. Иска се много инвестирано време в знания, учене, практика, за да има достъп човек го големите пари, то и затова има доста хейт от завършилите академии, че парите, които фирмите дават са ниски или не могат да пробият въобще. А за масовата практика напоследък - не искам да си губя времето в университета, ще изкарам едно Софт уни - хич и не искам да говоря. Като цяло, нивото доста пада, младите искат с минимум усилия - максимум резултат и 5000 лв за старт - е ми не става.

# 719
Не само учители, и университетски преподавател е призвание, макар и придружено с повече почести и слава (титли, звания, публикации, цитирания...). Между другото именно поради тези причини се отказах да се преквалифицирам в "ИТ" - това трябва непрекъснато да си в крак с последните технологии. То за всяка професия си трябва, но първо трябва да ти е интересно да следиш, а на мен не ми е чак до степен да ми стане втора кожа, и второ, няма такива темпове като в ИТ. Имаше известен инцидент с първите компютърно управлявани самолети, полет от Австралия до Сингапур. Тези неща не се правят от ниско платени специалисти. Между другото в днешно време всички самолети са компютърно управлявани.

Общи условия

Активация на акаунт