Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 747
  • 930
  •   1
Отговори
# 750
Така е. Ще опитам малко да конкретизирам - става дума за оферта, която получих в сферата на Customer service (само с английски) за една от големите и обсъждани в темата компании. Имам сходен опит в Sales отдел преди години като Junior в малка компания (1г), както и в аутсорсинг съпорт отдел (2г).
Сега ми предстои да сменям и този елемент с "нацелването" на адекватна очаквана заплата, която да не е too much, това ми се струва най-деликатната част. Отделно, не живея в София и ако приема офертата, ще пътувам веднъж седмично заради хибридния модел на работа.
Та, исках да видя дали съм си дала добра цена Sweat Smile

Много благодаря за споделеното, отдавна търсех дискусия, в която се обсъждат подобни теми.

# 751
Така е. Ще опитам малко да конкретизирам - става дума за оферта, която получих в сферата на Customer service (само с английски) за една от големите и обсъждани в темата компании. Имам сходен опит в Sales отдел преди години като Junior в малка компания (1г), както и в аутсорсинг съпорт отдел (2г).
Сега ми предстои да сменям и този елемент с "нацелването" на адекватна очаквана заплата, която да не е too much, това ми се струва най-деликатната част. Отделно, не живея в София и ако приема офертата, ще пътувам веднъж седмично заради хибридния модел на работа.
Та, исках да видя дали съм си дала добра цена Sweat Smile

Много благодаря за споделеното, отдавна търсех дискусия, в която се обсъждат подобни теми.

Така описано звучи по-добре. Според мен първо трябва да си сметнеш разходите и да видиш на теб какъв ти е минимума. После да си сложиш някакъв процент отгоре и така да стреляш.

Казваш, че имаш опит в сейлс, там например има бонуси/комисионни за продажби. В CS няма такова нещо, понякога има бонус за NPS, но не винаги.

Помисли хубаво и какви добавки обещава фирмата, има ли ДЗ, разходи за транспорт, ваучери и т.н. Понеже и тези неща имат значение. Успех!

# 752
Sherilyn, благодаря много!

Като се случат нещата, с удоволствие ще напиша всички подробности покрай моя job hunting опит, понеже си е много ценно да се обменя всяка информация и да бъде кураж и полза за някоя от нас.

Относно деленето на ИТ и не-ИТ, искам да ви кажа, че в по-малките градове, ако работиш от вкъщи и на компютър - значи си програмист и правиш луди пари! Sweat Smile "Луди пари" да се чете 1500лв нето! Joy

TeoYo, аз бих разтълкувала разговорът по позитивния начин! Според мен е въпрос на време да се състои финалния етап. От последните няколко месеца, в които активно търся нова работа, имам горчивия опит и наблюдения, че повечето HR-и мейлват при негативни новини. Дори със скрипт в повечето случаи, да не говорим, че ми се случи веднъж и да ме ghost-нат след 2-ро интервю, което е доста разочароващо.
Стискам палци да звъннат с хубава оферта и решението да е в твоите ръце! Simple Smile

# 753
Sherilyn, благодаря много!

Като се случат нещата, с удоволствие ще напиша всички подробности покрай моя job hunting опит, понеже си е много ценно да се обменя всяка информация и да бъде кураж и полза за някоя от нас.

Относно деленето на ИТ и не-ИТ, искам да ви кажа, че в по-малките градове, ако работиш от вкъщи и на компютър - значи си програмист и правиш луди пари! Sweat Smile "Луди пари" да се чете 1500лв нето! Joy
Grinning не само, аз дори не мога да обясня на майка си какво работя...

бтв не ти казах цифра, защото аз самата не знам как варират заплатите. Дано ти се получат нещата!

# 754
Два дни по-късно получавам имейл от рикрутърката да ме пита как ми се е сторило интервюто с въпросния мениджър, че искала да се чуем по телефона някой от тези дни - някакво мега неопределено.
В много от големите корпорации това е стандартна практика за да разберат ако интервюиращите правят някакви глупости. Няма общо с твоето представяне. Мен даже по-често са ме питали за отзиви при положителна развръзка, предполагам защото доста от отрязаните просто си изливат гнева.

Ще опитам малко да конкретизирам - става дума за оферта, която получих в сферата на Customer service (само с английски) за една от големите и обсъждани в темата компании.
Ако се има предвид за телефонистка бих казал в най-добрия случай 2000-2500 нето, с оглед на цялата ситуация в момента. Ако има изисквания за познаване на специфична област в която са продуктите може и малко повече. Това е на база на информация от преди повече от година, но се съмнявам предвид започващата рецесия да са скочили много заплатите, въпреки високата инфлация. Може и да са доста по-ниски, ако като цяло натоварването и изискванията не са високи, предвид, че хората с високо ниво на английски са страшно много.

# 755
Другата седмица съм на интервю за работа и в момента се подготвям и преглеждам евентуалните въпроси.
Дори да е смешно, много ме мъчи конкретно "Разкажете нещо за себе си"!
Над какво е най-добре да се съсредоточим при този въпрос? Звучи ми така, сякаш е насочен повече към личните интереси и качества. От друга страна не ми се иска да навлизам в излишни лични подбробности.

# 756
Аз иненно бих била доста обрана откъм лични неща. В същото време, те би трябвало да са прочели сивито. Затова, имаш дадена трибуна да изтъкнеш служебни качества, с какво обикновено те припознават на работа - примерно, ти си винаги човекът, когото хората питат за съвет, в този дух. Може да кажеш за професионалните си интереси, или да използваш да им събудиш интереса - примерно, работиш като мениджър на клиент, интересуваш се от анализиране на данни, и в момента разработваш нови начини за представяне на данните, който веднага да насочва към конкретни действия. Това са примери разбира се и още по-добре, ако имат отношение към позицията.

# 757
Другата седмица съм на интервю за работа и в момента се подготвям и преглеждам евентуалните въпроси.
Дори да е смешно, много ме мъчи конкретно "Разкажете нещо за себе си"!
Над какво е най-добре да се съсредоточим при този въпрос? Звучи ми така, сякаш е насочен повече към личните интереси и качества. От друга страна не ми се иска да навлизам в излишни лични подбробности.
Този въпрос "Разкажете нещо за себе си" според мен, е много важен. Той диференцира веднага кандидатите. Едно, че искат да те чуят как говориш, как се изразяват, мимики, жестове, ако щеш как се вписваш в офис им буквално, от друга страна психологичеси те преценяват какво е важно за теб, колко пъти казваш "Аз", колко пъти "тимът, колегите".
Изхождай от това, че интервюиращите са чели биографията ти, в никакъв случай не повтаряй. Макар, че може да не са имали време да четат или да са забравили от многото кандидати коя си точно, но те могат с един бегъл поглед да си пропомнят, евентуално, ако са си записали нещо за теб.
Ти трябва да кажеш нещо ново, защо точно пък ти си техния човек. Гледай по техните изисквания-- кажи им "Имам подходящото за позицията образование, имам нужния опит, харесвам много  вашта фирма, следя я от години..., владея езици, много съм ... (изброй някои личностни качества, които са подходящи за работата), смятам, че ще успея да се  впиша в тима (как)" и накрая просто трябва да им светне, че по-подходяща от тебе няма и да си го запишат на твойто СВ.
Не трябва на този въпрос да изпаднеш в разказване на някакви конкретни случки от предишни работи. Има си специални други въпроси за кокретни случки-- Разкажи за някой проблем, където си успял да убедиш останате да приемат твоето решение? Разкажи за последната си фатална грешка, която си допуснал(а)? Как се справяш, ако някой колега не работи достатъчно  и ти не можеш да изпълняваш задължеията си заради него?

# 758
Имам познат който е завършил за програмист ходел по интервюто и ми каза че не гледат каква диплома имаш колко си завършил и т.н а дали можеш да се справиш с работата...с две думи блъскаш се 5 години за няма нищо където се казва, решила съм да сменя работа заради ниското заплащане. Отидох на интервю в същата сфера която работя в момента разговарях с тях всичко мина обаче ми казаха че ще ми се обадят аз не мога да разбера защо да чакам при положение че аз имам опит в тази сфера просто сменям мястото и шефовете....това чакане мен малко ме изнервя! Кое ще е по добре? Да вземат човек без никъв опит или човек който си знае нещата от-до...

# 759
според мен, човек, който знае нещата е по-ценен.
защо не ти се обаждат? - не се знае, всичко може да е, най-често да чакат кандидат, може въобще позицията да не е реална, може шефът да е размислил и вече да не търси такъв кадър, може да е имало сериозен кандидат преди теб и да го чакат да решава ....Варианти много

# 760
Elityyy, най-вероятно искат да прегледат всички одобрени кандидати и да преценят, кой ще е най-подходящ за позицията.
Възможно е да има и други с твоя или по-голям опит и да трябва да се решава, кой да вземат.

Освен това, в зависимост от заплащането, може да предпочетат някой с по-малко или без опит.

# 761
Човек никога не знае с кого се състезава. Винаги може да има по-опитен или по-харизматичен. Също така понякога предпочитат неопитни - плащат им по-малко.

Може да се бавят, защото имат още предстоящи интервюта, мениджърът да е отпуска или нещо друго. Ако са дали срок две седмици, примерно, не очаквай, че ще ти дадат обратна връзка по-рано.

Възможно е след теб да имат още насрочени интервюта, които да провеждат.

# 762
срокове не са ми дали казаха ми че след на всеки щели да върнат обаждане с това дали примерно е удобрен или не,аз бях в вторник и все още чакам те ме питаха да ме имат ли напредвид аз казах да.

# 763
"Разкажи за последната си фатална грешка, която си допуснал(а)?"
Този въпрос го обожавам просто...два пъти са имали наглостта да ми го задават, наврях ги в на кучето.... Нито за пилот е било интервюто, нито за хирург. Друго фатално не си представям.
Извиниха се, имах оферти, отказах и на двете места.
Някой път НR "изплискват легена"...

# 764
Явно има такива, които се изживяват като профайлъри да преценяват кандидатите по невербално поведение или търсене на съмнително доказуем подтекст в използвани думи... Wink между другото има много хибави клипове в ютюб от HR и точно кой въпрос какво се отговаря, и кои въпроси са адекватни, но аз на английски гледам, на български не съм търсила дсли има.

Общи условия

Активация на акаунт